Войната в Украйна 1

• 1 800 627
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 75
  • Някъде там
Слагам го в скрит текст, защото е на английски. Ако искате превод ще го направя малко по-късно.
Жената е украинска съдийка по художествена гимнастика.
Болките на обикновените хора ме вълнуват и няколко пъти го чета и си поплаках.
Скрит текст:

# 76
Не знам за вас,но се замислих как израстнах 90-те малко или много в мизерия и всичките ми познати или приятели не може да се каже,че имахме много.То за повечето българи важи това.Цял живот до сега учих и бачках да мога да позволя спокоен живот на семейството ми.Сега се чувствам зрял човек и искам да имам дете в половинката ми.Като гледам как се развиват нещата има реална възможност детето ми да израстне по същия начин като мен.

И аз мислих същото наскоро. Детството ми беше супер, макар, че нямахме много. Сега работим, изкарваме парички, градим дом, мечтаем за семейство и накрая заради амбициите на един човек, всичко постигнато може в един момент да рухне...

# 77

А дали може линк към такива размишления на Путин? Дето го е казал в прав текст.
https://tass.com/politics/1374355

Превод: 'Разпадането на СССР е трагедия и разпад на "историческата" Русия"

В телевизионното си изявление си преди няколко дни, където говореше за "историческо" наследство, той директно заяви, че не счита Украйна за истинска държава и че тя е създадена от Ленин и че това, което се е градяло 1,000 е било загубено чрез разпада на СССР.  

Целите са му ясни

Цитат
Защо чак сега Путин реагира така ? Дали не се е случило нещо , което ние не знаем ? Дали няма намеса на една държава , която се меси в целия свят / както видяхме и в нашата държава диктува правила / ?
Toй въобще не реагира "сега". Това не се подготвя за един ден. Това се е гласяло с години. След Крим със сигурност следващата цел е била цяла Украйна.

# 78
  • Beyond the Frontiers
Може ли някой да обясни кой, за какво се бори? Каква е основата на този конфликт?
Политически, исторически доводи и двете страни си имат, ама всичко е пари, икономически интереси.
Тука няма никакви икономически интереси. Това си е чисто политическа мечта на Путин - неколкократно е казал и в прав текст и индиректно, че възстановяването на СССР е неговата мечта. Той счита Украйна за изконно Руска територия, а Източна Европа (включително и нас) като сателитни държави, буферна зона за Русия.
Винаги, винаги има финансови интереси. Другото е за масите.

Развитието на всяка империя се основава на експанзия, чисто икономически това е начина да съществува и да се развива. Няколко са такива в света и ясно се вижда САЩ, Русия, Китай...Едните са невероятните пазители на демокрацията и свободата, другите даже не се опитват да го крият. Но всичко е до пари.

# 79
Питам се за полетите. Докога въобще ще можем да летим и докъде? Не че някой знае.

# 80
Sviken, точно така и предполагах. Няма да отговарям, така или иначе няма  да помогне.

Аз ще копирам едно мнение от фейса, на Петър Кичашки, защото просто напълно се покрива с моето.

"Три неща, според мен, основно докараха ситуацията до първата гореща война в Европа от десетилетия.
Първо, след свалянето на корумпирания и компрадорски елит около Янукович, в Украйна беше инсталиран също така корумпиран и компрадорски нов елит. Предишният беше сервилен към Москва, новият към Вашингтон. Новите власти в Киев се надъхаха, че са много важни, имаха подкрепата на Запада и решиха, че могат да се зъбят на Москва без последици.
Второ, във Вашингтон с идването на Байдън, някой реши, че ще ескалира кризата между Украйна и Русия, за да може да се раздадат скъпи американски оръжия на украинската армия. За целта трябваше ситуацията да се нагрее, но да не прегрее. Глупаво съждение. Явно ястребите си мислеха, че могат да създадат напрежение, но да го държат под контрол и да си купят време за превъоръжаване на Украйна.
Трето, Русия на Путин не е Русия на Елцин. Русия действа с пропаганда, армия и ресурси. Действа агресивно, арогантно и със самочувствието на империя. Това ще създава проблеми на Запада, който все още си живее във времената на хегемонията си над света в условията на постсъветската действителност. Да, де, ама от разпада на СССР минаха над трийсет години. Светът вече е друг. Русия е агресивна, мощна и опасна. "

Добре дошли в новата реалност в света, не само войната в Украйна и предстоящата нова студена война. Цяло поколение израстна без да я познава, явно историята ще се повтори за много кратък период от време.

# 81
  • СИ

... Надявам се също православните Лидери да разговарят с него и да му обяснят, че е бесовско и дяволско, две православни държави да се избиват! Бог да е на помощ!

Какво православие, каква религия? Путин е обикновен комунист и КГБ-еец. Религията при тях е поза и театър, за пред простите мужици.

# 82
Може ли някой да обясни кой, за какво се бори? Каква е основата на този конфликт?

Благодаря ти.
 Мен не досрамя да питам. От дни се опитвам да чета и да си го изясня, ама нещо не ми се получава.
Питах ММ да ми обясни като за малумни😃но, не.
Не разбирам цялата ситуация.
Страхувам се много, жал ми е за хората. Вчера като чух военния сигнал и душата ми се сви, направо изтръпнах.
Как е възможно подобно нещо в 21 век?
Наистина ли става дума за власт и ресураи само?
Това по-ценно ли е от живота човешки?
Ей такива въпроси си задавам.
Странно ми е и как така отмениха срещата между двамата лидери на САЩ и Русия. Явно всичко си е било решено и беше въпрос на дни.
Странно е също така как това стана точно сега в ковод кризата и когата тя постепенно отминава.
Вие правите ли връзка между това?
Аз се чудя, нещо ми е съмнителна цялата история, но не знма как да си ги обясня нещата.
Ще се радвам някой по-вещ да обясни наистина каква е главната причина да се стигне до това?
Наистина ще бъда благодарна да ми обясни някой, защото го мисля и си задвам въпроси, на които не мога да го отговоря.
 Вътрешно съм бясна, място не си намирам, главата не мо го побира.
Искаше ми се да бях следяла събитиятя, но новини не гледам от години. И затова сега задавам такива въпроси.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 11:11 от Caroline_Bingley

# 83
  • София
Възрастово ограничиние трябва да им праскат, че на ръба на сенилността - това..
Че трябва, трябва, но един луд с много власт няма да се впечатли от това.

# 84
  • пустинята Гоби
Е сега фокуса в цел свят е изместен. Аз говорих с близки в Англия и според тях Борис Джонсън е толкова активен в приказките и заплахите към Русия, за да замаже служебните купончета през пандемично време.

# 85
Винаги, винаги има финансови интереси. Другото е за масите.

Развитието на всяка империя се основава на експанзия, чисто икономически това е начина да съществува и да се развива. Няколко са такива в света и ясно се вижда САЩ, Русия, Китай...Едните са невероятните пазители на демокрацията и свободата, другите даже не се опитват да го крият. Но всичко е до пари.
Това не е избощо така. Това си е чист опит да влезне в историята като лидерът върнал СССР отново. Каква икономическа изгода може да извлече от Украйна? Та тя е в пъти по-бедна дори и от Русия. А войните в днешно време са доста финансово тежки, особено ако се протакат. Путин иска Русия да бъде виждана като супер сила, еквивалент на САЩ, само че това е невъзможно с икономика по-малка от Калифорния. И заради се опитва да го прави с единствения начин, който има - военни нападения за привличане на територии и ядрени оръжия.

Sviken, точно така и предполагах. Няма да отговарям, така или иначе няма  да помогне.

Аз ще копирам едно мнение от фейса, на Петър Кичашки, защото просто напълно се покрива с моето.

"Три неща, според мен, основно докараха ситуацията до първата гореща война в Европа от десетилетия.
Първо, след свалянето на корумпирания и компрадорски елит около Янукович, в Украйна беше инсталиран също така корумпиран и компрадорски нов елит. Предишният беше сервилен към Москва, новият към Вашингтон. Новите власти в Киев се надъхаха, че са много важни, имаха подкрепата на Запада и решиха, че могат да се зъбят на Москва без последици.
Второ, във Вашингтон с идването на Байдън, някой реши, че ще ескалира кризата между Украйна и Русия, за да може да се раздадат скъпи американски оръжия на украинската армия. За целта трябваше ситуацията да се нагрее, но да не прегрее. Глупаво съждение. Явно ястребите си мислеха, че могат да създадат напрежение, но да го държат под контрол и да си купят време за превъоръжаване на Украйна.
Трето, Русия на Путин не е Русия на Елцин. Русия действа с пропаганда, армия и ресурси. Действа агресивно, арогантно и със самочувствието на империя. Това ще създава проблеми на Запада, който все още си живее във времената на хегемонията си над света в условията на постсъветската действителност. Да, де, ама от разпада на СССР минаха над трийсет години. Светът вече е друг. Русия е агресивна, мощна и опасна. "

Добре дошли в новата реалност в света, не само войната в Украйна и предстоящата нова студена война. Цяло поколение израстна без да я познава, явно историята ще се повтори за много кратък период от време.
Това са абсолютни глупости, с извинение.
Първо, новият елит не е "сервилен" към Вашингтон. Всъщност и Порошенко и Зеленски много често критикуват Запада. Те искат да са в ЕС и НАТО по обясними причини, които виждаме днес. Кой иска да има граница с Русия? Освен ако не си Китай, които лесно могат да се справят. Но за по-малките нации имаш два избора - или служиш на Путин, или... анексия.
Второ, тази война е планирана много отдавна, много преди Байдън да стъпи на власт.
Трето, така е - Русия не е на Елцин. Елцин се опитваше да приведе Русия в цивилизования свят и се провали. Путин има грандомания за величие. Той все още си живее по време на Студената война и се мисли за нов Сталин, едва ли не.

Няма как да има каквато и да е "студена война", защото Русия е икономическо джудже. Единствената причина САЩ да не изпратят самолетоносачите и да разрешат проблема набързо е уплахата, че Путин може да прибегне до използването на ядрените си оръжия. Това е тайният коз на Русия и Путин го знае и затова си позволява подобни неща. Студена война трудно може да има при положение, че Русия (освен с ядрените си оръжия) няма с какво да уплаши САЩ, както СССР едно време.

# 86
Защо чак сега Путин реагира така ? Дали не се е случило нещо , което ние не знаем ? Дали няма намеса на една държава , която се меси в целия свят / както видяхме и в нашата държава диктува правила / ?

- Че САЩ се месят навсякъде е факт.
- Но е факт, че и Русия сънува, че може да прави като САЩ.
- Да де, ама САЩ победиха в Студената война, а Русия (по-точно СССР загуби).
- След края на студената война на Русия е била обещана сигурност с буферни зони, обаче нищо не е било фиксирано с договор.
- Затова след време се почва малко по малко напредване към границите им.
- Съответно руснаците, напомпани с патриотизъм, веднага прегръщат Путин и идеята му да се изправи Русия от коленичилата поза, в която била поставена.
- Пак съответно Путин започва да се готви за връщане на голямата сцена. Като не може с икономика, да е с оръжие. То и само за това му стигат парите.
- Щатите обаче, по някакви си техни причини, решават "да наритат падналия" и почват да ги натискат, като се възползват от неподписаните договорки (четвърто тире).
- Това само сплотява подкрепата за Путин и той продължава.
- В същото време съвсем на друго място се създава прецедент - Косово се отделя, защото в него живеели косовари и имат пълно право на самоопределение.
- Бам, това идеално пасва на Путин и хоп, две републики се отделят от Украйна. Обаче за тях не може, нали?
- Съответно започва ескалация, но всичко свършва с Минските споразумения.
- Да де, ама те са в полза на Русия (и на принципите на самоопределение, ако трябва да сме честни)
- Тук пък украинските патриоти надигат глас, че тези споразумения са национално предателство и Украйна ги саботира. Че даже и пресира тези райони.
- САЩ виждат повод да ударят подмолно Русия и почват да окуражават Украйна. И украинците, тъпи, но патриоти, се връзват, че някой ще се бие за тях. Да, ама не. Подкрепата е само косвена, а те са на топа на устата.
- Е, тук Путин вижда удобен случай да се намеси със сила, а Украйна, дето толкова се е пъчила се оказва, че нищо не може да направи.
- Междувременно отстрани Китай гледа внимателно и си мери шансовете да нападне Тайван, затова подкрепя Русия.
- И накрая световният ред отиде на кино...

Идиоти, ама никой идиот политик не може да си развява коня без патриотичната подкрепа на народа си. Ако в Русия не стояха зад Путин нямаше да го има днешното, ама те са опиянени от патриотични блянове и Путин лети върху рейтинга си. Впрочем съвсем същото се опитва да прави и Ердоган, но за сега изчаква, а има и икономически проблеми големи. Но иначе е спретнал яка армия и комбинира патриотичните мечти за Османската империя с религията. То и Путин не я пренебрегва религията, де.

Та така, в миналото е заложена крайно нестабилната днешна ситуация. Как ще свърши всичко не ми се мисли...

# 87
  • пустинята Гоби
Украйна бедна?!? Моля ви се, почетете малко..

# 88
Защо чак сега Путин реагира така ? Дали не се е случило нещо , което ние не знаем ?

Никой ли не прави връзка със събитията в Казахстан? Звена от една и съща верига са...

Скрит текст:
Проблемът на Казахстан е географията.
Разположена е между Русия и Китай. Колко удобно е да дестабилизираш страна, която се намира между големите ти врагове. Огромна територия, с огромни природни залежи. Таймингът е точен, удряш в другия край, когато врагът ти е концентриран в Украйна.
Лошото за страни като Казахстан е, че стават поле за сражения между големите играчи на шахматната дъска и те го отнасят. Появиха се клипове, в които уж мирни протестиращи крадат минохвъргачкии ги ползват като професионалисти. Напомня ми за Сирия.(https://twitter.com/ASBMilitary/status/1478815817789751303…).
Няма значение кои са добрите и кои - лошите. Всеки си избира. Накрая губещите са хората. Обикновените.
И не си мислите, че това е страна на едностранен диктатор. Нурсултан играеше и с двете страни. Най-голямата петролна компания е Тенгизшевройл, която е притежание на Сhevron (50%) и ExxonMobile(25%)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tengizchevroil
Жалко, че това не е пост за музиката на Казахстан, например.

Aвтор: Дахер Фарид, фейсбук
https://www.lentata.com/page_24344.html

И проблемът на Украйна е географията.

# 89
Украйна бедна?!? Моля ви се, почетете малко..
Украйна е изключително бедна. Мисля, че само Молдова в Европа са по-бедни. Русия също нямат капацитета или икономическа мощ да ги вдигнат, ако Путин реши да прилапа територията. Да, Украйна има ресурси, но и Русия има безкрайно много ресурси, а реално са по-бедни от нас. То и Зимбабве е изключително богата страна... на ресурси, ама никой тук няма да каже, че там животът е цветущ.

Общи условия

Активация на акаунт