Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 728
  • 754
  •   2
Отговори
# 450
  • München, Deutschland
Лично аз съм скептична към управлението на моите пари от други хора, освен ако същите не са се доказали в продължение на повече години и с големи суми.

Също така, при избора на финансов консултант бих действала според изпитания принцип, който всъщност се задава и на повечето интервюта за работа за мениджмънт нива, а именно: за какъв бюджет отговаря даденото лице. За мен лично, този въпрос дава 90% от релевантната информация, останалите 10% ще се разберат по примерите, които се дават в разговора и конкретиката. Тъй като България е малка страна, средно ниво мениджъри отговарят за малки суми, каквито в Германия (където живея) се решават дори от оперативен левъл работещи. В този смисъл, може да се окаже, че някой финансов съветник, който съветва десетки хора, всъщност няма никакъв опит с по-големи суми и оперирането с тях.

Отделно от това, считам, че финансовата стратегия трябва да следва и особеностите в живота на дадения човек - дали е в момент, в който натиска повече, дали си е дал 2 години да роди и гледа дете, дали иска да събере пари за някакво събитие в живота му, което му е важно (примерно, да се качи на Еверест) или пък просто вече е изплатил повечето/всички големи неща, които иска да има и иска да води по-спокоен живот... Тези особености е трудно да се обяснят на един финансов консултант, особено с оглед на това, че приоритетите, а дори и гледната точка, се променят... Също така мисля, че най-голямата мотивация да постигна финансов успех с парите си имам самата аз, а не някой, за когото това е просто поредният работен ден.

# 451
Скрит текст:

Най-голямата инвестиция до момента в живота ми е в образование и учене през целият живот: благодарение на това имам относително добро здраве, семейство, работа, дом, автомобил. Лаик съм по темата с инвестирането и бизнеса, но прочетох няколко книжки, които промениха виждането ми за кризите, забогатяването и успехът. Продължавам да уча и също да търся положителни истории за бизнес, инвестиции и финансови резултати.

Ето моите топ 3 заглавия към момента:

1. Кризата идва от Макс Оте

Скрит текст:
Вече повече от две десетилетия под повърхността на глобалната икономика се извършват масивни размествания и назряват причините за дълбоката финансова криза, която завладява световните капиталови пазари и променя плановете и амбициите на участниците в икономическите процеси.
Книгата на проф. д-р Макс Оте съдържа богата и полезна информация, която обосновава прогнозите на автора и аргументира неговите предупреждения. Тя предлага ефектна програма за преодоляване на последствията, която ни съветва как да намалим задълженията си, да организираме инвестициите си, да избегнем загубите и да ограничим финансовия риск.
„Кризата идва" е широкодостъпен икономически анализ, който алармира и предпазва.

Макс Оте получава своята научна степен в Принстън. Днес той е професор в специализираното висше учебно заведение с практическа насоченост във Вормс и ръководител на създадения от него Институт за развитие на собствеността (IFVE) в Кьолн. Автор е на осем книги, сред които се открояват „Инвестирайте вместо да спекулирате" 2000 г.) и „Така ще натрупате състояние" (2001 г.).

2. Психология на забогатяването от Моргън Хаузел

Скрит текст:
Психологията зад забогатяването ни разкрива Моргън Хаузел

Как да управляваме финансите си?
    Как да постигнем по-високи резултати?
    Как да подходим към рисковете?
    Как да забогатеем и да останем богати?
    Как да управляваме по-ефективно времето си?

Парите са навсякъде. Те са неизменима част от ежедневието ни. За някои са начин за оцеляване, за други - цел в живота. Независимо от индивидуалното ни отношение към тях, никой не остава безразличен. Тази тема вълнува и често обърква всеки от нас.

Моргън Хаузел е финансов консултант и двукратен финалист за наградата Gerald Loeb. Психология на забогатяването е първата му книга. Много скоро след издаването й, тя светкавично набира популярност на световния пазар.

3. Успехът. Психология на постиженията от Дебора Олсън и Меган Кайе

Скрит текст:
„Успехът. Психология на постиженията“ от Дебора Олсън и Меган Кайе е чудесно практическо ръководство за разкриване и отключване на личния потенциал за успех в различни сфери на живота – семейство, кариера, здраве, личностно израстване, взаимоотношения, финанси, развлечения, домашна среда.

Това експертно ръководство, основано на психологически изследвания, е за всеки, който иска да постигне успех по свои собствени правила. Независимо дали търсите успех в кариерата, взаимоотношенията или ежедневието си, тази уникална и вдъхновяваща книга ви дава инструментите, от които се нуждаете, за да постигнете целите си.‌ Пълна с динамични инфографики и доказани психологически стратегии, тя ви показва как да прецизирате мисленето си, да капитализирате ресурсите си и да достигнете пълния си потенциал.

Много неща научих от тях, като това да следя циклите в икономиката и да съм готов за следващите кризи с намаляване на разходите, увеличаване на приходите, пестеливост, упоритост, планиране и диверсификация на инвестициите. Да не прибързвам с необмислени покупки и да инвестирам дългосрочно. Да ценя настоящето и преосмисля нематериалните страни на живота си. Добре би било всеки да извлече най-полезното от тях и да ги пречупи през собствената си призма или просто да потърси други топ 3, които се отнасят до него. Едно ми стана пределно ясно - всеки има потенциал сам да кове съдбата си, но лесно може да попадне в капана на собствените си слабости.. Всичко добро и успех!

Нърд,
само дето това, което се задава сега ще е най-лошото, което се е случвало до сега. Прогнозите са, че ще задмине 1929-та /голямата депресия/ и ще бъде дълго като период.
Може да се стигне до цялостна промяна на ценности, морални и материални, в обществото и глобалния свят. Определено ще се разчита на локални ресурси, а живота ще мине в по-примитивно съществуване, за добро или за лошо.

# 452
Това с 30 % инфлация се повтаря като някаква мантра. Да за определен набор птпдукти може и повече да е. Цялостно едва ли може да мине 15-20%. А то няма какъвто и да е спестовен план да тушира подобна рязка промяна. В дългосрочен план вероятно да. Просто ЕС много се забавиха с лихвите и от там всички проблеми.

# 453
Проблемите са от безконтролното печатане на евраци

# 454
  • München, Deutschland

Нърд,
само дето това, което се задава сега ще е най-лошото, което се е случвало до сега. Прогнозите са, че ще задмине 1929-та /голямата депресия/ и ще бъде дълго като период.[/color]
Може да се стигне до цялостна промяна на ценности, морални и материални, в обществото и глобалния свят. Определено ще се разчита на локални ресурси, а живота ще мине в по-примитивно съществуване, за добро или за лошо.
Със синьото не съм съгласна, относно оранжевото - възможно е, но това може да се случи с или без криза, с или без инфлация.
Защо считате, че това, което се задава ще е най-лошото досега?

# 455
Проблемите са от безконтролното печатане на евраци
Въобще не е "безконтролно" и дава съвсем положителен резултат за целите за които се прави. Освен ако не търсиш под вола теле.

# 456
Каквото и да са целите, те вкарват Европа в рецесия. Лихвените проценти са за да се намали кредитирането, защото парите влизат по-бързо отколкото излизат.

А това не вещае нищо положително.

# 457
Каквото и да са целите, те вкарват Европа в рецесия. Лихвените проценти са за да се намали кредитирането, защото парите влизат по-бързо отколкото излизат. А това не вещае нищо положително.
В една развита държава тия неща не са реално толкова голямо сътресение колкото го изкарват вестникарските заглавия Wink

# 458
Увеличаването на лихвите от централната банка на която и да е държава не е сътресение? Верно ли? Flushed

Вдигането на лихвите е оскъпяване на икономическия растеж и няма нищо общо с вестникарските заглавия

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 20:31 от Анонимен

# 459
Вдигането на лихвите е оскъпяване на икономическия растеж и няма нищо общо с вестникарските заглавия
Ами след като народа може да си позволи оскъпяването значи не е чак такъв фурор ¯\_(ツ)_/¯ Нов век сме, всичко се мени, и капитализма се мени, и начинът на живот се мени, и навиците и порядките и въобще няма как да ползваш стария шаблон вече Wink

# 460
Може ли да те цитирам в Политиката? Това с какво може да си позволи народа...
Вдигането на лихвите спъва частното инвестиране. Спъва икономиките. Оттам падат приходи в хазната, понижаване на разходи и обедняване на определен кръг от населението. Левите идеи са вредни като цяло.

Но тук говорим за инвестиции...

# 461
  • München, Deutschland
Ефибуш, какво значи да можеш да си позволиш оскъпяването? На каква цена? Например на цената на това да не заделяш / да заделяш по-малко за старините си, за децата си? На цената на това да намалиш стайната Т на 16° (да, това е официална препоръка в някой от сайтовете на немските министерства, не помня кое, приятелка ми го препрати)? Или на цената на това да не се къпеш всеки ден и да използваш мокри кърпички (това, ако щете вярвайте, e официално изказване на министър-председателя на Баден-Вюртемберг, член на зелените и то не на майтап, а като призив за пестене...)? Та, това ли е да можеш да си го позволиш? Германия не е бедна страна, двете й южни провинции - още по-малко, след двата града-провинции на север (Бремен и Хамбург), Бавария и БаВю са двете провинции с най-висок GDP per capita в Германия, тъкмо 5 пъти по-висок от българския БВП на глава от населението.... И ще се пестяло от къпане, вместо това ще се ползвали парцали/кърпички....

И още един съществен елемент, който нямам възможност да развия в детайли в момента. Има много, много смислови дупки в понастоящем много разпространените виждания на т.нар. keynesian economists. Съвсем на кратко споменавам, че техните виждания не са съвместими с quantity theory of money, съответно считат и че количеството пари, които "печатат" са без значение и могат да бъдат игнорирани като променлива. За сметка на това се опитват да убедят всички, че посредством побутване на лихвените проценти на централната/ите банка/и ту нагоре, ту надолу, биха били в състояние да регулират променливи като икономически растеж, продуктивност, безработица... При това тези помръдвания на лихвените % я с 50, я със 75 бп (базисни пункта) не се основават на никакво изчисление, модел, сметчица нещо, просто някакси биват материализирани с решенията на ФЕД и при запитвания, отговор за причините за такива решения няма....

Та нека не си говорим за това дали лихвите имат или нямат значение, защото тук две мнения няма. По-същественият, за мен, въпрос е защо няма контрол на money supply от страна на центр. банки и защо заблудено години наред се опитва някой да ни убеди, че именно лихвените % са решаващата величина, чиято промяна ще доведе до успех. Ами не, няма да доведе, не и докато нарочно или поради убеденост в някакви по-съвременни икономически принципи, което Ефибуш нарече "променен капитализъм", се изважда една променлива от уравнението. Не може да "променяме капитализма" така просто, икономиката поне в този си отсек е точна наука.

Действията на двете големи и от значение за нас в Европа централни банки в момента са нещо като да се опитваме да попием теч с парцал, но преди да ни хрумне да спрем течащата вода... То дори не е отчаяние, а просто върла некомпетентност.

# 462
Хриси, уважавам мненията ти в темата за инвестиции, но тук някои неща не са верни. Нали е пазарна, а не планова икономика, как пряко ще влияеш на растеж и цени… не можеш. Лихвите влияят на цената на заемане на пари, с оскъпяването на заемането се цели намаляване на дълга и купуването на големи стоки, с което на тяхното търсене и инфлацията на цените им. Целят се потреблението разбира се, а не инвестиционните проекти, но няма как и те да не влязат. Вече даже се говори за връщане на банкови депозити. Но не е перфектна система разбира се и после ще трябва да се стимулира потреблението, за да се навакса растеж. Вярно, с това се ограничава предприемачеството, но индустрията така или иначе страда от енергийната криза, но се спира обезценката на парите. Иначе с колко още бизнесите ще трябва да вдигат заплати на това темпо, навръх енергия и доставки, трябва намеса. Пример Япония, която още не иска да вдига лихвите, йената вече върви надолу. Няма как бързо всички да бъдат щастливи, има война, беше пандемия. Най-правилното разбира се би било да се инвестира в енергийни проекти за увеличаване стойността на икономиката и заобикаляне на кризата, но ЦБтата и правителствата са заляти в много кратки срокове да спрат бързо растяща инфлация, а такива проекти изискват време, докато дадат резултат. Така че в известен смисъл е добре за нас, даже безработица не се очаква да се повиши в масови размери. Просто ЦБтата сега казват, не харчете, а пестете. Е, лошо за който има или тепърва тегли кредит, аз затова тази година чистих. Аз съм съгласна с Ефибуш - реалната ни инфлация не е чак такава, каквато я раздуват по медиите. А печатането на пари е отделна тема, там нещата времето тепърва ще покаже накъде отиват и всичко е само прогнози.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 03:57 от Анонимен

# 463
Ами след като народа може да си позволи оскъпяването значи не е чак такъв фурор ¯\_(ツ)_/¯ Нов век сме, всичко се мени, и капитализма се мени, и начинът на живот се мени, и навиците и порядките и въобще няма как да ползваш стария шаблон вече Wink

Това е абсолютно необмислено написано.

# 464
То хубаво инвестиция в образование, но в някакъв момент идва ред на деца/дългосрочно планиране за период на ниска работоспособност или високи разходи (например образование вече на децата, пенсиониране и тн). Освен висок потенциал за печелене на хората им се иска и конкретни заделени средства/активи и тн. Аз много бих искала да заделям част от парите си (бъдещите, де Wink) в някакви по-ликвидни и удобни неща от имоти. Засега "инвестирахме" в имот и е  прекалено голямо гайле за мен. Имам познат, който много печелеше с криптовалута, това му беше основното занятие, сам си правеше анализи. Този познат много ме запали да сложа част от парите в крипто. За щастие, мъжът ми е мн консервативен, а аз проучвах сто години и така и доникъде не стигнахме, а после се посрутиха.

Та сега ми се иска нещо, дори да е нискорисково-нискодоходно, но печалбата да е поне равна на инфлацията. Но при амунди и подобни пакети нискорисковите се говори за 5% доходност, което при висока инфлация наистина си на минус. Не знам дали това, че има по-висока инфлация, прави тези нискорискови/нискодоходни пакети по-доходни, дали инфлацията по някакъв начин означава и номинално по-високи печалби при продукт, подобен на Амунди.
Иначе в началото на пандемията имаше разни супер кофти прогнози за сриване, но аз тогава родих и нямах време да ходя да си изтегля мижавите пари във високорисковите инвестиции, и нищо не загубих, само спечелих. Тоест, нищо от прогнозите са ужасни сривове и обезценяване на валути и тн не се случи. Говорим за 2020, когато какво ли не се чуваше. Парите си изтеглих чак това лято, с много сериозен плюс. Та колко чак ще е голяма тази световна депресия, скептична съм към катаклизмени прогнози.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 12:37 от MariyaHris

Общи условия

Активация на акаунт