Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 607
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
# 631

Това е сайътът на Карол брокерс, през които бихте могли да се регистрирате към ИБ, но ще си плащате и на Карол за посредничеството.

Всъщност световна тенденция е жилищата да са много по-недостъпни за поколението на милениълите, отколкото за родителите им. И то в капиталистически държави като САЩ. Има страшно много видеа и статистики по темата.

# 632
Eхаааа, биткойна пак се вдигнал, да няма пренасочване от имотния интерес?
Всъщност световна тенденция е жилищата да са много по-недостъпни за поколението на милениълите, отколкото за родителите им. И то в капиталистически държави като САЩ
За семейство или двама съжителстващи са си съвсем достъпни, и то в капиталистически държави като България 😁

# 633
Не знам какво е работила баба ти,  но аз като бях малка си спомням, че един тристаен апартамент струваше 15 000 лева. А заплатите на нашите да са били към 150 тогава. Тоест - 100 заплати или 8,33 години. Очаквах да са повече...

Нашият струваше 18 000, закупен през 1983. Имаха 12000 спестени и теглиха 6000 кредит от ДСК родителите ми, жилищен заем се казваше, с 1, максимум 2% лихва. Татко го изплати за 6 години.
Та не е било без кредити и тогава.

За сегашните цени на жилищата - не бих се заробила с кредит, ако не е за живеене. Моите са купени с лични средства, нямам кредити изобщо. И добре, че съм спестявала в условията на високи лихви по депозити, имам доста добра сума от там. Сега е много неизгодно да се купи апартамент за инвестиция.

Любопитно ми е какво е положението с така наречените застраховки с инвестиционен характер? Много хора бяха зарибени, какво им обясняват сега брокерите?

# 634
Ние намерихме документите на родителите на любимия за покупка на апартамент, май 1983та също, 17 хиляди и нещо беше. Но нямаше лихва, пишеше някаква еднократна такса, май 1,25% (?) от цената, и остатъка извън спестяванията им се плащаше на равни месечни вноски.

Без да мога да те посъветвам относно конкретен продукт в България, при застраховките с инвестиционен характер имаш някакви сериозни скрити разходи, и ако прекратиш застраховката преди някакъв срок е възможно да си доста сериозно на минус. Последно бях гледала преди няколко години и продуктите, които видях, гарантираха единствено внесени средства. Донякъде разбираемо предвид нулевите лихви и многото инвестиционни ограничения на застрахователите, но според мен не си заслужаваше. Все пак с фондовете мога да се оправя и сама и си спестявам разходите по полицата.

# 635
Последно ми се оплакаха семейство немци, че в Германия вече е почти невъзможно да си купиш собствено жилище. Те специално, имат ваканционен имот над 300 хил.евро+ годишна такса за поддръжка в България и в момента строят друго в Португалия, което ще бъде готово след 2 години , и ще се оттърват от тукашното. Та ,щом те се оплакват..

# 636
  • München, Deutschland

Любопитно ми е какво е положението с така наречените застраховки с инвестиционен характер? Много хора бяха зарибени, какво им обясняват сега брокерите?
Аз за предлагането в България научих от Черна Станция в тази тема, тук, където живея, масово са разпространени застраховките живот, като сумата, която се внася регулярно се олихвява всяка година и доскоро доходността беше гарантирана, сега вече не е. Беше ниска доходност.

Но Черна Станция беше разказала за такива застраховки в Бг с фиксирана гарантирана възвращаемост, било е преди повечко години. При положение, че имаш гарантирана възвращаемост за даден период, всеки може да си реши тя устройва ли го и дали да внесе пари. На 25г ще е едно, на 55 или 65 - друго, нормално. Но за хора, които искат нулев риск и ги устройва и по-ниск възвращаемост, си бяха оферта (във времето на нулевите лихви). Мисля също, че по-късно Ч. Станция писа, че вече няма такива условия и възвращаемостта не е гарантирана. Надявам се да се включи да припомни, за да не се окаже, че преразказвам неточно.

# 637
Тя няма как да е гарантирана при по-новите продукти, защото доскоро лихвите бяха нулеви, а застрахователите са изключително ограничени откъм възможности за инвестиции и огромна част от книгата им се състои от облигации, които нищо не носеха. Но силно се съмнявам, че скоро ще сложат кой знае каква гарантирана доходност, бая време трябва да се задържат лихвите по-високи, за да се случи, иначе рискът за застрахователя е твърде голям.

# 638
Аз си направих такава, при първия ми досег с личните финанси наскоро. Реално е същото като спестовен план с доверително управление, няма разлика. Освен, че първите две години си на загуба, ако решиш да се оттеглиш. Затова обмислям ИБ и по някое време, да си прехвърля позициите.
При всички случаи гаранции в инвестирането няма никъде. Също, за много българи понятието инвестиция е имот и нищо друго. Независимо дали с кредит или изцяло собствени средства.

# 639
  • München, Deutschland
...а застрахователите са изключително ограничени откъм възможности за инвестиции...
Знам, че е много рестриктивно, но няма ли разлики на национално ниво? Със сигурност знам само, че изискванията напр. ктм пенсионни фондове за Англия и Германия са различни, съответно и рисковете, които могат да поемат, за България не съм следила ситуацията и може и да е съвсем друго. Та оттам и въпросът - на национално или на европейско ниво са изискванията/рестрикциите?

# 640
Няма нищо общо с националното право, регулацията е Solvency II. Това за Европа, де. Тя не важи за много малки пенсионни фондове и застрахователи, или имат право да си избират, те обаче имат твърде малко активи така или иначе.

Националното право и локалните регулатори може да изказват по определени въпроси, примерно дали определени типове активи могат да се държат в определени структури, но не как се определя рисков капитал, примерно. Същото е като при банките, тяхната регулация се казва Basel.

# 641
Не знам какво е работила баба ти,  но аз като бях малка си спомням, че един тристаен апартамент струваше 15 000 лева. А заплатите на нашите да са били към 150 тогава. Тоест - 100 заплати или 8,33 години. Очаквах да са повече...

Нашият струваше 18 000, закупен през 1983. Имаха 12000 спестени и теглиха 6000 кредит от ДСК родителите ми, жилищен заем се казваше, с 1, максимум 2% лихва. Татко го изплати за 6 години.
Та не е било без кредити и тогава.

За сегашните цени на жилищата - не бих се заробила с кредит, ако не е за живеене. Моите са купени с лични средства, нямам кредити изобщо. И добре, че съм спестявала в условията на високи лихви по депозити, имам доста добра сума от там. Сега е много неизгодно да се купи апартамент за инвестиция.

Смятам за нелепо да се сравняват цените на апартаменти по време на тоталитарното управление в България. Просто тогава цените са били диктувани от държавата, нямало е определяне на цената в микроикономическия(в случая сектор с недвижими имоти) сектор. Сега когато политиката на България е за пазарна икономика, цените на апартаментите се движат според принципа на търсене и предлагане и промените които влиаят на предлагащите и търсещите. Има тенденция за поскъпване на жилищата, просто заради нарастващото население в глобален мащаб. На места има и спекула с цените. Факт е обаче, че инвестицията в недвижими имоти е изключително добра, с условието, че влагаме парите, за да получим, своят ръст на парите след десетилетие. Инвестицията в недвижими имоти е long term investment. Сега пазарът на недвижими имоти е свободен, тогава не е бил свободен и затова е нерелевантно да се сравняват. Все едно да сравните уменията на затворник и свободен човек в дисциплината спринт. Не съм сигурен дали ви разбирам за застраховките с инвестиционен характер. Според брокер/търговец на дадена стока, винаги е добра инвестиция.

# 642
  • München, Deutschland
Факт е обаче, че инвестицията в недвижими имоти е изключително добра, с условието, че влагаме парите, за да получим, своят ръст на парите след десетилетие.
Откъде сте сигурен какви биха били инфлацията, натрупала се през годините, амортизацията, цените и продаваемостта на имота след десетилетие, за да го твърдите с такава сигурност?

Питам, понеже даже Бъфет не се наема да предвижда пазарите и показателите им...

Понеже мога да ви дам пример недалеч от мястото, на което живея, в което не само, че не се вдигнаха цените, ами и сериозно паднаха. Подозирам, че в някое село покрай Шумен например ръстът също няма да е бил значителен за последните 10 години, камо ли да бие инфлация + амортизация на имота...

# 643
Факт е обаче, че инвестицията в недвижими имоти е изключително добра, с условието, че влагаме парите, за да получим, своят ръст на парите след десетилетие.
Откъде сте сигурен какви биха били инфлацията, натрупала се през годините, амортизацията, цените и продаваемостта на имота след десетилетие, за да го твърдите с такава сигурност?

Питам, понеже даже Бъфет не се наема да предвижда пазарите и показателите им...

Понеже мога да ви дам пример недалеч от мястото, на което живея, в което не само, че не се вдигнаха цените, ами и сериозно паднаха. Подозирам, че в някое село покрай Шумен например ръстът също няма да е бил значителен за последните 10 години, камо ли да бие инфлация + амортизация на имота...

Права сте, че някои неща са неизбежни, а други субективни. Има обаче как да се постигне нещо подобно, тоест инвестицията да бъде ликвидна. Естествено, има рискове. Рисковете може да са ниски или високи, това определя и печалбата. Лорън Бъфет е инвеститор в Кока-кола, но какво ще стане, ако днес здравната европейска организация се събуди и забрани кока-кола в Европа. Всичко е възможно. Бъфет предвижда пазарите, защото иначе защо би инвестирал, както всеки инвеститор. Предвиждането на пазарите се прави на базата на информация в днешния ден, тя отразява бъдещето. Пример за това е, че ако обяват от Дисни, че ще купят друга филмова компания или че ще има сливане. Цената на акцията ще се покачи само заради информацията. В бъдеще, ако всичко протече нормално, цената ще се покачи. Предположенията не са нещо опасно, когато лежат на информация. Вие давате и неликвиден пример с град Шумен. Инвестицията в недвижими имоти може да бъде  в какво ли не недвижимо.

# 644
Не знам ЧС каква застраховка е имала, но аз имам лош опит с една, преди 25+ години, според която щях да имам висока доходност след изтичане на срока - 11 години. То пък се случи Жан Виденовата зима, та накрая нямаше и за едни дънки да си купя, или най-много за толкова. Отидоха на кино обещанията и гаранциите за доходност.
Повече с такива застраховки не се хващам. Ако искам рискова, да.

Общи условия

Активация на акаунт