Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 44 309
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Според мен може да започнеш с някакъв подходящ Б12. Купи си Б12 1000 за под езика на natural factors, или ето този:
https://www.zdravis.com/product/1698/b12-nd-troyno-aktiven-vitamin-v12.html

Да, хубаво е да следиш и хомоцистеин, ако е над 4-5 може да ти предпишат и за него една добавка, много бързо го свали при мен.

Благодаря от сърце за бързия отговор. Това е хубава грешка, на която се надявах 🙏
Чудих се евентуално Nataspin H дали да приема профилактично до часа ми при Др Ковачев. Как мислите?

Иначе, да, имам нисък резултат на Б12 (прикачвам резултатите по долу). Не съм мерила хомоцистеин и Б9.
Пия мета фолиева киселина в момента.
След като приемам такъв фолат вече >2 седмици, то има ли смисъл да пускам изследвания за Б9 (не зная ще повлияе ли приемът им грешно). А с нисък Б12 има ли нужда да изследвам и хомоцистеин?
БлагоДаря 🙏

# 676
Благодаря ви за отговорите 🙏

Всички детайли са на страницата на Сигридов. Там се поръчва онлайн консултация. Отговориха ми след няколко дни.

(До 2 стр изследвания е 50лв, над 2стр е 80лв, мисля)

Как става онлайн консултацията със Сигридов и колко струва? Много време ли чакахте за отговор.

# 677
  • София
При компенсиране на витамини изследвания се пускат на 4 седмици без да се спира приема на витамини (резултатите ще са леко завишени, но ще са добър ориентир как се движат нивата. Ако правиш инжекции Б12, добре е да има поне 2 седмици между последната инжекция и изследването.

Да, има смисъл да се изследва хомоцистеин. Ако е висок, може да наклони везните към по-сериозна терапия. Високият хомоцистеин е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Ако спадне след компенсиране на витамините, всичко е наред.

Благодаря от сърце за бързия отговор. Това е хубава грешка, на която се надявах 🙏
Чудих се евентуално Nataspin H дали да приема профилактично до часа ми при Др Ковачев. Как мислите?

Иначе, да, имам нисък резултат на Б12 (прикачвам резултатите по долу). Не съм мерила хомоцистеин и Б9.
Пия мета фолиева киселина в момента.
След като приемам такъв фолат вече >2 седмици, то има ли смисъл да пускам изследвания за Б9 (не зная ще повлияе ли приемът им грешно). А с нисък Б12 има ли нужда да изследвам и хомоцистеин?
БлагоДаря 🙏

# 678
Здравейте! Искам да попитам дали има момичета,които са решили да си пускат изследвания(пакети) за тромбофилия след като са забременяли, без да имат предпоставки? (Предишни загуби, семейна обремененост и други) Към генетик или хематолог се насочвате при проблем?

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 07:57 от elleonore1

# 679
Момичета, имам останал Фраксипарин от 0.3: 1 кутия с 10 дози и една отворена кутия с останали 4 дози. Срок на годност до 05.2024.
Ако някой търси, нека ми пише на лични съобщения.

# 680
Здравейте! Искам да попитам дали има момичета,които са решили да си пускат изследвания(пакети) за тромбофилия след като са забременяли, без да имат предпоставки? (Предишни загуби, семейна обремененост и други) Към генетик или хематолог се насочвате при проблем?

Да, аз. Пуснах си разширен пакет веднага след като разбрах, че съм бременна (нямах предишни загуби или трудно забременяване), просто профилактично. Запазих си час при имунолог, а след това и при хематолог. В последствие се оказа мисед, но нямаше общо с тромбофилията, тъй като съм само с мутация на МТХФР, а допълнителните изледвания при имунолога и хематолога (НК клетки, ТЛА, коагулация, АППТ, Д-димер и т.н) бяха наред.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 10:04 от TheAxe

# 681
Здравейте, бремена съм в 13 +, с мутация 4G/4G на фраксипарин 0,4. На последния преглед обаче ми казаха, че кръвотокът към бебето не е много добър, също така ми излезе висок риск за преекламсия ( а аз цял живот съм с ужасно ниско кръвно), изписаха ми аспирин 150 мг.
Притеснявам се да не ми стане много фракси + аспирин. Фраксипаринът биех вечер, сега измествам сутрин, за да мога да пия аспирин вечер. И понеже съм голяма паника започнах с по-малка доза акард 75 мг. като ще следя кръвните показатели и кръвотока на доплер... и евентуално тогава ще увелича на 150 мг. Страх ме е от кървене и прекалено разреждане на кръвта.
Има ли някой който пие по 75 мг и все пак да има ефект?

# 682
Здравейте, бремена съм в 13 +, с мутация 4G/4G на фраксипарин 0,4. На последния преглед обаче ми казаха, че кръвотокът към бебето не е много добър, също така ми излезе висок риск за преекламсия ( а аз цял живот съм с ужасно ниско кръвно), изписаха ми аспирин 150 мг.
Притеснявам се да не ми стане много фракси + аспирин. Фраксипаринът биех вечер, сега измествам сутрин, за да мога да пия аспирин вечер. И понеже съм голяма паника започнах с по-малка доза акард 75 мг. като ще следя кръвните показатели и кръвотока на доплер... и евентуално тогава ще увелича на 150 мг. Страх ме е от кървене и прекалено разреждане на кръвта.

има хора, които така си карат цяла бременност - плюс натаспин отгоре понякога. Аспиринът има съдоразширяващо действие, в зависимост от причината за кръвотока може за това да са ви го предписали, а не например увеличение на дозата на фраксипарин. Допълнително аспиринът е профилактика за преекламсията. Вие сте в 13та седмица, което още не значи че стойностите на кръвотока са финални - някъде след 18та се оформя по-ясна картинa. Правили ли са ви анти-ха? Как изглеждат кръвните изследвания? Консултирахте ли се с хематолог или само с АГ? Едно прекалено разреждане бързо ще се засече, ако се правят редовни кръвни изследвания, само за аспирина трябва да се изчакат десетина дни защото се натрупва

Има и АП от 100 мг, но същественото е, че колкото повече такива самостоятелни решения взимате, толкова по-трудно ще ви проследява вашия лекар - ако взимате 75 той ще смята че взимате макс доза и ако ефектът не е достатъчен ше ви изпише и друго лекарство, което да не взимате. Казвам го защото съм имала подобен опит, съвсем добронамерено. Ако нямате доверие на лекаря си намерете второ мнение, на което да вярвате. Има доста жени, които пият по 150 заедно с НМХ.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 09:01 от gushka

# 683
Все пак имайте едно наум с аспирина.
Аз кървих два пъти. Спряха ми аспирина, но коагулацията се влоши. Три месеца бях без аспирин.
Сега съм на Натаспин втори месец. Първият месец фибриногена, АПТТ , време на кървене и съсирване се управиха,  но Д-димера си остава висок дори и за бременни в трети триместър.
Днес пуснах нови изследвания и да видим как ще са нещата.
То докато ми/си нацелят/я лечението и ще родя 😕 31г.с с близнаци.

# 684
Здравейте Мили Дами,

Предстои ми подготовка за инвитро с донорска яйцеклетка.
Резултатите ми от Геника са налице и виждам , че има съвкупност от ниско рискови мутации, поради което при всеки случай ще се наложи терапия.

Предполагам е нужно да се консултирам и с хематолог. Докато дойде часът ми , бихте ли ме посъветвали какво да очаквам, ако някой има опит с този тип мутации. 
Разбирам, че не усвоявам и фолоевата киселина и приемам метилирана форма.
Не мога да разбера дали това също се отнася и за другите Витамина от групата Б. Трябва ли и Б12 да се приема в метилирана форма?
Много благодаря предварително за мнението и съвета.

# 685
  • Sofia
dimi, аз бях почти цяла бременност на Акард 75 (+ Фраксипарин) и при мен действаше. Но аз не съм имала риск за прееклампсия. Забелязала съм, че ако има риск за прееклампсия изписват по-висока доза (поне 100). Но като цяло всичко е индивидуално, на едни жени ще им действа ниска доза, на други и високата няма да им е достатъчна. Затова се правят редовно изследвания, за да се види на теб как ти се отразява дозата. По едно време изследванията ми показаха, че 75 ми е в повече и разредихме приема през ден. После пък показаха, че този прием не ми е достатъчен и върнахме Акарда пак всеки ден. Мисълта ми е, че дозата се контролира с редовни изследвания, така че не се страхувай и си слушай АГ. Ако се притесняваш, консултирай се с още един специалист (хематолог, който се занимава с бременни). При всички положения след известно време ще ти пуснат анти-Ха да видят как ти се отразява приема на АП.

LiliLq, да, при тази мутация трябва да приемаш метилирана форма и на Б12.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 10:04 от Brin de muguet

# 686
Тъп въпрос от мен - сега в жегите, които и тепърва предстоят, кръвоносните съдове се разширяват. Това налага ли промяна на терапията? Или няма отношение?

# 687
Здравейте! Планирам втора бременност. Първата следях при страхотна АГ, но доста възрастна. Сега обмислям да се следя при тази, при която раждах. При последния преглед ми препоръча да започна аспирин протект още при опитите за забременяване. Някоя мама от вас имала ли е такава терапия? Предния път започнах от 10гс мисля след изследване с доплер, като съм чувала, че в 1 триместър не трябва да се пие аспирин. Също така, имате ли препоръки за проследяващ гинеколог, който да разбира от тромбофилия? Бонус точки ако е готин и мил и самото му присъствие те успокоява.

# 688
Не бих разчитала само на АГ Simple Smile Както не бих ходила на хематолог за АГ преглед Simple Smile
Моя АГ си ми назначи Клексана и коагулация и ПКК на три седмици, но до там Simple Smile

# 689
Здравейте,
На мен след консултация с имунолог ми изписаха аспирин между 15 и 25 ден от цикъла по време на опити. А когато видя положителин тест, да спра с аспирина и да започна клексан 0.4 през ден.
Здравейте! Планирам втора бременност. Първата следях при страхотна АГ, но доста възрастна. Сега обмислям да се следя при тази, при която раждах. При последния преглед ми препоръча да започна аспирин протект още при опитите за забременяване. Някоя мама от вас имала ли е такава терапия? Предния път започнах от 10гс мисля след изследване с доплер, като съм чувала, че в 1 триместър не трябва да се пие аспирин. Също така, имате ли препоръки за проследяващ гинеколог, който да разбира от тромбофилия? Бонус точки ако е готин и мил и самото му присъствие те успокоява.

Общи условия

Активация на акаунт