Кюретаж и забременяване след това - тема 87

• 36 125
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, момичета! Пише тук след мисед, 3ти подред, като към момента нямам живо родено дете.

След първите 2ва правих МА, в 6та г.с. и края на 8ма седмица. Всичко мина добре. Първия път се чистих доста продължително време, с прием на няколко таблетки. Втория път макар и в по-напреднала бременност нещата приключиха буквално 2-3 часа след приема на топогина.

Сега съм в средата на 9та седмица и отново съм изправена пред избора МА или вакуум. Проследяващия ме лекар препоръча вакуум, заради по-големия размер на ембриона и заради по-големите дози кръворазреждащи, които приемах. Насочи ме за извършване на процедурата към болница Токуда. От там обаче ми казаха, че периода на бременността е граничен и може да се пробва преди това отново с МА и ако не се получи да се довърши с вакуум.

Как протича процедурата абразио с вакуум там? Колко време е престоя след процедурата? Издават ли болничен за времето на престоя и ако да, в него пише ли причината за този болничен?

Освен изброените по-горе неща имам регистрирано наличие на дифузна скреж в очите, като в последствие е направена и лазерна корекция за това (преди 7м.). Именно поради наличието на тази скреж (опастност от отлепяне на ретината), открита след 2рия МА ми казаха, че няма как да раждам нормално при следваща бременност. Това също е една от причините да се колебая кой от двата варианта да избера този път.

Благодаря на всички отговорили!

# 256
  • Замък сред облаците
Абразио, вакуум екстракция и МА нямат отношение към очите в случая тъй като няма да напъвате. Опит с Токуда не мога да споделя иначе. По принцип МА е най-щадящ за организма, но с оглед че ви е 3 мисед, а явно сте правила изследвания щом ориемате кръворазреждащи бих препоръчала да направите кариотип и изследване за ембриотоксини преди следващи опити.
Успех!

# 257
  • На изток от Ада
Благодаря , бебето не сме го изследвали тогава . Те водите ми изтекоха по- рано около 2 седмици по - рано ,но кой да знае че са води ...Това беше 4 сонтанен бях на терапия от доц . Русев ,но не е бил това проблема или не изцяло

# 258
Абразио, вакуум екстракция и МА нямат отношение към очите в случая тъй като няма да напъвате. Опит с Токуда не мога да споделя иначе. По принцип МА е най-щадящ за организма, но с оглед че ви е 3 мисед, а явно сте правила изследвания щом ориемате кръворазреждащи бих препоръчала да направите кариотип и изследване за ембриотоксини преди следващи опити.
Успех!

Благодаря за мнението! И двете неща сме правили вече. Кариотипа е чист и при двама ни, предишния ембрион също беше без изменения. За ембриотоксините имах назначена терапия.

# 259
  • Sofia
Насочи ме за извършване на процедурата към болница Токуда. От там обаче ми казаха, че периода на бременността е граничен и може да се пробва преди това отново с МА и ако не се получи да се довърши с вакуум.

Как протича процедурата абразио с вакуум там? Колко време е престоя след процедурата? Издават ли болничен за времето на престоя и ако да, в него пише ли причината за този болничен?
Не съм правила абразио в Токуда, а във Вита. Специално питах дали е възможно в болничния да не се посочва причината. Не исках работодателят ми да знае. Казаха ми, че не е възможно 😟. Така че, да, в болничния си пише точно защо е издаден.

# 260
Насочи ме за извършване на процедурата към болница Токуда. От там обаче ми казаха, че периода на бременността е граничен и може да се пробва преди това отново с МА и ако не се получи да се довърши с вакуум.

Не съм правила абразио в Токуда, а във Вита. Специално питах дали е възможно в болничния да не се посочва причината. Не исках работодателят ми да знае. Казаха ми, че не е възможно 😟. Така че, да, в болничния си пише точно защо е издаден.

Благодаря за информацията! И моите съображения са същите. Ще помисля тогава за друг вариант.

# 261
Аз взех от личния 14 дни. Беше ми писала камъни в бъбреците 🙄

# 262
  • Sofia
Да, но тук става въпрос за самия престой в болницата, а не за след това. Ако кюртажа се прави по здравна каса има и задължителен престой.
Ако кюртажа е изцяло платен, тогава може и да стане с болничен от ЛЛ за след това.

# 263
Аз взех от личния 14 дни. Беше ми писала камъни в бъбреците 🙄

Това е идея, трябва да говоря с нея и да видя дали ще се съгласи. Благодаря!

Да, но тук става въпрос за самия престой в болницата, а не за след това. Ако кюртажа се прави по здравна каса има и задължителен престой.

А възможно ли е, ако минава по здравна каса, защото не съм сигурна дали в Токуда е така, който и вариант да реши в крайна сметка лекаря да не взема болничен, а да ползвам дни от отпуската? Извинявайте за въпроса, но хич не съм наясно!

# 264
Ако кюртажа е изцяло платен, тогава може и да стане с болничен от ЛЛ за след това.
ЗК и болничния нямат нищо общо. Аз взех веднага щом разбрах, че трябва да влизам в болница. В нея пък ме питаха дали искам и отказах. Беше изцяло платено от мен. Болницата е Надежда.
Да, възможно е ползването на отпуск.

# 265
  • Sofia
Пиша специално за Вита. В Токуда не знам как е.
Ако абразиото е по здравна каса, задължително има престой 3 дена, такава е клиничната пътека. И следователно в болничния за този престой си пише причината.
В интерес на истината не знам дали ЛЛ може да издаде болничен за престоя в болницата от 3 дни (за след това е ясно, че може). Аз си взех болничния от болницата, така че не съм наясно.

Иначе, никой не ви задължава да взимате болничен. Мен ме питаха дали искам. Предпочетох да съм в болнични и да не си ползвам отпуската.

И както писах, ако абразиото е платено (а не по здравна каса) няма и болничен престой.

# 266
ЗК и болничния нямат нищо общо. Аз взех веднага щом разбрах, че трябва да влизам в болница. В нея пък ме питаха дали искам и отказах. Беше изцяло платено от мен. Болницата е Надежда.
Да, възможно е ползването на отпуск.

Ако съм взела предварително болничен от ЛЛ, дори и да минава по здравна каса, мога ли да откажа болничния от болницата и да си ми е валиден този от ЛЛ, въпреки че съм постъпила в болница?

Пиша специално за Вита. В Токуда не знам как е.
Ако абразиото е по здравна каса, задължително има престой 3 дена, такава е клиничната пътека. И следователно в болничния за този престой си пише причината.
В интерес на истината не знам дали ЛЛ може да издаде болничен за престоя в болницата от 3 дни (за след това е ясно, че може). Аз си взех болничния от болницата, така че не съм наясно.

Иначе, никой не ви задължава да взимате болничен. Мен ме питаха дали искам. Предпочетох да съм в болнични и да не си ползвам отпуската.

И както писах, ако абразиото е платено (а не по здравна каса) няма и болничен престой.

И аз предпочитам да използвам болничен пред отпуска, но не искам да знаят причината за болничния, тъй като пряката ми ръководителка никак не обича бременни и деца, и смятах да ги уведомя по официалния ред за да си гарантирам, че няма да ми възникнат проблеми, в следствие на това.

# 267
  • Sofia
Само да вметна, че болничен НЕ може да се издава с предна дата. Освен ако ЛЛ не реши да действа против правилата (не знам дали би поел този риск).

Ако абразиото е по здравна каса, заради клиничната пътека има задължителен престой. И да можете да откажете в болницата болничния за този престой. Но тогава не съм сигурна дали ЛЛ има право  да издаде болничен специално за тези три дни, в които Вие се водите в болница ясно по каква причина, тъй като използвате определена клинична пътека. Това е регистрирано някъде и се знае, че ползвате тази клинична пътека.

# 268
Само да вметна, че болничен НЕ може да се издава с предна дата. Освен ако ЛЛ не реши да действа против правилата (не знам дали би поел този риск).

Ако абразиото е по здравна каса, заради клиничната пътека има задължителен престой. И да можете да откажете в болницата болничния за този престой. Но тогава не съм сигурна дали ЛЛ има право  да издаде болничен специално за тези три дни, в които Вие се водите в болница ясно по каква причина, тъй като използвате определена клинична пътека. Това е регистрирано някъде и се знае, че ползвате тази клинична пътека.

Сега разбирам какво имате предвид, ще се консултирам с нея утре сутрин за да разбера какви са възможностите.

П.П.: Всичко, което съм правила като прегледи, изследвания и престой в болницата през последните повече от 10 години е било само и единствено платено и въобще не съм наясно как функционира ЗК и ЛЛ. Благодаря за разясненията!

# 269
  • София
Ако имате допълнително здравно може да си възстановите част от сумата за абразиото, така избягвате престой в болницата. Иначе може да пуснете отпуска за примерно 5 дни, ЛЛ издава болничен след изписването ви от болницата и ще ви анулира работодателя останалите дни отпуска и сте в болнични. Иначе на този етап през това което минавате, аз бих казала майната и на шефка и на всички и си излизам в болничен, не стига че минавате през ужасно труден момент пък и да мислите какво ще каже шефката, няма нужда ♥

Общи условия

Активация на акаунт