Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 717
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
То хубаво инвестиция в образование, но в някакъв момент идва ред на деца/дългосрочно планиране за период на ниска работоспособност или високи разходи (например образование вече на децата, пенсиониране и тн). Освен висок потенциал за печелене на хората им се иска и конкретни заделени средства/активи и тн. Аз много бих искала да заделям част от парите си (бъдещите, де Wink) в някакви по-ликвидни и удобни неща от имоти. Засега "инвестирахме" в имот и е  прекалено голямо гайле за мен. Имам познат, който много печелеше с криптовалута, това му беше основното занятие, сам си правеше анализи. Този познат много ме запали да сложа част от парите в крипто. За щастие, мъжът ми е мн консервативен, а аз проучвах сто години и така и доникъде не стигнахме, а после се посрутиха.

Та сега ми се иска нещо, дори да е нискорисково-нискодоходно, но печалбата да е поне равна на инфлацията. Но при амунди и подобни пакети нискорисковите се говори за 5% доходност, което при висока инфлация наистина си на минус. Не знам дали това, че има по-висока инфлация, прави тези нискорискови/нискодоходни пакети по-доходни, дали инфлацията по някакъв начин означава и номинално по-високи печалби при продукт, подобен на Амунди.

Ако инфлацията се задържи над 10% за период от 5-10 години, тогава всички вкупом ще имаме проблем. Слава богу историята показва, че периоди с висока инфлация е имало и винаги ще има, но не за дълги интервали от време. Дългосрочно финансовите пазари бият абсолютно всички активи. Знаете фразата "Този път ще е различно" са четирите най-скъпи думи в историята на финансите. Помня 2008-2009 и тогава света свършваше и се надпреварваха да обясняват за апокалипсиса и т-н. Истината е, че S&P 500 от тогава до сега е пораснал 6 пъти. Защо е пораснал и как е друга тема, но това е неоспорим факт. Само да припомня, че през периода 2006-2007 в България инфлацията се движеше около 6-8% и това беше напълно нормално.

# 466
С никаква нискорискова инвестиция не можеш да биеш инфлацията в моменти като сегашния. Можеш обаче да си "седиш на парите" и когато спадът на пазарите приключи да купиш някъде около дъното и после възстановяването на пазара ще те изведе на добра печалба.
Но трудно се хваща баш дъното, ама пък не е и нужно.

# 467
Да, да си намалиш парното на 16С в момента е същото неудобство като да имаш грахово зърно под дюшека. Пък  някои хора дори ходят на преход в планината без да се къпят два дни и са оживяли Stuck Out Tongue Winking Eye

Настоящата инфлация няма как да я пребориш с никаква инвестиция, но може с краткосрочна "далавера", "удар" и там каквото му се вика на бърза печеливша сделка. Примерно вземаш един стар класически автомобил, или имот ремонтираш го и го продаваш с голям процент печалба след няколко месеца, тогава вече може да изкараш и над 100%. Това не става с да вложиш някъде и да чакаш същия дивидент за такъв период. Хората се заблуждават, че са изкарали много пари като са "инвестирали" в нещо преди 20г и сега сравняват сумата днес и тогава, без да отчитат че тази сума трябва да се раздели на 20 за да се получи реално колко са "спечелили" и се получава едно нищо и три четвърти на година.

# 468
Там е работата, че най-добрите финансови анализатори, вкл. и д-р Дуум на финансите, прогнозират дълга и грозна рецесия /цитирам/.
Все ми се ще да си мисля, че ще отминат бързо нещата, като след 2008-ма, но тогава нямаше международен конфликт, следепидемична обстановка и цялостно разклащане на устоите на глобализация. Нито пък Китай така явно заявяваше своите претенции за икономическо лидерство. За това смятам, че нищо няма да е като предишната рецесия.

# 469
Ами като е дълга дълго ще се стои на кешови позиции.

# 470
Повишаването на лихвите се приема за някакво универсално лекарство за инфлация. Поне в миналото е помагало. Колкото по-бързо и ударно толкова по-ефективно. Това е и обяснението защо ФЕД действа толкова рязко. И в резултат инфлацията в САЩ взема, че се озапти.
Винаги ще има такива предвестници на апокалипсис и най-тежката криза. Мнозина го правят и за евтина популярност.

# 471
  • München, Deutschland
Spring blossom, съгласна съм с това, което пишеш, сега си препрочетох мнението и виждам, че не съм го написала ясно. Не съм против вдигането на лихвения процент, а:

1. Против използването му за контролна величина без да се следи money supply  (защото money supply не зависи само от лихвите на централната банка)
2. Прекалено бързата промяна в стойностите на този лихвен процент ще изпратят икономиката в рецесия, вместо да се смекчи ударът и да се разпредели времево.

Общо взето изборът е между шоково вдигане на лихвите, което ще убие много бизнеси, или по-бавно такова, което ще означава инфлация по-дълго време, но в по-нормална среда. Проблемът на първото е, че там най-уязвими са малки бизнеси, по-бедни страни, по-бедни хора и изобщо - по-слаби икономики. При допълнителните утежняващи обстоятелства в Европа във връзка с цените на енергията, най-потърпевши ще са най-бедните.

Благодаря, че ми обърна внимание, може би не се разбираше какво точно съм написала и как съм го имала предвид.

# 472
Няма да мине леко при всеки сьенарий. Днес гледах предаване за бензинова война между САЩ и опек. Който държи акции на петрол, ще намаже. Но всички ще усетим цените. Стискаме зъби да преминем. Моят залог е дългосрочна стратегия.

# 473
Повишаването на лихвите се приема за някакво универсално лекарство за инфлация. Поне в миналото е помагало. Колкото по-бързо и ударно толкова по-ефективно. Това е и обяснението защо ФЕД действа толкова рязко. И в резултат инфлацията в САЩ взема, че се озапти.
Винаги ще има такива предвестници на апокалипсис и най-тежката криза. Мнозина го правят и за евтина популярност.

Това си е ваше мнение.

Ако не сте забелязали, ще напиша, че цените в хранителните вериги растат с най-малко между 7 и 10 процента при всяко зареждане....ПОВТАРЯМ..ВСЯКО ЗАРЕЖДАНЕ.
Ако преди месеци 100 лева бяха добро седмично зареждане, сега 100 лева са много добро дневно зареждане.
Доста съм притеснена, защото очаквах такива подскоци на цените едва след Нова година.
Храната е най-важна, защото е най-необходима, а нея инфлацията ще я удари най-много.
Наистина неочаквах от август до октомври да се повиши толкова инфлацията, най-вече при храните.

# 474
Здравейте,
в момента удачно ли е да се купува инв злато? Гледах графика за последните 10 г и има спад и пик с 30% или подобно. Дали само нагоре ще са с оглед на инфлация, евро зона и пр?
И дали е удачно да се вземат няколко унции вместо 100 гр например?
От Тавекс ми препоръчаха монети вместо техните кюлчета с оглед цена изработка, но всички ли монети са международно празнати 🤔

След това гледах този тип кюлчета, като цена са по-добре от монети и са делими

https://igold.bg/zlatno-kyulche-1g-valcambi-combibar

Не търся печалба, а запазване на стойност за черни дни.
Благодаря предварително

# 475
Здравейте,
кой е най-лесният начин в Интерактив Брокърс да си достигна до историята на трейдовете?
Искам да видя, от началото на акаунта ми там, за кой тикър колко трейда съм имала, на коя дата, на каква цена, каква е била комисионната и такива детайли. Но не ги намирам, в trade подменюто има само информация за сегашните трейдове.

Вие как си гледате тази информация?

---------------------------------

За инфлацията мисля, че само можем да гадаем кога ще има реална промяна.

Лично за мен, този период е много интересен за наблюдение (не особено за участване Simple Smile ), защото се натрупаха доста събития от различен характер, които имат акумулиращ ефект върху икономиката. Бих искала да мога да сравня с кризата от 2007 година, но тогава бях на съвсем друг акъл и нямам много такива спомени.

# 476
Здравейте,
кой е най-лесният начин в Интерактив Брокърс да си достигна до историята на трейдовете?
Искам да видя, от началото на акаунта ми там, за кой тикър колко трейда съм имала, на коя дата, на каква цена, каква е била комисионната и такива детайли. Но не ги намирам, в trade подменюто има само информация за сегашните трейдове.

Справките са Trade Confirmation Report и Activity Statement. Може да се пуснат за година назад, или най-много за предишната календарна година, не помня точно.

Има някакви потребителски справки, в които сам си дефинираш какво да включват, но не съм се занимавал. Може да звъннеш на Карол, вероятно знаят отговора.

# 477
  • София
Здравейте,

Performance&Reports - >Statements - > Activity -> задавате параметрите на извлечението и избирате Trades

# 478
Interactive brokers:

Account management ---> Activity statements ---> Activity

Там има всякакви варианти - на месечна, годишна база, year to date и т.н.

# 479
Благодаря, Activity statement & Trade confirmation report ми свършиха работа.

Като видиш комисионните събрани на едно място и някак си даваш сметка, че не е толкова безплатно, колкото си мислиш. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт