Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 7

• 26 128
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
Канела в гръцката мусака? Странно.
В Гърция сме яли макарони със смляно на кайма агнешко месо и канела. Сигурно си има име ястието, но не го знам. Затова се насочи към този отговор.
Въпросът за % е тъп.

Пастицио мисля, че е ястието.

# 691
Е, след като съм държала два изпита по електротехника, мога да те оборя. Погледни някой контакт, и ще видиш, че освен двете дупки има и отстрани едни метални пластини. Те вътре в контакта са свързани към нулата на инсталацията. Съответните щепсели имат отстрани метален контакт. Кабелите в тях са три - фаза, нула и трети, който при уред с метален корпус се свързва към корпуса. Това е с цел, ако случайно попадне фаза на корпуса, веднага да стане късо и да изключи бушона.
Точно това са контактите и щепселите шуко.

Ето определението за шуко контакт:

Цитат
"Schuko" is a short form of the German term Schutzkontakt (literally: protective contact),[1] which indicates that plug and socket are equipped with protective-earth contacts (in the form of clips rather than pins).

Или както казах - сгрешила си думичката, не е зануляване, а заземяване, защото нула си има всеки контакт, даже и необезопасеният.

Грешиш донякъде и с обяснението. Ако металният корпус попадне под напрежение наистина би могло да стане късо съединение (както описваш), но то става рядко, защото се иска много "качествен" контакт на фазата с корпуса. На практика най-често не е така и се търси друг ефект - съпротивлението "корпус - земя" да е много по-малко от съпротивлението "корпус - човешко тяло - земя" и така в съответствие със закона на Ом основният ток да отиде в земята през заземяването, а не през човека.
И аз сън инженерка все пак Wink

Тук е описано добре:
Цитат
Доброто заземяване е изключително важен фактор. Ако изолацията на включения уред с метален корпус е нарушена, то корпусът може да се окаже под електрическия потенциал на фазата и при отсъствие на заземяване това не може да се установи. Съприкосновението с такъв неизправен уред може да доведе до смърт. Ако металният корпус на електрическия уред е заземен, то при възникването на електрически контакт между фазовия проводник и корпуса може да се случи следното:

Ако уредът е включен в електрическата мрежа чрез дефектнотокова защита, тя реагира дори и при незначителен утечен ток (обикновено прагът на чувствителност е 10 mA или 30 mA), и незабавно изключва неизправния участък от мрежата.
    Ако няма дефектнотокова защита, неизправният участък може да се изключи само от предпазител, и то само ако силата на тока във фазата превиши прага му на задействане. Фактически предпазителят се задейства при много голям ток, докато при по-слаби утечни токове той не прекъсва фазата, т.е. не изключва повредения участък.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1% … D0%B5%D0%B4%D0%B8
Не ми се пише толкова от телефона, ето разликата между завуляване и заземяване. У нас определено се прави зануляване, заземяване се прави от главното табло на жилищна сграда, и не винаги.
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=655

# 692
Днес наистина въпросите са на друго ниво: Ноам Чомски и либертариански социализъм, Ши Пей Пу, Херодот и тамян, гръцка мусака и канела (как щях да изгърмя тук, не е истина, а е едва 5 въпрос), мозък и енергия (това по една случайност съм го чел и го знам, но такива въпроси с нула разсъждение са ми тъпи), Дисниленд и наследници на диктатори... А някои и с Гугъл не могат бързо да се открият.
За Америка и кой пръв я е открил има спорове, но испанците не са били първи със сигурност, и остават само викингите.
И не се научиха хората, че глаголът е заимствам, защото идва от заемам.

+1

Днес наистина бяха трудни.
Само за тамяна бях подготвена - той го свърза само с църквата, но всъщност църквата го е заимствала от по-старите религии, а тамян са кадели в храмовете си още древните Гърци.

Няма нужда да спамим темата за шуко-то. Аз ти дадох дефиницята за Шуко контакт и там има определена думичка. Толкова от мен.

# 693
Наистина бяха трудни въпросите на първото момче.Добре поне ,че взе 3000лв

# 694
А защо не уточниха за кой Дисниленд става въпрос?

# 695
  • София
Билалов пак подсказа - с физиономията, която направи, русата го разбра!

# 696
  • София
Добри пари заработиха днес.
Трудни въпроси, не малко неща научих, доволен съм като цяло.

# 697
Да.... голям сексист е Билалов

# 698
  • Бургас
Добри пари заработиха днес.
Трудни въпроси, не малко неща научих, доволен съм като цяло.
И на мен ми е приятно, когато науча нещо ново от играта. Мисля, че това би трябвало да бъде една от целите й.

# 699
Осветлението е вече диодно (LED). Преди двадесетина години действително е греело, най-масовите театрални и  сценични прожектори бяха 1000W. Е, това си е сериозна печка, а и никога не е сама Wink
Аз от вас съм запомнила, че е студено в студиото. Като го гледам какъв хамбар е не се учудвам, че всички са с якета.

# 700
В Гърция сме яли макарони със смляно на кайма агнешко месо и канела. Сигурно си има име ястието, но не го знам. Затова се насочи към този отговор.
Въпросът за % е тъп.

Да, Иван Звездев има подробна рецепта, обяснява и за канелата, много вкусна става. ✌

# 701
Не съм чела много темата, така че е силно вероятно да сте го коментирали, но не ми харесва колко от въпросите изискват да знаеш отговора на въпроса абсолютно на 100 %, за да можеш да отговориш. Може би това, което казвам е объркващо, но имам предвид, че по принцип все си мисля, че поне въпросите до 10 хиляди лева трябва да са на принципа, дори и да не ги знаеш, да можеш по метод на изключването да стигнеш до отговора, а не предложените отговори да са екстремно сходни.

За добър въпрос бих отчела примерно преди няколко епизода, когато имаше въпрос кой носител на Нобелова награда е бил първокласен играч по крикет и отговорите бяха автори от различни краища на света. Участникът не знаеше отговора, но пък знаеше достатъчно за крикета, за да знае, че поне двама няма как да са, защото са от държави, в които крикетът не е популярен спорт и така сам стигна до едно своебразно 50/50 и успя да отговори правилно. А примерно днес този въпрос с процентите беше доста тъп според мен, защото предложените варианти за проценти бяха близки и дори по логика не може да се ориентираш, или да изключиш някой от отговорите.

# 702
Не е истинска руса. Знае някои нещица, а със помощ ще си отиде с пари.
Знаеше за викингите.

# 703
Въпросът за % е тъп.

Да, Иван Звездев има подробна рецепта, обяснява и за канелата, много вкусна става. ✌
по повод въпроса за канелата в предното предаване прочетох колко е полезна и се чудех как да я давам на децата. Сетих се за мляко с ориз и канела, а сега и в мусака можело... В кои други ястия се слага канела?

# 704
Ами аз освен в сладкиши не се сещам за друго, но пък обичам да пия и просто мляко с мед и канела. Само дето за канелата има препоръчителни дози. Не че мисля, че е лесно да се предозира с канела, но все пак да се има предвид Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт