Православието като начин на живот - 9

• 52 173
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Моите 5 стотинки по темата (малко са 5 стотинки, но от сърце Simple Smile )
В края на август бяхме поканени да кръщаваме дете на приятели. Няма две пловдивски църкви, които да имат еднаква цена за кръщение. Говоря за разлика от 100 лева, не за 20-30. (120, 150...250) Дори в параклиса до кметството в Западен можеше и да е безплатно кръщението. А е много хубав параклис.
Доста пазарно - ходиш, избираш си, за където имаш пари ... тайнството е едно и също. Детето ще е кръстено.

# 571
Как така различна цена? Нали цената е спусната от митрополията?Ние също сме към пловдивска митрополия и казаха, че цените се определят от там, и на свещи и на треби.И в четирите храма са едни и същи.

# 572
Потвърждавам, требите са с различна цена в храмовете и наистина разликите са големи. Има свещеници, които извършват тези неща, без да вземат и стотинка.
Та всичко е много относително.

# 573
Нашите казват, че всяка митрополия си определя цените и са за всички храмове в митрополията. Бабичките поръчват на ходещи до София, да им купуват от софийските църкви по един пакет свещи от 40 стотинки и си ходят със свещите, работещите в църквата се ядосват и цирка е пълен.

# 574
Незнам как е при другите религии. За католиците знам, че плащат членски внос към църквата, към която са се зачислили. При мюсюлманите също има задължително даване. Зекят май му викаха.
Така че никъде не е цветя и рози. Но най- мога да критикувам православната църква, защото най- много знам за нея. Другаде незнам как е.
Например преди няколко години като ходих на църква си взех вестник (в Пловдив има православен вестник и е много хубав). Влязох вътре в църквата, запалих свещичка и после седнах да го прочета. Вътре в храма. Е, жената от свещите дойде да види защо се бавя толкова много и като видя какво правя, взе че изгаси лампите 😃
Друг път съм сядала да чета църковния вестник в двора на църквата. Е, пак обслужващия персонал ми хвърля поглед тип сервитьорка от кръчма, на която си поръчал чаша вода. Някак си сме си изградили навика в църква да ходим само за по една свещ и това е. Влизаш, плащаш, палиш и излизаш. Пловдив е голям град, но храмовете по време на богослужение са празни. А в същото време Кауфланд се пука по шевовете.

За съжаление имам подобен опит. Аз също обичам да седна и просто да седя вътре - да мисля върху нещо, да поплача, да "попия" от енергията на мястото (колкото и лаишки да звучи), обаче винаги има по една служителка, която снове напред- назад, гаси свещи, "шета"  и те кара те да се чувстваш не на място, не добре дошъл. То се усеща. Не мога да го обясня.

Съжалявам да го кажа, но на много места включително манастири усещането е "купи си свещ, пали я и тръгвай". Някакъв грандиозен комерс.

Ако искаш да научиш нещо, към кой да се обърнеш?Ако искаш  информация за тълкуване  на библията? Литургията е обгърната в тайнство. От една страна се очаква да знаеш как да се държиш, от друга кой обяснява, показва, казва?
Всеки втори си кръщава детето, интересува се от списъка какво трябва да носи за ритуала, но не и от тайнството. Масово кръстниците не изпълняват задачата си – да водят кръщелника на черква, да говорят за вярата. Всичко се е превърнало във формалност. В ритуал. Правим каквото правим защото другите така правят, без разбиране. И църквата не работи да промени това.

Църквата би се напълнила с хора на литургия в неделя, ако хората разбираха смисъла на литургията, ако имаше хубава проповед, ако имаше общност...
Моля, не ме нападайте, но ми се ще православната църква да е
по-отворена към привличане на хора, млади и стари към вярата. Да се чувстват свободни да питат, да учат, да търсят. Да се чувстват добре дошли, да се чувстват приети каквито и да са без значение дали се кръстят от ляво надясно или от дясно на ляво.  Всеки в някакъв момент има нужда от духовна храна и ако не я намери на правилното място, може да я търси на грешните места. Образно казано. Със сигурност има прекрасни служители на Бог, но не е масово.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 17:17 от metal.vixen

# 575
… и си ходят със свещите, работещите в църквата се ядосват и цирка е пълен.

Така е, гледа се който влиза дали си закупува свещ от самия храм или си носи. Ако запалиш свещ, която си си донесъл, направо отиват и ти я гасят.
Съгласна съм, че храмовете се издържат от миряните и че без финанси не може. Както е казал Исус “Кесаревото кесарю, Божието Богу.” Но това не пречи да коментираме отношението на грижещите се за храма. Аз съм най- доволна от Синята църква в Пловдив и ходя предимно там. Само от там нямам никакви забележки, а признавам си, имам критично око. Има си и паркинг отпред, та ми е безпроблемно. И Кауфланда е наблизо 😀 Та много често отивам първо да заредя душата, а после и хладилника 😊

# 576
  • София
Интересно защо пък аз в храмовете, които посещавам не виждам такива неща от клисарките.

# 577
Най- вероятно защото виждате това, което ви е угодно. Но за да не говорим на празно: направите си експеримент. Купете си свещ от някъде, да не е производство на светия синод. Идете и я запалете в някой храм. Седнете и почакайте да видите какво ще й се случи 😉

# 578
Тя свеща и от Светия синод да е, ако не е от самата църква, пак не им е приятно.

# 579
  • София
Най- вероятно защото виждате това, което ви е угодно...
Хайде да пишем по-обраничко. Виждам това, което виждам, а не това което вие бихте искали да видя. Палил съм свещи купени и от друг църква и не съм имал абсолютно никакви проблеми. Това не означана, че в някои изолирани храмове няма изключение!

# 580
Хайде да пишем по-обраничко.

Не исках да ви обидя, а да кажа, че се фокусирате само върху хубавите неща. Ако обърнете внимание върху нещата, които тук споделяме, със сигурност ще ги видите и тях.

# 581
  • София
Не исках да ви обидя, а да кажа, че се фокусирате само върху хубавите неща. Ако обърнете внимание върху нещата, които тук споделяме, със сигурност ще ги видите и тях.
Аз виждам това което виждам без да е необходимо някой да е написал какво да гледам. Пак повтарям, това че в някои храмове има изключения не е основание да правим обобщаващи изводи. А че има някои зрънца сред клисарките в църквите - има ги и ад поне два пъти ми се е налагало да се разправям с тях на малко по-висок тон. Последния път се намеси свещеника и я изгони пред храма да мете.

# 582
За един пенсионер дали 80 лева за опело не е скъпо?
Ми не е, все пак пенсионерите имат семейство в болшинството случаи, рядко са хора с никой друг на света. Държавата е тази която трябва да се грижи пенсионерите да имат достатъчно пари, не църквата, вината е другаде.

# 583
Затова сектите ги привличат, защото там, ако си без работа, ти търсят, докато намериш ти помагат финансово, болните се обгрижват,кръщенки и ритуали за погребения кой колкото пусне в кутията и други такива неща.В сградата в която работех имаше секта и виждах какво правят.За две години от 20 станаха сигурно 200 човека.А нашите само ,,дай".

# 584
  • В царството на игрите:)

Не исках да ви обидя, а да кажа, че се фокусирате само върху хубавите неща.
Ат кога е лошо човек да вижда хубавите неща и кое може да го накара нарочно да чака, следи и т.н за да види лошото? Точно в тази тема точно това разсъждение ми се струва странно Sad

Буболина, вече няколко пъти дебело подчертавате благородното отношение на сектите към техните хора. Това е много трогателно, но всеки е със свободна воля и може да избира къде да отиде и да се чувства обичан,приласкан, разбран, подпомогнат. ...И всеки православен християнин би трябвало да знае каква е цената за този рахат. Разбирам, че искате нашата църква да вземе светъл пример от сектите, но това едва ли ще стане ( и слава Богу за това) , така, че рекламната кампания е излишна и не на място.

Общи условия

Активация на акаунт