Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 44 479
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте и от мен - с хетерозигот по Лайден, хетерозигот по PAI (4g/5g) + heterozigot MTHFR.
Все още не съм бременна и посещавам доц. Русев, който искаше да вдигна витамините + FT4 и да сваля съответно TSH (по схема с еутирокс 0,5/1/0,5 и т.н.) и д-димер (1-во с 1 натаспин на ден, но от месец вече по 2 на ден).
Започнах с изследванията преди няколко месеца, като всеки месец се изследвам, за да отичам промени и до момента само в лаб. Кандиларов. Нещо много странно ми направи впечатление - д-димера ми не мърда (0,27) от момента на 1-вото изследване в сравнение с изследванията след това, а последното е от вчера. Това ме замисли сериозно и се запитах дали въобще ми действа натаспина или трябва да сменя лабораторията. Вит. Д е паднал (от 29) , а приемам по 5000 единици, като последния месец впръсквам по 5 пъти на BetterYou от 1000.. На консултацията, която ще е по-следваща седмица ще попитам дали не трябва да започна да го приемам с К(?).
Днес ходих отновно да изследвам (в Ситиклиник Младост) основните фактори, като леко се шокирах от разликата в стойностите на д-димера. Не знам вече какво да мисля.. исках да попитам (в София съм) вие къде се изследвате?
Ако изследванията в дясно приемем за верните, то тогава или натаспина не действа, или стойностите са били по-високи... или всяка лаборатория, в която отида ще отчете различно?!

# 646
д-димер ви е в норма, предполагам ви е изписал натаспин профилакртично на тоя етап - вариациите също са в рамките на нормата. колко по-нисък да е , вече при бременност трябва дса се следи пи-изкъсо и да се добави нмх най-вероятно

# 647
Скрит текст:
д-димер ви е в норма, предполагам ви е изписал натаспин профилакртично на тоя етап - вариациите също са в рамките на нормата. колко по-нисък да е , вече при бременност трябва дса се следи пи-изкъсо и да се добави нмх най-вероятно

Да, изглежда да е в норма, но според доц. Русев трябва да е под 0.25 или дори 0.2.. За TSH също каза около/под 2. Това е за преди забременяване, предполагам са идеалните стойности според него.
Чуденето ми е в голямата разлика при стойностите в рамките на ден, като съм наясно, че зависи от апаратура, реактиви и т.н. спрямо съответните лаборатории, но все пак.. особено ми е странен еднакъв резултат при прием на натастпин.

# 648
Скрит текст:

Да, изглежда да е в норма, но според доц. Русев трябва да е под 0.25 или дори 0.2.. За TSH също каза около/под 2. Това е за преди забременяване, предполагам са идеалните стойности според него.
Чуденето ми е в голямата разлика при стойностите в рамките на ден, като съм наясно, че зависи от апаратура, реактиви и т.н. спрямо съответните лаборатории, но все пак.. особено ми е странен еднакъв резултат при прием на натастпин.

честно казано не знаех за такова предварително следене преди бременност, може да има някакъв резон, но не го разбирам, може би натаспина не действа нистина в тая посока при вас. но отклонението в двата дена е напълно нормално за мен, понеже разликата е доста малка. в зависимост от тности, хранене, състояние на организма сгъстяването може да варира леко, оттам и разбиването на съсиреци

# 649
  • София
Момичета, имам въпрос…Много съм притеснена, тъй като Сигридов на ФМ ми спря Клексана в 20 г.с , защото каза, че бебчето е супер и кръвотока ми е перфектен, артериите са отворени максимално и всичко е бомба..! Назначи ми Натаспун по едно на ден за 5 дни вместо Клексан и да пусна после изследвания да видим дали всичко е ок. Карегоричен беше, че за бебето няма никаква опасност, а изследванията правим , за да се види дали за мен няма опасност да се сгъсти кръвта ми…:rolling_eyes: Това разбрах..Но аз съм доста притеснена, а чак в сряда съм на женска консултация. Дали е възможно да се влошат нещата и да са фатални за седмица спиране на Клексана? Много ми е притеснено, защото при първата бременност до след раждане бих Фракси, а сега прекъсвам толкова рано..Sad

# 650
  • София
Момичета, имам въпрос…Много съм притеснена, тъй като Сигридов на ФМ ми спря Клексана в 20 г.с , защото каза, че бебчето е супер и кръвотока ми е перфектен, артериите са отворени максимално и всичко е бомба..! Назначи ми Натаспун по едно на ден за 5 дни вместо Клексан и да пусна после изследвания да видим дали всичко е ок. Карегоричен беше, че за бебето няма никаква опасност, а изследванията правим , за да се види дали за мен няма опасност да се сгъсти кръвта ми…:rolling_eyes: Това разбрах..Но аз съм доста притеснена, а чак в сряда съм на женска консултация. Дали е възможно да се влошат нещата и да са фатални за седмица спиране на Клексана? Много ми е притеснено, защото при първата бременност до след раждане бих Фракси, а сега прекъсвам толкова рано..Sad
Ако се преразредиш също си е опасно,щом така е преценил,явно има защо,а и вие все пак ще си се следите,едва ли  може да се влоши толкова драстично положението за толкова кратък период,при отворени артерии и добър кръвоток

# 651
  • София
Благодаря за успокоението! Heart Наистина имам нужда… Не знам защо се филмирам, а и имам чувството, че не усещам бебчето от вчера. Свкаш беше по-активна допреди дни и това допълнително ме изнервя…:(

# 652
Едва ли за 1 седмица може да се влоши нещо супер много, но на ваше място бих потърсила второ мнение за спирането на НМХ.

# 653
Благодаря за успокоението! Heart Наистина имам нужда… Не знам защо се филмирам, а и имам чувството, че не усещам бебчето от вчера. Свкаш беше по-активна допреди дни и това допълнително ме изнервя…:(

и аз имах подобни чувства като ми намалиха дозата на НМХ, но се оказа че моите емоции влияят повече и после на една и съща доза бебето пак си имаше дни и дни. За пет дни съвсем нищо няма да стане в този срок, според мен адекватно подхожда АГ, а  за профилактиката с НМХ през цялата бременност вече зависи и от мутациите, колко често се следите и т.н. Не пречи да запишете предварително час при Паскалева или друг от списъка за Ваше спокойствие, но ако си харесвате лекаря трябва да работите в екип, иначе по-добре да го смените.

# 654
  • София
Бибиан, не искам да те притеснявам, но някакви изследвания пусна ли, за да спре кръвотока? Кога ще ходиш пак при него с новите изследвания, и ще те гледа ли пак, за да види как ти влияе спирането.

Възможно е кръвотокът да е добър именно заради терапията ти до момента. Аз знам че започната терапия не се спира, дори с напредването на бременността често нуждата от НМХ се повишава.

# 655
  • София
Сигридов ми каза 5 дни на Натаспин и да пусна изследвания за коагулацията и да му пиша, да видим дали е ок така или не. Ако е ок, продължавам на Натаспин само и се следя на всеки 2-3 седмица, каза. А ако не е ок- започвам отново инжекциите!
Иначе, това са последните ми пуснати изследвания за коагулацията:

Каза, че спорта много ми помага за кръвотока. Кръвотока ми беше зле до 3-ти месец, дотогава нямах и физическа активност много, но след това започнах активен спорт и движение и резултатите (според Сигридов), са налице! Според него заслугата за подобрения ми и перфектен кръвоток в момента се дължи именно на спорта. В сряда съм на ЖК и ще видим как е кръвотока отново и ще поискам мнение и на лекарката ми, а и ще имам пуснати изследванията.

# 656
  • София
Момичета, да попитам нещо хем малко извън темата, хем и свързано с нея..Grinning Утре трябва да пусна коагулация и ПКК, като Сигридов каза да си пия сутринта Натаспина преди изследването..Това ок, но забравих да потам, дали мога да изпия Еутирокса или след това да е…Дали изобщо има връзка хормона с изследванията, които са ми назначени и би повлиял на тях? Имате ли представа, защото няма кого да питам..?

# 657
Според мен си го пийте. Аз си го пия дори когато правя хормони. Така или иначе той е с натрупване, освен това ако го пиете половин час преди изследването, той тъкмо ще се е абсорбирал, тепърва ще действа. Не мисля, че ще има кой знае какво отношение . ❤️

# 658
Коагулацията ви изглежда съвсем ок. Може ли да споделите какво спортувате?

# 659
  • София
Според мен си го пийте. Аз си го пия дори когато правя хормони. Така или иначе той е с натрупване, освен това ако го пиете половин час преди изследването, той тъкмо ще се е абсорбирал, тепърва ще действа. Не мисля, че ще има кой знае какво отношение . ❤

Ще направя и аз така!:) Ще си го изпия половин час преди да отида да ме изследват! Благодаря за включването! И аз смятам, че не би оказал влияние, но исках все пак и вашето мнение.. Heart

Коагулацията ви изглежда съвсем ок. Може ли да споделите какво спортувате?

Да, надявам се и сега, след приема на Натаспин, да продължи да е така добре. Иначе, ходя много пеша и 3 пъти седмично съм на фитнес. Като в залата правя всичко, без скрипец(заради разтягането) и внимавам с тежкото. Но се чувствам в пъти по-добре!!! Първите три месеца не спортувах, защото бях на прогестерон и бях отлепила сакчетата(бяха двенки…..) и никак не се чувствах ок! Започна да ми тежи и на крака, където имам разширена вена птзад зад коляното, а и кръвотока ми беше никак не добър и от двете страни, артериите бяха стеснени..Както Сигридов ми даде зелена светлина за тренировка(и въореки ниската ми плацента), всичко си дойде по местата! Крака вече не ме боли, оправи ми се перфектно кръвотока, артериите са максимално разширени и изобщо - тонуса ми е перфектен! Качила съм досега(начало на 6-ти месец) общо 5 кг!!! За това съветвам всички да не се страхуват от спорта и движението, стига само да няма отлепване! При всякакво друго състояние на бременността, спорта само ще е от полза! Hug

Общи условия

Активация на акаунт