Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 714
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
  • München, Deutschland
Мистър Смит, не съм съгласна с теб. В смисъл, за много хора, списващи тук, 10к лв са едва ли не годишна заплата или пък 1/2 годишна заплата. Това може да са пари за Малдивите, а може и да са трудно заделените спестявания за годината. И не ги намирам за пренебрежимо малко. Нека все пак не изключваме хората, които искат да инвестират и по-малко пари, за да започнат отнякъде или такива, които искат малко по малко да увеличават вложеното, когато се почувстват по-сигурни.

Това, че иска да ги влага за 20 години не означава, че търси неликвиден актив или че не планира да ги пипа или преструктурира за цялото това време.

Не всеки разполага с милиони, и хора, които разполагат с по-малко няма причина да не си вложат парите в нещо.

+1

Писала съм моето мнение по въпроса: извън някакви граници, които може да има съответната финансова институция (често вече са доста ниски тези суми), според мен смислено е да започнеш от някъде поне 2-3к лв, като по-осезаемо ще има ефект от може би 5к нагоре. При по-ниски суми от 1к лв, транзакционните такси може да станат твърде високи. Но ако някой вложи 5к лв и на края на годината има 10% печалба, това е една по-малка  или по-голяма почивка.

# 181
  • Far away from here...
Доста арогантно изказване на фона на българската действителност според мен.
10 кила са ремонт на апартамент, почивка на Малдивите подмяна на домакинско оборудване. Пари за харчене. Вместо да си оправи живота, ще ги затваря с известна доза риск при това за дълъг период
Никакъв смисъл няма, особено ако и инфлацията ги яде по малко.

За да се мине към инвестиране, се предполага, че всички останали нужди са покрити (тигани, почивки и т.н). Сега, точно на Малдивите хората около мен не почиват масово, но и аз съм от село, сигурно е заради спецификите на моята среда.
10 хиляди не могат да “оправят живота” на никого, та  със сигурност има смисъл да се инвестират, ако са изпълнени условията, за които писах в предишен пост.

# 182
Отговарям само на последния
Много моля да ми дадете поне един разумен аргумент да се инвестират 10 кила. Или 1000. Очаквам отговор на следните въпроси основни в инвестициите. Е или поне на мен ми ги задават хората които искам да си дадат парите
- Цел?
- Очакван резултат?
- Срок на задължението?
- NPV или ROI?
- Risk value или ratio! - Бегом в Гугъл.

# 183
И за какви инвестиции за 1000 лв някой те пита за NPV? 😂😅 да не казвам, че се мерят различни неща с NPV и ROI, та не знам какво значи “или”.

Бегом ти в гугъл, препоръчвам първо ниво на CFA да се понаучиш.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 20:58 от Анонимен

# 184
Благодаря на всички за коментарите. Трудно спестявам, защото не изкарвам 5К заплата, а и в момента съм втора година майчинство. Така че за мен 10000лв (в този диапазон са ми спестяванията, да) са си добра сума пари за първоначална инвестиция.  Смятам, че е по разумно да се инвестират в нещо, със слаб до умерен риск и възвращаемост поне над инфлацията. В противен случай, времето просто ще намали стойността им. Да чакам още 10 години, за да ги направя по-голяма сума и едва тогава да започна ми се струва неразумно. А и съм ги отделила точно с идеята, че са за детето ми, така че не смятам нито до Малдиви да ходя с тях,  нито ремонт да правя. Не, не съм си покрила всички активи, както имаше съвети, но с ипотечен кредит това няма да се случи скоро. Имам малък авариен фонд и ако нещо се случи и не е достатъчен, и нямам друг вариант, просто ще изтегля инвестицията. Надявам се да не се случи. Амбицирана съм да работя в посока надграждане на уменията, преквалификация и повишаване на доходите си, за да постигна целите, които съм си заложила и да осигуря всичко необходимо на семейството си в бъдеще. Мога само да се надявам това да се случи. Благодаря отново на всички,  ще прочета по-обстойно старата тема.

# 185
И за какви инвестиции за 1000 лв някой те пита за NPV? 😂😅 да не казвам, че се мерят различни неща с NPV и ROI, та не знам какво значи “или”
Муци! Ти говориш за инвестиции с 1000 лева или 10 кила лева. Ай сега като виден спец в инвестициите ми отговори на въпросите от преди малко ако ще инвестирам 10 килца.
Мен това ме питат, аз питам теб като ще ми даваш съвет как да инвестирам 10000 вместо да ги похарча.

А да! Какво се мери с NPV и колко в различно от ROI? Благодаря.

@E.Yordaniva. 10k след година ще са с поне 10% по-ниска стойност. Купете нещо на децата си или за Вас. Спестяването на пари с цел инвестиция е крайно непрепоръчително.
Ако имате излишни среда, има логика да запазите стойността им във времето. Но вие имате две деца които изискват и грижа и не е необходимо да спестявате за нещо което след 20 години ще е коренно различно.

Разбира се не съм крайна инстанция, но аз така ги виждам нещата.

# 186
Муци, на тебе ти ги били задавали тези въпроси - съдейки по това, или пробутваш финансови продукти по телефона (което не е като да работиш в отдел инвестиции) или си в бекофиса на някоя банка (което също не е инвестиции) и си мечтаеш да се занимаваш с това, или съм те надценила много и си студент и толкова си можеш. Не виждам смисъл да отговарям на въпроси, чийто отговори могат да се гугълнат. Аз последно питах за NPV, IRR и сродни кандидата за стажант. Хората с опит си говорят за пазари, продукти, стратегии, фондове, икономика, инфлация, политиката на ФЕД, хората в бекофиса се изпитват на такова ниво като описаното от теб, за да се чувстват близо до екшъна.

Колко покъртително неквалифициран съвет даваш на жената, дано не те послуша.

# 187
Да както се очакваше. Много терминология, никаква конкретика. Благодаря!
За протокола! Не пробутвам финансови продукти, а инвестиционни с цел печалба! Малко бизнес анализ, консултиране и много мисъл. Мятаме си едни таблици с едни числа за да правим вятър.
Приятна вечер. Карам към Коанда и определено закъснявам.

# 188
Аха, ами то същото бе мойто момче - продаваш нещо си по телефона, и си мислиш, че имаш общо с инвестиции. По-скоро точно както очаквах аз, безкрайно далече от истинските такива Wink Пиши един CFA да не се излагаш ако попаднеш случайно на клиент, който разбира 😄

# 189
Последен опит!
Имам 10000 след отделяне на буфер както го наричате. Съветвате ме да ги инвестирам вместо да ги похарча. Срок - за 20 години.
- В какво да ги "вложа"?
- Каква сума ще имам на 5, 10 и 20 години?
- или срок за пълно възстановяване на вложената сума ако инвестицията е с цел печалба?
- Ликвидност като време и цена на ликвидацията?
- Риск от загуби - при 10% 15% 25% и над 40%?

Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 08:51 от Анонимен

# 190
Не се занимавайте с господин Смит. Той все пак инвестира изключително успешно само във високодоходни частни P2P проекти в Казахстан, ако не ме лъжа паметта, доходността му не пада на под 30% на годишна база.

Йорданова, аз преди няколко години си открих инвеститорска сметка в Експат. Сумата беше малко по-малка от вашия бюджет. Инвестираха ми парите в 2 от техните фонда - равити пазари и развиващи се пазари, уж умерено рисково портфолио според "специалистите". 2 години по-късно портфолиото ми беше на -25% БЕЗ да е имало финансова криза, покрай короната спадна още. Освен това ми събират такси всеки месец, тоест с таксите съм на -30%. BadKarma е изключително права - на asset мениджърите изобщо не им дреме дали ще ви умножат или загубят парите - те си получават таксите винаги. Ако човек  има милиарди и може да си позволи наистина качествени asset management компании (като Bridgewater например), тогава има смисъл. За малки суми - ако наистина има мотивация, по-добре да се инвестира време и усилия във финансово ограмотяване и действане сам.

# 191
Без да съм откривала сметка при експат потвърждавам, че си уговорих стеща с тях, и потвърдиха, ме вьимат по-големи такси плюс комисион от капиталовата печалба, защото асет мениджъри активно управляват сметката в своя полза, ти дори нямаш глас дали си съгласен да купиш или продадеш позиции. Затова се насочих към карол, защото сам си правиш портфолио от взаимни фондове и етф, и има само минималните транзакционни такси.

# 192
Частните капиталови инвестиции не са нито достъпни, нито пригодени за обикновени инвеститори. Аз се занимавам с такива и някои от тези фондове са по 10-20 милиарда (евро или долари), та нечии 20 милиона са там капка в морето. И това ако изобщо допускат нови инвеститори.

Ако става въпрос при неговите “инвестиции” за някакви платформи, където аз мога да бутна с колкото разполагам, това е ужасно висок риск за малки инвеститори и никой адекватен финансов консултант не би го препоръчал. Не знам как е в България, защото аз работя другаде, но съм регистрирана при регулатора и всеки мой клиент може лично да ме подведе под наказателна отговорност за лош съвет.

Той затова дрънка глупости за NPV-та, които са напълно нерелевантни са средностатистическия инвеститор с 10 хиляди (л)евро. И да се повторя, защото не става очевидно ясно:

- какво се препоръчва зависи от клиента, грешно е да се подхожда по обратния начин и да се опитва един продукт да се представи като подходящ за всеки инвеститор
- дори само на база предпочитание за повече или по-малко риск означава всякакви комбинации от само акции до само облигации, ако вземем тези базови инструменти, и от едната до другата крайност резултатите по всички параграфи се разминават много, пък били и те само прогнози. Ако има включени повече пазари пък съвсем.
- с 10к човек може да си направи сравнително диверсифицирано портфолио, макар че таксите при покупка ще са височки вероятно, което се отразява на доходността, естествено
- никой не може да гарантира някаква доходност или резултат, всичко са прогнози и има тлъсти дисклеймъри навсякъде
- срок за пълно възстановяване се ползва при неликвидни инвестиции, ликвидност означава само и единствено колко често определен инструмент се търгува
- цена на ликвидацията при ликвидни инвестиции зависи от инструмент, борса, брокер, комисионни, всевъзможните там такси и ако желае някой да включи и данъци върху печалба
- риск от загуби за ликвидни инвестиции се изчислява от предишни цени, защото такива има и зависи от портфолиото и използваните инструменти
-риск от загуби за неликвидни инвестиции също се изчислява от стари котировки, но в много случаи такива има веднъж на 3 месеца, което са 4 точки годишно, което автоматично прави резултата ограничено смислен и всеки, който се занимава с това, го знае и внимава с интерпретациите

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 09:25 от Анонимен

# 193
  • München, Deutschland
Инвестираха ми парите в 2 от техните фонда - равити пазари и развиващи се пазари, уж умерено рисково портфолио според "специалистите". 2 години по-късно портфолиото ми беше на -25% БЕЗ да е имало финансова криза, покрай короната спадна още. Освен това ми събират такси всеки месец, тоест с таксите съм на -30%. BadKarma е изключително права - на asset мениджърите изобщо не им дреме дали ще ви умножат или загубят парите - те си получават таксите винаги. ... За малки суми - ако наистина има мотивация, по-добре да се инвестира време и усилия във финансово ограмотяване и действане сам.

Съкратих мнението на Герка99 и препращам по този повод към моето Мнение 128 (стр. 9), в което давам друг пример за същото, за който се интересува.

EDIT: о, сега видях какво е NPV, защото знаех термина само на немски. Какъв NPV на акции, това се ползва за съвсем друго... Правя такива сметки професионално, такава ми е работата, и това няма нищо общо с възвращаемостта от един ЕТФ (примерно)... Освен това се ползва за оценка на цели проекти, не за части от тях и със сигурност не за оценка на възвращаемост на това, за което тук говорим... То не знам откъде да започна, разликите са много.

- срок за пълно възстановяване се ползва при неликвидни инвестиции...

Именно. Wink.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 09:25 от chrissy

# 194
  • инфантилно и разглезено хлапе
Не се занимавайте с господин Смит. Той все пак инвестира изключително успешно само във високодоходни частни P2P проекти в Казахстан, ако не ме лъжа паметта, доходността му не пада на под 30% на годишна база.
Ха-ха...  Smiley
 Подкрепям.

Йорданова, аз преди няколко години си открих инвеститорска сметка в Експат. Сумата беше малко по-малка от вашия бюджет. Инвестираха ми парите в 2 от техните фонда - равити пазари и развиващи се пазари, уж умерено рисково портфолио според "специалистите". 2 години по-късно портфолиото ми беше на -25% БЕЗ да е имало финансова криза, покрай короната спадна още. Освен това ми събират такси всеки месец, тоест с таксите съм на -30%.

BadKarma е изключително права - на asset мениджърите изобщо не им дреме дали ще ви умножат или загубят парите - те си получават таксите винаги. Ако човек  има милиарди и може да си позволи наистина качествени asset management компании (като Bridgewater например), тогава има смисъл. За малки суми - ако наистина има мотивация, по-добре да се инвестира време и усилия във финансово ограмотяване и действане сам.

Не е баш така. Големият проблем е да успееш да отсееш и да си намериш читав фонд-мениджър. До колко ги има в България е друг въпрос.
Пак ще дам пример с моя опит със старите фондове на ОББ - сумата, вложена там в началото на корона-кризата ми я увеличиха ~ +40% за около 12 месеца, което надмина и най смелите ми очаквания. Имало е дни в които пазарите спадат яко, а цената на дяловете дяловете дори се увеличаваше леко.
Значи не на всички фонд-мениджъри не им дреме дали ще печелят, или губят, и не всички чакат само на таксите.

Общи условия

Активация на акаунт