Православието като начин на живот - 9

• 52 355
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
# 301
Хем ми се ще да го направя този пост, хем хич не съм мотивирана.

# 302
  • София
Кое е по-различното при теб от другите пости?
То и аз нещо... Отбих детето и би трябвало да си постя пълноценно, не само от месо както до сега, ама нещо... Не ми идва музата.

# 303
Най ми е любим Богородичният пост. Защото ми е най- лесен. Коледният ми е тежък, защото след работа предпочитам да мина да взема нещо готово от магазина и ми е трудно в избора. И тогава започвам да се саморазубеждавам с мисли от типа на: Коледа е време на радост и веселба, не на доброволно причинено страдание. Ей такива ми ти работи.

# 304
  • София
Най ми е любим Богородичният пост. Защото ми е най- лесен. Коледният ми е тежък, защото след работа предпочитам да мина да взема нещо готово от магазина и ми е трудно в избора. И тогава започвам да се саморазубеждавам с мисли от типа на: Коледа е време на радост и веселба, не на доброволно причинено страдание. Ей такива ми ти работи.
Богородичния пост е малко по-строг спрямо Рождественския, защото той (с изключение на Преображение господне) изцяло е без риба. При Рождественския риба не се яде първите няколко дни, последни дни от 20-ти до 24-ти декември и в сряда и петък. Християните винаги са се подготвяли за големите празници с пости. Що се касае до доброволното причинено страдание това е ... хайде да се въздържа от изказване.

# 305
Не се въздържайте, кажете си го. Все пак страданието е в основата на християнството.

# 306
Любовта, прошката, смирението и възкресението са в основата на христянстото, а не страданието.
Страданието просто си го има, другите неща зависят от нас.

# 307
Любовта, прошката, смирението и възкресението са в основата на христянстото, а не страданието.
много ми хареса тази мисъл.
Стигнах до подобно разбиране.... че страданието е част от пътя ни, а християнството/православието ни учи как правилно да се справяме със страданието и изброените от теб неща са верните помощници за това.

# 308
Да се похваля, че вече два дни изкарах от поста без проблем. Явно наистина нещата са си до нагласа. Мислех, че ще ми е много трудно, направо невъзможно, но засега нещата вървят гладко. Това физическата страна на нещата. При духовната… незнам. Мисля че и там е ОК, но да не се възгордявам, за не чуе дявола, да вземе да ми се изпрати някое изпитание. Пу- пу- пу.

# 309
Поздравявам ви с тези прекрасни песни, каква дълбочина.... великолепно, много успокояващо.

Леки пости на който пости и хубав уикенд Simple Smile

Heart

# 310
ДУШЕВНИЯТ СМУТ Е ОТ ДЯВОЛА

- Отче, има миряни, които водят духовен живот, но когато вечер се върнат изморени от работа, затрудняват се да прочетат повечерието и се притесняват от това.
- Когато се връщат късно вечерта от работа и при това са изморени, никога да не насилват себе си с душевна тревога, но винаги любочестно да си казват: “Ако не можеш да прочетеш цялото повечерие, прочети половината или една трета”, и да гледат друг път да не се уморяват толкова през деня.

Нека се подвизават любочестно колкото могат и да възлагат с доверие всичко на Бога, и Бог ще се погрижи. Нека умът винаги да е близо до Бога. Това е най доброто духовно занимание.

- Отче, а как гледа Бог на прекомерната аскеза?

- Ако се извършва поради любочестие, тогава и човекът се радва, и Бог се радва за Своето любочестно чедо. Ако човек насилва себе си от любов, тогава мед капе в сърцето му.
А ако насилва себе си от егоизъм, себелюбие, тогава се измъчва. Един човек, който се подвизаваше от себелюбие и насилваше себе си с душевна тревога, казваше: “Христе мой Много тясна си направил вратата! Не мога да премина!” А ако се беше
 подвизавал със смирение, щеше да премине. Които се подвизават егоистично с пости, бдения и т.н., измъчват себе си, без да получават духовна полза, защото бият въздуха, а не демоните. Вместо да гонят изкушения, срещат още повече изкушения и е естествено да се сблъскват с големи трудности в своята борба, да се чувстват потиснати от безпокойство. Докато онези, които се подвизават много, но с голямо смирение и с много надежда в Бога, чувстват сърцето им да прелива от радост и душата им да се окрилява.

В духовния живот е необходимо внимание.
Когато духовните хора действат от тщеславие, остават с една празнота в душата си. Няма я тази пълнота, няма го окрилението на сърцето и колкото повече нараства  тщеславието им, толкова повече нараства и празнотата в тях и още повече се измъчват. Където има душевна тревога и отчаяние, там духовният живот е бесовски. Никога не се поддавайте на душевен смут.

Тревогата идва от дявола. Където виждате тревога и душевен смут, знайте, че там дангалакът си е бутнал опашката. Дяволът не действа противно на устроението ни.
Ако у човека има някаква склонност, там ще натисне и той,за да измъчи и заблуди човека. Например той прави чувствителния човек свръхчувствителен. Когато имаш разположение да правиш поклони, дяволът те подтиква да правиш повече, отколкото можеш да издържиш, и ако силите ти са ограничени, в душата ти се създава една нервозност, защото не можеш да издържиш докрай.

После пробужда в теб тревога с леко отчаяние в началото и след това продължава... Спомням си, когато бях млад монах, за известно време, щом лягах да спя, изкусителят ми казваше: “Спиш ли? Ставай! Толкова хора сега се мъчат, толкова имат нужда...”

Ставах и правех поклони, и каквото друго можех.
Щом лягах да спя, отново започваше: “Другите страдат, а ти спиш? Ставай!” И ставах отново. 
Докато се стигна дотам, че да кажа:
“Ах, колко хубаво щеше да е да ми се парализират краката! Тогава щях да имам оправдание за това, че не правя поклони”.

През един Велик пост едва издържах, понеже насилвах себе си повече, отколкото ми бяха силите.

Когато в своите подвизи и борба почувстваме душевна тревога, нека знаем, че не сме близо до Бога. Бог не е тиранин, че да ни мъчи. Всеки трябва да се подвизава любочестно според силите си и да развива у себе си любочестие, за да се развива и любовта му към Бога. Тогава ще насилва себе си от любочестие и подвизите му, т.е. многото поклони, многото постене и т.н. няма да са нищо друго освен изблици на любовта му, и той ще напредва с духовна смелост.

Т.е. човек не трябва да се подвизава с болнава педантичност, а след това да се задушава от душевни тревоги,борейки се с нападащите го помисли, но да опрости своя подвиг и да се надява на Христа, а не на себе си. Христос е изцяло любов, доброта и утеха и никога не задушава, но дава изобилно духовен кислород, божествено утешение. Едно е внимателната вътрешна духовна работа, а друго е болнавата педантичност,която задушава човека със своята вътрешна тревога, породена от безразсъдното външно насилие над себе си, като предизвиква и цепещо главоболие.

- Отче, един човек, който по природа мисли твърде много и измъчва ума си, как трябва да се отнася към нещата, тъй че да не се уморява много?

- Ако човек действа просто, не се изморява.

Ако обаче в действията му се примеси макар и малко егоизъм,тогава се страхува да не допусне някоя грешка и се уморява. Няма страшно, нека направи някоя и друга грешка, пък нека му се и поскарат малко. Това, за което говориш, може да бъде оправдано например за някой съдия, който постоянно е изправен пред решението на трудни дела и се страхува да неби да отсъди несправедливо, и да се превърне в причина дабъдат наказани невинни души. В духовния живот се появява главоболие, когато човек носи отговорност и се намира в безизходица, защото трябва да вземе едно решение, което ще е неблагоприятно за някого, а ако не го вземе, ще бъдат онеправдани други. Т.е., когато съвестта постоянно бива насилвана за нещо. Ти, сестро, внимавай в това да вършиш духовните занимания не с разсъдъка, а със сърцето. А също и когато вършиш нещо, винаги смирено се доверявай на Бога, защото в противен случай ще се тревожиш, ще изморяваш и ума си, а душевно ще се чувстваш зле. Обикновено в многото тревоги се крие безверие. Но човек може да се тревожи и от гордост.

Старецът Паисий Светогорец

# 311
  • София
21. НОЕМВРИ. 2022 ГОДИНА
ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 08:47 от дядо хаджия

# 312
Здравейте, как мога да се ориентирам в кои дни от седмицата (освен неделя) се дава причастие? Ето сега се надявам в сряда да се изповядам и в четвъртък да се причастя. Но миналия път отидох за изповед в понеделник и отеца ми каза, че няма да ме причасти във вторник... чак в сряда. Не мога да намеря подобна информация, за да планирам спокойно дните за изповед и причастие. Моля за съвет. Благодаря ви.

# 313
  • София
Здравейте, как мога да се ориентирам в кои дни от седмицата (освен неделя) се дава причастие? Ето сега се надявам в сряда да се изповядам и в четвъртък да се причастя. Но миналия път отидох за изповед в понеделник и отеца ми каза, че няма да ме причасти във вторник... чак в сряда. Не мога да намеря подобна информация, за да планирам спокойно дните за изповед и причастие. Моля за съвет. Благодаря ви.
Причастие се взима само ако в храма се отслужва Света Божествена Литургия. В някои храмове това става само в неделя и в някои голями празници. В катедралите и в някои по-големи хамове се отслужва литургия всеки ден. Понякога един свещеник обслужва няколко селища и затова не винаги в неделя и в големите празници в съответното село се отслужва литургия.

# 314
  • София
Най-добре питайте изповядващия Ви свещеник.

Общи условия

Активация на акаунт