За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 216
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
А като се пише по рецептите че кекс примерно се пече на 180градуса, къде стои тавата във фурна на печка тип Раховец? Има ли средна скара/ниво или на дъното на печката се слага. Питам за нашите. Купили са си някаква подобна, малка печка и каквато рецепта да им кажа, всичко прегоряло, а от вътре сурово. Казват че на дъното на фурната слагат печивата. Нямат ли средно ниво тези фурни? Също - гледам 2 копчета за горно печене и за долно. Като се каже 180 градуса и двете ли се завъртат или само едното? Аз съм с газова и едно копче имам (бутон е при мен) и всичко от всякъде едно и също пече.

# 136
  • Русе
Скрит текст:

Да.

# 137
  • Sofia
Вики, погледнах такава печка,  доста малка изглежда... Вашите какво казват, имат ли скара и нива... ако да, не на дъното, а на скарата и най-ниската степен да пекат.  И трябва да е се пече отгоре и отдолу. И нека да намалят Т на печене след като се вдигне кексът,  например.

# 138
vici75, аз съм с печка "Дипломат", те са като "Раховец", преди съм имала и такава.
На дъното винаги слагам тавата, която е към фурната (никога не я махам, там си стои),. Точно върху тавата мога да сложа решетката. Нагоре имам още две нива. Аз слагам на средното ниво решетката и отгоре формата за кекс, ако ползвам по-ниска или точно върху тавата слагам решетката, ако ползвам високата кексова форма. Първо загрявам фурната, после включвам на долен реотан (когато сложа формата във фурната) и първите 15 минути пека така. Това правех досега, но скоро смених печката и по този начин ми изгаря отдолу, затова печа отдолу и отгоре едновременно.
Едното копче е за реотаните, другото за градуси.
Дано стана ясно. Simple Smile

# 139
  • Велико Търново
Нашите са с подобна печка на барбекюто и винаги ме предупреждават, когато наглеждам яденето вътре, да загъвам отново плътно с Фолио. Явно с малката височина става така.
П. С. Има релси и скара на 2 нива.

# 140
МНого ви благодаря за пореден път. Проблема е че не мога да разбера и аз, за какви тави на печката става дума и за какви скари. И те за това говорят, но не ми става ясно. Моята печка има две скари/решетки и тях мърдам. За какви тави става дума обаче не схващам.

# 141
  • Велико Търново
За тавите с които се продава всяка печка. Доколкото ми е известно, обичайната окомплектовка на фурна е 1 решетка и 2 тави - плитка и дълбока.

# 142
Sk007 ето кекса на баба:
Продукти: 1яйце, 1чч захар, 1 чч олио,
1 чч кисело мляко,1 ванилия, лъжица какао,
1 чл сода и 2 чч брашно.

Всичко без сухите съставки  се разбърква добре.
Добавят се брашното със содата, ванилията и какаото . Сместта се изсипва в намазнена и набрашнена форма и се пече на умерена температура. По желание може да добавите във сместта или само отгоре шепа натрошени орехи.
След изваждане от фурната се ръси с пудра захар.

# 143
  • Sofia
Sk007 ето кекса на баба:
1 чл сода и 2 чч брашно. ...
Освен разликата от 3 яйца да прави по друг сладкиш, иначе това с много малки разлики е  обикновен кекс.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 21:36 от Morena

# 144
  • София
Sk007 ето кекса на баба:
1 чл сода и 2 чч брашно.

Добавят се брашното със содата, ванилията и какаото . Сместта се изсипва в намазнена и набрашнена форма и се пече на умерена температура. По желание може да добавите във сместта или само отгоре шепа натрошени орехи.
Това ли е въпросната рецепта?

# 145
Обикновен кекс, но готвачът е много важна част от съставките 😁

# 146
  • Русе
Скрит текст:
Sk007 ето кекса на баба:
1 чл сода и 2 чч брашно.

Това ли е въпросната рецепта?

Още една подобна рецепта
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_28.html

# 147
  • София
Обикновен кекс, но готвачът е много важна част от съставките 😁
Майтапа настрана, но това е самата истина ГОТВАЧЪТ!

# 148
Не съм изтъквала , че е някакво гурме , просто по описанието на skk007 и споменаването на баба се сетих за тази рецепта- съвсем обикновена , вкусна и най - вече бърза( няма го разделянето на много жълтъци и белтъци , дълго разбиване или ползване на миксер)  . Надявам се да хареса на този , който реши да я приготви😊

# 149
  • Sofia
ccvet, не да е гурме, а по описанието на skk007 изглежда да е друго, не кекс. Поне аз така я разбрах... че  е друго, не че знам какво... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт