Войната в Украйна 1

• 1 799 414
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 44 430
За мен украинският посланик казва това, което определена група хора (вкл. аз) си мислят. Да лъжем и да мажем как “всичко е наред”, докато някои неща включително и в позицията ни по казуса с Украйна хич не са наред, е еманация на лицемерието. По-притеснителното за мен не е опаковката - как изглеждаме - а това, че позицията ни в момента е принципно грешна. Повече ме вълнува да оправим същата, отколкото да помпаме националното самочувствие с измислени постижения.

Горното въобще не значи, че няма положителни жестове от България към Украйна, но и има още какво да се желае.

# 44 431
  • София
Въобще не се самоунижава авторката на статията в Евромайдан Прес, просто жената констатира, че не се прави достатъчно от страна на България заради самоунижението на неутралните.
Никой, който подкрепя Украйна не се самоунижава, а констатира че не е достатъчно.
Тук съм пускал няколко пъти постове с различните български оръжия, които в момента са в арсенала на ВСУ и мачкат орките, много съм доволен от този факт, но може да се направи повече, това което неутралните спират.
Има западен профил, който следи различните оръжия с които Украйна разполага, беше пуснал информация за българската BULSPIKE-AT и каза че вниманието отива основно към Джавелините и NLAW, но българските противотанкови ракети не трябва да се подценяват.
Но тези оръжия се купуват от нас и се дават на Украйна, вместо ние открито да им ги дадем като на наш съюзник.
А това, че Украйна не е благодарна е поредната опорка, под постове с български оръжия в арсенала на ВСУ десетки украинци пишат благодаря България, въпреки че не сме им ги дали, както им дават останалите страни.
Отделно през 2015 Плевнелиев беше награден със званието "Човек на годината" в Украйна, единственият български президент, който получава такава чуждестранна награда. Наградиха го пред пълна зала в Киев.
Така че Украйна ни уважава и ни е много благодарна, но за неутралитета ни е по-благодарна Русия, както се вижда от възторга в руското общество след различни изказвания на реZидента.
Украинските българи казаха достатъчно със своето писмо.

Това е истина, България помага на Украйна още от началото на войната 2015- .Гебрев беше тровен ,завод ви взривяваха.Никъде не съм чела в украински медии нищо лошо за България .

# 44 432

А това, че Украйна не е благодарна е поредната опорка, под постове с български оръжия в арсенала на ВСУ десетки украинци пишат благодаря България, въпреки че не сме им ги дали, както им дават останалите страни.

Постове с български оръжия не чета и няма как да знам какво мисли един или друг украинец. За мен официалната позиция на страната им е позицията на техния посланик "пасивна позиция в подкрепа на Русия" - т.е грам не цени това, което правим, но ние му се радваме.

Пък ако ще, думите му да са опорка.

Позицията ни принципно е правилна и не сме неутрални - подкрепяме Украина по най-различни начини. И всичко, което правим не е измислено постижение. Национално самочувствие ние нямаме, че да го помпаме, но поне да не отричаме, когато правим нещо и да не се радваме, когато минава незабелязано и ни плюят, вместо да ни благодарят за приноса ни.

Не може Украйна да е благодарна за това от което Русия е доволна и за което хвали Радев. Украйна е благодарна за едно, но за това, че България не прави това което правят останалите нейни съюзници няма как да е благодарна, докато на нейна територия падат бомбите на руския агресор.

# 44 433
Ако, ако, ако...та “ако” излизем от хипотетичното празнословене, за 8 месеца Русия не е тръгнала да напада нито една държава-доставчик на оръжие за Украйна. Няма и капацитета да го направи - всички виждаме резила в Украйна, която е съседна страна; какво остава да проектира сила през няколко граници или пък воден басейн, камо ли на няколко фронта. С танкове от ВСВ, случайно хванати от улицата военни и плашила по телевизията номерът явно не става.

# 44 434
  • Paris, France
Ако, ако, ако...та “ако” излизем от хипотетичното празнословене, за 8 месеца Русия не е тръгнала да напада нито една държава-доставчик на оръжие за Украйна. Няма и капацитета да го направи - всички виждаме резила в Украйна, която е съседна страна; какво остава да проектира сила през няколко граници или пък воден басейн, камо ли на няколко фронта. С танкове от ВСВ, случайно хванати от улицата военни и плашила по телевизията номерът явно не става.

Резил, точно. Не, че преди войната всичко в Русия е текло по мед и масло, но не беше видимо за света. Сега станаха за резил, показвайки грозното лице на насилието към собствения си народ и безсилието си навсякъде другаде.

# 44 435

Естествено, че няма нито капацитет /като се абстрахираме от ядрения арсенал/, нито желание да воюва с НАТО.  Това поначало беше някаква украинска опорка, за да изкарат войната в защита на Европа, но мисля, че става все по-несъстоятелна.

# 44 436
  • Paris, France

Естествено, че няма нито капацитет /като се абстрахираме от ядрения арсенал/, нито желание да воюва с НАТО.  Това поначало беше някаква украинска опорка, за да изкарат войната в защита на Европа, но мисля, че става все по-несъстоятелна.

Не е украинска опорка. Всички европейски съседи на Русия са пропищели от нея. Не случайно най-ревностно помагащите на Украйна и искащите я в НАТО и ЕС са Полша, балтийските републики, скандинавските съседи на Русия.

Русия няма капацитет и в Украйна да воюва. Тогава за какво се ежат и изискват? 

За Европа е добре в Украйна и Белорусия да има проевропейски правителства, демократично развитие и да влязат в ЕС. Това желаят и повечето граждани на въпросните държави.

# 44 437
Става, да, благодарение на оръжията и парите, които ЕС/САЩ изсипаха в Украйна. Ако Русия беше постигнала относително лесна победа, не е ясно дали щеше да спре. Историята сочи, че имат особен афинитет към военни действия в съседни държави - справка Абхазия, Южна Осетия, Крим, а сега и Украйна (ще се огранича до мандата на последния им диктатор - Путин).

Още по-несъстоятелни стават причините за войната декларирани от Русия. Първо беше “денацификация”, после беше превенция на (несъществуващо) присъединяване към НАТО, след това бяха “биолабораториите”, малко след това защита на руснаците в Донбас, сега стигнахме до “десатанизация”. За 8 месеца - горе-долу 5-6 версии. Предлагам следващата им цел да бъде да ни освободят от собствената си глупост.

# 44 438
Става, да, благодарение на оръжията и парите, които ЕС/САЩ изсипаха в Украйна. Ако Русия беше постигнала относително лесна победа, не е ясно дали щеше да спре. Историята сочи, че имат особен афинитет към военни действия в съседни държави - справка Абхазия, Южна Осетия, Крим, а сега и Украйна (ще се огранича до мандата на последния им диктатор - Путин).
...

Разбира се, че щеше да влезе в директна война с НАТО, просто нямаше друг начин.  Най-естественият развой на събитията.

# 44 439
Какво ще си играем само с изпращане на оръжие! Аз викам директно да обявим война на Русия. Уж такава формална, каквато обявихме едно време на САЩ и Великобритания за да се харесаме на Хитлер. Как пък нито един наш политик не се е сетил досега да го предложи?!
Kaнада пък защо да обявява война на Русия? Изобщо духовната ви родина се самозакопава и без никой да й обявява война.
А ако тогава бяхме обявили война на Хитлер за да се харесаме на САЩ и Великобритания, сега историята можеше да е много по-различна за нас. Евентуално и ти можеше да даваш акъл за позицията на държавата вътре от нея, а не от майната си. Ама и тогава от много снишаване и накрая едно голямо нищо. А сега подмени Хитлер с Путин и виж позицията на България и може да получиш Дежавю̀.

# 44 440
Русия първоначално завзе територии защото започна война изневиделица и никой от отсрещната страна не вярваше, че реално това ще се случи и в началото беше шок и тотално объркване. След 8 месеца, обаче, явно приеха, че това е новата им реалност и бързо се осефериха с помощ и от САЩ и Нато. Не съм много сигурна обаче, че руската армия била 1/4 от украинската, даже точно обратното ми се върти. Нека по-запознатите да кажат. И също не разбирам как Нато няма капацитет да пребори Русия? Нека не забравяме, че тук иде реч не само за Нато, ами и за САЩ и може би държави от почти целия свят, които застанаха на страната на Украйна. Нима Русия е толкова силна, че да победи целия свят? Не съм навътре във военното дело, но дори и на мен ми се струва леко прекалено.

# 44 441
  • В заешката дупка
И аз искам българските политици да спрат най-накрая да се унижават и да унижават всички нас. Не Украйна ни обяви за вражеска страна, Русия го направи. Но някои още държат да се лезят и подзмазват на Русия. Унижение пълно!

# 44 442
Путин забрани на чужди банки да напускат Русия
https://offnews.bg/sviat/putin-zabrani-na-chuzhdi-banki-da-napus … rusia-788250.html
Русия забрани сделките с акциите или акционерния капитал на 45 банки или банкови подразделения, собственост на лица от държави, които страната определя като "недружелюбни", или са собственост на чуждестранен капитал, съобщи "Ройтерс".

# 44 443
Според мен всеки един конфликт трябва да се разреши с дипломация, а не с ракети и стрелково оръжие. При положение, че има точно такива световни организации, създадени с цел опазване на Мира след СВО е смешно да се казва, че дипломацията е безсилна. Или някой има интерес да не се търси дипломатично решение на конфликта.
Хубаво, ама каква дипломация предложи Русия? Поиска НАТО да си обира крушите от бившите соц републики, в т.ч. и България! Ултимативно при това! "Уплаши се", че Киев ще кандидаства за НАТО, а не от Балтийските републики, които са членки на НАТО? Получи кандидат-членки на НАТО Швеция и Финландия...
Да припомня, че руските ракети и дронове поразяват цивилни и цивилна инфраструктура!
Русия бе прикоткана през 90е години, а и в първата декада на ХХ век с колосална финансова и техническа помощ. Като как точно отговори тя?
Какво разбирате под дипломатично решение? Та Путин сам заяви, че иска да ликвидира Украйна!
Крайно време е Българската армия да се дерусифицира напълно и да стане лоялен пазител на Родината!

# 44 444
По принцип и аз съм за дипломацията, но с Путин тя е невъзможна. Той ще иска да откъсне цели области от Украйна или направо цялата, за да кандиса. По тази логика след като Украйна клекне може да си иска каквото му душа сака даже най-безумното, което вече и направи. И какво - украинците трябва да се съгласяват на всяко безумие ли? А по този начин какъв пример ще даде на всеки самозабравил се диктатор - че е достатъчно да плаши с пръста на копчето и война и да очаква да става на неговото? С терористи, би трябвало до знаеш, че не се преговаря, слез като си бил военен. Дори аз като невоенна го знам. А Русия действа точно като терористична държава, по-точно тя Е такава. Утре след като й отстъпят, какво би я спряло да иска още и още, и ако не му изпълнят претенциите на Путин, той да плаши с война? И така къде ще му излезе края Tasho2255? Специално теб питам и очаквам отговор. Предният ми пост виждам го подмина.

Общи условия

Активация на акаунт