Православието като начин на живот - 9

• 52 188
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
Богородичният пост ми върви чудесно, може би защото съм в отпуска, а и децата ги няма. Като няма на кой да се готви и няма как да се изкушавам. Отделно по магазините за всеки млечен и месен продукт си има алтернатива, та не се лишавам от нищо. Минава ми от време на време през акъла, че идеята на поста е друга и като се приемат алтернативни продукти, то това не е пост. Идеята, според мен, е да се яде по- проста храна. Затова днес съм решила да изкарам само на диня.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 13:09 от Mia Rulana

# 526
Постоянно ходим при Бог с искания.
Счита се, че молитвата е някакво просене да ти се даде.
Ами ако прочетеш Библията, ще забележиш множество такива искания от героите, както и насърчаване да се иска, има множество цитати за това, включително прословутото "искай и ще ти се даде", има го в различни вариянти. Нормално е хората да мислят, че това си е в реда на нещата.

# 527
Здравейте, мили съфорумци. Аз не виждам противоречие в мненията ви - един разсъждава, че не можем само да просим от Бог и че трябва често и да благодарим Нему. Друг казва, че сам Господ ни насърчава да искаме от Него. И двете съфорумки са прави. Според светите отци трябва да се молим и да благодарим за всичко, което Бог дава и допуска да се случва с нас - и за "доброто" и за "злото" (слагам кавички, защото както праведния Йов е казал в края на страданията си, когато жена му е роптаела срещу Бог и се е опитвала да настрои Йов срещу Него, Йов й отговорил ето така: "Мигар само доброто ще приемаме от ръката на Отца, а злото не?" - може би Йов е разбирал, че всъщност няма зло от ръката на Бог. Че всичко, каквото и да ни се струва, е за добро в крайна сметка.

# 528
Има ли в Библията някъде писано изискване да се благодари?

# 529
Здравейте,

В цялата Библия се говори за моленията и благодаренията към Бог. Ето цитати:
Коринтяни, 1-ва Глава:
4 Винаги въздавам благодарения на моя Бог за вас за Божията благодат, която ви е била дадена в Христа Исуса
5 че се обогатихте чрез Него във всичко, в пълна сила да говорите за Него,
6 (по който начин се потвърди свидетелствуването за Христа между вас),
7 така щото вие не оставате назад в никоя дарба, като чакате явлението на нашия Господ Исус Христос,
8 Който и докрай ще ви утвърждава, та да бъдете безупречни в деня на нашия Господ Исус Христос.
И във Филипяни, 4:6:
Не се грижете за нищо, но във всичко чрез молитва и моление с благодарност откривайте пред Бога своите просби.
Колосяни, 4-та глава:
2. Постоянствувайте в молитва, и бдете в нея с благодарение.
Това са само малка част от цитатите, където се насърчава благодарността към Бог.
И целият Псалтир на свети пророк и цар Давид е едно обяснение в любов към Господ, благодарение, хваление и славословие. Псалтирът също е част от Библията.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 14:43 от anela9

# 530
За мен мъжът в дома е преобраз на Христос. Бракът е както Христос и Невястата (неговата църква).
Предвид плътския елемент който свързва хората в брака подобно сравнение не ми стои на място.

Ефибуш, разбирам те, но това е плътския поглед върху Словото. В Библията ясно е описано, че е голяма тайна това между мъжа и жената (предполагам това се простира отвъд плътското разбиране), за да ни каже ясно, че е  е както при Христос и Църквата.

Ефесяни 5:23-33 BG1940

защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той <е> спасител на тялото). Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените <нека се подчиняват> във всичко на своите мъже. Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото, за да я представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна. Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела. Който люби жена си, себе си люби. Защото никой никога не е намразил своето тяло, но го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата; понеже сме части на Неговото тяло от Неговата плът и от Неговите кости. "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът". Тая тайна е голяма; но аз говоря <това> за Христа и за църквата. Но и вие, всеки до един, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си.

Това не е единственото място като паралел. Христос в няколко притчи е в преобраз на Младоженец. Притчата за разумните девици (будните църкви) и неразумните девици (църквите с угаснали светилници без масло), в Откровение също има една притча, за баща, който жени сина си. Цялата книга Песен на Песните е посветена на това, което уж изглежда като плътска любов, но реално изобразява Христос и Невястата.

Не случайно и Павел прави паралел дори с Адам: "Затова ще остави човек баща си и майка си".

# 531

Ама вземете и я прочетете тая книга най- накрая!
https://www.bible.com/bg/bible/23/1TH.5.16-18.BG1940  

# 532
Честито Преображение Господне !

# 533
Mia Rulana, подготви се за следващия въпрос:

“Някъде писано ли е че трябва да я четем?!?”

Ефибуш стегни се! Simple Smile

# 534
  • София
15. АВГУСТ. 2023 ГОДИНА
УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА!
При раждането си съхранила девството,
при успението не си оставила света, Богородице.
Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот,
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

Честит празник на всички празнуващи!

# 535
Честит празник Успение на Света Богородица !

# 536
Честит празник!

# 537
Честит празник!

# 538
Здравейте .Имам една молба.  Ако някой знае за актуален православен форум може ли да сподели линк моля ? Търсих ,но може би не търся правилно . Благодаря !

# 539
  • София
Здравейте .Имам една молба.  Ако някой знае за актуален православен форум може ли да сподели линк моля ? Търсих ,но може би не търся правилно . Благодаря !
Ами във фейсбука има разни групи, ама лично аз отдавна съм ги напуснал и нямам идея как се развиват.

Общи условия

Активация на акаунт