Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 087
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Откъде си намирате сметана с такава висока масленост?

Случайно я мернах в магазина при киселите млека докато се навеждах за тарелка ягоди. За първи път я виждам. А магазина няма смисъл да посочвам защото живея в дълбоката провинция.

Ще питам продавачката в нашия..какво може да ми предложи

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 19:32 от Jupiter sea

# 211
Дразнещо е, че КЗ до 6 я считат за "нормална" и рядко ще се чуе някой лекар да казва, че такава КЗ не изключва ИР...Обаче предупреждават за преддиабет, вече при КЗ на гладно 6,1- 6,9...А пък да се чуе, че може да има ИР/висок инсулин и при КЗ под 5- това е направо мечта...🤷‍♀️
Не са ли повечко вгх в тази сметана? 🤔 Сравнявам с на Миоки сметаната 50%. При сметаните с по-голям % мазнини, които купувам, колкото повече са мазнините, толкова по-малко са вгх....
П. С. Юпитер, редовно чувам нелепия израз "имаш ли захар?"...😆 Това като стане дума за ИР...като разберат, че КЗ не ми е над 6, видимо изглеждат озадачени защо се впечатлявам и защо считам, че имам проблем с ИР...😝

# 212
Аз за това се чудя дали има смисъл да ходя при ендокринолога въобще. Каза да дойда след 3 месеца, обаче ще ме гледа като някаква хипохондричка.

# 213
Тоя термин преддиабет винаги ми е бил странен. Звучи също толкова нелепо като "малко бременна"...
Сигурно се има предвид това, че след ИР следва диабет, макар че нито е задължително, нито ИР е патология. Реално ИР е механизъм за защита на тялото от високите нива на захар в кръвта.
Мне, има си го като термин, когато КЗ е висока за да се счита за нормална (над 6 ако не се лъжа), но пък не е достатъчно висока за да влезе в рамките дето са сложени за диабет (пак по спомен, май 7 на гладно вече си го водят диабет по книга). ИР дори е по-непопулярна диагноза от "преддиабет", нали инсулин никой не изследва профилактично а пък захар си присъства винаги. Не че и при него не предписват метформин де, така хората си живеят с мисълта че са си вкарали КЗ в ред с хапчето. Повечето и храна не ограничават, щото те нали нямат диабет... та такива ми ти.

Това с питането диабет ли имам че отказвам сладки е класика, даже не ми прави впечатление вече. На работа ме попитаха също веднъж в началото, както и диета за отслабване ли спазвам. Казах че е по здравословни причини, тъкмо стоях пред огромен рафт само с диабетни лекарства, в това число и метформин или комбинации на метформин с друго и ги гледах с отвращение. Казах че ако ям като тях, ще съм абонирана за тая секция и по-добре да си ям кюфтетата. То си ни е станало лаф вече с тия кюфтета де, за всичко това отговарям и то рязко, вече и не смеят да питат Grinning

# 214
За по-близките ми познати , с които съм контактувала за веселби и на софри, съм се бъгнала и нищо ми няма, а си внушавам и измислям диагнози .  Най- близките ме приветстват и ми се радват.
А целият хабитат от други познати изобщо не ме интересува какво мисли. Има положителна промяна у мен, ама как, защо, изобщо не обяснявам.
Да, странно нещо са хората. Трябва някой зверски да го закъса здравословно, за да вземе мерки, превенцията никой не я приема насериозно. Имам семеен приятел, пушел е по 2 кутии на ден до 47 - та си година. Като му казали, че ще ослепее, спрял цигарите от раз.
Всички знаем за вредата от захар, за белия хляб, от обездвижването, но ей така си живуркаме ден да мине, друг да дойде, и дано точно на мен да не ми се случи, да ме подмине някак. Но природата не прощава.
То за това неглижиране голяма вина имат и докторите. Сигналите в една или друга посока трябва да станат огромни червени светофари, да се счупим, че да ни лекуват. И после защо сме минали в групи на взаимопомощ по форумите. Ами къде другаде ?
Гледах преди време по БНТ д-р Мирослав Ненков в неделя, него го харесвам, защото е забавен, но два пъти спомена с огромна ирония БГ мамма, и дори се изказа, че и най-тъпият доктор бил по-грамотен от форумите ли, нещо подобно. Нека да дойде да чете тези теми, пък пак да се подиграва.

# 215
Сега се сещам, че тази нощ сънувах нещо като кошмар- някой близък използваше Саксенда или Оземпик, а аз се чудех как да го отърва от това нещо...😅
Натка, права си, ИР е по-непопулярна доагноза дори от преддиабет...Преддиабет някак по-страшно звучи явно...😉
Тайс, именно, хората имат нужда от компетентен лекар преди да стигнат до силна ИР, преддиабет и диабет тип 2...При отсъствие на такъв лекар, не ми се чака да развия първо диабет, за да се възползвам едва после от компетентността на лекаря. 🙂 Естествено, че не съм от хората, които предпочитат да се самолекуват и просто ей така не ходят на лекар- напротив, ходя. Но вече е за неща за които считам, че те са компетентни, а аз не. Например, абсолютно никога не мога да заменя посещение при кардиолог, гинеколог и т. н. Но да следвам съвети да се храня по начин, който ме кара да се чувствам зле, да си пия хапчето и да продължавам да се храня по този начин е глупаво...

# 216
Който иска да се смее, хич не ми пука. Аз си оправих болежките без нито едно хапче, а майка ми вече не е диабетичка та нека да съм смешна. Най-добре се смее, този който се смее последен Wink

# 217
Аз и личната ми лекарка не я считам за некомпетентна, дори напротив. Въпреки че първия път като си проверих инсулина на гладно беше заедно с профилактичните и ми го пусна тя в тяхната лаборатория, ако и да си го платих аз - каза че нямало дертове, в норма бил (нормата пишеше че е до 24).
Ами тя не е специалист, не е нужно да разбира от това пък точно. Но и не реагира остро на желанието ми за това изследване, както някой беше споделял. Попита защо така съм го решила, предложих да ме погледне втори път ако не ме вижда добре, бях на профилактичен и тъкмо ми записваха мерки и теглилки Grinning Кимна и дописа изследването и каза че добре правя. Обсъдихме го още малко, но спор не е имало, по-скоро ме изслуша.
Аз си го бях решила де, то сума четене изчетох преди това и се разпознах почти във всичко, та бях наумила че ще се минава на режим, но исках да видя и на хартия колко е. Не очаквам тя да ми даде съвети различни от това което е официалното становище, аз и не съм убедена че имат право да дават съвети които противоречат на каквито норми има въведени.
Иначе всеки път като ме види са комплименти как съм отслабнала, разхубавила съм се и как явно хич не съм имала намерение да остарявам, развеселява ме много като вземе да проверява по 2 пъти началото на ЕГНто. То ми идва да я почерпя за тия приказки, ами подозирам че нещата дето обича са такива дето не бих подарила на някой дето го харесвам Grinning Подозирам и че би вдигнала вежди доста, ако кажа как се храня, особено ако знае само най-популярните глупости за такъв режим.

# 218
  • София
Здравейте, може би ще си спомните за мен, преди 3 г питах и ми давахте съвети за едно момиче на 10-тина години с инсулин 40 (може би беше) и тегло около 80 кг. И по-страшното - родители, които отказваха да я заведат на лекар. Тогава, когато писах, най-после бяха я завели (под мой натиск и БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ВАШАТА ТЕМА!) Аз назначих обременяване, аз назначих 3 пъти инсулин при обременяването, също и гликирания. Изродката, която беше доцент! каза: Спокойно, това не е диабет (майката съвсем се успа) Изписа метформин в много малка доза (по ваш коментар) и онази добавка, рекламирана от някакви чалга звезди. Изобличихте/ме доцентката, че е дистрибутор на добавката. И най-страшното - родителите не даваха лекарството, нито пристъпиха към диета.
Вие ми се карахте да спра, имаше и един мъж тук, много ме хока. Издържах още година да се боря, тогава най-сетне започнаха метформин (но в предписаната доза, която сигурно още повече е била недостатъчна). Обявиха го, че не работи и дори е вреден за Тяхното дете.... Мъка...
Детето вече има над 100 кг (никой не знае), с тежки психологическо травми. Не ходи на училище, само онлайн. От година се предадох и нищо не знам. Не се чувствам добре от това.
Благодаря на всички ви! Вашата тема е върховно информативна и доброжелателна!

Моля сега за помощ за възрастен  опак човек, питах в темата за ковид питам и вас. Този опак човек каза, че ще се лекува с диета и няма да ходи при ендокринолог:
"...човекът, за когото отговарям аз (нямам образование), седмица след оздравяването от ковид с много тежък бронхит и спирането на АБ (лечението беше без кортикостероиди) има:
глюкоза 8.6
 гликиран хемоглобин 7.3% (норма до 6)
триглицериди 2.6 (норма до 1.7)
инсулин 12 (2.6 - 25)

Дали от ковид е влошена кръвната захар, доколко може да се направи извод с наличните данни? Доколко е ИР/диабет? Кога да настоявам за ендокринолог (обречена кауза), с оглед да се нормализира захарта след ковид?"

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 18:02 от ЗаСлон

# 219
Не е от ковида, а е от лекарствата. Кортикостероидите по-точно. Стойностите са диабетни, вероятно и чернодробните са влошени. Трябва му изчистване от лекарствата и режимно хранене.

# 220
Лечението е било без кортикостероиди, Миоки. Според мен си е жив диабет, с този гликиран- освен, ако човекът не е с анемия. А инсулинът вероятно е започнал да намалява- при тази КЗ  не успява да я свали повече, може би на 60 и 120 мин не се секретира достатъчно..

# 221
Ааа оф ама че съм и аз... Акми тогава, вероятно човекът си е бил с проблем от преди ковид. Майка ми кара и няма промяна в захарта, а тя е бивша диабетичка. Не е пила обаче антибиотици и изобщо мина без почти никакви лекарства освен там нурофен и витамини.

# 222
Ако беше само КЗ, щях и аз да го отдам на боледуването, вдига си се често и без кортикостероиди, това ми казват и познати дето минаха през по-тежък от настинка ковид. Ама с такъв гликиран наистина не изглеждат добре нещата.
Принципно ако човекът наистина е навит да спазва строг режим и съответно захарта не му се вдига, няма толкова да му трябва и "лечение" от лекар, но да кажат и други дето са имали висока КЗ че моята не е била такава никога. Трябва да е сериозно орязан режимът, а не просто пълнозърнест хляб вместо бял и прочие глупости дето сме се нагледали всички. Включително и без продукти от диабетичните щандове, че повечето са с фруктоза и съвсем ще я втаса с триглицеридите, това нещо трябва да го забранят направо да се продава като здравословна опция. Приятелка беше с подобни стойности че и отгоре, в момента са като на здрав човек и не е вземала никога лекарства за целта, само с диета и двигателен режим се вкара в ред.
Толкова скоро след нелек ковид е доста вероятно и дефицити да има за попълване, хубаво е и изследвания да се понаправят. Ако може да си ги позволи де, че едва ли да му поемат кой знае какво по каса.
Иначе вече повече от един приятел ми излиза с лафа да консумирам доста мед сега и че сега като съм болна не било времето да се "тормозя с диети"... странни хора, не съм ги питала. Явно се гледа с одобрение на всяко оправдание човек да яде хляб и прочие., нямам друго обяснение.
Точно сега ми се вижда още по-важно да се храня правилно, той горкият ми черен дроб що лекарства мели, само още глупости му липсват. Мисля да изчакам доволно преди да отида в лаборатория след оздравяването, но сигурно и тогава ще си плюя в пазвата преди да видя резултатите.

# 223
  • София
С наднормено тегло е от години, казва, че сега около ковид има съхнене на устата.
Ето и останалите изследвания:
хемоглобин - точно в средата
всичко друго хематологично е в норма
креатинин                       71      (до 110)
АLAT -                               18.3   ( до 33)
холестерол общ               4.3   (до 5.2)
LDL холестерол директ  2.38 (до 3)
вит Д                                  40      (50-120)
вит В12                            293      (141 - 489)

Друго нищо няма изследвано

# 224
Има ли значение колко рано сутрин се мери инсулин? Струва ми се, че съм чела някъде.
Ще ме помислите за откачена, но днес докато чаках детето от един урок видях лаборатория и както се шегувах, че ще меря в друга /защото бодимед ми дава все 10.2/, го направих.
Скрит текст:

Снощи хапнах нарочно малко боб 😗
Питам, защото беше почти 10 часа. Но от друга страна съм станала в 8, и си мисля, че няма кой знае какво значение, тъй като иначе ставам в 6, давам кръв 8-9 часа.

С такъв хома индекс май няма смисъл да ходя при ендокринолога, ще каже, че нищо ми няма.

И Dolce към теб: нали ти имаше проблем с желязото?
Феритина ми винаги е 20-30, никога повече, дори като пия желязо. Сега е така
Скрит текст:

Но пък желязото е малко ниско и се чудя дали да пия. Феритина преди да започна режима беше 20 и нещо. От какво се е вдигнал идея нямам.
Пия само витамин Д и магнезии, когато се сетя.

Общи условия

Активация на акаунт