Кюретаж и забременяване след това - тема 87

• 36 102
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
За Варна кого препоръчвате? Само Константинова в Терапия съм чувала аз.

# 346
Здравейте на всички, искрено съжалявам за загубите, които сте преживели. И аз се записвам тук, за съжаление. Имам две прекрасни деца на 10 и 6 г., родени след спонтанна и леко преминала бременност. Мечтата ни винаги е била да имаме три, затова от началото на годината с ММ спряхме да се пазим. Видях двете чертички след Великден и бях страшно щастлива. Както при втората бременност, зацапах през 5-6 седмица. Отидах на преглед, видя се само сакче без хематом, но изписаха дуфастон и но шпа. Следващата седмица видяхме ембрионче и сърчице и всичко се развиваше нормално. В 12 г.с. на феталната се видя хипопластична носна костица, също като при сина ми, и висок пулс на бебчо. Всичко друго беше наред. Препоръчаха неинванзивен тест, пък и вече бях играла този филм с баткото, така че направих Верасити. 10 дни по-късно излезе резултата, всичко наред с основните и половите синдроми. Чакахме момченце. В този момент си позволих да се отпусна и да повярвам, че мечтата ми ще се сбъдне. До рутинния преглед в 15 +2 г.с, когато видяхме, че сърчицето на бебчо е спряло в 14 г.с. Нямаше подутини, изтичане на ОП или каквато и да е логична причина това да се случи. Изследванията ми са в норма, нямам възпалителен процес, не съм боледувала. Вчера минах през процедурата по кюртаж и днес е най-тежкия ми ден след загубата. Искам всички да спрат да ми казват да не тъжа, защото си имам две деца... това не може да запълни изцяло празнината, която остава след загубата. Боли ме и не мога да си отговоря на въпроса: какво се случи?! По съвет на АГ не пуснах генетично изследване на бебчето. Сега ще започна с изследванията, много ми е объркано всичко. Иска ми се възможно най-бързо да опитаме отново, в следващия момент се плаша безумно да не се повтори отново. Мнението на АГ е, че няма нужда да пускам нищо, защото нямам история с предишни аборти, просто се е случило. Но аз не мога да оставя нещата на случайността. С кой бихте препоръчали да направя консултация и кои са най-подходящите изследвания за моя случай?

# 347
  • Sofia
kuniochi, съжалявам за случилото се!
И ние бяхме с две деца, когато направих мисед с третата бременност. Няма значение кое поред е чаканото бебе, болката все си я има. Но с времето минава. И аз не разбирах успокоения от сорта "нали си имате други две".

И на мен АГ ми каза, че при наличието на две живи и здрави деца + без предишни аборти няма нужда да пускам каквито и да било изследвания.
На своя глава реших все пак да пусна някои базови неща : тромбофилии, витамини (Б9, Б12 и Д3) и щитовидни хормони.
След това направих консултации с генетик, хематолог, имунолог и репродуктивен АГ. Имунологът и репродуктивният АГ ми пуснаха допълнителни изследвания по тяхна преценка (АФА, НК клетки и др.)

# 348
Благодаря ти! Кога започна с изследванията и показаха ли отклонения, съответно терапия? Престрашихте ли се да опитате отново?

И на мен АГ ми каза, че при наличието на две живи и здрави деца + без предишни аборти няма нужда да пускам каквито и да било изследвания.
На своя глава реших все пак да пусна някои базови неща : тромбофилии, витамини (Б9, Б12 и Д3) и щитовидни хормони.
След това направих консултации с генетик, хематолог, имунолог и репродуктивен АГ. Имунологът и репродуктивният АГ ми пуснаха допълнителни изследвания по тяхна преценка (АФА, НК клетки и др.)

# 349
  • Sofia
Благодаря ти! Кога започна с изследванията и показаха ли отклонения, съответно терапия? Престрашихте ли се да опитате отново?

Да, имаше отклонения. Оказа се, че съм с тромбофилия, голям дефицит на вит Д и много ниско Б12. Отделно и НК клетките ми бяха завишени. А щитовидната - там си знаех, че съм с хипофункция и я контролирах с Еутирокс. Но по време на миседа се беше побъркала и бях влязла в хиперфункция. След аборта - пак в хипофункция.

Тромбофилиите и витамините ги изследвах веднага щом бях психически готова (някъде до месец след аборта). За хормоните поизчаках малко повече, за да им дам време да се регулират (около 3 месеца).

Изчакахме 5 месеца и възобновихме опитите. Следователно пуснахме и другите назначени изследвания (от имунолог и репро АГ).

Две години и половина след миседа имам вече 3-месечна бебка.

# 350
Brin de muguet Благодаря от сърце за споделеното! Няма да се предавам, продължавам напред стъпка по стъпка 🥰❤️

# 351
Здравейте. За жалост и аз се записвам в темата с прясна загуба от миналата седмица в 17 г.с. Причина все още не е открита, но отидох с оплаквания от воднисто течение и на самия преглед се видя пролабирал мехур. Моята Аг ме изпрати директно от Софиямед в Майчин дом с надеждата уж да се направи нещо по въпроса или по скоро да си измие ръцете, защото шансовете за спасение клоняха към 0. Идеята беше за серклаж на горещо, но получих мнения от 3ма доктори, че рисковете за мен са много големи а и съм прекалено ранна бременност да се надявам на чудо, да издържа до 26-28 седмица... И така. Причините са евентуална цервикална недостатъчност. Прокарваха се идеите и за инфекция и аномалии в плода, въпреки че няма и седмица преди това плода си беше повече от наред и всичко изглеждаше прекрасно. Чакаме сега епикризата да видим какво и защо. Иначе в Майчин дом бях директно препратена към доктор Юрий Хранов. Признавам си първоначално нямаше любов от пръв поглед и от двете страни, но в последствие усетих, че този човек наистина иска да ми помогне и наистина прие присърце случаят ми. Отделно, след като приключи най-лошото, той ми направи нещо като "пътна карта" за следващите месеци - Генетични изследвания в Геника, микробиология, изследвания за тромбофилия, колпоскопия, прием на Герикапс след 3м... И ми каза забременяване чак след 6 месеца, но се надявам това да подлежи на обсъждане след 3я месец... Sad Та, решила съм оттук нататък това да е моят човек. Всякакви мнения и отзиви са добре дошли.

# 352
Съжалявам за загубата!
Аз също бях при Хранов в късна седмица. Също и при мен не беше любов от пръв поглед, но работата му беше перфектно свършена. Странен е, да, но в това отделение мисля, че е от най-добрите.

# 353
  • Варна
Съжалявам за загубата! Пускали ли сте MTHFR и MTRR? Цервикална недостатъчност има връзка с недостиг на B9 и B12, които при тези така широко разпространени мутации трябва да се приемат в метилирани форми.

# 354
  • Замък сред облаците
Диди, откъде е тази информация? Не намерих проучвания, които дори да намекват за подобна взаимовръзка.

# 355
  • Варна
По принцип Цонев ми го е казвал, когато му разказах, че с първата бременност имах отрано мека шийка и ни бяха забранили секс. Иначе изследванията малко си противоречат. Намирам такива, които твърдят, че няма връзка и такива, които твърдят, че има. Аз съм на принципа да се презастраховам. Така или иначе фолиевата киселина е задължителна при бременност, защо да не е метилфолат.

# 356
Не съм пускала нищо. Най-нелепото е, че 5 дни преди това шийката на матката ми е била перфектна, има снимка. Даже прочетох тъкмо в амбулаторния лист, че е изписано cervix 40.. Може ли да има цервикална недостатъчност с нормална шийка? Иначе откъм витамини, не сме открили да имам дефицити или нещо...

По принцип имам 1 аборт по желание от преди повече от 12 години и 2 хистероскопии за премахване на полип (2018 и месец преди да забременея)... не знам дали имат отношение. Когато сме гледали през годините не сме открили никакви проблеми.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 11:55 от НямаСмисъл

# 357
  • Замък сред облаците
По принцип Цонев ми го е казвал, когато му разказах, че с първата бременност имах отрано мека шийка и ни бяха забранили секс. Иначе изследванията малко си противоречат. Намирам такива, които твърдят, че няма връзка и такива, които твърдят, че има. Аз съм на принципа да се презастраховам. Така или иначе фолиевата киселина е задължителна при бременност, защо да не е метилфолат.

Супер, мерси. Явно б групата си има отношение към тъканите, просто се изненадах. Аз търсех cervical insufficiency, а то се води incompetent cervix и намерих повече материали сега. Съвсем си права иначе, метилираната фолиева си е най-добре със или без мутации.

# 358
  • София
Няма смисъл аз съм с некомпетентна шийка, т.е с конус, отваря се отвътре, щом е бил пролабирал мехура най вероятно и при теб е било подобно. Сега най-важното е да починеш, тялото да се възстанови, можеш колаген да пиеш помага на шийката и с лекаря да обсъдите при забременяване какъв серклаж и кога да го приложите. Има един лекар в Надежда, д-р Христов, той прави различни видове серклажи и може и с него да се консултираш. Да ти вдъхна кураж, аз имам успешно износена бременност без серклаж и с много лежане, обаче рано видяха лекарите конуса на шийката и успях да износя.

# 359
НямаСмисъл, съжалявам за загубата.
От изследванията, които виждам B12 не е ок. Ти си почти с латентен дефицит. Би трябвало да е с доста по - високи стойности. На горна граница. Вит Д също не е добре. Обърни им внимание.
Аз генетично не обработвам стандартните форми на Б12 (може да се пусне това изследване към стандартния пакет за тромбофилия в Геника), приемам метилкобаламин всеки ден и също с конусовидна шийка, която пак така се отваря от вътре-навън. Моят АГ обаче видя нещата навреме и успяхме да запазим бременността даже без серклаж. Иначе определено д-р Христов е твоят човек за това. Може да си направиш и консултация с него и преди забременяването.

Общи условия

Активация на акаунт