(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 492
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
Мерси, Ники!

Нямам такива джобове, предложих го като идея за опазване от голи охлюви и спестяване на място Hug
Зависи кой от какво има нужда.

Иначе аз си взех две такива торби за едни висящи късни ягоди с които се бях сдобила без да знам че са такива. По земята изгниват, защото есента вече има влага, но са вкусни и реших да им дам шанс. Минусите са, че пълна с пръст торба тежи, но аз имам стабилна ограда и стена и си окачих 2 такива.
Скрит текст:

Мерси Phloxx, Hug Не съм ги посещавала, по-нагоре са от нас. Ние сме на нивото на Арнем.
30 корена ягоди купих аз, за да подновявам. Миналата година всички се хванаха, но гледам, че имам някои измръзнали от новите, старите ми държат на студ, но пък са едни дребни и реших да сменям сорта.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 23:49 от ~Биб~

# 181
  • София
И аз като Николай, като гледам навън как трупа сняг и как част от разсада домати е вече висок 15-20 см и се чудя какво ще го правя. Явно няма скоро да се стопли дори и за оранжерия, ще трябва да ги местя и аз на по-студено, но пък трябва да измисля как да ги спася от котките там.

# 182
Aila, като за начало махни подложките и поливай по рядко. Така коренчето търси влага и става по голямо и здраво, растението спира растежа си по височина. Само да са на светло.

# 183
А колко големи се засаждат? Миналата година разсадите ми бяха по 2 педи, когато ги посях.

# 184
  • София
Aila, като за начало махни подложките и поливай по рядко. Така коренчето търси влага и става по голямо и здраво, растението спира растежа си по височина. Само да са на светло.
Те са си добре, дебели за размера са стъбълцата, просто са предвидени за оранжерия, смятах около 20-ти този месец както бяха първоначалните прогнози да ги садя вътре поне част, но прогнозите се промениха.
Ще ги преместя на по-студено да растат по-бавно и постепенно да ги калявам, но още малко ще изчакам.
Разликата е доста голяма в зависимост кой сорт домати, кога съм успяла да го пикирам. Определено дръпват много след пикирането при мен.
Цитат
А колко големи се засаждат? Миналата година разсадите ми бяха по 2 педи, когато ги посях.
Честно казано не знам, но някъде 25-30 см мисля. Чела съм, че оптималното е да са на 40-50 дни самите растения. По-добре е да са по-ниски и стабилни, отколкото прораснали и издължени с големи растояния между листата.
При мен първата година, когато гледах разсад, заради лошата почва и условия буквално не растеше със седмици и едвам се подаваше от кофичките,  а после и в редовете. Мъжът ми и майстора на къщата с такава насмешка гледаха, когато все пак ги насадих на двора, че искрено ме забавляваха, но бях решила да опитам. Оправиха се и имаше нелоша реколта. Миналата година имах излишен разсад и част от него беше прораснал и след като така и не намерих на кой да го дам го насадих и него. Пак стана, но определено по-добре и по-бързо почнаха да раждат и имаха по-добри растения по-рано насадените корени.

# 185
Simple Smile Аз не съм слагала още домати, по нашия край и без това е студено почти до май-юни. Но съм получила писмо със семенца от Института по зеленчукови култури в Пловдив - набираха доброволци за отглеждане и оценка на сортове, - и довечера ще чета инструкциите им.

# 186
Ей жалко, ако знаех и аз щях да се включа...под носа ми е института.

# 187
Ваня,
Това беше формулярът за регистрация - http://harnesstom.eu/en/citizen-science-home/citizen-science-bul … registration.html
Сега виждам, че пише как регистрации след 3 март няма да бъдат обработвани, въпреки, че в т. 1 пише 15 март - явно нещо се е променило. Но не пречи пак да ги питате - човек как ще разбере, ако не пробва Simple Smile Успех!

# 188
Благодаря,ще отида на място в понеделник.

# 189
  • Добрич
Пък аз идвам да се оплача, че семенцата ми, засяти на 03.03.2022, още не са поникнали Cry. Уж са на топло, със стреч и....ги няма

# 190
Пък аз идвам да се оплача, че семенцата ми, засяти на 03.03.2022, още не са поникнали Cry. Уж са на топло, със стреч и....ги няма
От какво са семената?
Аз чушките ги чаках 3 седмици...

# 191
И патладжана изниква по-бавно.

# 192
  • Русе
Ето ги и нашите разсади от домат, пипер и патладжан. Дано скоро изгрее слънце, че да потръгнат. Днес за трети ден подред вали сняг.

# 193
Само бобчета имам поникнали, чушленцата още се крият, домати си взех готов голям разсад, скучни разновидности с размер пинг-понг, но пък имат летящ старт 😁

# 194
  • София
Ефи, и аз се прехласвах по италиански сорт с размер пинг понг, разсади за изложба, тлъсти,  набити, тъмнозелени... каква радост беше... Не ставаха ни за ядене, ни за бране,  даже не боледуваха от нищо. С някакво помпозно име бяха. Внимавай Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт