Православието като начин на живот - 9

• 52 239
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Защо делите арменците и католиците от нас? Те не са ли християни... Арменците са първите християни и този текст е обида за тях, излезнали засрамени като еретици... доста по-близко до Христос вяра изоповядват вероятно те, отколкото ние, а през 4 век хората изобщо не са били разделени на православни и католици. По-скоро под православни също се е разбирало сирийци, арменци и т.н. ориенталски православни, а не източни.
Или ако става дума за гръцките православни тогава, които са се опитвали да сложат арменската църква под тяхната опека разбирам, че са пишели подобни неща.
Никой не дели арменците. Просто тук е описана историята с огъня излязал от колоната. В днешни времена арменския йерусалимски патриарх е единствения който се допуска в ковуклията с йерусалимския патриарх на източно православната църква за да наблюдава слизането на благодатния огън.

Всяка църква смята самата себе си за единствената права вяра и всички други църкви са отклонение от правилния път.

# 451
  • В царството на игрите:)
Христос возкресе!
Аз пък вярвам, бе благодатния огън слиза, още повече, че познавам хора и то близки, които са присъствали на това чудо. На мен въобще не ми е трудно да вярвам в чудеса. По -скоро липсата им би ме учудила Simple Smile През някоя от годините, които предстоят, обаче, благодатния гън няма да слезе и това ще е началото на края на света, какъвто го познаваме. . В този смисъл на всеки Великден се чудя дали ще слезе тази години и изпитвам леко притеснение Simple Smile

# 452
Воистину воскресе!
И аз вярвам, че благодатния огън слиза и мисля, че чудесата не се нуждаят от обяснение.

# 453
Защо делите арменците и католиците от нас? Те не са ли християни...

Аз знам, че БПЦ не признава арменската. И православен не може да сключи църковен брак с представител на арменската църква.
Даже някъде по новините бях чела за арменка и българин. Не могли да се венчаят в българска църква, затова сключили религиозен брак в арменската.

# 454
Христос возкресе!
Аз пък вярвам, бе благодатния огън слиза, още повече, че познавам хора и то близки, които са присъствали на това чудо. На мен въобще не ми е трудно да вярвам в чудеса. По -скоро липсата им би ме учудила Simple Smile През някоя от годините, които предстоят, обаче, благодатния гън няма да слезе и това ще е началото на края на света, какъвто го познаваме. . В този смисъл на всеки Великден се чудя дали ще слезе тази години и изпитвам леко притеснение Simple Smile
Точно така.
Съгласна съм с убеждението, че по- скоро липсата на чудесата би била за чудене.
Защото Господ през всички години след Възкресението  не престава да се проявява....чудеса стават непрекъснато - свидетелства безчет. Житията на светците, чудотворните икони и никъде не е писано,  че няма да се проявява.
Господ ни се открива по всякакъв начин. Чудесата и откровения са част от духовния живот на всеки вярващ, но трябва да се прави разлика между това и вярата ни да е без да Му изискваме доказателства и личби. Т.е. без да Го изкушаваме и да искаме/изискваме знамения като доказателство.
Това е, което съм осъзнала.
Благодатният огън е Божия милост и благодат . Свидетелство. В Писанието предупрежденията за огън от небето се отнасят и се знае, че са  за последните времена, там са изброени различни апокалипсиси, и огнените обрисовки силно се отличават от естеството на Благодатния огън.
А Благодатният огън слиза вече повече от 1500години и то точно по време на молитва на Велика събота.

# 455

“Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на Иона. И остави ги и си отиде.”
Матей 16:4

# 456
Явно някои не правят разлика между знамение и чудеса.
Между искане и изискване и Божия милост, Божие откровение.

# 457
  • София
“Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на Иона. И остави ги и си отиде.”
Кой, кога и къде е казал, че православните християни приемат благодатни огън като знамение и че въобще искат знамение?

# 458
  • В царството на игрите:)
И аз това се чудех. Благодатния огън е Божия милост и се измолва на Велика събота.Никой не го възприема като знамение.  Понякога четем Евангелието като дявола. Sad

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 15:26 от milmich

# 459
  • вовеки на БАНановите плантации в БАНгладеш
Кой, кога и къде е казал, че православните християни приемат благодатни огън като знамение и че въобще искат знамение?
И аз това се чудех. Благодатния огън е Божия милост и се измолва на Велика събота.Никой не го възприема като знамение.  Понякога четем Евангелието като дявола. Sad
В приложеното по-назад  в темата тълкувание на цитата относно исканията за знамения, който Mia Rulana e постнала, Св. Игнатий Брянчанинов пише, че всъщност фарисеите са искали чудо от рода на чудесата на антихриста. Двете думи са със сходно значение и дори самата milmich разбира Благодатния огън не само като чудо, но и като знамение, защото ако не слезе - "това ще е началото на края на света, какъвто го познаваме".

По темата за чудото на  Благодатния огън:
Старият завет до такава степен е изпълнен с пророчества, че самият Христос не само е вярвал в тях, но и се е стремял да ги изпълни, предполагам за да повярват хората, че Той е Спасителят.
Традицията с пророчествата е продължена и в Новия завет, но отново никъде не се споменава за огън, който ще предизвестява края на света, който ще показва кои християни изповядват правилно вярата и кои не, който ще дава надежда и ще укрепва миряните във вярата... и прочее човешки тълкувания.
Напротив - предупредени сме да очакваме, че антихриста ще сваля огън от небето, а не че огън ще „слиза”от Бога.
Предупредени сме също да не очакваме личби, знамения и чудеса. Нашата религия се основава на вярата - Господ иска ние да повярваме в Него, да Го открием в сърцата си и да Му служим...   Но при наличието на такива глобални и ежегодни личби и чудеса, къде остава вътрешният подтик, нали ние сме храм Божий и Бог живее в нас, тоест ние трябва да Го открием вътре в нас, а не Той да се открива на всички, включително на тези, които Го ненавиждат и/или отричат?

Дори ние да приемем, че Благодатния огън е Божие чудо, то нека се замислим дали високопоставените служители на Църквата мислят като нас:

Ако наистина вярваше в Божествения свръхестествен произход на явлението, Църквата би следвало да направи всичко възможно хората да бъдат свидетели на слизането на Благодатния огън, а всъщност тя прави всичко възможно да го скрие от хората. И след това заявява, че всички сме станали свидетели/очевидци на слизането на Благодатния огън. И ние трябва да се съгласим - даже в темата milmich спомена, че познава няколко човека, които са присъствали на това чудо, т.е. тя познава няколко Йерусалимски патриарси, защото те са единствените свидетели, други не се допускат.
За мен всичко сочи, че високопоставените служители на Църквата не вярват в Божествения произход на огъня, но те самите и техните предшественици толкова силно са асоциирали православната вяра с него, че се страхуват да си признаят и продължават да крият „Божието чудо” от хората, за които уж е предназначено.

Смятам, че ако се абстрахира от верските си предразсъдъци и (само)внушения, средно интелигентният съвременен човек би си казал следното:
Щом Господ иска да ни се разкрие по този начин, то би следвало да бъдат допускани миряни за свидетели на чудото, нали все пак е предназначено за тях?
Ако наистина огънят е със свръхестествен произход, то за самата Църква ще е най-добре да постави камери в храма по време на Страстната седмица. За самата Църква ще е най-добре да допусне и екипи от учени. А какво се случва - в 21-ви век сме и досега никой участник в процеса дори не се е осмелил дори да се подложи публично на полиграфско изследване, за да опровергае твърдения на участвали в процеса „клеветници”, че огъня се пали с кибрит, запалка, бял фосфор или друго небожествено средство!
Нали Православната църква, смятайки че само тя изповядва правилно вярата, се опитва да привлече друговерци, атеисти и агностици, и така чрез нея те да се спасят?! И същата тази Църква неистово крие най-силния аргумент, с който да докаже правотата си и чрез който да помогне на буквално милиарди души да повярват и да се спасят...

Според мен самите ортодоксални християни трябва да настояват за някаква прозрачност. Но за да се случи това, първо трябва да осмислят, че липсата им на интерес по този въпрос е проява не на смирение от тяхна страна, а на овчедушие (лично мнение) и дори незаинтересованост към това дали тяхното висше духовенство говори истината или от векове лъже и манипулира.
Никой друг не може да изиска това... и честно казано на никого не му пука особено. Някои католици също вярват в Благодатния огън, но просто ей така - помежду другото, защото си имат техни необясними чудеса („Девата от Фатима” и др.).
Израелската държава пък от геополитическа гледна точка има огромен интерес от християнско чудо на територията на Йерусалим, и съответно организира едно пародийно претърсване на патриарха, с което единствено може да обиди интелекта на миряните.

Освен привличането към вярата на огромна маса хора,  друга полза от доказването на наличие на свръхестествен огън навярно ще бъде, че повече няма да се водят вековните безплодни дискусии на тема има или няма такова явление, а вниманието ще се насочи към според мен не по-малко съществения въпрос - дали явлението е с Божествен произход. Защото въпреки че тезата за Божествения произход на Благодатния огън е пришита към православната вяра, самият Иисус Христос ни предупреждава да не вярваме в подобни личби/знамения/чудеса, отделно и св. Йоан Богослов отправя идентично предупреждение...

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 18:25 от idiotsamamaetayna

# 460
  • София
Може да изтриете или преместите питането ми.
петдесятното движение до колко се дистанцира от католически... събития/творчество?
До колкото видях в нета, са едно от къснопротестантските течения на християнството; в деноминации са в съответствие с Евангелизма
ПП: И посещават ли православни църкви и само в техните си?

# 461
  • София
петдесятното движение до колко се дистанцира от католически... събития/творчество?
До колкото видях в нета, са едно от къснопротестантските течения на християнството; в деноминации са в съответствие с Евангелизма
Това е разделение на църквата, което твърди, че е протестантско. Самото им теологично разбиране не позволява да имат нещо общо с католиците и дори и с нас православните, защото те не признават църковните канони, вселенските събори, светото предание, обвързаността на епископите с апостолите, чрез ръкополатането и т.н. и твърдят, че всичко започва и свършва със светото Евангелие. И не само това, те дори имат и специфично разбиране за Бог и т.н. След всичко това, което написах, се съмнявам да посещават храмове на католици, православни, монофазити и т.н. Нямам идея дори, дали контактуват с други протестантски деноминации.

# 462
Скрит текст:
Това е разделение на църквата, което твърди, че е протестантско. Самото им теологично разбиране не позволява да имат нещо общо с католиците и дори и с нас православните, защото те не признават църковните канони, вселенските събори, светото предание, обвързаността на епископите с апостолите, чрез ръкополатането и т.н. и твърдят, че всичко започва и свършва със светото Евангелие.
И не само това, те дори имат и специфично разбиране за Бог и т.н.
Скрит текст:
След всичко това, което написах, се съмнявам да посещават храмове на католици, православни, монофазити и т.н. Нямам идея дори, дали контактуват с други протестантски деноминации.
Хващам се за тази част от твоето обяснение, за да споделя, че с времето осъзнавам, че в разбирането за Бог действително има много различия между вярващите. Били те и само християни.
За другите хора, също вярващи в Бог, но изповядващи друга религия дори и не искам/нямам ресурси да мисля.

Днес е
Неделя на Самарянката св. Фотина,
пета след Пасха
https://www.pravoslavieto.com/calendar/nedelnik/samarjankata.htm

Вярвате ли дословно във всяка дума от описанията на зверствата?
Аз някои неща не мога да ги възприема за правдоподобни. Anguished Flushed

# 463
То тези евангелски църкви в България не мисля, че са точно като протестантите. В крайна сметка те са иконоборци, което за мен не е нормално, така че със сигурност не посещават католически или православни църкви. За мен ние и католиците сме еднакви, както и монофизитите и от чисто политически причини сме се разделили. Чувала съм даже тукашните евангелисти да се наричат християни, а нас да ни наричат езичници Joy

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 17:19 от T.Valcheva

# 464
  • София
То тези евангелски църкви в България не мисля, че са точно като протестантите. В крайна сметка те са иконоборци, което за мен не е нормално, така че със сигурност не посещават католически или православни църкви. За мен ние и католиците сме еднакви, както и миофизитите и от чисто политически причини сме се разделили. Чувала съм даже тукашните евангелисти да се наричат християни, а нас да ни наричат езичници Joy
Всяко християнско течение нарича себе си единственото православно. Трите течения които сте споменала монофазитите (които не признават Халкедонският събор - арменците между другото не са могли да присъствт, но така или иначе и след това не го признават и които приемат Христос само като божествена личност и отричат неговата човешко естество), православните (византийски) и католиците (латински) имат един и същи произход и по една или друга причина са запазили някои сходни разбирания и ритуали. От там нататък битките между тях (особено между католиците и православните) според мен повече се дължат на чисто политически причини (особено за сфери на влияние) и много по малко на теологични такива. Дори и разколничеството в православието се дължи мното рядко на теологични основи (особено в нашата БПЦ, къде ясно си личаха чисто комерсиалните интереси, а именно кой ще владее имотите на църквата, тя всъщност за това и беше битката). Единственото изключение правят староверците (не ги бъркайте със старокалендарците) в Русия, които естествено също си имат свои разклонения.

Общи условия

Активация на акаунт