Войната в Украйна 1

• 1 798 174
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 4 155
Здравейте,
Извинявам се ако вече е обсъждано, но нямам много време да изчитам всичко.
Има ли някаква процедура и към кой да се обърнем, ако искаме да предложим подлон на бежанци от Украйна?
Имаме голяма къща на село, която е празна след като баба ми и дядо ми отидоха.

# 4 156
...
ЕС обмисля затварянето на седем руски банки от системата Swift, според проекторешение, прочетено от Bloomberg News.

Това са VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank и VEB.RF. Списъкът все още може да се промени.

Големите руски банки Газпромбанк и Сбербанк не са в списъка.

Но пък Сбербанк е на път да...

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ecb-ev … k-falirat-346891/

В Чехия вече фалира и Държавната Чешка банка започва процедура. Хората са в паника защото Сбербанк предлагаше много добри условия за ипотеки и заеми с цел да растат инвестициите. Сега са в клопка.

# 4 157
Дано не съм разтълкувана погрешно, не я искам Украйна непременно в ЕС. Не че е моя работа. Все тая ми е. Не е честно ние да работим за постигане на критерии, а те не. Опитах се да кажа, че щом са искали да се разграничат от комунизма, да са работили по посока ЕС, а не Нато - то е като да си сложиш сам мишена на челото. Между другото сред критериите за ЕС са не само икономически показатели, а и стабилност на институциите, върховенство на закона и защита на човешките права, включително малцинствата. Ние не си позволяваме пръстче да вдигнем на нашите малцинства. И за всеки случай да добавя - много съм против така наречената военна операция. Според мен п.тин сами скочиха в дълго готвен капан. И също явно дълги готини се мешат в управлението им и ги дестабилизират. Затова се оказаха слабо звено и пробойна за нато. Надявам се да махнат сегашното си управление и да се развият като демократична пазарна икономика, имат ресурсите. В това отношение наистина са зад нас. И се надявам за мирните преговори да са успешни.

# 4 158
  • София
https://youtu.be/vqQIW_SF7Ys

Попаднах на тази песен из интернет. Настръхнах и се разплаках. Четох, че е писана за загиналите деца в Доганск,
Скрит текст:
но не мога да потвърдя. Не разбирам защо всички това се случва и защо трябва да страдат и умират деца.
Днес моята 7 годишна дъщеря ми зададе въпроси на които не можах да отговоря.
"Защо Русия напада Украйна, какво са им направили, защо не им помагаме, ще нападнат ли и нас?"
Страхувам се за бъдещето на децата ни, какво ще се случи ако стане трета световна война.? Ами ако някой психопат (Може да не е точно Путин) натисне червеното копче?
+1 И аз се просълзих, моят син на 12 ми каза, не разбирам защо има война, на кой му харесва това. Попитах го, кой според него има вина, и детския му отговор беше, който напада, другия какво да направи.

# 4 159
Израелският историк Ювал Ноа Харари признава, че Путин може да завладее Украйна. „Но за да спечелят войната, руснаците трябва да задържат Украйна и те могат да направят това само ако украинците им позволят.

Израелският историк и автор на бестселъри Ювал Ноа Харари смята, че е възможно руският президент Владимир Путин да е изправен пред „историческо поражение“ с войната си срещу Украйна. „Той може да спечели всички битки и въпреки това да загуби войната“, пише Харари, който е най-известен с книгата си „Кратка история на човечеството“ в британския вестник The Guardian.

Мечтата на Путин за възстановяване на Руската империя се основава на лъжата, че Украйна не е истинска нация, че украинците не са истински народ и че жителите на Киев, Харков и Лвов копнеят да живеят под управлението на Москва. Руският деспот толкова често е казвал тази лъжа, че сега очевидно сам вярва в нея.

Харари твърди, че Путин е успял да се възползва от редица добре известни факти при подготовката на своята инвазия: военното превъзходство на Русия, неуспеха на НАТО да изпрати войски и зависимостта на Европа от руския газ и петрол. Въз основа на тези предположения, планът му беше да удари Украйна силно и бързо, да премахне правителството в Киев, да установи марионетен режим и да отстрани западните санкции.

Харари признава, че Путин може да завладее цяла Украйна. „Но за да спечелят войната, руснаците трябва да задържат Украйна и те могат да направят това само ако украинците им позволят. Изглежда все по-малко вероятно това да се случи.“

С всеки унищожен танк и всеки убит руски войник, смелостта на украинците да се съпротивляват нараства и всеки убит украинец задълбочава омразата на украинците към нашествениците. "Омразата е най-грозното чувство. Но за потиснатите нации омразата е скрито съкровище. Досега руснаци и украинци се чувстваха като братя и сестри. Путин ги превърна във врагове и гарантира, че бъдещето на украинската нация ще бъде определено в опозиция на Русия“.

Историкът обаче няма добри новини за украинците, които сега са изложени на руски атаки. Тази война вероятно ще продължи дълго, пише Харари, може би години. Ясно е, че Украйна е "много истинска нация" и че украинците не искат да живеят под нова руска империя. Единственият въпрос е колко време ще отнеме това съобщение да стигне до Кремъл.

https://www.n-tv.de/politik/Historiker-Yuval-Noah-Harari-Putin-koennte-Ukraine-erobern-und-Krieg-trotzdem-verlieren-article23164579.html

Четох анализ на един американски генерал, според който тази война няма да приключи в Украйна. Други имат сериозни опасения, дори го наричат данни, че Путин ще нападне прибалтийските републики. Което обяснява отбранителния план на НАТО за Източна Европа.

# 4 160

В Европа е необходим "нов баланс", който защитава европейските държави и успокоява тревогите на Русия, заяви френският лидер в навечерието на разговорите си в Москва. Целта на Русия не е Украйна, а ясни правила за съжителстване с Евросъюза и НАТО, посочи Макрон. Той предупреди, че не може да се очакват едностранни жестове.

https://bntnews.bg/news/makron-v-evropa-e-neobhodim-nov-balans-1184469news.html

Това беше, вече е минало време и към тази крехка надежда точно преди войната мисля, че няма какво да се връщаме.
След всичко, което се случи и момента на нахлуването до този момент, връщане назад няма и за двете страни.
Дори и да има някакво стопляне на база взаимна изгода, то ще си остане такова и оттук насетне Русия е враг на Европа, а Европа на Русия.

# 4 161
  • софия
Здравейте,
Извинявам се ако вече е обсъждано, но нямам много време да изчитам всичко.
Има ли някаква процедура и към кой да се обърнем, ако искаме да предложим подлон на бежанци от Украйна?
Имаме голяма къща на село, която е празна след като баба ми и дядо ми отидоха.
Във ФБ има групи, където хората са организирани. С търсене на "украински" излизат.
Тук също
Скрит текст:

# 4 162
Скрит текст:
Ясно е едно, докато Путин е на власт в Русия е свършено със сътрудничеството между Европа и Русия.
Ако той не падне, оттук насетне ще е спусната нова желязна завеса.

Кой е казал, че промените в центровете на власт и световния ред могат да минат без сблъсък между страните. Един път беше така при падане на СССР и комунистическия блок,  да се надяваме, че занапред ще е така.

а ако се върне Тръмп като президент може и да се вдигне желязната завеса
Путин е на власт от 20 години и от Запада зависи какви завеси падат и се вдигат

В Европа е необходим "нов баланс", който защитава европейските държави и успокоява тревогите на Русия, заяви френският лидер в навечерието на разговорите си в Москва. Целта на Русия не е Украйна, а ясни правила за съжителстване с Евросъюза и НАТО, посочи Макрон. Той предупреди, че не може да се очакват едностранни жестове.

След като Макрон разбира това, значи че и други го разбират т.е. Путин не е бил съвсем неясен. Защо тогава се допусна да се стигне до военни действия!?  Нима не можеше да се стигне до мирно решение!
Не знам какво би имал предвид Макрон под "нов баланс", но ако Европа престане да се съобразява със САЩ, ще имаме само ползи.

Цитат
След всичко, което се случи и момента на нахлуването до този момент, връщане назад няма и за двете страни.
Напред Путин няма какво да губи. Да му мислим ние.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 15:21 от Mama_Nana

# 4 163
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Да, нашите патриоти, които защитаваха Цацаров са същите
Имат си и Хитлер на портрети... имат си тайни фитнес клубове, частни, в които тренират и се нахъсват

Трябва да се направи филм и за нашите чернодрешковци, а те не са малко и част от тях са и тези, които подрепят Луков

Тамошните идиоти са много по- радикализирани, заради условията, в които са и историята, която имат. Там се разгеждат като патриоти, защитаващи родината, както разбрах от историята на техния идол.... защото само Хитлер им е помогнал в борбата срещу СССР

Те се бият с руските идиоти- фашисти в Луганск и Донецк  и тренират и се ожесточават, понеже Путин изполва всеки един момент

Общо взето същите са и в Русия, а ги има и в други държаваи- в Сърбия, Англия

# 4 164
Дано не съм разтълкувана погрешно, не я искам Украйна непременно в ЕС. Не че е моя работа. Все тая ми е. Не е честно ние да работим за постигане на критерии, а те не. Опитах се да кажа, че щом са искали да се разграничат от комунизма, да са работили по посока ЕС, а не Нато - то е като да си сложиш сам мишена на челото. Между другото сред критериите за ЕС са не само икономически показатели, а и стабилност на институциите, върховенство на закона и защита на човешките права, включително малцинствата. Ние не си позволяваме пръстче да вдигнем на нашите малцинства. И за всеки случай да добавя - много съм против така наречената военна операция. Според мен п.тин сами скочиха в дълго готвен капан. И също явно дълги готини се мешат в управлението им и ги дестабилизират. Затова се оказаха слабо звено и пробойна за нато. Надявам се да махнат сегашното си управление и да се развият като демократична пазарна икономика, имат ресурсите. В това отношение наистина са зад нас. И се надявам за мирните преговори да са успешни.

Не се смятам за експерт, но за съжаление мисля, че същото щеше да стане ако бяха тръгнали към ЕС, не че има как да знаем. Русия според мен гледа на членство в ЕС като трамплин за НАТО.

Даже си мисля, че е по-добре да вземат украинците в ЕС веднага, защото това няма да стане без преговори. Ще се разходят главите на големите държави до Русия и Украйна, ще замразят положението за едно определено време, през което Украйна ще е реално под окупация, после ще се разберат с Русия,  че Украйна няма да влиза в НАТО и ще им се гарантира сигурността. Лидерите в ЕС не вярвам да ги приемат в състояние на война и да рискуват трета световна. Русия пак ще си отнесе санкции, вероятно за десетилетия, но поне разрухата и жертвите ще са ограничени. Украйна ще е по-близо до Запада, Русия ще се успокои. Надявам се. Не знам, но се надявам.

# 4 165
  • София
Гледайте филма го докрай. Ще видите  и нацитата, и една интересна конференция в Украйна, на която присъстват “инвеститори”, американски генерали и разбира се миловидната жена с бисквитките Виктория Нюланд. Ще разберете какво са дали на Украйна и какво още смятат да им дадат.
Добрите задокеански приятели си поиграха, сега взеха пуканки и гледат филма, а Европа налага санкции и търпи загуби заедно с Русия.

# 4 166
Между другото руснаците днес, след вчерашния клип от Бердянск с бунта на местните, много внимават и не дават на цивилни да се доближават до тях.
Вече има клип как една такава група другаде я пръскат със сълзотворен газ.

Да добавя,  всичките дни украинците обстрелвят Донецк. Днес има попадения на един площад и жилищен блок. Има и убити.

# 4 167
  • СИ

За съжаление нищо не е ясно. Арабите си мълчат, китайците са си изпратили американската делегация, която отишла да им иска гаранции, че нямат да нападат Тайван с учтивото "глей’те си работата", постнах статията от ройтерс в преден пост, Израел каза че няма да вземат страна, защото руснаците имат войска в Сирия. Иран, за който се говори че вече имат ядрено оръжие открито подкрепи Русия, а руските банки днес вдигат лихвите по влоговете в рубли и правителството им гласува 1 трилион рубли за подкрепа на бизнеса , китайците им изкупуват житото и другото производство, а руснаците кротко заявиха, че ще национализират всичката собственост на западни компании у тях. Тайван държи над 60 процента от световното производство на чипове и ако стане китайски, ще стане интересно, много интересно. Та въобще нищо не е ясно, освен че Европа ще го издух@ най-много.

Засега най-много намазват китайците. Изкупуват всичко на безценица, каквото може да се вземе от Русия. Като се почне от нефт и се стигне до дървесина. Цените са до десет пъти под борсовите.
Европа го отнася най-много. Лош късмет, че има такъв малоумен съсед. И няма как да промени това.

# 4 168
Скрит текст:

Това беше, вече е минало време и към тази крехка надежда точно преди войната мисля, че няма какво да се връщаме.

това че е ескалирало напрежението във военен конфликт не значи, че повече няма да си говорят
никога не е късно за диалог и разум, но трябва да го има и от двете страни
с наливане на оръжия и лозунги няма да се получи

# 4 169
  • София
По повод тези спорове дали трябва да си траем, си спомних може би най-силната песен на любима група:
https://youtu.be/gm-KsrzoXMA
Може би и Путин е разсъждава като някои в темата, че украинците ще се снишат и за ден-два ще ги прегази с танковете.

Само да напомня, че празнуваме 3-ти март, защото нЕкакви не са се снишили и са направили едно априлско въстание. И Русия е използвала повода да "изпълни моралния си дълг пред братските народи." (цитат на Russia Beyond).

Общи условия

Активация на акаунт