Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 20 998
  • 750
  •   1
Отговори
# 30
да, така погледнато не звучи зле. Благодаря ви за включването и мненията ви.  Изключила съм отдавна картофите, просто чат пат ги вкарвам съвсем малко за да пробвам отново и все си е такъв ефектът. Ще стане ясно след раждането. Благодаря ви.

# 31
  • София
Никъде не съм казала да спираш въглехидратите, яж си каквото решиш.

Честно казано, не вярвам да ти се вдига КЗ само от картофи, а от други въглехидрати не. Няма никаква логика и няма механизъм, който да ми е известен и да го обясни. Всички ВХ се разпадат до прости захари в организма, тялото ти не прави разграничение Х количество захари от картофи ли са дошли или от кока кола.

Кока колата рязко е вдигнала захарта, панкреасът е блъвнал инсулин и я е свалил до 6-7. Картофът е по-бавен въглехидрат, затова на 2-ри час захарта е по-висока.

# 32
Никъде не съм казала да спираш въглехидратите, яж си каквото решиш.

Честно казано, не вярвам да ти се вдига КЗ само от картофи, а от други въглехидрати не. Няма никаква логика и няма механизъм, който да ми е известен и да го обясни. Всички ВХ се разпадат до прости захари в организма, тялото ти не прави разграничение Х количество захари от картофи ли са дошли или от кока кола.

Кока колата рязко е вдигнала захарта, панкреасът е блъвнал инсулин и я е свалил до 6-7. Картофът е по-бавен въглехидрат, затова на 2-ри час захарта е по-висока.
И аз точно това се канех да пиша......мери се на 1ви и 2ри час, именно заради разликата във вида ВХ....някои покачват бавно и държат дълго време....други скачат рязко на високо и падат също толкова рязко надолу......веднага давам един пример, заради който и аз си направих някои изводи.......преди няколко дена/писах/ ядох пица......на първи час скочи до 9.7.....на 2ри час без да правя нищо беше паднала на 6.5......за първи път засичам такъв рязък скок и в двете посоки....за толкова кратко време....това ще ми е и последния де......останах гладна с 1 парче пица...а и заради този резултат не посмях нищо друго да ям, и си стоях с висока КЗ и умряла от глад......изобщо не си заслужаваше......

# 33
  • Пловдив
Наистина при всеки е различно влиянието на въглехидратите, при някои хлябът вдига, при други картофите, аз не съм мерила след картофи, защото ги избягвам, но предполагам че се вдига доста. Честно казано бих изключила колата по време на бременност (а по принцип и от храненето след това), не мисля че е ок, особено комбинирана със спагети. Но естествено всеки решава, тези леки отклонения от правия път може да са с по-хубаво неща.  
Азара, много страшна тенденция е, че деца вече страдат от сериозни проблеми - ИР, кръвно, щитовидна жлеза. Имам една позната, активна в социалните мрежи, детето й очевидно има сериозен проблем (дори визуално се вижда), но тя продължава да го храни със захар, пица и т.н. Не се смущава от очевидно наднорменото тегло, влиянието върху здравето на детето, зависимостта, която развива. Страшно е как някои родители мислят, че няма проблем да хранят децата си с боклуци от малки и резултатите са налице. А колко трудно е тепърва да накараш дете да се храни здравословно и да разбере, че е за негово добро.

# 34
Алис, не знам, ама за мен на такива "майки" социалните трябва да им обърнат внимание.
Това е съзнателно разболяване на дете. Дали ще го биеш или това. Все едно е.
Имах две срещи с дебелани и дебели деца.
Едната беше в автобуса. Качи се майката, която се качи от врата без преграда. Допираше и едвам се качи. Детето също толкова огромно. Тогава бях още и аз дебела, но си викам това вече е ужасно. На детето очичките не му се виждаха. Държеше голямо шише боза и ядеше пица. Майката държеше втората пица и му вика - хапвай да хапнеш и втората. Детето се оказа първокласник. Знаете ги колко са мънички и дребнички. Говорим за нормално дете с нормално тегло на 6-7 години. Това изглеждаше на 12-13.
Другата беше в метрото. Седя и си чакам. Детето нагъва грамаден дюнер. Мама вика - хапни си милко. Имаше останали 2 парчета гараш за следобедна закуска. Вечерта ще мисля друго.

# 35
Алиса, така е...аз също имам такива познати....моята дъщеря започна да се "закръгля" преди 3 години....в началото беше съвсем леко забележимо.....и всяка есен тя дръпваше на височина, и съответно се издължаваше и прибираше...но после до следващата есен се разрастваше на широчина......в началото не го приех така сериозно......защото в момента, в който тя израсте...видимо изглеждаше отслабнала...не знам какво съм си мислела...дали за това че расте....но като стана на 8-9 вече беше ясно, че няма да доизносва дрехите от кака си, защото голямата пък е "щека" в буквалния смисъл.....не й ставаха дрехите, и аз започнах да се притеснявам....и да купувам все по-голям размер от нейната възраст.......тогава спрях да купувам за вкъщи пакетирани....сладки и подобни.....но тя си беше лакома, и бабите доста й угаждаха......започнахме все повече да я ограничаваме/без да й обясним защо/, докато един ден не се хванах основно да подреждам всички шкафове и гардероба в нейната стая........намерих множество празни опаковки от бонбони, шоколади и какво ли не.....дори една чиния с трохи.....направо изпаднах в ужас......горкото беше започнало да се крие и да яде тайно......каква тъпотия......ми не се прави така.....изобщо не знам защо съм подценявала този проблем до този момент........яд ме е много......започнах да говоря все повече с нея...........
Когато ми откриха диабета и се запознах с информацията за ИР.....вече бях почти на 100% сигурна че има подобен проблем при нея....тя беше пристрастена към захарта......избодох всички с глюкомера в нас...освен нея.....ужасявах се, че ако й проверя КЗ..няма да е ок........живях с този страх тези 4 месеца.......но я ограничих много и я следях стриктно какво яде.....тя ме питаше постоянно, кое е полезно и кое не........
Определено е свалила кг..водим я редовно да спортува 3 дена в седмицата.....видимо е прибирането.....тя беше много наддала на корем, в дупе и баджаци......абе като напомпана буквално изглежда.....
Когато ми поискаха от тренировките й кръвни профилактични изследвания...в началото се притесних/и пак първата ми реакция беше да не ги правя/...после си викам: ами момента настъпи......трябва да разбера къде е проблема...макар, че вътрешно вече знаех.......Сега обаче съм решила малко да й засиля тренировките...да я запиша на плуване, че е по-интензивно...ще хаби повече енергия/а ми се струва че там е ключа/ и е по-забавно....тя сега ходи на акробатика.....не знам какво точно правят в залата....шпагати....мостове.....уж ги пускат да скачат на батут.....
Единственото което не съм й ограничила до момента е зърнената закуска/Нескуик/......и това много ме човърка.......като чета етикета......бляк.....глюкозен сироп.....тя много ги обича....с прясно мляко..... и не знам ако и това й спра......много го мисля....Sad

# 36
И моят син беше започнал да заформя шкембе, въпреки, че беше слаб на 15 години когато се усетих, че не са наред нещата. Веднага му ограничих силно сладкото и забраних безалкохолните. Прибра го за отрицателно време. Изследвания не сме правили. Вече е по-голям и ми е по-трудно да го ограничавам. Опитвам се да говоря, но е трудно. Много ме е яд на себе си, че толкова късно се усетих. Ако аз бях започнала да качвам кила, сигурно щях да се усетя по-рано, но аз си мислех, че щом съм слаба, значи нямам проблем...

# 37
Аз бях втрещена преди няколко месеца, когато заведох детето да опита дюнер за първи път (явно говорят в училище и искаше да опита, от миналата година ме питаше какво е това дюнер и викам...хайде, поне да знае какво е)...Баща беше купил на дъщеря си- вероятно по-малка от моята 10-годишна- 2 броя огромни дюнера+ огромна газирана напитка- кола+ нещо сладко имаше, но не знам дали сладкото го носеха или и такива неща продават при дюнерите (не съм се заглеждала чак толкова)...Аз се наядох с мини дюнер (първи дюнер от години ми беше), такъв бях взела и за дъщеря ми (а не пихме нищо)- учудих се как дете ще изяде 2 броя дюнери, толкова големи+ огромната газирана напитка...Момиченцето беше с голям корем, доста едро...стана ми мъчно (а бащата на всичкото отгоре пита "Ще се наядеш ли с това?")...😬😵😵 Чудя се понякога...родителите ли нямат чувство за мярка, децата ли...🤔🤔🤔
Първите реакции на дъщеря ми бяха, че дюнерът е най-вкусната храна...обаче успя да изяде навън около половин мини дюнер (най-малкият възможен). Показах и' как се яде дюнер с вилица😆 Оттогава е яла мини дюнер още 2 пъти- като предпочита да го яде вкъщи с вилица. Тя не обича да се цапа с храна...😄 Аз не пропускам случай да припомня как този тип храни може и да са вкусни, но не се ядат често.
Азара, според мен, по-добре да спортува нещо, което и' е забавно, а не твърде "засилено", да не се превърне в досада и мъчение...Най-важна е храната, движението е допълващо. Понякога купувам крънчи мюсли на малката или шоко топчета, но гледам да е много рядко. И въобще не гледам размера на препоръчителната порция, слагам там малко, колкото да се радва...😉 Но не и' оставям достъп до кутиите...принципно, вкъщи нямаме "шкаф за сладки неща", и като съм била малка не е имало постоянно вкъщи кутии с бонбони, вафли или други подобни. Когато купувам нещо сладко, то е в количество да се изяде веднага. Като свърши, знае, че няма повече. Всичко друго- ако съм взела повече- отива в скривалището ми и не и' го показвам изобщо. Търси си сладко, разбира се, като повечето деца- доста ми е трудно понякога. Но като знае, че вкъщи няма шкаф за сладки неща, поне от тази гледна точка по-лесно го приема...
Миоки, права си, от една възраст нататък става по-трудно...и за храна, и за какво ли не 🙂 По-трудно е вече да склонят на някои неща , имат мнение за всичко...

# 38
Ако родителят е дебел, в почти всички случаи и детето е същия тип, но се оказва не защото напълняването е наследствено, а просто защото ядат едно и също.
Тенденцията към пълнеене може да е генетично заложена и предавана, но това дали ще си пълен или не, зависи най-вече от епигенетиката, тоест какво правим с генетичната си предразположеност.

# 39
Долче, тя обожава водата....питали сме я какво иска да спортува...не е като да и заповядвам.....сама се научи да плува на морето....затова имах предвид, че е по-забавно......за нея...и хем ще е по-интензивна тренировката...плуването развива всички мускули все пак Simple Smile
Слава богу газирани не пипва....имаше един период все караше баба й да й купува студен чай/от тези дето са пълни със захар/ но после й премина тази лудост....в къщи се налива предимно с вода....аз купувам 1.5 л бутилки...и се разнасят из цялата къща.....от  няколко месеца съм си купила и кутия за чай, която съм заредила с много различни билкови и плодови....тя много им се радва, и често си прави различни..без да ги подслажда.....та поне напитките й не са проблемни.....
На моята колежка свекърва й постоянно купува на децата й газирани в кенчета и им ги тика в ръцете, а тя много се ядосва....с какъв акъл насила купуваш на дете на 7 год газирана напитка? Аз това не си обяснявам.......те даже не си ги искат.....
Малката тази вечер е на "пижамено парти" - Рожден ден........с преспиване.....цяла вечер се чудя какво ще я "гощават"....тя започна категорично да отказва вече торти и подобни, но знам ли....много ми е жал за нея.....сигурна съм че ще го израстне това, но от сега ограничения........направо ми идва да изкрещя на целия свят да не се подценява този проблем.......то търговията и алчността на хората за бърза печалба няма никакви граници вече....Sad

# 40
Ние с дъщеря ми засега сме визуално съвсем различни 😆 И с майка ми не си приличаме, освен може би в типа фигура...Малката, за съжаление, колкото по-голяма става, толкова по-капризна е за това, което яде...вече не знам дали да се притеснявам повече да не набляга на вредни храни...или пък за другата крайност- за пазенето на диети и нищояденето...От началото на тази година почти нищо не иска да яде в училище, почти всичко се връща и т. н. 🤪

# 41
Не тормози детето. Много мразех да ме карат да ям - слаба съм била, щяла съм да се разболея и т.н. глупости, а аз просто не бях гладна, не съм се подлагала целенасочено на гладуване.
Следи да яде качествена храна когато го прави и толкоз. Диети, риск има да иска да пази, ако има проблем с теглото, ако е саба, е малко вероятно.

# 42
Миоки, там е работата, че не е заради липса на глад...Мисля, че си приказват нещо за диети и килограми в училище с другите момичета...А тя си е със супер (пу пу) телосложение засега и като каже понякога небрежно, че трябва да отслабва и...😵😵 Иначе като се прибере и веднага е гладна. А и не ще в повечето случаи нещо особено здравословно, за разнообразие да не говорим...Наблюдавам я много внимателно, ако има нещо, да мога да реагирам навреме...

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 01:26 от dolce miele

# 43
Азара, не са виновни производителите. Насила никой не кара да се купува.
Поне сега са ви малки децата и може да им говорите по темата, да разберат какво не трябва да ядат или поне да е рядко.
На мен никой не ми е казвал такива неща на тази възраст.
И точно, не е ген. Просто се яде едно и също и то в големи количества.

# 44
  • Пловдив
Много съм съгласна с вас, трябва да се обръща внимание, и наистина майките са за бой (когато се касае за безогледно ядене на джънк и сладко, поощряване на такъв тип храна). Аз още съм шокирана от разказите ви, а и от моята позната, толкова зле влияе това на детето, вкусът към храната се възпитава, имам много нагледни примери - децата на моя колежка хапват броколи, карфиол, зеленчуци, доста полезни неща, не се дава сладко ей така и си личи, че майката се вълнува от здравето на децата. Естествено не можеш да ги лишиш от всичко, но идеята е да е с мярка и не да свикват това да е основното им хранене. Интересното е че моята майка не готви твърде полезно  и здравословно - слага доста олио в яденето, пържи често, ядат сладко, хляб и то от гадния, пият газирано, но аз винаги съм обичала зелении, броколи, не ядях чак толкова пържено и не го обичах, имах проблем с килограмите в тийн възрастта от угаждане от страна на бабите, но после нещата се нормализираха, дори съм била доста кльощава на моменти, проблемите се заформиха последните години.  Та понякога лошият пример на майките не влияе, но в крехката възраст си оказа някакво влияние. После може би самото дете си дава сметка за нещата и започва да подбира храната. Опитвам се сега да им кажа да бъдат внимателни с яденето на родителите ми, да не пържат толкова често, да избягват сладкото, с внимание към картофи и ориз, хляб и т.н., но трудна работа. Майка ми не приема критика по отношение на хранене и готвене.
Допълвам: Относно дюнерите, защото са много обичани от подрастващите, има и по-приемливи алтернативи, например порция дюнер, но без картофи и питка, само зеленчуци и месо. Така поне си спестяват тая гадост с картофи и хляб, пилешкото и то едва ли е най-хубавото, но ако детето настоява да опита. Но не мога да си представя някой да изяде два дюнера, а дете още повече...
Азара, ще се справите с детето, браво че полагате усилия, важно е родителят да подкрепя детето, да му обяснява и ще се случат нещата. А и то самото ще осмисли всичко и ще е по-лесно. Родителите сега имат  тежка задача да учат децата си на здравословни навици, а е толкова трудно. Навсякъде наистина има родители, които купуват газирани, сладки и т.н. и другите деца гледат.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 07:41 от alice_ in_ wonderland1

Общи условия

Активация на акаунт