Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 091
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
И аз да се включа с питане за резултати на мъж,правени са около 10часа сутринта, след като се походил преди това.

Не знам дали това не е вдигнало инсулина. Кръвната захар, мерена вкъщи, е в диапазона 4.7-5.3. Мислите ли,че има проблем? Витамин Д е ясен,за него са взети мерки.

# 226
  • Столичанин ама не в повече :D
[ега, при човек с добри хранителни навици и без високи нива на стрес, може и да е ок да се изследва през година и вероятно няма да има значителни изменения. Но при друг човек може тази 1 година да е твърде много време. Друго, което също е възможно- организмът на човек може да издържа и за 5-10 години (примерно) да успява да компенсира и да поддържа някак (с много инсулин) прилична КЗ, после за половин-една година да последва влошаване на стойностите. При някои хора пък инсулинът ще си "лети", а КЗ пак ще им е много хубава...
Натка, а какви са ти типичните симптоми, че ми стана любопитно?
Е точно де, много зависи, това казвам, при мен както нямаше проблем уж и за 1 година се заформи.

За съжаление НОМА над 5 е диабет, според книгата на Фънг, а и като гледам според всички източници. Няма значение, всичко е по континиума и след като си около или над 2,5 си за твърд режим, това е. Наименованието не е толкова важно, дали е преддиабет или диабет...
Хома индекс дава информация за инсулинова резистентност, не за диабет ето два примера (мисля, че и преди съм ги давал) един човек с инсулин 4 и кръвна захар 7.2 - (7.2*4)/22.5 = 1.28 , друг човек с инсулин 24 и кръвна захар 5 - (5*24)/22.5 = 5.33 и според твърденията на Фънг за хома индекса излиза, че първия човек няма диабет, а втория има, въпреки, че е точно обратното.
Тоя термин преддиабет винаги ми е бил странен. Звучи също толкова нелепо като "малко бременна"...
Всъщност до края на миналото хилядолетие не е имало такъв термин, наричала се е нарушена глюкоза на гладно или нарушен глюкозен толеранс (след огтт) измислен е от американската диабетна асоциация с цел докторите и пациентите да вземат риска от диабет по-сериозно, разбира се и там има спорове.
Тоя термин преддиабет винаги ми е бил странен. Звучи също толкова нелепо като "малко бременна"...
Всъщност до края на миналото хилядолетие не е имало такъв термин, наричала се е нарушена глюкоза на гладно или нарушен глюкозен толеранс (след огтт) измислен е от американската диабетна асоциация с цел докторите и пациентите да погледнат на риска от диабет по-сериозно, разбира се и там има определени спорове.
Здравейте, може би ще си спомните за мен, преди 3 г питах и ми давахте съвети за едно момиче на 10-тина години с инсулин 40 (може би беше) и тегло около 80 кг. И по-страшното - родители, които отказваха да я заведат на лекар. Тогава, когато писах, най-после бяха я завели (под мой натиск и БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ВАШАТА ТЕМА!) Аз назначих обременяване, аз назначих 3 пъти инсулин при обременяването, също и гликирания. Изродката, която беше доцент! каза: Спокойно, това не е диабет (майката съвсем се успа) Изписа метформин в много малка доза (по ваш коментар) и онази добавка, рекламирана от някакви чалга звезди. Изобличихте/ме доцентката, че е дистрибутор на добавката. И най-страшното - родителите не даваха лекарството, нито пристъпиха към диета.
Вие ми се карахте да спра, имаше и един мъж тук, много ме хока. Издържах още година да се боря, тогава най-сетне започнаха метформин (но в предписаната доза, която сигурно още повече е била недостатъчна). Обявиха го, че не работи и дори е вреден за Тяхното дете.... Мъка...
Детето вече има над 100 кг (никой не знае), с тежки психологическо травми. Не ходи на училище, само онлайн. От година се предадох и нищо не знам. Не се чувствам добре от това.
Благодаря на всички ви! Вашата тема е върховно информативна и доброжелателна!

Моля сега за помощ за възрастен  опак човек, питах в темата за ковид питам и вас. Този опак човек каза, че ще се лекува с диета и няма да ходи при ендокринолог:
"...човекът, за когото отговарям аз (нямам образование), седмица след оздравяването от ковид с много тежък бронхит и спирането на АБ (лечението беше без кортикостероиди) има:
глюкоза 8.6
 гликиран хемоглобин 7.3% (норма до 6)
триглицериди 2.6 (норма до 1.7)
инсулин 12 (2.6 - 25)

Дали от ковид е влошена кръвната захар, доколко може да се направи извод с наличните данни? Доколко е ИР/диабет? Кога да настоявам за ендокринолог (обречена кауза), с оглед да се нормализира захарта след ковид?"
Сложна работа, положението не е добро особено с тея триглицериди, посещението при ендокринолог е задължително, по принцип стойностите се нормализират до три месеца, може да почне да пие витамин д (трябва да се вдигне над 100), б12 трябва да се вдигне над 330, но е задължително преди това да се изследват желязо и феритин, след като е възрастен човек.
иначе ако искаш му купи тая книжка https://helikon.bg/176354-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D … ggestions-title=3
Има ли значение колко рано сутрин се мери инсулин? Струва ми се, че съм чела някъде.
Ще ме помислите за откачена, но днес докато чаках детето от един урок видях лаборатория и както се шегувах, че ще меря в друга /защото бодимед ми дава все 10.2/, го направих.
Скрит текст:

Снощи хапнах нарочно малко боб 😗
Питам, защото беше почти 10 часа. Но от друга страна съм станала в 8, и си мисля, че няма кой знае какво значение, тъй като иначе ставам в 6, давам кръв 8-9 часа.

С такъв хома индекс май няма смисъл да ходя при ендокринолога, ще каже, че нищо ми няма.

И Dolce към теб: нали ти имаше проблем с желязото?
Феритина ми винаги е 20-30, никога повече, дори като пия желязо. Сега е така
Скрит текст:

Но пък желязото е малко ниско и се чудя дали да пия. Феритина преди да започна режима беше 20 и нещо. От какво се е вдигнал идея нямам.
Пия само витамин Д и магнезии, когато се сетя.
А мерните единици на предишното изследване видяла ли си какви са, тоя феритин обърнат в други единици е 21.
А за изследването на инсулина не се притеснявай, стига да не си яла и пила друго освен малко вода.
И аз да се включа с питане за резултати на мъж,правени са около 10часа сутринта, след като се походил преди това.

Не знам дали това не е вдигнало инсулина. Кръвната захар, мерена вкъщи, е в диапазона 4.7-5.3. Мислите ли,че има проблем? Витамин Д е ясен,за него са взети мерки.
Има проблем, виж каква е кръвната захар и то след ходене, а и инсулина е висок, и триглицеридите също не са добре, щитовидните хормони също предизвикват притеснение, добре е да се изследват и фт3 и тат и мат.

# 227
  • София
Ами инсулина на гладно е висок, глюкозата и тя. И без да се смята НОМА индекс (в случая 4.45) си е ИР. Нисък HDL и триглицериди над норма - тук трябва да е наопаки.

# 228
Благодаря, а поне гликираният хемоглобин 5% добре ли е? Колко са оптималните стойности там. Явно ще трябва да се вземат по-сериозни мерки.

# 229
  • София
Вероятно стойността на гликирания хомоглобин се дължи на високия инсулин.

# 230
10 е вече късничко и може да са били по-високи сутринта, а пък за след ходене хептен не са красиви тия стойности на КЗ и инсулин, трябва да вземе мерки.

# 231
Сладко, и аз щях да кажа същото като Джерами- за първи път виждам такива референтни и вероятно феритинът се приравнява като стойност, както е казал Джерами. Досега като съм изследвала са били за жени 13-150 или 4-150, изследвам в една лаборатория (последния път ме изненадаха с по-различната долна граница, според мен е ужасно занижена).
Малко четиво за железния дефицит без анемия🙃
https://www.oatext.com/iron-deficiency-without-anemia-common-imp … ant-neglected.php

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 04:13 от dolce miele

# 232
Изследвани са в една и съща лаборатория, същите са мерните единици. Бодимед.
На предното изследване е било 23.5 pmol/L.

Сега погледнах на по-старо изследване пак там е било до 150 с друга мерна единица. Променили са я.
Че е нисък ясно, но ме учуди, че се е вдигнал без да пия желязо. Не че като пия се вдига.

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 22:34 от sladko

# 233
Нали имаш подобрение, браво.
На прав път си.
Момичета, нали имам калкулатор от една седмица, той послъгва, ама аз го проверявам и го коригирам. Та за една седмица тотал имам съотношение мазнини- протеини- вгх 59 на 25 на 16 . Първо се вцепених, че съм прекалила с мазнините, но на първа страница на темата за ВМ НВХ така го определят за правилно. Добре ли съм схванала, или да правя корекции.

# 234
Тайс, добре е.

# 235
С наднормено тегло е от години, казва, че сега около ковид има съхнене на устата.
Ето и останалите изследвания:
хемоглобин - точно в средата
всичко друго хематологично е в норма
креатинин                       71      (до 110)
АLAT -                               18.3   ( до 33)
холестерол общ               4.3   (до 5.2)
LDL холестерол директ  2.38 (до 3)
вит Д                                  40      (50-120)
вит В12                            293      (141 - 489)

Съхнене на устата може да е признак на диабет. Не поставям диагнози, но на база показаните изследвания, не е далеч от тази възможност. Вит.Д е нисък, Б12 също.

demetra_, не добър баланс на холестеролите - високи триглицериди и нисък HDL. Гликиран 5 е приличен, но това не дава информация за инсулина, който може да е висок.

Тайс, чак пък да се вцепениш Smile

# 236
Изследвани са в една и съща лаборатория, същите са мерните единици. Бодимед.
На предното изследване е било 23.5 pmol/L.

Сега погледнах на по-старо изследване пак там е било до 150 с друга мерна единица. Променили са я.
Че е нисък ясно, но ме учуди, че се е вдигнал без да пия желязо. Не че като пия се вдига.
23,5 pmol/L е около 10,5 в другата мерна единица (където горната граница е до 150 за жени)...По колко желязо всъщност пиеш, как и кога?

# 237
Имайте предвид, че при някои от нас, сутрин след ходене КЗ се качва, а не обратното. Аз съм пример за това, имаше и още някой тук, споделял същото. Многократно проверявано при мен. Ставам, КЗ да речем 5 и малко. Оправям детето, правя разни неща из вкъщи, водя я пеша до ДГ, връщам се пеша, ей ти 2 км. Отивам до магазина, връткам се там, връщам се, още 2 км, разходката е отнела към 2 часа, а КЗ е скочила почти до 6. С по-кратка разходка пак така. По-дълга вече няма как. Всеки път като трябва да ходя до лаборатория, се чудя как да се телепортирам, че иначе резултатите се изкривяват. Последния път КЗ лабораторно излезе 6.8, а вкъщи ми дава 5.1-5.8. И това за ходенето до смъкване на Кз под 5 и тогава ядене, също не става при мен преди обед. Към 12 вече съм умряла от глад, а стоя на 5,1.

# 238
Елора, ти май говореше за сребърната водя накъде назад..как викаш се пие това нещо? Става ли такава от аптеката тоест има ли значение каква ще е водата..всички ли могат да се пият..

# 239
Имайте предвид, че при някои от нас, сутрин след ходене КЗ се качва, а не обратното. Аз съм пример за това, имаше и още някой тук, споделял същото. Многократно проверявано при мен. Ставам, КЗ да речем 5 и малко. Оправям детето, правя разни неща из вкъщи, водя я пеша до ДГ, връщам се пеша, ей ти 2 км. Отивам до магазина, връткам се там, връщам се, още 2 км, разходката е отнела към 2 часа, а КЗ е скочила почти до 6. С по-кратка разходка пак така. По-дълга вече няма как. Всеки път като трябва да ходя до лаборатория, се чудя как да се телепортирам, че иначе резултатите се изкривяват. Последния път КЗ лабораторно излезе 6.8, а вкъщи ми дава 5.1-5.8. И това за ходенето до смъкване на Кз под 5 и тогава ядене, също не става при мен преди обед. Към 12 вече съм умряла от глад, а стоя на 5,1.
пРИ МЕН е абсолютно същото........на едните ми изследвания КЗ на ставане беше 3.8, а в лабораторията излезе 4.6...на другите 5.6 а в резултатите 6.8..и всъщност на всички, които съм си пускала има такава разлика........до обяд абсолютно нищо не действа за сваляне или поне предотвратяване за качване....като се има и предвид, че тренирам сутрин около 10 на гладно......знам, че има разлика между периферна и венозна кръв, но при мен си го има това покачване на КЗ до обяд, защото го засичам и с глюкомера....мислех да започна да закусвам и да си пия хапа сутрин/вместо обяд/, ама ниакк не ми се яде сутрин.....следобедите вече няма проблем с КЗ...стои си ниска, а дори и когато съм "сгафила" с нещичко и скочи над 6...за час бързо пада.....

Нати, как си.....пропуснала съм част от темата...имам много работа и не ми остава време да чета......мярнах само че си ссъ симптомми....?

Общи условия

Активация на акаунт