Православието като начин на живот - 9

• 52 283
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
T.Valcheva, не знам какво конкретно прави БПЦ със сектите.. но знам, че в трудовете от светите отци и в исторически план има много полезни примери и свидетелства за разобличаването им, проповеди и материали по темата.
Сигурна съм, че всички богослови, монаси, свещеници са Христови воини с молитвите си, с примера си и с това допринасят за разграничаването на Църквата от сектите. Тя да не бъде надвита, да не бъде зацапана с примесите..

Относно уязвимостта, мога да ти кажа, че и аз се сугестирам.. но когато човек работи със себе си и когато уповава на вярата си.. призовава Бог, получава помощ! Получава сили, маловерието му се изменя и придобива усилване във вярата. Казвам го от личен опит.
Имах и аз един колега, с който се разбирах..... С него можехме да говорим на духовни теми и с него срещах разбиране.. но се оказа, че той съвсем преднамерено иска да ме приобщи към Свидетелите на Йехова. Аз в началото не знаех , че той е към тях.... и си говорих за моят опит, за моите четива, за иконите и т.н. Търсих отговори.. питах го... Но споделяйки, разбрах, че той не уважава иконите и така лека полека се ориентирах..... в крайна сметка, аз като православна, продължавам да търся отговорите в православието, а той не знам.. дано се осъзнае...обстоятелствата ни разделиха, не знам какво стана с него.

Аз имам един въпрос.
Откъде идват душите ни? Ясно е, че тялото е временна обвивка.
Ясно е, че православието ни учи, че душите ни са ценни, че тепърва им предстои живот в бъдещия век, че те са спасени от Господа Иисуса Христа... че ние определяме тяхната вечна участ чрез мисли, дела, покаяние, упование, вяра.
Но- чудя се. Първо, нашите души са различни. Т.е. имат различни наклонности, различни характеристики, таланти и пр. И второ- от къде идват?
Ако идват от Господа, защо идват зацапани от първородния грях?Нали той е изчистен от кръстната смърт?
Защо сме толкова немощни и не можем да не грешим, та ние се оказва, че сме мъртви в прегрешенията си.

(Ясно е, че сме спасени само и единствено по Божия благодат. А не защото заслужаваме.)

# 241
Не говорете на религиозни теми и няма да имате проблеми.Както имате колега йеховист, така може да имате мюсюлманин, евангелист и др.

# 242
bubolina73,
Аз не говоря на религиозни теми, а на житейски - темите за Живота:
На духовни теми.
Освен това, православието не е точно религия...

# 243
Катерица, благодаря за споделеното Simple Smile   Това знам и аз, че те са много опитни оратори и умело се промъкват, усещат си плячката. Радвам се, че не ти е навредил.

Не говорете на религиозни теми и няма да имате проблеми.Както имате колега йеховист, така може да имате мюсюлманин, евангелист и др.
Аз съм имала колеги мюсюлмани и католици, същите като православните. Ето тук е огромната разлика! Едните са официални и признати религозни учения, а другото е секта! А сектите са много много опасни, не само психически заради пропагандата, но и физически. Мюсюлманите и католиците/протестантите не се опитват да ме привлекат в учението си. Йехова дори не е църква, Библията която са превели е някаква друга Библия.
Аз не говоря за религиозни теми, но примерно честитя празник и тя реагира странно, после нещо споменава по-отдалеч започва... и от няколко дни като ми го каза това усещам как не искам дори да оставам и общувам сама с нея. Надявам се, че ще се успокоя след няколко дни и докато работим заедно никога няма да се опита да ме привлече или дори говори за подобни неща. Но вече всяко нещо, което ми казва ми се струва странно, нелогично и неприятно... Sad

# 244
Те не празнуват нищо -  рожден,имен ден, Нова година, Коледа, Велик ден,не и честити нищо и няма да имаш проблем.Раздадено не ядат, не я черпи по никакъв повод.Трябва да свикнеш.

# 245
Те не празнуват нищо -  рожден,имен ден, Нова година, Коледа, Велик ден,не и честити нищо и няма да имаш проблем.Раздадено не ядат, не я черпи по никакъв повод.Трябва да свикнеш.
Да, няма нищо да й говоря освен за работа. Единствено честитих Съединението и попитах дали ще гласува. Е, поне ще мога да си пускам отпуска спокойно на християнските празници 😂 Мисля, че досега не съм се страхувала, почти панически толкова много от друг човек, от два дни откакто разбрах. И ми е неприятно, че е толкова мила... сякаш замислила лукав план. Брррр
П.С. прочетох, че доста хора са изгубили живота си, защото са отказали кръвопреливане. Тя има кучета и котки, и каза, че са кастрирани, което си мислих, че не e прието от тях.
Като имаме успех на работа нещо тя се радва и изпраща поздравителни емотикони на другите колеги. Не знам...
Иска ми се да съм като една моя приятелка, която живее в САЩ и винаги търси утеха и помощ в сръбската православна църква в нейния град... толкова подкрепа и уют получава от тях. Казва ми, че веднага се справя с всичко и й олеква щом си поговори със свещеника.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 23:07 от T.Valcheva

# 246
T.Valcheva моли се наум например докато тя е около теб поне . Иисусовата молитва или Огради ме Господи със силата на честния и животворящ Твой кръст и ме запази от всякакво зло ! Давам примерни молитви който на мен ми помагат . Чети 26,50 и 90 Псалми преди да излезеш от дома си също като  пример . Не ти налагам .Предлагам да опиташ . Бог ще ти покаже !

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 17:18 от ВЯРА,НАДЕЖДА,ЛЮБОВ !!!

# 247
Когато ме е страх, винаги си казвам- нали има Господ! има ангели-пазители! не бива да ме е страх. Иначе, да... и аз съм изпитвала панически ужас.... от хора.
Докато не осъзнах, че единствено и само трябва да имаме спасителния страх Господен, който всъщност няма нищо общо с онзи, другия, кошмарен сковаващо ужасяващ страх....и за който православието ни учи, че дори при смъртна заплаха, трябва да претърпим докрай.
Смъртна - телесна, разбира се.
Осъзнах, че често желанието да живеем ни води до падение, до съгрешаване.

Тук имам отново въпрос. Blush Може ли да се направи корелация : 
грях =желание да живеем? Защото аз я правя.
Това е казус, който отдавна ме мъчи.

# 248
Грях = желание да живеем ми прозвуча като техния отказ от кръвопреливане... и смърт. Joy

# 249
Къде отиде "Обичай ближния си"? 😁
Ти серьозно ли? Thinking
Това го пише още в първите редове на Библията Rolling Eyes
Едните са официални и признати религозни учения, а другото е секта!
И коя инстанция определя кое какво е?

# 250
Традиционната/официалната църква в дадена държава определя. В коя държава Свидетелите на Йехова са признати като църква/религия, а не като опасна секта? Според мен трябва да се забранят със закон. Написали си Библия и си я разпространят... възникнали в САЩ и тръгнали по цял свят да тормозят хората.

България сега нали подсигуряваше нещо за тока църкви и джамии, на откриването на Парламента бяха поканени официалните представители на религиозните общности у нас. Йехова ги няма в това число, естествено! По пътя са ме срещали да ми раздават брошури, но за пръв път се сблъсквам толкова пряко и лично. Мисля че те и мормоните са опасните секти у нас. Иначе в САЩ знам че има много  ....

# 251
Къде отиде "Обичай ближния си"? 😁
Ти серьозно ли? Thinking
Скрит текст:
Това го пише още в първите редове на Библията Rolling Eyes
Едните са официални и признати религозни учения, а другото е секта!
И коя инстанция определя кое какво е?
[/spoiler]
Да, сериозно. Православието е Откровение.
Цитат
И макар като членове на древната Източноправославна църква да ни е присъщо да сме снизходителни към всяко човешко същество, строго е забранено да сравняваме истината на Откровението, предадена ни от Бога, с религиите и философиите, създадени от човеци.
от тук

Болестта на религията и нейното православно лечение
Сигурна съм, че могат да се прочетат още ценни материали по темата, просветляващи и даващи яснота.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 00:05 от Катерица

# 252
Свидетелите на Йехова са официално признати и  регистрирани в България като другите религии.Те имат достатъчно пари да си плащат разходите и не търсят помощ от държавата.Възпитани са и са много любезни и много помагат, като разберат, че някой е в нужда и така зарибяват хората.

# 253
Колегата ми също беше възпитан, мил, внимаваше да не прекъсне, да не обиди, да не скъси дистанцията.... Смирено понасяше унижения и откровено пренебрежение/подигравки.
Също, чувствах се спокойна с него, защото не усещах намеци за интимничане и сексуален интерес.
Искрено вярваше и смяташе, че е в правата вяра. Много четеше и знаеше точни думи и цитати, абзаци, сюжетите от Библията...

# 254
от тук
Болестта на религията и нейното православно лечение
Сигурна съм, че могат да се прочетат още ценни материали по темата, просветляващи и даващи яснота.
Съмнявам се. Първия линк е към страница, която не пише от кого е създадена и статията също няма автор. Второто започва с преводна статия. На мен и двете ми изглеждат силно "сектантски" на пръв поглед, не мисля да им отделям втори.

Общи условия

Активация на акаунт