На море в Гърция 2022 - I

• 83 686
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Това последното май не са миди, а човки от калмари.
Възможно е. Много са странни. Но по-интересното е, че могат да виреят и в топла, и в студена вода. Simple Smile

А мидите в Каристос не бяха изхвърлени на брега. Бяха във водата. Там е много плитък залив и може да се прекоси целия като морето стига до колене. Simple Smile Тук се вижда колко е отдалечен човека, а банските му се виждат. Simple Smile

dechy, значи все пак са миди?

# 106

А около Александруполи/Кавала/Тасос сме намирали едни много дълги миди, приличащи на нокти. Simple Smile Най-странното е, че след това ги видяхме и на плаж в Северно море. Дори на гръцките не намерих снимка, но холандските са същите:

И сред каристоските миди имаше няколко такива. Simple Smile
Тези дългите се казват Дяволски нокът и сме ги виждали на плажа в Керамоти, преди да стане така пренаселен.
Такива си намерих миналата година на Листи( Синеморец) и на Градина. Та ги има и в България. Интересни са.

# 107
  • Пловдив
Аз ги знам като миди солина...рибарите ги ползват много за стръв.

# 108
  • София
Има клипче как ги вадят тези миди-нокът от пясъка с посипване на сол в дупките им. Пробвахме, не стана. 😂 https://www.vbox7.com/play:ac41e33256

# 109
  • София
dechy, значи все пак са миди?
Миди са със сигурност. Даже имам бегли спомени, че съм виждала такива преди много години да се продават в Метро.

# 110
В БГ са познати като дяволски нокът. По западното крайбрежие на Франция в Бретан и Нормандия са стандарна част от рибното плато, насред всякакви други невиждани гадини. Много са вкусни.
Продават ги понякога в Метро.

# 111
  • София
Оле, много обичам миди, но това е страшна гадост, бляк 😂

# 112
Хора, помагайте 😊
Почти бях избистрила концепцията за Гърция: 2 нощувки Метеора  и 7 - Лефкада. Излезе ни личен ангажимент в края на отпуската и се налага да намалим нощувките до общо 7. Освен това мъжа ми иска да лови риба и тотално ми промени плановете за нощувки в Цукаладес.
Иска на Тасос, но там сме били и за сега се дърпам.
Склонна съм  да отложа Лефкада, обаче къде да отидем?
Искам тишина и спокойствие, не ме вълнуват таверни и пясъчен плаж. Нещо близо ми се иска сякаш. От Варна сме. Гледах Фанари и Кавала, обаче нещо не ми идва отвътре...

Фанари е малко селище, с 4-5 таверни. По принцип е спокйно, за мен скучно. Обикновено отскачаме извън сезона за разходка-риболов или плаж в ранните топли дни (май-юни). Миналата година за първи път бяхме през август, за три дни. Нямаше въздух от хора. Имайте предвид, че от края на юли до края на август гастърбайтерите от района почиват и всички от яката Комотини-Ксанти до брега на морето са на плаж Ароги. Цели семейства , цели родове се събират. Няма да коментирам, че възрастните мюсулманки се къпят с дрехите. Инче селото ме изненада приятно с организация на вечерна музикална сцена - рок и рап концерти, местна музика. Риболовът е предимно в района на Порто Лагос - съседно село. Може да се комбинира с разглеждане на близкия манастир с параклиса във водата. Аз честно казано, ако бях във вашата дилема, бих избрала Тасос.

# 113
  • София
Аз бих избрала Лимнос

# 114
И една чудесна новина за пътуващите до северноегейските острови (засега), може би скоро и за Додеканезите!

https://www.ekathimerini.com/news/1180083/island-ferry-routes-to … WIxnZ-zgCksWHrkvs

# 115
Скрит текст:
Най-впечатляващите миди и раковини събрахме на плажа до Каристос, Южна Евия. Бяха с впечатляваща големина. На снимката много не личи, но са огромни и спокойно могат да се направят от онези висулки, които дрънкат от вятъра.

А около Александруполи/Кавала/Тасос сме намирали едни много дълги миди, приличащи на нокти. Simple Smile Най-странното е, че след това ги видяхме и на плаж в Северно море. Дори на гръцките не намерих снимка, но холандските са същите:

И сред каристоските миди имаше няколко такива. Simple Smile

Аз и 2 та вида миди съм ги яла в Италия върху паста !!

В гръцко в ресторант само горните с масло и чесън , ммм

# 116

И аз, но като видях цената на ферибота и дадох заден 🤭

# 117
И една чудесна новина за пътуващите до северноегейските острови (засега), може би скоро и за Додеканезите!

https://www.ekathimerini.com/news/1180083/island-ferry-routes-to … WIxnZ-zgCksWHrkvs

Чудесна новина! Тази година сме се насочили към Бодрум и като знам, че само на 5 км. е Кос обмислям някой ден почивка и там с ферибот от Бодрум. Не знаех, обаче че са ги спрели.
От Солун нямаше ли да пускат нова фериботна линия? Помня, че беше коментирано в старите теми, но съм забравила за къде беше.

# 118
  • София
Доколкото знам, ако си влязъл с кола в Турция, не можеш да излезеш без нея.
В този смисъл отскачането до някой гръцки остров трябва да е с колата.

# 119
  • София

И аз, но като видях цената на ферибота и дадох заден 🤭
Не е толкова висока цената - 51 евро за кола и 16,50 на пътник. Висока е до Спорадите - там е х2. Но, какво да се прави, Блу Стар са си скъпи фериботи. Като бяха Хеленик, цените бяха по-достъпни. Със сигурност обаче си заслужава да отидете на Лимнос и да платите ферито. А и пътуването с Блу Стар Миконос е много приятно - голям и конфортен кораб, който се плъзга по водата. Аз лично бях много впечатлена и от кръговите маневри, с които навлиза назад на малките островни пристанища.
Ето едно видео от 2018 в тази връзка https://fb.watch/bRgCq9UDuK/

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 11:14 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт