Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 616
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Не знам какво е работила баба ти,  но аз като бях малка си спомням, че един тристаен апартамент струваше 15 000 лева. А заплатите на нашите да са били към 150 тогава. Тоест - 100 заплати или 8,33 години. Очаквах да са повече...

# 616
Ми даа, къде са 8,33 години, къде са 30+ Simple Smile

# 617
Ми даа, къде са 8,33 години, къде са 30+ Simple Smile
Има разлика между заплати и вноска. Всеки си прави сметката да покрива с част от заплатата.

# 618
На баба ми цялата заплата е отивала, живеели са с дохода на дядо ми. Как да го обясня още... тогава не е имало банка да ти каже, не може повече от 70% от заплатата да внасяш...

# 619
На баба ми цялата заплата е отивала, живеели са с дохода на дядо ми. Как да го обясня още... тогава не е имало банка да ти каже, не може повече от 70% от заплатата да внасяш...
Разбирам, но е по-коректно да се казва, че заплатата й е била колкото вноската. Понеже има... заплата и заплата.
Не се заяждам, просто има голяма разлика.
Например позната плаща вноска по кредита си колкото една средна работна заплата, но нейната е в пъти по-висока. Simple Smile

# 620
Разбрах от къде идва объркването... но можете ли да сметнете, каква заплата трябва да взимаш днес, за да изплатиш 500000 лева жилище за 8,33 години, при условие? При лихвен процент 2.89 един калкулатор извади 5632.22лв месечна вноска.

# 621
  • София
тогава не е имало банка да ти каже, не може повече от 70% от заплатата да внасяш...

Извън темата на темата да поясня за едно време.
Имало е банка - ДСК се наричаше, беше единствена за влогове и заеми за населението.
Даваха заеми, че и ипотеки правеха и сваляха след изплащане.
Това, което знаеш от баба ти е друг вид строителство - ЖСК. Жилищно-спестовна-кооперация, хората се събират, внасят кой колкото може повече и започват групов строеж. С решение на Общо събрание наемат архитекти, технически, бригада. До завършване на строежа са били длъжни да внесат цялата сума за имота.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 20:45 от Aisha

# 622
Нека не забравяме за някои други особености през социализЪма, като например, че чакаш 15 г. за апартамент, че трябва да си крайно нуждаещ се, че изобщо не можеш да избереш какъв апартамент и в кой квартал да е. Буквално ти казват: получаваш апартамент 5 на 1 ет. в блок 200 в Люлин. Ако не искаш- ще си почакаш още годинки. Та сравнения със соца са просто несъстоятелни. Да не говорим, че едва ли бабата и дядото на Spirit Blossom са имали по-висок стандарт на живот от нея и/или са натрупали несметни спестявания, защото са имали ниско съотношение цена на жилище/ заплата. Нека да видим как стои въпросът след установяване на някаква стабилност след Виденовата зима и влизането на валутния борд. Средната заплата за 2000 г. е била 283 лв., да предположим, че в София е 400, макар че тогава още нямаше толкова голяма разлика столица-провинция. По същото време 1 кв./м е струвал някъде 280-300 евро.  По последни данни брутната средна заплата в София е 2390 лв. , а средно 1кв.м е 1400 евро. Също така, през 2000 г. още нямаше само 10% подоходен данък, а се облагаше по скала, така че съответното чисто, процентно, е било по-ниско. Ами при това положение 2000 г. един софиянец е могъл да си купи 1.33 кв.м., а сега може 1,71 кв.м. Между другото, аз точно тогава започнах първа работа по специалността в чужда компания със заплата 280 лв. бруто, която беше супер за току-що започващ работа специалист сред приятелския ми кръг от хора завършили една от най-добрите езикови в СФ + икономика или компютърни системи/информатика. Сега започващите в outsourcing компании без  проблем могат да стартират с 2000 лв. чисто, на което съответства 2580 бруто.
Ето и линкове откъде са сметките:
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101748480/srednata-rabotna-zap … ostigna-2390-leva
https://news.bg/archive/nsi-saobshti-srednata-rabotna-zaplata-za-2000-godina.html

# 623
Съжалявам, че разводних темата... но единственото ми намерение беше да се направи съпоставка на съотношението цена на жилище спрямо доход преди и сега. За същите срокове, в днешни дни трябва да получаваш към 4000 лв заплата. Това, че е възможно, не го прави изобщо толкова масово, нито сигурно, както едно време е било масово да взимаш 100лв заплата и сигурна работа до пенсия.
Ето калкулации за размер вноска, която да бъде 70% от заплатата, ефин и същ срок на изплащане е зсложен:
Скрит текст:

2554.36/70%=3649.09

# 624
Не мисля, че може да се сравняват двете неща при свободен пазар и това, което е било преди. И доходите са били уеднаквени, и избор не е имало, и се предлагаха апартаменти на служители в заводи на преференциални цени. Изобщо нищо общо със сегашната ситуация. А и не е имало възможност много да идеш да живееш  в София примерно.
Иначе много благодаря на всички за леснодостъпните и изчерпателни отговори. И за това, че не се изнервяте и продължавате да обяснявате. Съзнавам, че това е ценна информация и е коствало много на всеки от вас.
Сайтовете, които сте предложили са много обстойни също,  но тук ценното е, че може да получиш обратна връзка. Е, и там може и това се заплаща, и затова ви благодаря още веднъж,че си правите труда да ни ограмотявате безплатно Yellow Heart

# 625
Никоя разумна банка не би следвало да ти даде кредит с вноска 70% от заплатата.

# 626
Spring Blossom, няма как да сравняваш време, в което не е имало никакъв свободен пазар,  със сегашната ситуация. В София, освен партийни кадри с връзки, никой не можеше да си купи апартамент, дори и да има парите и нуждата. Моето семейство, баба ми , дядо ми, чичо ми и аз до 8 години сме живяли в двустаен с кухня, вярно с доста големи стаи, но не ни беше дошъл реда и нямаше никакъв начин да си купим жилище, то се даваше по списък. Свободният наем също на практика не съществуваше. Имало е закон, според който едно семейство няма право на повече от един апартамент и една вила. Който е имал нещо повече до '44-та е отчуждавано, вкл. при по-голям апартамент държавата има право част от него да даде на наематели, определени от нея.
П.П. А баба ти и дядо ти в София ли са живяли, защото и сега в по-малък областен град, например Силистра, Враца, Видин, Кюстендил  примерно  ще можеш да си позволиш жилище, което с една учителска заплата да се изплати за 8 г.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 16:18 от TafTaf

# 627
Не знам защо смятате, че ние сме изключение по света. Темата беше за недвижимия имот като инвестиция.
Това ми беше много интересно, само че е на английски, и важи за световни тенденции, не само за България:
https://youtu.be/f4o9aPFI3I0

# 628
Не видях някой да е казал, че сме изключение, просто всеки пазар на недвижими имоти си има особености, дори и някои тенденции да са общи. Самите тенденции дългосрочно ще са различни при мегаполиси с постоянно прииждащи емигранти и много висок стандарт на живот и държави - донори, чието население намалява и застарява и няма приток на емигранти в работоспособна възраст, които да компенсират тези процеси.

# 629
  • София
От прочетеното току-що в публикацията на Черна станция, разбирам, че не се облагат капиталови печалби от търговия в ЕС, така че очевидно ще ми е по-изгодно да ги купя през посредник, регистриран в ЕС. п

Не е важен посредникът, а къде се търгува съответният ЕТФ. Например харесала си си Vanguard следящ S&P 500.
Да, ама те имат десетки варианти, търгувани на нам колко европейски и колко други борси. Респективно трябва да си намериш фонд, търгуван на борса на ЕС. Освен това има такива, които изплащат дивиденти и такива, които капитализират. За дивиденти се плаща данък, но за вторите не.

Само да допълня. Не е необходимо само борсата да е в Европа. А да е регулиран пазар. Има борси и в Европа, които са на нерегулиран пазар.

Общи условия

Активация на акаунт