За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 359
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 8 402
Някой сеща ли се за един такъв сладкиш от соца, прави се тънък кекс с много какао, става направо черен, и тънък към 2 пръста, сиропира се и отгоре има жъвта глазура от масло? Thinking Сега намирам валиянти ама не точно този, ако някой има вариянта с маслото да сподели моля.
Ох, много любим сладкиш от детството. В тефтера на майка ми беше записан под името "Лондонски квадрати". Но къде се затри тази, рецепта, не знам. Sad  Издирвах я и накрая майка ми пита своя колежка, тя я даде, пробвах я, но сякаш не беше същия на вкус  🙄 Макар че то и аз не съм вече същата, де. 😂
Ще я потърся и ще я пусна.

Ето рецептата :
1 бурканче кис. мляко; 2ч.ч. захар ; 1ч.ч.олио; 2,5 ч. ч. брашно ; 1суп.лъж. хлебна сода ; 2суп.лъж. какао. Забърква се, пече се, оставя се да изстине. Полива се със сироп от 1ч.ч.захар; 1,5ч.ч. вода; 1 ванилия. Като изстине, се намазва с крем : 1пак.масло; 1ч.ч.захар; 1 жълтък ; 1 ванилия.
Моя забележка: 1 бурканче кис. мляко мисля, че беше 500гр и аз толк сложих.
1 пакет масло е 125гр.
В рецептата содата е записана като 1суп.лъж., но мисля, че колежката на майка ми е сгрешила като е писала и доколкото помня сложих 1ч.л.
Ползвах лъжицата от хлебопекарната, 1ч.ч. = 240 мл (моята е от комплект мерителни чаши).
Дано това е търсената рецепта и да ви е сладко!

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 14:30 от Fortuna

# 511
  • София
  • Мнения: 4 948
Преди време бях писала мисля че в тази тема.....
Въпроса ми е свързан с фурните
Правих крем карамел, но е излипял и се получи това на фурната, въпроса ми е как може да се изчисти, нали няма след време да се получи ръжда?

# 512
  • Шумен
  • Мнения: 5 276
Благодаря за идеите. Ще се пробвам със скаличките, като ми дойде музата за сладкарство Simple Smile

# 513
  • Мнения: 2 883
Здравейте. Заех се да правя кифлички днес, но сложих шупналата мая в сместа от яйца и захар с миксер. Сега тестото не иска да втасва. Мислите ли, че може това да е проблема?
Ако е това, дали според вас ще мога да разтворя нова мая и да я добавя на този етап вече?
Благодаря ви

# 514
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Скрит текст:
Здравейте. Заех се да правя кифлички днес, но сложих шупналата мая в сместа от яйца и захар с миксер. Сега тестото не иска да втасва. Мислите ли, че може това да е проблема?
Ако е това, дали според вас ще мога да разтворя нова мая и да я добавя на този етап вече?
Благодаря ви

Може захарта да е в по голямо количество и е необходимо значително повече време от нормалното да втаса.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_13.html

# 515
  • Мнения: 2 883
Не знаех за тази закономерност.
Но като гледам тази рецепта и моята подозирам, че маята ми е малко - на 1кг брашно сложих 1 пакетче 🤔

# 516
  • Мнения: 10 642
Не е от миксера.
Какво пликче мая, колко и каква?

# 517
  • Мнения: 2 883
3 часа по-късно: явно е било от температурата. Сложих тестото във фурната на 50° и почна да се надига.
Благодаря ви 🤗

# 518
  • София
  • Мнения: 12 330
Моля дайте ми идея за разядка с извара.
Благодаря Flowers Hibiscus

# 519
  • Мнения: 15 044
Правила съм с извара, ситно нарязани прясна чушка и маслини, настъргано варено яйце и 1-2 лъжици майонеза.

# 520
  • София/Испания
  • Мнения: 1 572
Извара,малко майонеза;чесън и червен пипер/на вкус/

# 521
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Скрит текст:
Моля дайте ми идея за разядка с извара.
Благодаря Flowers Hibiscus

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_2702.html

# 522
  • София
  • Мнения: 12 330
Сърдечни благодарности Flowers Hibiscus
Всичките неща ги имам, ама като не съм кулинар...

# 523
  • София
  • Мнения: 2 518
1:1 сирене и извара, олио - към 1/3 чаша, счукан чесън, по желание черен пипер.

# 524
  • Мнения: 24 547
Извара, нарязани по дължина маслини, тънко или ситно нарязан лук (аз предпочитам червен, а и е по-цветно с него), зехтин, червен пипер - това всичкото добре разбъркано заедно, а отгоре може и свеж магданоз и/или малко зелен лук.
Евентуално и сол на вкус ако маслинете не направят разядката достатъчно солена, че и тяхното количество е на вкус а и са различно солени.
Хубаво е да престои малко да се смесят вкусовете, но се случва и веднага да я започнем, поне вкъщи много се харесва.

Общи условия

Активация на акаунт