(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 447
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
  • София/Варна
Venislava Todorova щом е на студено аз бих поливала изключително пестеливо, буквално като видиш да повяхва и тогава да поливаш. Ако е студено и мокро е твърде вероятно да се получи сечене, което е кофти работа.

# 91
  • Стара Загора
Аз поливам веднъж седмично, дори не поливам, а само навлажнявам почвата (с бутилка от минерална вода 0,5 л с пробити с нагорещена игла дупчици на капачката). Но задължително ги пращам в стая без отопление (на южен прозорец).

# 92
  • Русе
Ние ги поливаме също на седмица. Даже откакто са пикирани (близо 10 дена) не сме ги поливали. Стоят съвсем леко влажни все още. Времето е мрачно. Стаята пък се отоплява и ако са много мокри ще избуеят твърде бързо. Според мен за разсад на каквото и да е от зеленчуковата градина е по-добре да е на по-сухо отколкото на мокро. Корените търсят влага, стават по-силни. Растението се закалява. Нямам предвид пръстта да е станала на пепел, но да е съвсем слабо влажна.
Като напече и влажността в ставта падне, може да се наложи и всеки ден да се поливат. Така че зависи.
Търси просто онова средно положение, където пръстта като я стиснеш хем не се разкаля, хем и не се троши като пудра захар от сухота. Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 18:17 от Nikolayy5

# 93
pables, да, катерливите рози трябва да се изчакат да пораснат и да се оформят евентуално по арка, решетка, както си планирала. Моята миналогодишна не успя да дръпне много в първата година, само около 60- 80 см, защото е на много сухо място, само изсъхналото връхче клъцнах леко. Друго не съм правила.

# 94
Изгубих се през последната седмица, но децата са във ваканция и отскочихме на кратко пътешествие за няколко дни.
В резултат разсада домати се издължил. Днес внимателно отскубнах по-слабите растения, за да го разредя и досипах с пръст. Трябва да стане, не е толкова зле.

Аз процедирам така. Поправете ме ако някъде греша.
В момента в който сложа семената за разсад и ги притисна в пръста и ги поръся с пръст поливам хубаво, ама хубаво. Завивам ги със стреч фолио и ги слагам до прозореца. Изобщо не ги поливам повече, само когато започне да расте малко открехвам найлона, за да се проветряват. Никога не насипвам пръст до горе, за да мога да досипя ако се издължат бързо. Ако видя че се издължават им сменям мястото. Ако съм сложила семената в една голяма кутия, както сега просто ги разреждам. Леко ги напръсквам с вода, но само тогава, когато наистина са много сухи.
Този път ще ги пикирам, когато са по-малки, за да не губя време и да си развият хубава коренова система.
Обикновено става хубав разсад домати.

А колко корена ягоди и цветя (божури, фрезии и гладиоли) съм поръчала преди 2 дена, ужас! Спирам се вече. То да имах място, пък то е толкова малко.

Последна редакция: чт, 03 мар 2022, 17:07 от ~Биб~

# 95
  • Русе
Браво, БИБ!
Аз днес си купих семена чери домати Мила.
Ще сложа 5-10 корена за цвят, защото нямаме повече място.
Някой отглеждал ли е? Раждат ли много или по-скоро за красота?
Единственото място, където мога да ги сложа е на лицевата част на западна стена. Тоест лятото много пече и става горещо. Миналат година бамята много си го хареса него място и не завяхваше дори като беше 40гр. Обаче не знам черито дали ще понася толкова слънце и жега от напечена западна стена!?
Друг вариант е да натикам корените около смокинята. Ще има засенчване със сигурност, но ще е по-хладно.
Не знам какво ще ме посъветвате.
Навсякъде пише, че обичат слънчево и топло, но преди 2 години съвсем случайно изникнаха няколко корена чери под ябълката ни. Явно като сме поливали с кофи някой е хвърлил чери домат или не знам, но поникна и хем на шарена сянка роди много.
На следващата година сами изникнаха пак въпреки многократното прекопаване на дръвчето. Явно са издръжливи и семената…цяла зима не бяха изгнили в почвата. 😳

# 96
Днес пикирах ръгби-то.
Лошото е че нямам стая която да не се отоплява и да им е светло, та това е първо пикиране ще имат и второ, защото ще се издължат.
Чери като това съм садила само веднъж преди пет години. самонасажда се всяка година, има за салатата за цвят.

# 97
Нашите никога до сега не са гледали черита.Тази година аз ги накупих и ще видим какво ще стане и дали изобщо ще ни харесат.И аз ги искам ей така за цвят и шаринийка в чинийка.
Нещо моя разсад страда.В кутията с патладжан има доста изсъхнали и другите не ми изглеждат добре.Тези в чашките пък са тотал щета.Много се издължиха,листата им още не са се оформили добре,а вече са жълти и изсъхват.

# 98
  • София
Пожълтяването може да е от преполиване, а изсъхналите от сечене. Колко често ги поливаш? Как е почвата в момента?
При мен първата година освен горното и почвата не беше хубава и тя допълнително водеше до проблеми.
Разбира се, недостатъчното светлина или пък недостатъчно поливане също може да доведат до подобни проблеми, но не чак и до загиване на много корени. Обикновено причината е сечене, като ги махнеш вижда ли се изтъняло или като прерязано стъбло близко до почвата?

Последна редакция: чт, 03 мар 2022, 21:24 от Aila

# 99
  • Русе
Нашите никога до сега не са гледали черита.Тази година аз ги накупих и ще видим какво ще стане и дали изобщо ще ни харесат.И аз ги искам ей така за цвят и шаринийка в чинийка.
Нещо моя разсад страда.В кутията с патладжан има доста изсъхнали и другите не ми изглеждат добре.Тези в чашките пък са тотал щета.Много се издължиха,листата им още не са се оформили добре,а вече са жълти и изсъхват.
Ако използваш само купен торен субстракт има опасност да е предоизран с микроелементи и този излишък да тормози разсада. Ако не е от това, може да е от преполиване, много студено или тъмно.
Ако е на южен прозорец с темп около 20гр и леко влажно това също няма да е фактор.
Почвата според мен ти е проблем ама не знам.
Ние ползваме 3 пъти градинска към 1 път купешка пръст.

# 100
  • София
Може ли съвет за салатите?
Имам насяти и правя разсад за айсберг, салата четири сезона и маруля. Да кажем другата седмица искам да ги насадя на постоянното им място. Къде ще е по-добре, на открито или в оранжерията? В оранжерията предполагам през деня ще почне да става доста топло, това проблем ли ще им е? Вие как процедирате?
Досега не съм пробвала да гледам салата, на спанака поне моят му е по-добре навън, но за салатите не мога да преценя.
Има ли нещо по-специално за айсберга, което трябва да правя. Дори и да не хване глави предполагам, пак може да се яде като нормална салата?
Пикираното ръгби расте. Насадено на 11-ти март, пикирано на 27-ми март. Гледах прогнозите и от 20-ти март го дават да няма отрицателни температури. Мисля да рискувам с 10 корена ръгби в оражерията, още тогава да ги насадя, най-много да измръзнат, ще имам достътъчно да насадя по-късно още ако се наложи. Има две седмици да порасне, предвид че му отне две преди пикиране и вече само за 5 дни почна да расте трябва да са му достатъчни. Идеята ми е да пробвам да видя дали ще стане и евентуално да имам по-рано домати.
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 14:15 от Aila

# 101
Чудни са!

# 102
Здравейте, искам да ви питам вие в какви съдове пикирате доматите? На мен кофичка от кисело мляко ми е голяма за един стрък домат, а и много пръст отива така.

# 103
  • София/Варна
Aila чудни са. Щом имаш повечко разсад, експериментирай. Или ще стане или няма да стане.
Леля ми  (във варненско) втората половина на март сади домат в оранжерията. Застила земята с някакво фолио,за да не им е студено на краката.

Liska_ аз пикирам в кофички от мляко или чашки за бира. Пълня да речем малко повече от 3/4 и слагам по два корена в кофичка. Ако се издължат имам място да досипвам. Като ги садя полсе в градината чупя "балата" от пръст и корени на две и ги садя по един корен.

# 104
  • Стара Загора
Здравейте, искам да ви питам вие в какви съдове пикирате доматите? На мен кофичка от кисело мляко ми е голяма за един стрък домат, а и много пръст отива така.
Аз пикирам в картонени чашки от кафе. А самите чашки нареждам в пластмасови кутии приблизително 40/30 (събират се 20 бр. чашки).
А за марулите лично аз ги слагам в оранжерията.

Общи условия

Активация на акаунт