За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 101

• 24 947
  • 769
  •   1
Отговори
# 495
Един час е времето,в което трябва да се изяде след като е приготвено,няма ли вариант без мляко?

# 496
Няма, от 2014 влязла някаква наредба, която оказва да се включва АМ вместо прясно при меню до 12 месеца и съответно в супата и десерта има, а понякога дори в основното. Аз наистина не мога да си го обясня как става тогава да си нахраниш детето в рамките на този час, то на тях сигурно толкова им отнема само докато отвори пункта.....а и кое дете обядва в 10 🤪

# 497
  • Пловдив
Естествено, че няма проблем, минало е термична обработка цялото ядене. Готви се яденето предишната вечер или сутринта на самия ден, зависи от частната кухня.
Прясно мляко се въвежда след годинката, заради това частните кухни ползвАт адаптирано за менюто за деца под година.

Държавната кухня затова изисква бележка от личен лекар, че детето може да се запише на кухня и е въведено прясното мляко, защото там готвят само с прясно мляко, не с ам.

# 498
В нашата държавна кухня менюто е еднакво, но децата под годинка ги водят кърмачета. За тях ползват АМ и не слагат захар в десертите.

# 499
Аз също съм от Варна, от 10 месечна е на кухнята, над 1г взехме вече за 2 група, преди това бе първа група, освен да се яде в самия ден и да не е на топло друго не съм следяла и не е имало проблеми.
Разбира се, отдавна яде обща храна и кухнята е само помощ за някои дни.

# 500
Какво сложно има, взимате си кухнята в 11 ч.  примерно и  съхранявате в хладилник.  В рамките на деня е желателно да се консумира.Ако не желаете да използвате микровълнова фурна, изваждате яденето 20 мин.    преди да го предложите.

# 501
  • Пловдив
Аз затоплям в тенджерка на котлон. Иначе 20 минути след изваждане от хладилник е все още студено.
Иначе да , и захар не слагат в менюто под една годинка.

# 502
В Събота пуснахме ПКК на бебето ( профилактичните 6 месеца) в Токуда. Искам да ви кажа, че ми отне 5 минути да убедя лаборантките да вземат кръв от вената, не от пръстчето... Както и да е. Излезе, че хемоглобинът е нисък (98 при долна граница 107) и ще правим сега други изследвания за желязо, феритин и т.н. Яд ме е, че не ги пуснах заедно с ПКК, въпреки че знаех, че е добре и те да се изследват профилактично... Но свърши вече.  Казаха ми, че е чисто срещано явление при бебетата, да са с нисък хемоглобин и недостиг на желязо. Аз естествено се притесних леко.. Да ви се е случвало?

# 503
Luellis, в лабораторията на партер ли бяхте?
Освен феритин, какво друго пуснахте?
(Също, ако мога да попитам - педиатърът ли коментира после резултатите?)

И аз знам, че желязото им пада около 6тия месец. Има ли проблеми със съня? Консултанти казват, че се отразява в тази област.

# 504
Колко вредни са пастелите?  Децата си гризнаха малко докато ги видя.. Освен да акат в цветовете на дъгата може ли да им стане нещо друго?

# 505
Има ли мама, правила инхалации на бебе само с физ. разтвор? Знаете ли колко мл се слага в инхалатора? Бебето е на 10 м

# 506
На моето му изписаха инахалации, но е на 5 месеца и съответно дозата беше 2 милилитра през 8 часа .

# 507
В Събота пуснахме ПКК на бебето ( профилактичните 6 месеца) в Токуда. Искам да ви кажа, че ми отне 5 минути да убедя лаборантките да вземат кръв от вената, не от пръстчето... Както и да е. Излезе, че хемоглобинът е нисък (98 при долна граница 107) и ще правим сега други изследвания за желязо, феритин и т.н. Яд ме е, че не ги пуснах заедно с ПКК, въпреки че знаех, че е добре и те да се изследват профилактично... Но свърши вече.  Казаха ми, че е чисто срещано явление при бебетата, да са с нисък хемоглобин и недостиг на желязо. Аз естествено се притесних леко.. Да ви се е случвало?
Хемоглобин, бебе 3-6м възраст, нормални стойности - 95-135.
Иначе, каквото покажат феритин, серумно желязо, желязо-свързващ капацитет. Ако към тези може да добавите и трансферин? още по-добре... .
Ако има нужда от орален прием на желязо, изберете добра марка. Иначе може да имате жесток запек.

Цитат
А как може да се разбере, дали ЕВЕНТУАЛНО е таласемия? Знам, че е генетично предавана болест. Моите и на баща му стойностите са били винаги в норма, но никога не съм си правила генетично изследване...
На база на резултатите от кръвните изследвания, се изчисляват следните индекси:

England-Fraser
    Mentzler Index
    Shine-Lal
    Green-King formula
    MCH/RBC ratio
    RDW/RBC ratio
    M/H ratio

Ако те показват "таласемия" се прави електрофореза и типизиране.

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 21:54 от Birdie

# 508
В Събота пуснахме ПКК на бебето ( профилактичните 6 месеца) в Токуда. Искам да ви кажа, че ми отне 5 минути да убедя лаборантките да вземат кръв от вената, не от пръстчето... Както и да е. Излезе, че хемоглобинът е нисък (98 при долна граница 107) и ще правим сега други изследвания за желязо, феритин и т.н. Яд ме е, че не ги пуснах заедно с ПКК, въпреки че знаех, че е добре и те да се изследват профилактично... Но свърши вече.  Казаха ми, че е чисто срещано явление при бебетата, да са с нисък хемоглобин и недостиг на желязо. Аз естествено се притесних леко.. Да ви се е случвало?
Хемоглобин, бебе 3-6м възраст, нормални стойности - 95-135.
Иначе, каквото покажат феритин, серумно желязо, желязо-свързващ капацитет. Ако към тези може да добавите и трансферин? още по-добре... .
Ако има нужда от орален прием на желязо, изберете добра марка. Иначе може да имате жесток запек.

Благодаря, Бърди!

Пуснах Желязо, морфология на тромбоцитите, ДКК с натривка също. Скарах се с лаборантките при второто вземане на кръв , защото категорично отказаха да пипат вената .. Както и да е.. Още съм бясна!!!Явно е дефицит на желязо, според педиатъра, но ще отидем на хематолог за всеки случай, да погледне резултатите..

А как може да се разбере, дали ЕВЕНТУАЛНО е таласемия? Знам, че е генетично предавана болест. Моите и на баща му стойностите са били винаги в норма, но никога не съм си правила генетично изследване...

# 509
Мами, някое от вашите момиченца да е имало синехия? Дъщеря ми е на 9 месеца и по време на преглед при нефролог се оказа, че има слепване на малките срамни устни. Почувствах се ужасно, че не съм го видяла сама и по-рано и че може би не съм правила нещо както трябва, за да го предотвратя Confused Лекарката препоръча да отидем при детски гинеколог, който да премахне слепването механично (да я дръпне, за да се отлепят). Разбрах, че процедурата е болезнена Confused Някоя от вас минавала ли е през това? Много ли е неприятно...

Общи условия

Активация на акаунт