Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 131
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
Моя гликиран не е чак толкова нисък 4.8, но се боря с висок инсулин, така че....
Всъщност даже ми е странен, тъй като захар под 5 за пръв път измервам сега след 3 месеца режим. Винаги ми е била около 5.2-5.3, че и повече на гладно /в лаборатория/, а пък гликирания и преди два месеца пак беше такъв.

# 406
4,8 си е отличен гликиран. Той е средно аритметично за около 3 месеца назад и ако ти е нисък, означава, че през повечето време захарта ти е ниска. Това, че при измервания е била над 5 не означава, че през останалото време не е била съвсем различна стойност.

# 407
Ееее ама ти пиеш лекарства и ако ги комбинираш с отпускане както казваш, не е изненада.
Ами те нещата бяха тръгнали надолу от преди доста време. И сега и тъпите лекарства, спирам ги и туй то.

Odense, мерси за подкрепата. Да, чувствам се много добре, енергичността ми е висока, хроничната умора изчезна за дни от започването на режима, само спането ми е зле, заради което и основно вкарах въпросното хапче, но ще се боря със съня по други начини, ще елиминирам кафето изцяло например, абе ще го мисля.

# 408
Да не звуча зле, обаче не е странно при висок инсулин да има такъв гликиран хемоглобин. 🙂
Сладко, а какви точно са ти железните показатели?

# 409
При мен, значително подобряване на съня беше един от първите "симптоми" след преминаване на режим. Аз и преди това нямах особени проблеми, но забелязах положителна промяна, за която преди това не предполагах. Започнах да заспивам много бързо и рязко - все едно някой ми дърпа шалтера и сутрин се събуждах свежа и без обичайната до тогава подпухналост.

# 410
Проблемите ми със съня са от преди проблемите с килограмите /което започна преди около 11-12 г./. Всъщност първият ми симптом беше лошия сън. Заспивам лесно, но се будя през нощта /2-3 часа например и не мога да заспя/ или сутрин много рано.
Не се промени след започването на режима, за съжаление, даже със смарт часовник съм и всеки ден си следя, все същата история. Часовете са ми средно 6:40 за тримесечния период откак следя, няма мърдане. Малко ми е. Иначе нивото ми на енергия скори рязко след началото на режима, хроничната умора изчезна, остана малко драма от недостатъчния сън, но ще я боря с кафето и не знам и аз с какво.. ще мисля бабешки методи някакви.

# 411
Може да ти трябва повече време за нормализиране на нещата. Ако както казваш сънят е бил един от първите симптоми. Дерзай и не се отказвай.
И при мен проблемите със ставите не отшумяха бързо и все още не са на 100% изчезнали, въпреки че вече 3 години съм на режим. Чела съм, че около 8-10 години отнема на скелета да се обнови изцяло, та ако до 10 години не ми мине, значи щетите са перманентни Simple Smile така че има време да проверя дали режимът работи Laughing

# 412
А, не, никакво отказване, не ми се пият лекарства!
И аз имам болки в стави, това се появи след качването на килата и като пряка /поне така си мислех тогава/ последица от него /преди да речем 6 г./, но не съм се изследвала. А то всъщност може да не е само от наднорменото тегло, а и от храненето като цяло.

# 413
Не е от теглото. Самото то може да усилва проблема, но първопричината не е то. Вероятно е резултат от ниско ниво, но хронично, системно, вътрешно възпаление.

# 414
  • Пловдив
Здравейте, момичета, чета ви (последните страници) и се чудя, не беше ли с ИР проблемът, че за да държи кръвната захар в що-годе нормални граници, панкреаса произвежда инсулин, дори бих казала, че бълва инсулин, и поради това КЗ не е твърде висока.  Но знам, че трябва и време да започне нормалното функциониране, така че според мен, Минерва, не се притеснявай. Естествено, следвай режима, може би трябва време и ще се случат нещата.

# 415
Така е, да, но след хранене, има рязко покачване на КЗ и от там на инсулин и понеже няма домашни апаратчета за мерене на инсулин, ползваме КЗ като сурогатен маркер, който в случая макар и не много акуратен, все пак дава някаква идея.
Иначе при ИР прблемът е с най-вече с инсулина, да, но от гликираният хемоглобин, може да се съди дали средноаритметично има тенденция към повишаване на гликацията. Това гликиране или разрушаване и стареене на протеините, в следствие на високите нива на захарта в кръвта в определени моменти. Стойността на гликиране, показва скоростта, с която се гликират тези протеини. Целта ни е да е колкото може по-малка, което предполага по-бавно стареене на тъканите.

# 416
И все пак, има хора с "космически" инсулин, а не вдигат особено КЗ и след хранене...Та дали е по-добре това или да има някакво повишение на КЗ, но съчетано с не чак толкова висок инсулин...може и до човек да е. Моята КЗ си беше все още в референтните преди да започна режима, гликираният хемоглобин- също (а тогава съм била и с най-ниското ми желязо и хемоглобин и гликираният трябва да е бил фалшиво завишен), а инсулинът- 15, но тук сме виждали и още по-лоши стойности.
Важно е КЗ да не се покачва твърде много след хранене, да.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 01:31 от dolce miele

# 417
Щом има космически инсулин е нормално кз да изглежда добре.

# 418
Да. Имах предвид, че може и да е по-добре КЗ да е леко повишена, но инсулинът да не е чак космически.../изключвам варианта за намалено производство на инсулин, но дори и Азара имаше подобрение в това отношение с новия режим/

# 419
Моя гликиран не е чак толкова нисък 4.8, но се боря с висок инсулин, така че....
Всъщност даже ми е странен, тъй като захар под 5 за пръв път измервам сега след 3 месеца режим. Винаги ми е била около 5.2-5.3, че и повече на гладно /в лаборатория/, а пък гликирания и преди два месеца пак беше такъв.
Не е странно да е такъв, той си е средна стойност между много, а как и колко ти е варирала КЗ няма как да знаеш, очевидно не е както предполагаш щом те изненадва тази стойност. При ИР има толкова варианти между КЗ и инсулин че се губи смисълът да се предполага стойност само на базата на стойности на гладно.

Минерва, според мен също си дай още време, ще се подобриш и още. За спането при мен мина мнооого време преди да забележа положителна промяна. При мен винаги си е било трудно заспиването, а пък после почти никога не съм се будила. Вече колко качествено съм спала е отделна тема, нямах тогава с какво да следя, но си е факт че бях все изморена. Подобриха се нещата и при мен, но не за месеци. Няма да се отказваш. (Не че станах от нощна птица на нормална де, това не ми се вижда възможно и пак си лягам късно спрямо повечето хора. Но поне като спя, се наспивам а не се блъскам и влача сутрин)

Общи условия

Активация на акаунт