Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 725
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте на всички,

готина и интересна тема.  Радвам се, че все повече се говори и пише по темата за различните възможности, които се предлагат в България.
Видях, че има въпрос по отношение на различните валути. Надявам се да бъде полезно тук като споделя, че през 2008-2009 щатския долар се разменяше в диапазона между 1,20-1,30 лева. Сегашното рали на долара е движено най-вече от увеличението на основната лихва на ФЕД и изоставането на останалите водещи централни банки в тази посока. Изглежда много изкушаващо да се купува актив, чиято цена само расте през последните няколко тримесечия. Разбира се ако вашите приходи са в щатски долари, тогава вашия избор е една идея по-лесен. Успех в инвестирането.

# 436
  • София
Здравейте,

Ще се радвам на информация и споделяне относно реалния ви опит с инвестиране по време на кризи, вкл. по време на инфлация.

Нека темата не е от азбучниците на беге мама-5/10/100 начина да инвестирате по време на инфлация, а да бъде с "живите" примери, т.е. - с вашите (ако имате такива, ето - аз нямам, затова питам, интересувам се:) ) такива примери, които бихте споделили с нас.

Благодаря!

# 437
Здравейте,

Ще се радвам на информация и споделяне относно реалния ви опит с инвестиране по време на кризи, вкл. по време на инфлация.

Нека темата не е от азбучниците на беге мама-5/10/100 начина да инвестирате по време на инфлация, а да бъде с "живите" примери, т.е. - с вашите (ако имате такива, ето - аз нямам, затова питам, интересувам се:) ) такива примери, които бихте споделили с нас.

Благодаря!

Здравейте,

моята стратегия не се променя по време на криза и/или във времена на висока инфлация. Всеки месец отделям 15% от дохода си като инвестирам в спестовен план. Редно е да направя следната уговорка: моят хоризонт на инвестиране е дългосрочен / 5 и повече години / и не се влияе от краткосрочни въздействия. Във времена на несигурност, породени от различни фактори стратегията редовно, с равни вноски може да бъде изключително успешна в дългосрочен период. Разбира се размера на дохода е от значение:) При мен мога да си позволя да не намалявам процента на инвестиции. Ако обаче се наложи мога да го редуцирам дори и да пропускам вноски. Инвестициите ги правя чрез фондове Амунди. Опита ми показва, че дългосрочната стратегия трябва да се спазва и да не се променя често. Като всяко събитие през последните 15-16 години и настоящия момент ще отмине. Без паника и успех!

# 438
Петко, а има ли някаква гаранция на доходност при тези инвестиции в Амунди ? Благодаря!

# 439
  • Far away from here...
Петко, а има ли някаква гаранция на доходност при тези инвестиции в Амунди ? Благодаря!

Не съм Петко Simple Smile , но ще отговоря, понеже също имам в Амунди.
Гаранция няма, но такси има Simple Smile

# 440
Аз спрях да чета до "спестовен план"

# 441

Здравейте,

ако цитирам "Да срещнеш Джо Блек" единствените две сигурни неща са смъртта и данъците:) Сега сериозно. Гаранция няма. Този тип инвестиции са успешни в дългосрочен план. Финансовите пазари са отражение на икономиката и когато тя страда и те се доста динамични. Естествено влияние оказват и други фактори / геополитически, пандемии и др./ Моят опит е показал, че в рамките на няколко години те са винаги печеливши. Единственото нещо , което може да застраши доброто представяне е ако влагате емоции във вашите инвестиции. Тези две неща са несъвместими. Надявам се да бях полезен.

# 442
Колко години? Спестовната позиция как се справи с 30 процентната инфлация.

За един преател питам...

# 443

За един преател питам...

Съгласен съм с вашата гледна точка. Инфлацията / особено високата / е явление, което няма способността да се задържа дълго. Последната година е супер висока - така е. Но, ако погледнете последните 10 години картината се променя доста. Ако махнете "спестовен план" от предишния ми пост ще видите, че идеята е в стратегията. По-важна е целта, а не с какви инструменти се постига.

# 444

За един преател питам...

Съгласен съм с вашата гледна точка. Инфлацията / особено високата / е явление, което няма способността да се задържа дълго. Последната година е супер висока - така е. Но, ако погледнете последните 10 години картината се променя доста. Ако махнете "спестовен план" от предишния ми пост ще видите, че идеята е в стратегията. По-важна е целта, а не с какви инструменти се постига.
Дори да няма способност да се задържи, се задържат достигнатите нива.
Не казвате нищо.

# 445

За един преател питам...

Дори да няма способност да се задържи, се задържат достигнатите нива.
Не казвате нищо.

Бих казал ако знам със сигурност. Последните години живяхме с нулева и дори отрицателна инфлация. Това нямаше как да продължи дълго. Достигнатите нива от 15-18% е много малко вероятно да се задържат в дългосрочен период. Ще дам жокер: Последните данни за инфлацията са от месец септември. Това съвпадна с най-високата цена на природния газ за тази година. Вижте къде е цената в момента. Съвсем скоро е възможно да видим успокояване и леко понижаване. Това е моята гледна точка на база опита, които имам.

# 446

Гаранция??? Та той законът забранява такова нещо.

# 447

Гаранция??? Та той законът забранява такова нещо.

Не знаех, мерси!

Имам много скромен опит в инвестиции, бях взела някакви високорискови доста скромна сума за няколко години наистина много добре се представиха, после ги оползотворих и така. Общо взето нищо не разбирам, но с големи суми не искам да рискувам, хехе.

# 448
Здравейте,

Благодаря!

Най-голямата инвестиция до момента в живота ми е в образование и учене през целият живот: благодарение на това имам относително добро здраве, семейство, работа, дом, автомобил. Лаик съм по темата с инвестирането и бизнеса, но прочетох няколко книжки, които промениха виждането ми за кризите, забогатяването и успехът. Продължавам да уча и също да търся положителни истории за бизнес, инвестиции и финансови резултати.

Ето моите топ 3 заглавия към момента:

1. Кризата идва от Макс Оте

Скрит текст:
Вече повече от две десетилетия под повърхността на глобалната икономика се извършват масивни размествания и назряват причините за дълбоката финансова криза, която завладява световните капиталови пазари и променя плановете и амбициите на участниците в икономическите процеси.
Книгата на проф. д-р Макс Оте съдържа богата и полезна информация, която обосновава прогнозите на автора и аргументира неговите предупреждения. Тя предлага ефектна програма за преодоляване на последствията, която ни съветва как да намалим задълженията си, да организираме инвестициите си, да избегнем загубите и да ограничим финансовия риск.
„Кризата идва" е широкодостъпен икономически анализ, който алармира и предпазва.

Макс Оте получава своята научна степен в Принстън. Днес той е професор в специализираното висше учебно заведение с практическа насоченост във Вормс и ръководител на създадения от него Институт за развитие на собствеността (IFVE) в Кьолн. Автор е на осем книги, сред които се открояват „Инвестирайте вместо да спекулирате" 2000 г.) и „Така ще натрупате състояние" (2001 г.).

2. Психология на забогатяването от Моргън Хаузел

Скрит текст:
Психологията зад забогатяването ни разкрива Моргън Хаузел

Как да управляваме финансите си?
    Как да постигнем по-високи резултати?
    Как да подходим към рисковете?
    Как да забогатеем и да останем богати?
    Как да управляваме по-ефективно времето си?

Парите са навсякъде. Те са неизменима част от ежедневието ни. За някои са начин за оцеляване, за други - цел в живота. Независимо от индивидуалното ни отношение към тях, никой не остава безразличен. Тази тема вълнува и често обърква всеки от нас.

Моргън Хаузел е финансов консултант и двукратен финалист за наградата Gerald Loeb. Психология на забогатяването е първата му книга. Много скоро след издаването й, тя светкавично набира популярност на световния пазар.

3. Успехът. Психология на постиженията от Дебора Олсън и Меган Кайе

Скрит текст:
„Успехът. Психология на постиженията“ от Дебора Олсън и Меган Кайе е чудесно практическо ръководство за разкриване и отключване на личния потенциал за успех в различни сфери на живота – семейство, кариера, здраве, личностно израстване, взаимоотношения, финанси, развлечения, домашна среда.

Това експертно ръководство, основано на психологически изследвания, е за всеки, който иска да постигне успех по свои собствени правила. Независимо дали търсите успех в кариерата, взаимоотношенията или ежедневието си, тази уникална и вдъхновяваща книга ви дава инструментите, от които се нуждаете, за да постигнете целите си.‌ Пълна с динамични инфографики и доказани психологически стратегии, тя ви показва как да прецизирате мисленето си, да капитализирате ресурсите си и да достигнете пълния си потенциал.

Много неща научих от тях, като това да следя циклите в икономиката и да съм готов за следващите кризи с намаляване на разходите, увеличаване на приходите, пестеливост, упоритост, планиране и диверсификация на инвестициите. Да не прибързвам с необмислени покупки и да инвестирам дългосрочно. Да ценя настоящето и преосмисля нематериалните страни на живота си. Добре би било всеки да извлече най-полезното от тях и да ги пречупи през собствената си призма или просто да потърси други топ 3, които се отнасят до него. Едно ми стана пределно ясно - всеки има потенциал сам да кове съдбата си, но лесно може да попадне в капана на собствените си слабости.. Всичко добро и успех!

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 06:50 от Нърд

# 449

Не съм Петко Simple Smile , но ще отговоря, понеже също имам в Амунди.
Гаранция няма, но такси има Simple Smile

Благодаря за отговора:) Винаги съм скептичен, ако нещо е безплатно....особено, когато става въпрос за управление на пари. А ако ви кажа, че може и без такса...

Общи условия

Активация на акаунт