Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 140
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
Уф, и аз съм от нощните птици, в късните часове нормалните хора спят и едва гледат, аз ставам много активна точно тогава- физически, психически...😁
Лошото за Минерва е, ако има нужда от повече време за сън, а просто няма възможност да поспи повече...

# 421
То май повечето сме така. Ако не съм се наспала добре, на другия ден през цялото време ми се спи и като чукне 6 часа вечерта, се оцъклям

# 422
Същата бях - лягах си в някакви нечестиви за "нормалните" хора часове, ставах когато стават всички щото нали няма кой да ме чака до обед да почне работния ден... а пък после дори и след работа да имам време, никога не са ме устройвали  дрямки през деня, не е тогава времето за спане и това е. Като се повкарах в ред, поне започнах да се наспивам за по-кратко време и по-качествено, така че пак си е полза. Ако си спя както си трябва, около 7 часа са ми напълно достатъчни, 8 са голямо изключение и то след голямо натоварване. С 6 и половина почти се броя наспана, а при нужда и на 6 мога да издаяня доста време преди да почна да давам дефекти.
Пак мразя ранни смени, разбира се. До преди няколко месеца имах възможност да вземам почти изключително втори смени, ами няма такъв кеф просто. До по-късно е, но тя работата пак е толкова, просто в "правилното" за работа време и не ме изморява толкова колкото в ранните часове. После станаха разни промени в работата и вече няма как да е така, определено ми стана по-трудно.

# 423
Нати, бързо възстановяване,  сега е момента да си почиваш и да наблегнеш на "възстановителна" храна....кИфтетата пак ще си ги хапваш:) Опитвай да спиш повече....много добре се отразява на организма...

Аз да питам за вит Д...понеже купих на малката Вигантол....ендото е изписала по 10 капки сутрин, но имам спомен че се дават с мазна храна, или съм в грешка. А малката не винаги закусва в нас, ако закъснеем сутрин/а често се случва/ и слагам "закуската" за у-ще.....после се прибира чак вечерта...та проблем ли е да ги давам на гладно сутрин или не е ок? Или вечер да давам? Мислех да поръчам спрея на Бетър ю, ама си е цифра...а момента не ми е много "финансов" ...за него има ли значение пак кога се дава?

# 424
  • Sofia
Аз го приемам и вечер.През деня често забравям за него.
Капвам го на парченце кашкавал.

# 425
Азара, в по-слънчевите часове от деня се дава вит. Д. Вечер не. Той си е в мазнина. Може и с обяда някак..

# 426
Азара, можеш да го накапеш в чаена лъжичка с малко зехтин или кокосово масло.

# 427
Нати, бързо възстановяване,  сега е момента да си почиваш и да наблегнеш на "възстановителна" храна....кИфтетата пак ще си ги хапваш:) Опитвай да спиш повече....много добре се отразява на организма...

Аз да питам за вит Д...понеже купих на малката Вигантол....ендото е изписала по 10 капки сутрин, но имам спомен че се дават с мазна храна, или съм в грешка. А малката не винаги закусва в нас, ако закъснеем сутрин/а често се случва/ и слагам "закуската" за у-ще.....после се прибира чак вечерта...та проблем ли е да ги давам на гладно сутрин или не е ок? Или вечер да давам? Мислех да поръчам спрея на Бетър ю, ама си е цифра...а момента не ми е много "финансов" ...за него има ли значение пак кога се дава?
Ако е под формата на капки, те си имат мазнина в тях, така че може и без допълнителна мазнина.
Моят го пия когато се сетя.

# 428
Срещала съм да казват че не е само въпросът в мазнината, а че като се погълне, се усвоявал по-добре с храна, като си има всичките храносмилателни процеси. Иначе да, те самите капки са си маслен разтвор.
Колежката ми казва че на вечеря го взема, тя беше с много, ама много ниско ниво а сега казва че го е наваксала до по-нормално вече. Стига да не се окаже че пречи на съня или да си пречи с друга добавка, не би трябвало да е проблем. Аз го вземам с първото си хранене обикновено, защото вечер вземам магнезий и не искам да са заедно, така съм запомнила че по-добре отделно едно от друго.

# 429
Благодаря ви за информацията.

И аз пия витамин Д. 2 пъти в седмицата по 15 капки на гладно.
Както предполагах съм си в дефицит с тази стойност 67 при референтни от 50 до 120. 😕

При мен последните изследвания инсулин 10, КЗ 4.6, гликиран 4.7, хома 2.11
Като знам как започнах инсулин и 20, КЗ 5.4, хомата беше близо 5. 😬
Ще видя след 3 месеца как ще е. Надявам се още да падне инсулина 😬

# 430
  • Пловдив
Да. Имах предвид, че може и да е по-добре КЗ да е леко повишена, но инсулинът да не е чак космически.../изключвам варианта за намалено производство на инсулин, но дори и Азара имаше подобрение в това отношение с новия режим/

Да, аз това имах предвид, че КЗ може да не е идеална, но ако инсулинът не лети е добре. Много благодаря, че се включихте с разяснения, беше полезно за мен. И аз между другото преди си страдах от недоспиване, в комбинация с алкохол... По две бири например и после как няма да имаш проблем... Лягах в 1, ставах в 6, организмът си се бунтува срещу това определено.

# 431
Да не звуча зле, обаче не е странно при висок инсулин да има такъв гликиран хемоглобин. 🙂
Сладко, а какви точно са ти железните показатели?

Желязо 9.6
ТЖСК 55.7 - /41-77/
Феритин 49 pmol/L /странната мерна единица, обсъждахме го по-напред, по-скоро около 21/

# 432
А хемоглобинът как е? Още се опитвам да разгадая каква е разликата между ЖСК и ТЖСК...🤔 А как са и Б 12, фолиева киселина? Те също били важни за образуването на нови еритроцити...
Аз снощи пак се зачетох вместо да спя...😆 С железния панел следващия път ще пусна и ретикулоцити- при лечение на анемии (аз го разбирам- при прием на желязо, Б 12 и може би и фолиева киселина- точно сега приемам и трите) било хубаво да са повечко, означавало, че се произвеждат повече нови червени кръвни клетки... 😃 Иначе, ако не се приема никаква добавка за анемията, си има друга интерпретация кога са понижени и кога повишени...нали трябва да ни е весело с железния панел 😄 Ретикулоцитите са нещо като млади еритроцити...ама били по-големи и без добре оформено ядро все още (на aloha.bg има хубава статия с обяснения и картинки, ако на някой му е интересно).
А ето и статията за RDW и Б 12:
https://aloha.bg/rdw-stoinosti-vitamin-b12.html
И за МСV:
https://aloha.bg/mcv-palna-kravna-kartina.html

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 08:33 от dolce miele

# 433
Добро утро.
Благодаря ви за информацията и окуражаването.
Днес няма да меря КЗ, карам си на режима стриктно и туй то, ежедневното мерене не помага, няма да се смъкне за месец-два явно.
За съня - спирам кафето, днес съм на безкофеиново. И без туй кортизолът не ми е добре, та и на него ще повлияе.
Първото ми хранене ще бъде салата - смес зелена, спанак, айсберг и магданоз, добавям ленено и сусамово семе по малко, подправки /днес са суха горчица и шарена сол/, зехтин, оцет, маслини + 1/2 или 1 авокадо, според както дойде.
Мисля да спретна една спаначена супа, този път вместо яйце и кисело мляко ще сложа сметана... може би. И месото ми остава да измисля за деня, у нас само ММ яде яйца, децата ги отказаха, аз много рядко, имах един период всеки ден ядях по 2-3, ама ми писна и в момента съм почти без яйца.

# 434
Можеш да застроен супата и с яйце+ сметана. Щом иначе не ядеш яйца сега. Повече протеин да има. 🙂 В шарената сол има обикновено царевица, може и да знаеш /не че от малко ще ти стане кой знае какво, но ако пък си по-чувствителна към царевица и измериш случайно странна КЗ/...

Общи условия

Активация на акаунт