Шестокласници 2022/2023 - Тема 1

• 40 637
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Ами то детето в шести клас рядко е насочено за след седми, да не говорим за след 12ти..
Тук вече родителя трябва да проучи и да прецени как едното би влияло на другото.

# 631
Аз бих внимавала с професионалните паралелки, ако има идеи за висше образование в същата посока.
Може ли да обясните?

# 632
  • София
Трудно ще се намери дете, което да е ориентирано отсега, но пък е сигурно, че професионалните паралелки силно ще ограничат възможностите му за висше образование. Масово университетите в чужбина искат като задължително условие за прием дипломата да е academic stream /каквато дипломата от професионална паралелка не е/. Отделно децата от професионални паралелки нямат необходимия хорариум по съответните предмети, който търсят университетите. А и за България вероятно ще става все по-проблемно. Например във ФМИ на СУ с най-висок коефициент при балообразуването е профилираната ДЗИ по математика, каквато децата от професионалните паралелки не могат да държат, дори и да искат.

# 633
  • Отвъд алеята зад шкафа
Academic stream изискване съм срещала само за Холандия и то за специалности с мат и физика. В кои други държави също го има?

# 634
Не съм съгласна с това. Работя в професионална гимназия от 17 години. Голяма част от учениците продължават висше в България, някои и в чужбина. Ученици, завършили ПГСАГ продължават както в направления Архитектура, Геодезия, Строително инженерство в София и Варна, така и медицина, кинезитерапия, фармация, ай ти сектора. Дипломата от професионална гимназия не им е попречила на приемането дори в коренно различно направление, а поне за един случай знам, че продължи фармация в Румъния. Да не говорим, че ако продължат в професионалното направление архитектура и строително инженерство дори имат предимство.

# 635
Предполагам не се очаква някой да е проверил стотици чуждестранни университети по отношение на изискванията за прием. Факт е, че към момента има някои ограничения по отношение на обучаващите се в професионални паралелки. Няма общовалидна трактовка и не се знае каква ще е ситуацията към момента, когато сегашните шестокласници ще станат кандидат-студенти.
Mama Ru, сравнението с предходните 17 години не е много подходящо. Ситуацията леко се промени през последните пет. Тази година завършиха първите зрелостници по новите учебни планове и програми и бяха приложени нови изисквания за прием в някои университети. Санака е цитирала едно от тях.

# 636
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами именно като не са проверени стотици чуждестранни университети, айде, поне 5 чужди държави с по 2 университета, да не се правят заключения. Защото и от АК тази година има неприето дете в конкретен университет ( заради липсваща мат), а АК не е професионална гимназия. Ограничения за инженерни специалности в Холандия, които вероятно се имат предвид  в предишните постове има и за деца от ЕГ с неподходящ профил.

# 637
А за България как е към този момент? Ясно е, че всичко е динамично и нямаме кристално кълбо.
И какво е АК, ЕГ е ясно - езикова гимназия. 😂
Толкова тъпо не съм се чувствала от времето, кога кърмихме, с култовите АМ, ММ, ЛЛ и т. н. 🤣🤣🤣

# 638
За България тази година нямаше ограничение по отношение на дипломите, т. е. нямаше университет, който да е отказал да приеме документи само защото кандидатът е завършил професионална паралелка. Поне не съм чувала ( чела) за такъв случай. Пак казвам, едва ли някой е прегледал всички университети специалност по специалност.
АК е Американски колеж - София ( частна профилирана гимназия).

# 639
Дидева, възможно е и да има някъде, ама нямат ли шанс да се явят на приемен изпит? И пак казвам, през всичките тези 17 години до тук, нашите ученици отиват да учат в различни направления и до тази година не съм чула някой да е имал проблем. За прием в български университети, за чужбина не съм се интересувала. Обаче, ако едно дете се интересува от програмиране и има възможност от гимназията да учи такова как това ще му попречи да се развива в това направление после? А и нали след 10 клас имат възможност да сменят училище? Профил? Да, има приравнителни, но все пак е възможно, нали?
Тази година за първи път ДКИ беше с ранг второ ДЗИ, т.е задължителен. Смея да твърдя, че поне в нашата гимназия е доста по-тежки от останалите ДЗИ, да не говорим, че е от две части - теория и практика на специалността. И учениците излизат освен с диплома за средно образование и със свидетелство за професионална квалификация трета квалификационна степен. Имат и добра реализация на пазара на труда, поне завършилите СА и Геодезия.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 22:07 от Mama Ru

# 640
  • София
Ами именно като не са проверени стотици чуждестранни университети, айде, поне 5 чужди държави с по 2 университета, да не се правят заключения. Защото и от АК тази година има неприето дете в конкретен университет ( заради липсваща мат), а АК не е професионална гимназия. Ограничения за инженерни специалности в Холандия, които вероятно се имат предвид  в предишните постове има и за деца от ЕГ с неподходящ профил.
Нали затова казах, че и хорариумът е отделен проблем. И докато в профилираните училища този проблем може да възникне само, ако не е избран правилният профил, в професионалните е наличен по дефиниция. Там просто няма как да избереш правилния профил, защото не се учат профили. А хорариумът е проблем за прием и във Великобритания, не само за математическите специалности. В Испания също е проблем професионалната гимназия - там оценяват дипломата ни спрямо тяхната и всеки предмет, изучаван в гимназията по отделно. При изучавани във втори гимназиален етап предимно специални предмети по професията, оценката ще е доста ниска, а при ниска оценка шансовете за прием също са ниски. Колко още държави трябва да посоча, за да мога да правя заключения?

За България вече казах - няма проблем с неприемане на дипломата, но някъде ДЗИ профил се оценява с по-висок коефициент, което на практика намалява шансовете на тези, които не са в профил, а всички професионални са така.

След 10-ти клас могат да сменят училището, стига да има свободни места в приемащото училище. Но тогава се поставя въпросът, защо изобщо да кандидатстват м училище, което имат намерение да сменят след 10-ти клас.

# 641
  • Отвъд алеята зад шкафа
За България няма затворени врати за прием в унита. Ако нещо го няма в дипломата, има възможност за явяване на изпит в университета.
 В Англия при липсата на определени раздели мат като конкретен материал в дипломата, университетът предлага явяване на техен изпит. И то ако става дума за специалности, изискващи мат. За  хуманитарните няма драма. За Испания унитата, които аз съм проверявала, никъде няма изискване за academic stream. И пак казвам - с какво профили история и философия  ще помогнат за прием в ТУ Делфт? Ок -  дипломата е academic.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 22:10 от gadamer

# 642
Ще се хвана за примера на Санака. Тази година оценката по ДЗИ ПП МАТ за ФМИ  се умножаваше по 3,25. Оценката от техния изпит - по три. При възприетия начин на балообразуване, първият вариант носеше максимален бал 25,5, а вторият - 24.
До започване на  11. клас може да се смени училище при определени условия. Включително и профил. Във втори гимназиален етап нещата са по-сложни. Важно условие е наличието на свободни места, макар че има и други възможности.
В момента и ученици, и родители, и висши училища все още се ориентират. Не изключвам промени още за тази учебна година, макар че на някои университети ще им се стори много лесно да приемат с резултати от ДЗИ  и да си спестят известно количество изпити.

# 643
В Германия също има ограничение при прием с квоти- завършилите професионална гимназия няма да бъдат приети медицина, например. И не може да се компенсира с изпит, защото липсва нужният хорариум по определени дисциплини.

# 644
  • София
За България няма затворени врати за прием в унита. Ако нещо го няма в дипломата, има възможност за явяване на изпит в университета.
 В Англия при липсата на определени раздели мат като конкретен материал в дипломата, университетът предлага явяване на техен изпит. И то ако става дума за специалности, изискващи мат. За  хуманитарните няма драма. За Испания унитата, които аз съм проверявала, никъде няма изискване за academic stream. И пак казвам - с какво профили история и философия  ще помогнат за прием в ТУ Делфт? Ок -  дипломата е academic.
Къде съм казала, че в Испания искат academic stream? Но понеже съм проверявала за там малко по-задълбочено от четене на сайтовете на университетите, повтарям - приравняват дипломата ни в оценка по тяхната система. Диплома 6,00 не носи максимална оценка по тяхната система. За да бъдат приети в добри университети, кандидатстващите там изискват отделни оценки по някои предмети, за да натрупат допълнителни точки. И тогава се гледат хорариуми и съдържание предимно от последните 2 години. Нали няма смисъл да обяснявам какви шансове ще имат децата от професионална гимназия за допълнителни точки, при положение, че са изучавали във втори гимназиален етап предмети, които чуждите университети изобщо не признават за нищо?
За Великобритания - племенницата ми, която учеше в САЩ, се върна в Швеция за последните 2 години училище, защото в САЩ нямаше как да направи необходимия хорариум по биология и химия за прием в биомедицинско инженерство в Единбург.
Профил история и философия няма да помогнат за прием в ТУ Делфт, но да му мисли тоя, който е избрал тези профили, при положение, че иска да кандидатства математическа/инженерна специалност. Не мисля, че практически има много такива случаи. В професионална гимназия дори и профил история и философия не можеш да имаш.
В България засега няма много ограничения, но ние сме част от ЕС и цялата образователна промяна, която се случи е с цел уеднаквяване на условията. Поради което за в бъдеще е логично да очакваме все повече ограничения, защото в Европа, завършилите професионална гимназия нямат право на висше образование.

Общи условия

Активация на акаунт