Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 45 752
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Направила си вероятно контракция от притеснение. С иглата не можеш да стигнеш до бебето, спокойно.

# 526
Здравейте момичета, в 6та гестационна седмица съм и днес съм на първи преглед, обаче преди бременноста пуснах изследване Лупус антикоагулант, чак днес излязоха резултати. Проблемът е, че пих Еутирокс преди да ми вземат кръв, не знам дали има общо…. Ето и резултата:

Много се притесних, какво означава?

# 527
Момичета, аз напоследък забелязвам, че до час, два след поставяне на Клексан ми се вдига пулса доста до 140 стига. И това отшумява бързо веднага щом си легна и почина. Имате ли представя нормално ли е ?

# 528
Здравейте, може ли да помогнете с разчитането на резултата.
Сама реших да се тествам

# 529
Здравейте, може ли да помогнете с разчитането на резултата.
Сама реших да се тествам

Аз бях с твоята мутация 4G/5G и ме накараха да си пусна разширени изследвания за ACE и F13, заедно се водят високорискови. Така че те съветвам както и от Геника са
препоръчали да си ги пуснеш.

Момичета, турският заместител на Клексан кой е? Енокс или Оксапар

# 530
И Енокс и Оксаопар.

# 531
Здравейте, мили момичета,

На изследването за тромбофилията, пиеше че:
•   Не се откриват генетични варианти и асоциирани с тромбофилия
•   Имам хетерозиготен генотип С/Т за 6777С>Т (MTHFR).
•   Генотипза PAI 4G/5G, да се интепретира в комбинация с ASE и F13, за да се прецени комплексния им ефект в/у риска от спонтанен аборт.

Трима лекари ми казаха, че няма проблем и забременях, но за съжаление всичко приключи с мисед аборт в 3ти месец.

Смених лекарите и след нови изследвания се установи това:
•   PAI-1 4G/5G Хетерозиготен носител, генотип 4G/5G
•   Factor XIII (p.Val34Leu) Хомозиготен носител, Leu/Leu
•   MTHFR ген (c.677C>T) Хетерозиготен носител, генотип С/Т
•   VEGFA ген (c.-1154G>A) Хетерозиготен носител, генотип G/A 2
•   TAFI ген (c.+505A>G) Хомозиготен носител, генотип G/G

Направих консултация с Доц. Русев (прекрасен човек!), според неговото заключение, няма да ми се разминат вливане на 10 мл Интралипид 2-4 дена преди овулация или ЕТ и повторно 2-4 дена след положителен тест за бременност. След положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 на ден при динамично следене на антикоагулантната терапия всяка 3-та седмица.

Въпросът ми към вас е има ли смисъл да правя консултация и с Доц. Паскалева? Понеже уж нямам тромбофилия, но заради букетът от обърквани гени, явно нещата не са ок. Просто след всичко през, което минах и пропусната информация от първия тест, вече проверявам всичко по 100 пъти и не знам дали тук не прекалявам.

Ще ви бъда безкрайно благодарна да чуя вашето мнение или да споделите от опит.

Благодаря ви от сърце!

# 532
  • София
Добре ти е назначил терапията. Аз отидох при Паскалева бременна 2 триместър.

# 533
Вливките само заради тромбофилията ли са назначени?

# 534
Здравейте,
Имам няколко въпроса.. Бременна съм 2ри триместър, имам час за Паскалева в началото на другия месец. Пия засега само аспирин (освен витамини, които скоро проследих), но следящите ме лекари не изключват да се включи и НМХ след консултацията, както и ако се влоши кръвоток/развитие на бебето, засега всичко е наред. Имам предишна късна загуба.
Та исках да попитам освен изследванията,  които ще пусне Паскалева, може ли да пусна едновременно и други, които е препоръчал лекарят ми..Изчаквам да не се дублират и затова не ги пускам по-рано, та с едно взимане на кръв да се размина..
Следя се при Вецев, но тъй като ме вика на 4-5 седмици и ми е дълъг период, имайки предвид загубата. Знам, че някои от вас се следят при повече от 1 лекар. Как реагира той, казвате ли му? Споделяте ли с основния си лекар. Всеки има право да си ходи и на друга консултация, но понякога лекарите/гората са докачливи. Мисля, че бих си спестила това, но ако има разминаване в терапиите, трудно се лавира..

# 535
Здравейте,

аз когато отидох при Вецев, той ми беше втори, така да се каже. Ходих само два пъти при него, но вторият път той сам ме пита какво е казала първата АГ за препоръчаната от него терапия. Така или иначе, аз имах сериозна вътрешна съпротива към Вецев - въпрос на пасване между пациент и лекар - и се отказах да ходя при него, но наистина имаше един период, в който бях много объркана и напрегната, защото идеите за терапия сериозно се различаваха. Мнението ми е, че е хубаво да се ходи на второ мнение само при неутрален лекар, какъвто може да бъде само някой, който прави фетални морфологии примерно. Иначе при разминаване почват едни тревоги и не знам кое вреди повече на бременната от двете.

Ако имате доверие на Вецев, говорете с него дали не може да се виждате малко по-често. Ако не тогава може би има смисъл да потърсите втори, но не мога да препоръчам такъв, който да не е докачлив на тема синхронно следене при още някой....а и е затормозяващо и за лекарите. Освен ако не намерите някой, който по начало да е съгласен да ви "поглежда", без да се меси в терапии и т.н. Принципно Вецев гледа кръвотока и според мен щом е преценил че четири-пет седмици са достатъчно, значи смята че вашият случай е далеч от заплашителна ситуация. Мен например искаше да ме вика през 20 дни, така че според мен индивидуално подхожда и преценява рисковете.

Ако все пак не се издържа, само като идеи - във Фемина фетална биометрия с доплер е 80 лева - не е евтино, но е някакъв вариант. Когато не съм имала търпение съм ходила и на дежурен във Вита събота и неделя, макар че там не съм си искала доплер, а само преглед.

Цели фетални морфологии излизат малко дебело, ако трябва всеки месец да се ходи.

А иначе за Паскалева - обадете се на регистратурата и питайте дали в лабораторията могат да ви пуснат другите назначени изследвания, ако да - после трябва да кажете и на Паскалева, за да ги впише за лабораторията. Не съм сигурна дали не са специализирани в хематология само там.

Здравейте,
Имам няколко въпроса.. Бременна съм 2ри триместър, имам час за Паскалева в началото на другия месец. Пия засега само аспирин (освен витамини, които скоро проследих), но следящите ме лекари не изключват да се включи и НМХ след консултацията, както и ако се влоши кръвоток/развитие на бебето, засега всичко е наред. Имам предишна късна загуба.
Та исках да попитам освен изследванията,  които ще пусне Паскалева, може ли да пусна едновременно и други, които е препоръчал лекарят ми..Изчаквам да не се дублират и затова не ги пускам по-рано, та с едно взимане на кръв да се размина..
Следя се при Вецев, но тъй като ме вика на 4-5 седмици и ми е дълъг период, имайки предвид загубата. Знам, че някои от вас се следят при повече от 1 лекар. Как реагира той, казвате ли му? Споделяте ли с основния си лекар. Всеки има право да си ходи и на друга консултация, но понякога лекарите/гората са докачливи. Мисля, че бих си спестила това, но ако има разминаване в терапиите, трудно се лавира..

# 536
A имате ли представа къде мога да си пускам само доплер? Във вита имат ли такава опция?

# 537
Здравей, аз се следя при Вецев и Чучумишев, по веднъж на месец при всеки, тоест имам преглед на всеки 2 седмици. И двамата знаят за другия и са ок, Чучумишев се е изказвал позитивно за Вецев: че е внимателен със следене на кръвотока.
Терапиите им не се разминават в моя случай, по-скоро се допълват. Чучумишев е много по-внимателен за следене на витамини, желязо, белтъци и др. освен кръвотока и ФМ. Така е натоварващо финансово, но ми носи повече спокойствие.
В по-ранен период (първи триместър и началото на втори) Вецев ме викаше по-често, защото имах отлепване на плоден сак и кървене. Откакто нещата са стабилни, той не вижда нужда да се виждаме по-често от веднъж на 4 седмици. Сега съм в трети триместър и днес ще изясня с него кога ще започнем със следене на тонове.
Паскалева ме видя веднъж и смята, че няма нужда да се виждаме отново, като и при нея е имало съвпадение между нейните препоръки и на двамата АГ. Те също подкрепиха препоръките й в моя случай.
Знам какво е да се чудиш кого да слушаш, когато получиш две различни много категорични мнения. Просто ще трябва да сравняваш, понякога да се видиш и с трети, и с четвърти лекар, докато напаснеш нещата за себе си.
В моя конкретен случай тази комбинация сработва ОК.
Успех ти желая!

Здравейте,

# 538
  • София
Здравейте, от днес и на мен ми препоръча АГ (доц. Нашар) да започна фраксипарин или клексан 0,4 до края на бременността. Заради това, че поддържам ддимер 2.33 от няколко месеца. В момента съм в 34 г.с., няма проблем с кръвотока на бебето, но доц. Нашар каза, че иска да се презастраховаме.
Някой, който наскоро е купувал фраксипарин или клексан, може ли да ме насочи в кои аптеки би могло да ги намеря в наличност?
Благодаря

# 539
  • София
Здравейте, от днес и на мен ми препоръча АГ (доц. Нашар) да започна фраксипарин или клексан 0,4 до края на бременността. Заради това, че поддържам ддимер 2.33 от няколко месеца. В момента съм в 34 г.с., няма проблем с кръвотока на бебето, но доц. Нашар каза, че иска да се презастраховаме.
Някой, който наскоро е купувал фраксипарин или клексан, може ли да ме насочи в кои аптеки би могло да ги намеря в наличност?
Благодаря
Пробвайте първо в Марешки. Ако там не намерите (може да звъните и по телефона на отделните аптеки Марешки), обикаляйте всички други аптеки подред.

Общи условия

Активация на акаунт