Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 54 157
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Не могат. Аз имам много от предишни операции и за това ще ми е отворена операцията , асистирана от коремен хирург.

# 376
Вероятно ще е отворена, защото многото сраствания по принцип пречат за лапароскопска операция, ако са на същото място. Според мен няма пречка да се изрежат сраствания и с лапароскопска/роботизирана (която пак е лапароскопска) операция, стига да е възможно, но то какво ли не е възможно да се отстрани вече, а камо ли едни страствания. Просто повечето лекари си могат отворени операции по-добре.

# 377
А как се разбира дали има сраствания?

# 378
Винаги има след коремни операции, понякога са повече, зависи от организма, не само от раздвижването. При секциото  ми каза докторката, че е отстранила доста сраствания, получени като следствие от миомектомията и отстраняването на половин яйчник - имам голям вертикален разрез - за 11 см. миома на 26 г. и поликистоза на единия яйчник, но каза още, че вероятно пак ще се получат. Усещат се като опъвания, болки при рязко ставане и т.н

# 379
Разбрах, благодаря!

# 380
Винаги има след коремни операции, понякога са повече, зависи от организма, не само от раздвижването. При секциото  ми каза докторката, че е отстранила доста сраствания, получени като следствие от миомектомията и отстраняването на половин яйчник - имам голям вертикален разрез - за 11 см. миома на 26 г. и поликистоза на единия яйчник, но каза още, че вероятно пак ще се получат. Усещат се като опъвания, болки при рязко ставане и т.н
При миомектомията се получават най - много сратствания. Аз също преди хистеректомията имах миомектомия, но заради много тежка форма на ендометриоза се наложи хистеректомията. И двете операции /2019г и 2022г/ бяха отворени, но при втората, срастванията, благодарение на ендометриозата бяха тръгнали нагоре по червата, много тежка операция беше.

# 381
  • Варна
Момичета, ето вече и моята операция мина. В на 21.11 проф Томов ме оперира- махнахме матка и единия яйчник, който имах. Много се надявам хистологията да излезе добра и с това да се приключи моята сага.
Днес ми е трети ден след операцията- вече се чувствам по-добре. Но имам малко болки под ребрата- вероятно е нормално. Сякаш далака ме боли. Като пия Ношпа ме отпуска.
Повървях днес около 1км бавничко, пия вода и гледам да си почивам, но и умерено да се раздвижвам. Много странно- казаха без ограничения във физическите натоварвания и храненето, което ми е макко странно. Може би ще се консултирам с физиотерапевт.
Контролния ми преглед е чак след месец- голямо чакане ще е да чуя резултата.

# 382
Не се натоварвай много.

# 383
  • София
//Герито//, бързо възстановяване!
Какъв тип беше операцията? Питам заради болките
в подребрието. Ако е била лапароскопска или с робот,
са нормални и са свързани с въглеродния двуокис, с
който раздуват коремната кухина. Какъвто и тип да е
била операцията обаче, не съм съгласна, че не трябва да има
ограничения във физическите натоварвания. Иска си
пазене, особено докато се запълни кухината от премахнатите
органи.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 19:58 от Sophia L.

# 384
  • Варна
//Герито//, бързо възстановяване!
Какъв тип беше операцията? Питам заради болките
в подребрието. Ако е била лапароскопска или с робот,
са нормални и са свързани с въглеродния двукоис, с
който раздуват коремната кухина. Какъвто и тип да е
била операцията обаче, не съм съгласна, че не трябва да има
ограничения във физическите натоварвания. Иска си
пазене, особено докато се запълни кухината от премахнатите
органи.
Лапроскопска беше операцията.
И мен ме изненада това с липсата на ограничения. Смятам да се пазя особено с вдигането на тежко. В болницата първия ден още като ни приеха с колежката по стая ни донесоха по една кана вода, защото чешмяната не била ОК за пиене.
После като се рздвижвахме помолихме да ни напълнят каните, но санитарките само ни упътиха къде е диспенсъра. Като коментирахме, че нали не можем да веигаме тежко те казаха, че нямало такова нещо- до 2кг не били проблем. 🤨

А това бълбукне и подпиране колко време горе-долу продължава? Всеки ден е по-добре, но все пак да си знам какво да очаквам?

# 385
  • София
При мен седмица беше най-голямото бълбукане, докато газът се
резорбира почти напълно. Коремът ми също беше подут почти
десет дни като всеки следващ ден имаше подобрение спрямо
предходния. Вчера си взех епикризата от болницата, в нея е
описан оперативният протокол, от който се разбира, че са
използвали 4 литра въглероден двуокис. Смятай какво подуване
е било това. В началото също ме болеше подребрието, на втория
ден болката се премести в гърдите и така постепенно взе да
намалява. По-бавно се случи прибирането на корема.
Два килограма си е голяма тежест да се вдига веднага след операцията,
предвид че има шевове на влагалищния чукан (описани пак в
епикризата), които трябва да се пазят.

# 386
Момичета, ето вече и моята операция мина. В на 21.11 проф Томов ме оперира- махнахме матка и единия яйчник, който имах. Много се надявам хистологията да излезе добра и с това да се приключи моята сага.
Днес ми е трети ден след операцията- вече се чувствам по-добре. Но имам малко болки под ребрата- вероятно е нормално. Сякаш далака ме боли. Като пия Ношпа ме отпуска.
Повървях днес около 1км бавничко, пия вода и гледам да си почивам, но и умерено да се раздвижвам. Много странно- казаха без ограничения във физическите натоварвания и храненето, което ми е макко странно. Може би ще се консултирам с физиотерапевт.
Контролния ми преглед е чак след месец- голямо чакане ще е да чуя резултата.
Пожелавам ти бързо възстановяване и всичко да е наред!
Каква беше причината за операцията ?

# 387
//Герито//, не може ли с по-малко вода да я пълниш каната? Така хем ще се разходиш няколко пъти, което също е не необходимо.
Щом е лапароскопска, няма проблем да се носят 2 кг., но да е минала седмица.

# 388
Гери, бързо възстановяване!
Томов в Плевен ли, при Горчев? Или е друг лекар?

# 389
  • Варна
Гери, бързо възстановяване!
Томов в Плевен ли, при Горчев? Или е друг лекар?
Да, в Плевен при проф Томов.
Другото момиче беше при Горчев, така че и двамата ги видяхме по няколко пъти.
Горчев е малко по-припрян, не му се коментира много много. Но е разбираемо- толкова пациентки са му на главата, нагледал се е у наслушал на какво ли не.
Ужас, уплаши ми се окото колко е пълно отделението 😭
Ilaria , имах атипична хиперплазия на матката. Води се предраково състояние. За съжаление протокола изисква махане и на яйчниците. Някои лекари ги оставят, но Томов ми обясни, че има риск клетки да попаднат и в тях и затова се махат. И друг лекар ми беше споделил “по конференциите още не можем да стигнем до единодушие при тази диагноза махаме ли яйчници или не, но по-скоро повечето колеги са за махане”.

Общи условия

Активация на акаунт