(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 453
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Здравейте, искам да ви питам вие в какви съдове пикирате доматите? На мен кофичка от кисело мляко ми е голяма за един стрък домат, а и много пръст отива така.
Аз пикирам в картонени чашки от кафе. А самите чашки нареждам в пластмасови кутии приблизително 40/30 (събират се 20 бр. чашки).
А за марулите лично аз ги слагам в оранжерията.
Аз пикирам в пластмасови или картонени чашки за кафе по един стрък. Сега времето е променливо и се налага вечер да са в къщи. Наредени в пластмасови касетки. Като им стане тясно ще ги прехвърля в кофички от кисело мляко, но тогава ще е по-топло и ще си стоят и вечер в оранжерията, докато се затопли трайно и дойде време за засаждането им.
От няколко години сея айсберг и някаква къдрава салата. Не завиват глави, но това не ни пречи. Айсбергът е много крехък и това е важното. Но аз ги пикирам в чашки от кафе и когато ги засаждам , те са добре вкоренени и не боледуват. А и дори да хване студ, няма да измръзнат корените им пак по същата причина.Слагам ги в оранжерията и отвън под тунел покрит с плат срещу слани. Това използваме за всички тунели, защото като го прибера има малък обем.

# 106
Марули при мен растат и вътре и вън, просто кусурът на външното отглеждане е, че се случва да бъдат изгризани, а и понякога остават недополяти, това естествено не е универсално ¯\_(ツ)_/¯

# 107
Детето ми заля единия разсад домати с топла вода,има ли начин да го спася или да го отписвам?

# 108
  • Бургас
Детето ми заля единия разсад домати с топла вода,има ли начин да го спася или да го отписвам?
Не се притеснявай.Каквото станало, станало. Скоро ще се разбере. Или ще оцелеят къпани, или ще загинат къпани. Не се ядосвай за такива неща. Има време да посееш нови семена. Времето ще се оправи скоро и новите ще се развиват по-бързо.

# 109
Благодаря, ще изчакам още няколко дни, да видя какво ще стане, междувременно ще сложа нов разсад. Ядосах се ,понеже ми беше първият разсад и много му се радвах, но какво да се прави....

# 110
Ако не виждаш проблем в момента с разсада, вероятно си е добре. Растенията са нежни, и веднага им проличава, ако има проблем. Не бързай да слагаш нови семена.

# 111
  • София
Пикирам домати в кофички от кисело мляко БЕЗ ГОРНИЯ РИНГ. Отнема ми време да ги изрежа, но ми е мнооого удобно, защото после се натикват в каквато тава/кутия пожелая - леко ги смачквам до призматична форма. Пестят ми много място и пръст.

# 112
Мисля моите да ги пикирам точно като ЗаСлон, звучи добра идея.

# 113
  • София
Не се отчайвайте, някои марки мляко се цепят при срязването, но ще си откриете начин.
Мисля, че с макетен нож го отрязвам, под едно междинно удебеление, на около 7-8 мм от ръба.
Тук всички сме достатъчно сръчни, но все пак внимавайте да не ви се хлъзне ножа!

# 114
Днес покрихме и втората оранжерия, миналата година изкара само с засенчваща мрежа. Утре ще снимам ако всичко е на мястото си, много работа беше и след 13 ч вятъра не ни помагаше...

# 115
Аз днес цял следобед пикирам и разсаждам.
Благодарение на Aila Heart им светнах дискотеката, сега са подхранени, на светло.. да растат там Simple Smile Simple Smile
(парното не го пускаме, само го ползвам за поставка) да са до лампите.
Въпрос: в малките гнезденца са люти чушки (10 вида имах сетче с по 5-6-7 семки, почти всичко изникна) - мога ли да ги оставя така или трябва да ги прехвърлям? дано не им е тясно Rolling Eyes
Патладжан се усетих, че не съм взела. Тиквички и краставици сложих по малко да растат и те. НО тях смятам и директно да сея.

# 116
Аз съм в дилема, предстои да отсъстваме от осми март за седмица, и не знам дали да заложа преди тръгване семенцата за домати и пипер, или да го направя след връщане. Няма да отопляваме през това време. Иска ми се да рискувам, с надеждата да заваря покълнали семенца. Какво ще кажете?

# 117
  • София/Варна
Давай смело.

# 118
  • Бургас
Точно така.  Ако ги натопиш във вода за една нощ и после ги посееш, полееш и покриеш с фолио, за да са влажни и оставиш някъде в стаята, ще поникнат точно за седмица. Ако ги пуснеш сухи -може би за 1-2 дни повече.

# 119
Мерси за куража, с този умишлено лежерен подход не си оставих много време за поправка.
Айла и Духи, вие сте некст левъл, като професионалистите с канабис Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт