Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мъжете и бракът

 • 37 063
 • 1 609
 •   1
Отговори
 • Мнения: 82
Много от младите хора днес предпочитат да живеят на семейни начала. Разбира се, в наши дни това не е никакъв проблем и дори появата на деца без брак не може да шокира никого, даже бабите пред блока.
Но от друга страна, все по-често се срещат оплаквания от млади жени, които се надяват връзката им да премине на по-висш етап и да получат мечтаното предложение за брак, което обаче... все не идва и не идва, въпреки тяхното старание и себеотдаденост. Разочарование, обида, гняв... Това са чувствата, които бавно отравят отношенията в двойката и карат младата жена да се пита: „Какво ми има? Какво не ми е наред? Защо човекът, когото толкова много обичам, не иска да се ожени за мен?“.

Защо някои мъже не желаят да сключат брак? Кое ги плаши?
Има ли ползи от брака за мъжа и в какво се изразяват те?
Как можем да разпознаем женещия се тип мъж, за да не си губим времето напразно?


Опитахме се да намерим отговори на тези въпроси в проучванията на различни автори, а най-интересните от тях събрахме в статията Мъжете и бракът, публикувана в блога на BG-Mamma.

Съгласни ли сте с изводите на специалистите?
Споделете вашето мнение и вашите наблюдения по този толкова наболял проблем!

# 1
 • Мнения: 41
Здравейте,

Темата е интересна, статията в блога също, но е далеч от нас за голяма част от коментарите - защото не е съобразена с нашата географска ширина, разбирайте народопсихологията.

Апропо - има не малко жени, които също не искат да сключват брак, при продължителни отношения въпреки отправени предложения и родени деца, поради което за мен въпросът за "нежеланието за сключване на граждански брак"  се отнася и до двата пола, не само до мъжете или жените.

Отговорът вероятно се дължи на комплекс от обстоятелства, част от които са преобладаващи - в своята същност - прагматични - всичко е въпрос на "сметка" - т.е. влияние оказва точна наука математика, в частност алгебра. Защо?!

Отговорът се корени в 1/ закона и в 2/ народопсихологията ни:

1.1.( проблем в закона) При сключване на граждански брак ( при липса на сключен брачен договор или отбелязване в акта за граждански брак) придобитото имущество по време на брака е общо на двамата съпрузи ( справка Семейния кодекс). За момент да си представим ситуацията - преди сключване на брака ( все по-често това се случва, но въпреки това процентът е нищожен) мъжът / единият партньор предлага на другия да сключват брачен договор или да отбележат режим на разделност на имуществото. Какъв ли ще бъде резултатът в болшинството от случаите - жената  и нейната рода ще се почувства "обидена" или обратно - мъжът и неговите роднини и т.н. Общо взето смисълът е един и същ.
1.1.1. ( проблем в народопсихологията) А защо е важно да се уредят материалните отношения преди да се влезе в емоционални отношения - отговорът е също толкова елементарен - за да има материална справедливост и някой да не се почувства използван, в случай, че след време отношенията им се развалят - защото никой не мисли за раздяла при сключване на брак. Но фактите говорят сами за себе си - България е на първо място по разводи в Европа по статистика от преди няколко години и то за последователни години - над 50 %.  Това какво иде да покаже - че отношенията между двама души не започват както трябва, но това е отделна тема Simple Smile
1.1.2. Обратно - уредят ли се материалните отношения отначало - каква ще бъде причината двама души да бъдат заедно - разбира се само тяхното вътрешно желание, при липса на каквито и да е други мотиви ( неискрени).

1.2. (проблем в закона) Според в закона за наследството, при смърт на единия съпруг, другия го наследява ( без да се обсъждат спецификите за наличие на деца или наследяване с роднини при липса на общи деца).  Т.е. предварително законът "дава" от имуществото на единия съпруг на другия съпруг ?! Кому е нужно това. Не е ли по-важно волята на двамата съпрузи - ако между тях е имало уважителни отношения през годините - наследяването да е в резултат на такава воля, а не по силата на закона. Защото има и много неудобни примери, зависещи от наследяването, като начало на взаимоотношения.. Например в Бразилия ( надявам се не бъркам) процентът на разводи е 25, като между съпрузите няма наследяване по закон, а само по волята на съпрузите. Т.е.  предполага се, че двама души се събират поради реално, вътрешно, истинско желание, а и осъзнатост да бъдат с друг, а не водени от финикийски мотиви.

1.3. И ако народопсихологията ни е такава - за което трябва да има осъзнатост - но и има и много раздели - явно нещо трябва да се промени. ако моралът, добрите нрави отсъстват като ценности, законът може да ги създаде. Например, по закон при сключване на граждански брак придобитото имущество да е в условията на разделност, а само по волята на двамата съпрузи след .......период от сключване на брака, то да бъде в общност.
1.3.1.Или да отпадне автоматичното наследяване между съпрузи, а само по волята на единия съпруг, другия да може да го наследи след ...период от съвместния им живот.

1.4. В действителност, дори при липсата на горните нововъведения, в момента законът допуска чрез други способи да се постига същият резултат ( например по време на сключен граждански брак роднини на единия съпруг учредяват търговско дружество и то придобива активи, които използва съпруга, като при развод / смърт, съпругата няма да получи нищо или обратното) Но отново тук се повдига въпроса, че това е поведение на един прагматично мислещ човек, което би засегнало другия и може да бъде основание за влошаване на техни отношения. Т.е. законът мотивира хората да имат защитно поведение спрямо своя партньор.

1.5. Имам множество примери от живота на близки, приятели, с които да защитя позицията си, но няма да ги разказвам, не е за това темата. Но причината за нежеланието да се сключи брак не е една и не мъжът / жената са виновни за това изцяло, а по-скоро преобладаващата философия на нашата географска ширина за отношенията между двама.  

Дано повече искрени и добронамерени отношения да се създават !

# 2
 • INFJ
 • Мнения: 6 942
Аз не виждам нищо искрено и добронамерено в това да не желаеш брак, защото половината от придобитото по време на него щяло да остане за партньора.

В повечето случаи, жената е ощетената от едни такива преместливи отношения, защото тя, за да роди деца на един мъж, да се грижи за тях, да се грижи за дома, трябва да се лиши от възможност да е финансово равнопоставена за определен период от време.
Имам нагледен пример на такива отношения - дълга връзка, после две деца, жената не е работила от няколко години вече, за да гледа тези деца, а той си купува апартамент на негово име, разбира се без тя да е включена по какъвто и да е начин като собственик, въпреки, че и тя влага някаква сума пари от себе си при покупката на жилището. Живеят двамата с децата в това жилище, там тя се грижи за всички, тя чисти, тя готви, за там пазарува и влага средства, с които да осигурява нормален живот, нали.. уж не е на гости.. но някой ден, ако той реши, че вече не я иска, тя няма да има нищо и буквално ще трябва да започне от нулата + две деца.

Всеки сам си решава какви компромиси е готов да прави, но в отношения, в които аз ще инвестирам всичкото си време, внимание, грижа, емоции, ще родя деца и ще гледам и ще се грижа и за тях... бих искала да имам поне сигурност, че няма да остана на улицата, защото нещо се е случило с партньорът ми, или просто сам е решил, че вече не ме иска.

В тази ситуация, законът добре е измислил как да се погрижи за хората, когато биха били в уязвим период от живота си, и на така нареченият партньор, няма да му е толкова лесно и безгрижно да си хване шапката, щото така е решил.

# 3
 • Мнения: 354
Защо някои мъже не желаят да сключат брак? Кое ги плаши?

Ми времената са такива, ценностите. Не предразполагат към брак. За съжаление. Има недостиг на семейно ориентирани жени със здрава ценностна система. И изобилие на такива, които са прекрасни за нещо временно.

Има ли ползи от брака за мъжа и в какво се изразяват те?

Ако случи на читава жена - има ползи. От семейството по-добро няма.

Как можем да разпознаем женещия се тип мъж, за да не си губим времето напразно?

Питайте ги директно и ще ви кажат. Примерно какво мисли за брака. И ще разберете.

# 4
 • Мнения: 1 703
Защо да искат брак, жената си живее у тях, готви, чисти..
Ако една жена иска брак, просто отива да живее у мъжа, едва след като се вземат, за да е сигурно.

# 5
 • Мнения: 9 601
Прочетох материала и това, което е цитирано там, съвпада с моя опит и наблюдения.
Женещ се мъж не знам как се разпознава, но ако мъж заговори на 1--2 среща за развитие на връзката или за ценности, или как търсел Жената, или каквото и да е, което звучи тежко, сериозно и аз не съм тъпкач като другите - то с около 99.(9)% сигурност няма да се ожени за жената, на която го казва.

# 6
 • INFJ
 • Мнения: 6 942
Дмитри, то пък защото е пълно с читави мъже, които само ходят и питат за читави жени, и видиш ли - не се намират. Joy
Истината е, че жените прекалено бързо предлагат всички екстри и тестдрайв-ове, като по този начин лишават мъжа от желанието да се старае. Това не означава, че не са читави. Но за мен, до голяма степен сами се прецакват, ако реалното им желание е да сключат брак и да имат деца.

В крайна сметка, кой се старае, стреми се, и се бори за нещо, което му е поднесено вече в краката, без да е положил особени усилия? Визирам основно съвместното съжителство и игричките на семейство още от първите месеци на връзката.

# 7
 • Мнения: 3 079
Ами, от жените зависи.
Докато има жени, които се навиват да живеят, раждат и шетат без брак ще има мъже, които няма да предлагат брак.
И моят мъж ми предложи да живеем заедно, когато бяхме гаджета. Казах му, че първо трябва да се оженим. Толкоз.

# 8
 • Мнения: 4 089
Много интересно... Няколкото теми из форума по темата брак за проучване на мнението на жените са дали резултат. Ама ще е по-интересно да пишете за жените, които не искат брак, а съвместно съжителство.

# 9
 • Мнения: 1 124
Прочетох материала и това, което е цитирано там, съвпада с моя опит и наблюдения.
Женещ се мъж не знам как се разпознава, но ако мъж заговори на 1--2 среща за развитие на връзката или за ценности, или как търсел Жената, или каквото и да е, което звучи тежко, сериозно и аз не съм тъпкач като другите - то с около 99.(9)% сигурност няма да се ожени за жената, на която го казва.
Тоест мъжът дори и да има сериозни намерения да казва, че иска само секс и нищо друго така ли? Thinking
Женещ се мъж се разпознава ако жената наистина търси женещ се мъж, а не банкомат (в повечето случаи).

# 10
 • Мнения: 9 193
Моите наблюдения явно са над тази една трета от младите жени, които не желаят да сключват брак дълги години, защото "не са готови". Какво толкова има да се приготвят, аз не разбирам, но явно е нещо, изискващо дъълго мислене и чакане.

Съвсем същото е при младите мъже, които за в близкото ми обкръжение, но на тях поне не им тиктака Оня часовник, така че това ми е по-разбираемо.

Не мисля, че тези млади хора имат предвид точно законовите последствия за делби и съсобствености, защото когато все пак се наканят, се женят със семейна имуществена общност. Честно казано, за мен това е признак на любов, защото да мислиш ти за раздели и имоти преди брака, е доста трезво за някой наистина влюбен.

Не мисля също и, че женените мъже да работят повече и да достигат по-добра позиция в работата си. Един работохолик-ерген може много по-добре да се изгради кариерата си, докато същият човек сериозно ще застраши връзката си, ако е сериозно отдаден на работата. Очакванията към семейния мъж са да подкрепя жена си и да участва в отглеждането и възпитанието на децата, а това няма как да стане, ако той постави кариерата си пред семейството.

# 11
 • СИ
 • Мнения: 3 211
Много интересно... Няколкото теми из форума по темата брак за проучване на мнението на жените са дали резултат. Ама ще е по-интересно да пишете за жените, които не искат брак, а съвместно съжителство.

Искат или са съгласни на съвместно съжителство? Май по-скоро са съгласни. Като няма кой да предложи, какво друго освен да са съгласни?
Аз не го разбирам, ама хора всякакви.

# 12
 • Мнения: 1 169
Наши приятели живеят без брак, тя ми е споделяла, че не би се омъжила за него, защото знае, че няма да остареят заедно.
Какво той си мисли - не знам.
Едно дете, чакат второ.

На мен лично не ми беше важно да подпишем, но да родя дете без брак - не и в този живот.
Мъжът ми казва същото - детето след брака.

# 13
 • Мнения: 9 601
Тоест мъжът дори и да има сериозни намерения да казва, че иска само секс и нищо друго така ли? Thinking
Женещ се мъж се разпознава ако жената наистина търси женещ се мъж, а не банкомат (в повечето случаи).
В общия случай жените са тези със семейни ценности, не мъжете. Освен това на жените се повтаря, че мъжете търсят само секс, така че жените със семейни ценности няма да пуснат на мъж, който им признава, че търси само секс. По-младите жени обаче ще се вържат на мъж, който си играе ролята и се прави на сериозен на приказки, и ще си мислят как са намерили читав мъж, докато въпросният си търси просто бърз секс по неморален начин.
Това за банкомата не разбирам как може да е най-големият мъжки страх, като в общия случай мъжът не може себе си да подсигури, камо ли дете.

# 14
 • Мнения: 4 089
Много интересно... Няколкото теми из форума по темата брак за проучване на мнението на жените са дали резултат. Ама ще е по-интересно да пишете за жените, които не искат брак, а съвместно съжителство.

Искат или са съгласни на съвместно съжителство? Май по-скоро са съгласни. Като няма кой да предложи, какво друго освен да са съгласни?
Аз не го разбирам, ама хора всякакви.

Не да са съгласни. Да имат предложение, но да не искат да се подписват на някаква си хартийка, за да удостоверяват любовта си пред ... кого? институции, роднини, общество... пред кого трябва да се докаже и покаже? И защо е нужно?

Общи условия

Активация на акаунт