Православието като начин на живот - 9

• 52 161
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Надмощие за власт и за пари - това става в момента в Синода (а не в самата БПЦ).

# 556
  • В царството на игрите:)
На какво още ще се нагледаме.... ?!?! Даже не искам да ги гледам и чета, че ми става тъжно...В момента в Синода ври и кипи от интриги и борба за власт.

# 557
Лошото е, че измислиха нова наредба, която изключва мнението на миряните, относно избора на митрополитите, което е не знам как да го нарека. Вчера по телевизията директно един свещеник каза, че демокрацията не била за църквата. Т.е. мнението на сливенчани не интересува Синода, те ще си назначат който искат без да питат миряните както е било винаги досега.
И всички тези борби и интриги стават зад гърба на все още живият ни Патриарх и без него съгласие. Но такава радикална промяна в каноните на БПЦ, да се изключат хората и тяхното мнение при избора на техния владика, не е добре, не е....

# 558
После се чудят защо хората отиват по сектите. Вчера влезнах в църква и видях цените на требите, много малко хора ще дадат толкова пари за опело, панахида, кръщенка,венчаване и др. В другите църкви тези неща са безплатни, а пущаш в кутията за дарения колкото искаш.

# 559
После се чудят защо хората отиват по сектите. Вчера влезнах в църква и видях цените на требите, много малко хора ще дадат толкова пари за опело, панахида, кръщенка,венчаване и др. В другите църкви тези неща са безплатни, а пущаш в кутията за дарения колкото искаш.
От любопитство питам, какво ви се стори скъпо?
В нашата църква требите са между 30 и 60 лв.

# 560
Опело- 80 лева, панахида-40, кръщене- 185, венчавка- 235, маслосвет- 80 лева. За един пенсионер дали 80 лева за опело не е скъпо?

# 561
Опело- 80 лева, панахида-40, кръщене- 185, венчавка- 235, маслосвет- 80 лева. За един пенсионер дали 80 лева за опело не е скъпо?
Аз не мога да разбера защо на хората им е скъпо в църква, но не се възмушават от цените в заведенията и магазините. Храмовете също имат нужда от издръжка и цените растат заедно с останалите. Опело се прави веднъж и все децата да могат да изпратят достойно родителите си. Кръщенка и често венчавка също. Simple Smile В същото време за сватби се дават 5-10 хиляди лв, но ги събарят 235 лв. за църквата. Едно погребение е близо 2 бона с агенция, но 80 лв. са проблем. Не знам защо всичко, което се дава в църквата тежи, а останалото приемаме с великодушие.?

# 562
Да принизяваме църквата до обикновен хранителен магазин или заведение е много грозно. Тогава закупуването на свещи какво е? Входна такса ли?

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 12:23 от Mia Rulana

# 563
Защото е обърнато на търговия. Защото, ако нямаш пари, нито ще те кръстят, нито ще те опеят. Другаде ще го направят безплатно и ще те привлекат и когато имаш, там ще дадеш повече от 80 или 235. Ей така Свидетелите на Йехова привличат хората.

# 564
Незнам как е при другите религии. За католиците знам, че плащат членски внос към църквата, към която са се зачислили. При мюсюлманите също има задължително даване. Зекят май му викаха.
Така че никъде не е цветя и рози. Но най- мога да критикувам православната църква, защото най- много знам за нея. Другаде незнам как е.
Например преди няколко години като ходих на църква си взех вестник (в Пловдив има православен вестник и е много хубав). Влязох вътре в църквата, запалих свещичка и после седнах да го прочета. Вътре в храма. Е, жената от свещите дойде да види защо се бавя толкова много и като видя какво правя, взе че изгаси лампите 😃
Друг път съм сядала да чета църковния вестник в двора на църквата. Е, пак обслужващия персонал ми хвърля поглед тип сервитьорка от кръчма, на която си поръчал чаша вода. Някак си сме си изградили навика в църква да ходим само за по една свещ и това е. Влизаш, плащаш, палиш и излизаш. Пловдив е голям град, но храмовете по време на богослужение са празни. А в същото време Кауфланд се пука по шевовете.

# 565
Защо ли е така?

# 566
  • София
Ами тези храмове трябва да се поддържат, свещениците и персонала в храмовете също трябва да се издържат. Хем голяма част от „християните“ ги няма по цяла година в храма, хем няма дарения в църквата, хем пък и безплатно да им отслужват требите. Е няма как да стане!

От векове храмовете и свещениците се издържат от миряните. Друга версия не е измислена още. Затова и на запад католическите и протестантските храмове вече опустяват, продават се и се превръщат в заведения и магазини.

# 567
Заплатите на свещениците са от Синода, а на синода от вероизповеданията.Дарения винаги има в кутиите. А храмовете не се издържат само  от дарения. Да не е безплатно, а кой колкото възможност има, когато няма фиксирана цена, хората ще дадат повече, а като прочетат цената и се отказват ,,няма да пълня джоба на попа".

# 568
  • София
Заплатите на свещениците са от Синода, а на синода от вероизповеданията.Дарения винаги има в кутиите. А храмовете не се издържат само  от дарения. Да не е безплатно, а кой колкото възможност има, когато няма фиксирана цена, хората ще дадат повече, а като прочетат цената и се отказват ,,няма да пълня джоба на попа".
Надявам сте наясна с цифричките коло държавните официални заплати на свещениците. И после, никой никого не е задължил да позва услуги на свещеници, следователно и да им плаща.

# 569
Да принизяваме църквата до обикновен хранителен магазин или заведение е много грозно. Тогава закупуването на свещи какво е? Входна такса ли?
Ами ако трябва и свещите да не си купуваме, за да не се дразнят хората? Надявам се, че само вие сте разбрала написаното от мен по този начин  - принизяване на храма до хран. магазин или кръчма? За в бъдеше ще имам предвид, че има буквалисти. Flushed
Защото е обърнато на търговия. Защото, ако нямаш пари, нито ще те кръстят, нито ще те опеят.
Пробвали ли сте? Може да се изненадате Simple Smile
Заплатите на свещениците са от Синода, а на синода от вероизповеданията.Дарения винаги има в кутиите. А храмовете не се издържат само  от дарения.
Заплатите на свещениците са минимални. Даренията не съм броила никога и не е моя работа да правя сметка на храмовете.
.... когато няма фиксирана цена, хората ще дадат повече, а като прочетат цената и се отказват ,,няма да пълня джоба на попа".
Ако се откажеш от кръщене, панахида или венчаква заради цената и за "да не пълниш джоба на попа",  то по - добре и да не го прави.

Mia Rulana, всеки от нас е имал такива случки и да, те не са приятни. В повечето случаи проявявам търпение, което не е характерно за мен и гледам да не се вторачвам в погледи, намеци и прочие. Явно не съм толкова чувствителна. А и заради един лош лекар или учител не спирам да ходя в болницата или училището. Хубаво е да не губим нишката защо сме в църква или защо четем точно църковния вестник.

Общи условия

Активация на акаунт