Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 629
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
От прочетеното току-що в публикацията на Черна станция, разбирам, че не се облагат капиталови печалби от търговия в ЕС, така че очевидно ще ми е по-изгодно да ги купя през посредник, регистриран в ЕС. п

Не е важен посредникът, а къде се търгува съответният ЕТФ. Например харесала си си Vanguard следящ S&P 500.
Да, ама те имат десетки варианти, търгувани на нам колко европейски и колко други борси. Респективно трябва да си намериш фонд, търгуван на борса на ЕС. Освен това има такива, които изплащат дивиденти и такива, които капитализират. За дивиденти се плаща данък, но за вторите не.

# 586
  • München, Deutschland
Спринг, ако няма такъв инвестиционен план или има няколко % такси, остава опцията да си събира човек пари няколко месеца и тогава да ги внесе.

Револют последно предлагаше до някаква сума месечно да я трансферираш към сметка без такса, а самите курсове не бяха лоши. Някой проверявал ли е наскоро каква е сумата? Защото ако човек заделя примерно по около 200 евро месечно и може да ги обръща безплатно през Револют, това е добре. Оттук нататък остава да се намери брокер, през който да инвестираш в евро и да може да си живущ в България. Той изобщо не е нужно да е български брокер.

ТафТаф, сега ти прочетох за може би четвърти път последния въпрос. ЕТФи в щатски долари са малко в Европа. Ако става дума за американски ЕТФи, то те трябва да имат този документ KIID sheet, само с него имат право да се продават в Европа. Някои големи фирми си направиха/извадиха тези документи, други - не, съответно някои ги има, други - не. Но за борси в ЕС това е условието за участие. Ако искаш да купиш американски ЕТФи, които нямат UCITS версия (това е съкращението, което получават когато си извадят въпросния KIID sheet), можеш да го направиш само на борси извън ЕС - Англия, Швейцария, самата Америка, ако изобщо успееш да си направиш акаунт в такъв брокер.

За илюстрация, ето как се отличават европейските варианти на индекс фонд S&P500 примерно във Vanguard:

USA: Vanguard S&P 500 ETF (VOO)
Europe: S&P 500 UCITS ETF

Примерът е съвсем произволен, само исках да покажа суфикса в името на европейския ETF.

Edit: TafTaf, по последното ти мнение ще напиша по-късно, че трябва да излизам, горното бе по предпоследното.

# 587
Нови полезни неща изскачат.
Обаче доколкото разбрах, няма значение, дали ще внасям често или рядко... таксата е % от сумата. А и би се загубил долар кост аверидж ефекта

# 588
Извинете, че ще задавам тъпи въпроси...но ще трябва да си пренастроя мозъка, формиран през соца... От четенето научих:
1. Определяме целта на инвестицията - дългосрочна, краткосрочна и т.н.
2. Научих какво е диверсификация - да не са ти само на едно място и един вид, а да имаш примерно акции, злато, фондове...и пр
3. Разбрах че златото и акциите са в обратно пропорционална зависимост
4. От злато по-добре да не е много на дребно..и то е за дългосрочна инвестиция...
5. Най-добре е етф - и за хора без опит...но тук не си го представям...какво правиш 1., 2, 3- то...Имам пари на влог, отварям някак в сайт със списъци на етф и индекси, нарочвам някой..и  какво правя? Теглят ми от депозита ли...оффф тука даже и въпрос не мога да формулирам. Просто целия процес не си го представям....
6. Какво е ИБ? Сайта със списъците на етф ли?

Извинете ме за тъпите въпроси.

# 589
Черна станция точно Vanguard имах предвид, но той е точно VOO, т.е. би трябвало да е регистриран в САЩ, съответно си върви с облагане. Преди години имах акции в европейски компании, декларирала съм капиталова печалба и ми ги обложиха, не знаех, че се е променило.
Chrissy,  основният му проблем е всъщност клас да изкарам и вкарам обратно щ.д. от сметка в българска банка без да плащам много сериозни такси за преводи. Нямам опит с ETFи и американски акции. Инвестирала във взаимни фондове в щ.д. UCITS, регистрирани в Люксембург през банка и съответно не съм имала разходи за превод от и към фонда.

# 590
Черна станция точно Vanguard имах предвид, но той е точно VOO, т.е. би трябвало да е регистриран в САЩ, съответно си върви с облагане.

Има различни Вангарди, в това число и такъв без облагане (борсата в Ирландия да кажем) и без дивидент (акумулиращ).

# 591
ИБ - Интерактив брокърс. И аз трудно си представям технически как се случват нещата. Те на сайта си имат много подробни инструкции за регистрация и работа с платформата, и за ЕТФите, които продават, но след изпитната ми сесия ще седна да чета. Имат безплатна техническа поддръжка и консултанти по телвфон, но доколкото разбрах, те не могат да съветват кое да си купим, ами могат да отговарят на въпроси, например от всички регистрирани s&p500 ЕТФа, кой изплаща дивиденти, кой се търгува в ЕС и т.н.

Сетих се също да допълня, че ИБ предлагат и спестовни планове - ИБ Карол капитал мениджмънт, бях питала в темата за тях, но при тях не можеш да настройваш автоматични вноски, трябва ръчно да се попълва заявка; нямат интерфейс да следиш онлайн, ами получаваш писмени месечни отчети; плюс май трябваше всеки месец поне една минимална вноска да се орави, но за последното не съм сигурна.

# 592
Черна станция точно Vanguard имах предвид, но той е точно VOO, т.е. би трябвало да е регистриран в САЩ, съответно си върви с облагане.

Има различни Вангарди, в това число и такъв без облагане (борсата в Ирландия да кажем) и без дивидент (акумулиращ).
По какво да ги разпозная? Явно трябва да си направя някъде сметка и оттам да разглеждам.

# 593
  • Русе
Да дам и аз малко непоискан акъл Simple Smile

https://www.justetf.com/en/
https://www.morningstar.com/

Два сайта, в които да се гледат ЕТФ. Аз ползвам първият, вторият е по-хваления.
Криси го написа, но да кажа и аз. Най-хубавите американски ЕТФ не са достъпни за нас, но има достатъчно добри, които можем да купуваме от някоя европейска борса. Със сигурност ИБ не предлагат ЕТФ, които не могат да се купят. Те имат регистрирани дружества в Ирландия и Унгария и ние пазаруваме чрез тези дружества. Основната сметка е еврова, за покупката в долари: през едното дружество става автоматично превалутирането, в другото - трябва първо да се купят доларите.
Тук ключът за палатката е как да се избере кой точно ЕТФ. Купуването после е лесно. Ако имам по-вече врем, ще напиша аз как ги избирах.

От многото четене, бг инвеститорите предпочитат ИБ, Револют, Е-торо и Трейдинг 212 . ЕТФ не могат да се купуват в Револют. От няколко години обещават да пуснат, ама... Иначе много лесно се работи с тази платформа, но само акции.  ИБ си е **** майката за начинаещи, но пак казвам, че щом аз се справих, значи не е чак толкова зле Simple Smile. Има много хубави клипчета за регистрация там. Ще изровя после. Това при директна регистрация. Другата опция рег през Карол, но има разлика в таксите между двете регистрации. Карол ми вземаха по 6 евро за покупка на ЕТФ, директната някакви центове.  След като минат всички одобрения, трябва да се подаде заявка за вноска по сметката (голяма тъпня и не съм чувала друга платформа да го прави) и се прави нормален СЕПА превод към ИБ. Цяло едно левче ми струва преводът на левчета, а там влизат евро. Не ме питайте за курс, но щом не го помня значи, не е нещо страшно превалутирането. Револют-а го зареждах директно с картата. След като парите влязат по сметката, вече може да се пазари. Намирате си тикъра (кода на акцията/ЕТФ) и бай Simple Smile. Повечето платформи имат забавяне във времето и не предават реалните котировки. При ИБ е около 15 мин и затова някой път има забавяне в покупката, а не става веднага при клика.

Загубих си мисълта...

Някъде мярнах за зависимост между златото и акциите. Ами... акциите леко падат от преди НГ, днес видях, че и златото пада.

# 594
Тя връзката между злато и акции не е точна и автоматична. Златото си се движи нагоре и надолу, но ясно се вижда, че откакто почна войната и кризата е яко нагоре.  А когато акциите бяха в пик беше ниско.
https://tavex.bg/grafika-tseni-zlato-srebro/

# 595
  • Русе
Слушах оня ден, че независимо, че правителствата масово изкупуват златото последните две години, то не се е качило фрапантно.. Не се интересувам много по темата, но понеже чета и се ровя много разни информации минават през очите ми.

Мерси за графиката. Погледнах я. След пика предният март е паднало и последният месец набира отново скорост. Т.е. , това, което съм чула днес е било само за деня.

# 596
Ма това злато с часове ли се мени? Ако купиш в 14 ч едно, в 18 -друго?

# 597
Mи то си е борсово търгувана стока.

# 598
  • Русе
Ето за ЕТФ обяснено на човешки език:

https://angelovdimitar.com/category/%d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b5%d1% … %d0%b8%d0%b8/etf/

Пак да кажа, че в този блог има много технически нещица обяснени разбираемо.

# 599
  • München, Deutschland

По какво да ги разпозная? Явно трябва да си направя някъде сметка и оттам да разглеждам.
По т.нар. ISIN търся аз. Това е идентификационният номер на даден инструмент - етф, акция, опция. Мисля, че беше от 16 знака, букви и цифри.

С ISIN номера в гугъл веднага виждаш емитента на дадения продукт, можеш да влезеш в сайта му и да разгледаш и къде е хостнат.

Емитент = този, който го е създал, напр. Амунди, iShares, Vanguard
Хостнат = в коя държава е регистриран, това, което написа Черна Станция по-горе

За да намериш изначално етфи, търгувани в Европа, най-лесно е през сакта, който даде Ели: justetf.com

Лично аз, когато си търся, винаги ползвам etfdb.com, но огромната част от етфите не се предлагат на европейски борси.

Пандорина, разбира се, всички инструменти, за които говорим, се менят ежесекундно даже, дори не ежеминутно. Разбира се, не си представяй да стават от 100 на 200 единици, но, да, варират постоянно. Разбира се, в рамките на trading hours.

Trading hours = работното време на дадената борса

Общи условия

Активация на акаунт