Православието като начин на живот - 9

• 51 402
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
Относно секса по време на пости - в самата Библия пише, че не трябва да се отказва на половинката, ако тя иска да прави. Така че няма нищо нередно.
П.П. Моето мнение е, че пътят към вярата е нещо много лично и е трудно. Човекът е казал неща, за които се знае, но не се говори, така е. Но все пак не се хващайте за думата му като закон. Който иска да ходи на църква, ще ходи, нищо не може да го спре. А какво могат да направят "обикновените" хора относно покварените лидери на църквата или монасите? Нищо. То е същото като с политиците. Все пак църквата е власт, дори да е с отслабена мощ в последния век.
И аз бях шокирана от хиляди неща, когато започнах да водя религиозен живот, но вече с времето и опита, не се учудвам и просто приемам нещата (разбира се, не с радост и равнодушие). Гледам себе си и така.
Освен това православната църква постоянно предупреждава да не би да се отдадем на секти, а много от нейните членове често се държат супер крайно и сектантски.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 15:37 от Джуд

# 721
Ами прочетете я.
  https://biblia.bg/

# 722
Препоръчвам ви да прочетете библията. Всеки християнин трябва не само да я прочете, но и да се води от словото.
Това е книгата, в която можеш да намериш утеха при скръб, напътствия при нужда, спокойствие при тревога, мъдрост когато правиш тежък избор.

Това не е книга, която се чете веднъж и като роман. Библията се изучава. Ще ви е нужно търпение и допълнителна информация, за да тълкувате текстовете правилно.

Започнете с Новият Завет.

Какво казва някой си, може и да има доза истина, но не бива да ви влияе.
Уповавайте се на Бог.

Хората могат да сбъркате. Бог е пътят. Хората могат да са грешни. Това не трябва да ви отказва от тесния път и от истината.
Но не всички са такива.

# 723
Препоръчвам ви да прочетете библията. Всеки християнин трябва не само да я прочете, но и да се води от словото.
Това е книгата, в която можеш да намериш утеха при скръб, напътствия при нужда, спокойствие при тревога, мъдрост когато правиш тежък избор.

Това не е книга, която се чете веднъж и като роман. Библията се изучава. Ще ви е нужно търпение и допълнителна информация, за да тълкувате текстовете правилно.

Започнете с Новият Завет.

Какво казва някой си, може и да има доза истина, но не бива да ви влияе.
Уповавайте се на Бог.

Хората могат да сбъркате. Бог е пътят. Хората могат да са грешни. Това не трябва да ви отказва от тесния път и от истината.
Но не всички са такива.

Христос не случайно е изгонил търговците от Храма.

# 724
Споделям, защото много ми хареса :

# 725
Който е от пловдивската епархия може да прочете църковния вестник. Този брой е много интересен. Препечатано е писмо от 1905 година в което се описва откриването на мощите на св. патриарх Евтимий.

# 726
Споделям, защото много ми хареса :

любимо място в Поморие...имам подобни снимки, този надпис трябва да го гледа човек всеки ден Heart

# 727
Намирисва ми на манастир св.дв. Козма и Дамян
Добре, ще преразкажа накратко какво ми сподели той, но ще ме прощавате, ако някъде сбъркам чисто Православни термини!

Първо го попитах защо чуваме за Църквата и за някаква нейна позиция, не когато има издевателства срещу хора и цели народи или относно системната корупция в огромни размери, а за маловажни неща като гей парадите например.

Той ме погледна въпросително и отговори, че Църквата е част от тая система и се храни от всякакви облекчения, финансирания, донации. И докато това е така, няма да я чуем да заеме ясна позиция срещу силните на деня! Напротив, ще се възползва от мръсните пари - например ликове на някой следващ Цветан Василев ще красят някоя Божия обител, ако може щедри мафиоти ще бъдат провъзгласявани за архонти и т.н.

А относно гейовете и анти ЛГБТ+ наратива на Православната църква коментира, че било страшно лицемерно, защото има манастири в православните държави, за които има повече от основателни съмнения, че са свърталища на мъжеложци, но Църквата си затваря очите. Попита ме риторично дали си мисля, че не се е знаело за педерастията и оргиите в Троянския манастир. Според него сред монасите и монахините има процентно повече гейове, отколкото средно в обществото.

Аз съответно загубих ума и дума, но той ме окуражи, казвайки ми да го питам каквото искам, без значение дали ми се струва глупаво или ме е срам. И ми даде като пример, че по време на пости най-честият въпрос от миряните към него бил дали може да се прави секс и дали може да бъде получена благословия да се съвокупляват с половинките си. Като мнозинството от питащите били добре запознати с безбройните текстове от Библията и от светии, отричащи плътските ласки, особено по време на време пости. И че християнските източници в подкрепа на техните щения клонят към абсолютната нула.

Въпреки това те го молят и той на всички „разрешава” да правят секс - така било прието от Църквата, за да не ги отблъснат от Православието и да не отидат разочаровани в някоя секта примерно, където пасторите дават благословии.

Въцърковените християни, особено младите такива, били една шепа хора и дори те не са отдадени на вярата, както си мислят и както на него му се иска.

Споделих, че според мен народът ни е съставен от парадиращи християни, които обикновено са и върли националисти. Повечето не са чели евангелието, а християнските ценности са им чужди, но спазват един куп полухрустиянски обичаи и традиции, които за тях са естеството на Христовата вяра.

Отговори ми, че и на най-високо ниво в Църквата често вярата се практикува парадно за пред обществото, а не на дела, и не по убеждение!

Запита ме дали мисля например, че работата на висшестоящите църковни служители е със същото ниво на неотложност като тази на държавните служители в линейките, в полицейските и пожарникарските МПС-та. Отговорих му отрицателно, а той риторично ме попита защо тогава някои митрополити се придвижват със син буркан на луксозните си возила!

Попитах го, след като се случват всички тези неща, защо изглежда на никого не му пука и защо миряните не надигат глас срещу тези мерзости.

Сподели, че имало тук-там недоволство, но по-скоро в социалните мрежи, и то не от въцърковени хора. Според него имало сериозен отпор, когато биват критикувани определени Православни църкви + определени митрополити и патриарси. Обаче този отпор обикновено бил неестествен и неадекватен, и това можело лесно да се разбере от несъстоятелността на матросовците, когато ставало дума за чисто верски и библейски теми. И ако се прегледат тези профили, се оказва че защитават, при това доста по-професионално, и чужди политически, идеологически и икономически влияния, определени партии и т.н. Което го навежда на мисълта, че някой им плаща.

Oтносно фактът, че въцърковените или миряните не надигат глас, той коментира че те били по-лесно манипулируеми - на тях можело едва ли не да се каже, че небето е пепитено и в него летят феи, призвани от Бог да се борят с демоничните рептили.

Въцърковените вярват, че Божията благодат е въплатен в Божията Православна Църква и критикувайки Църквата, критикуват Бога, бунтуват се срещу Неговата воля и Неговите наместници на земята, превръщат се в богохулници и проявяват липса на смирение.

Затова не подлагат на съмнение и на критичен поглед темата дали на високи позиции в Божията църква има например атеисти или комунисти. Такива според него определено има, а някои от тях са станали такива именно след като са видели практиките и порядките в Божията църква и са се отвратили от вярата. Но не си признавали, понеже са си подредили живота, изкачили са се в йерархията, а извън Църквата нямало как да имат толкова добър живот. И така си живеят удобен и лицемерен живот. Някои дори се уреждали приятели и рода на работа в Църквата. А когато са в чужбина и си мислят, че никой не ги знае кои са, може и да не излизат от бордеи и казина. Е, оказвало се понякога, че много добре се знае кои са и било много просто да бъдат поставени под тежка зависимост с малко компромати.

Заключи, че нещата няма да се променят. Хората, които най-силно липсват в Църквата и едновременно с това са най-ненавиждани от същата тази Църква (в най-широкия и всеобхватен смисъл), са тези които търсят обективната истина, а не търсят изгода или огледало на собствените си вярвания и потвърждаване на убежденията си!

# 728
Здравейте всички,
Послушах съвета да чета Библията, но изглежда направих грешка да не Ви послушам докрай и започнах по хронология - от Стария Завет.
Впоследствие го оставих и преминах към Новия. Но доста въпроси се пораждат в главата ми. Може ли да се допитвам до Вас, когато нещо ме озадачава или не разбирам?

П.П. Все още ми е трудно да асимилирам, че Богът от Новия завет е същият този Бог от Стария завет. Наистина не виждам особени прилики засега, новозаветният ми изглежда прощаващ и милостив, а старозаветният отмъстителен и жесток. Или поне така са описани, не знам.

# 729
Гледай Пловдивска православна телевизия, там има предавания, които обясняват и Библията и Псалтира по много разбираем начин, с примери и тълкуване. Особено интересни са предаванията за децата, всичко се обяснява толкова елементарно, че няма начин да не се разбере.

# 730
Здравейте всички,
Послушах съвета да чета Библията, но изглежда направих грешка да не Ви послушам докрай и започнах по хронология - от Стария Завет.
Впоследствие го оставих и преминах към Новия. Но доста въпроси се пораждат в главата ми. Може ли да се допитвам до Вас, когато нещо ме озадачава или не разбирам?

П.П. Все още ми е трудно да асимилирам, че Богът от Новия завет е същият този Бог от Стария завет. Наистина не виждам особени прилики засега, новозаветният ми изглежда прощаващ и милостив, а старозаветният отмъстителен и жесток. Или поне така са описани, не знам.

В началото е така. Нормално е. Постепенно се осмислят и наместват нещата. Даже е многогодишен процес.
Преди да започнеш книга от Стария Завет отвори в YouTube bible project Bulgarian.
Клипчетата са кратки 8-10 минути, но много простичко са обяснени главните идеи към съответната книга.

Има библейски училища и за възрастни към някой църкви. Ако си в голям град е възможност хем да разбереш смисъла, хем да питаш свещеник защото ще ти изкачат тонове въпроси, хем да се запознаеш с други като тебе.
Библията е трудна. Има си нужда от разяснения. Най-малкото заради историческия и културен бекграунд. Не забравяй, че са книги на над 2000 години.

Също православните тълкувания на моменти имат разминавания с протестантските и католическите.

Питай и тук за конкретни книги и пасажи.  Не малко хора пишат тук, все някой ще знае.

# 731
Здравейте всички,
Впоследствие го оставих и преминах към Новия.
Трябвало е да изкарате Стария Завет докрай. В Новия Завет има много цитати от законите, пророците, псалмите.
А вие сега какво- като кокошка. От тук чопнете, от там клъвнете- пълна каша ще ви стане в главата накрая.
Пък и Бибилията не е плажен роман, в нея има дълбок смисъл. Ако сте си мислели, че ще я прочетете за ден- два, седмица или месец- грешите. Аз я чета от 12 годишна и всеки път откривам нещо ново в нея. Защото аз се променям, проблемите ми също и различни работи ме впечатляват. Затова се и казва, че Библията е вечна книга.

# 732
Точно защото не е роман не нужно да се чете от първа до последна книга.

Нищо кокошо няма да прочетеш някое от евангелията да мислиш над него. Да научиш господнята молитва.

В тежък период да отвориш псалмите и да четеш всеки ден по малко.

Или когато ти се струпат безкрайни трудности да четеш за праведника Йов и как той въпреки изпитанията, на които е подложен устоял във вярата си. Въпреки, че първия път като я четох книгата бях потресена как децата са заменени. Но не се чете буквално.

Също как на 12 чете Съдии 19 глава примерно. Която е брутална и буквално повръщах след като я четох. Как Левита стигнал в град пълен с грешници и пренощувал при някакви и като се свечерило дошла тълпа и искала да го "познае" Собственика на къщата предложил дъщеря си и наложницата, с която пътувал Левита. Но те те пожелали и Левита я избутал на вън и я изнасилвали цяла нощ и тя се завлякла сутринта с последни сили пред вратата. Не пише жива или мъртва. Но той я разчленил на 12 части.

Не липсват в Старият завет такива сцени.

Децата четат части и опростен преразказ.

И има много метафори в библията. Не всичко се чете буквално.

Книгата за Йона примерно...

Или пък може да прочетеш книгата  Естир. Много любима моя книга, в която без да се спомене и веднъж Бог, ясно се вижда как работи той.

Не е нужно да четеш от кора до кора. Но може би е нужно да се молиш за разбиране.

Иначе е вярно, че с всеки нов прочит се откриват нови и нови  неща и самото препрочитане носи успокоение.

Аз библията първият път я прочетох за около година.

Но съм чела допълнително.
Важното е да не се отказваш както правят много.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 20:14 от metal.vixen

# 733
В Библията няма метафори. Поне не в Стария Завет. Примера който дадохте с левита е истина. Това е част от еврейската история. Не забравяйте, че Исус е евреин. Според мен няма как да се разбере Новия Завет, ако не се прочете Стария. Новият Завет надгражда Стария. Старият Завет е законът, Новият- любовта.
Даже в началото е имало предложение всички езичници, които приемат християнството, първо да станат евреи и да се обрежат. Това не се е приело и днес не е изискване. Християнството си е напълно отделна религия. Но нейните корени са в юдаизма.

# 734
Примера с Левита го дадох за да покажа, че не е нужно да се чете последователно.
Като си млад ти дават да четеш  Рут, псалмите, евангелията.
Не четеш всичко от кора до кора.
Старият завет е по-брутален от Игри на тронове.
За метафорите визирах Йона, който оцелява в корема на рибата три дни.
Според някои вярващи точно така се е случило, според мен е метафора.
Според вас как е?
Стомашният сок на рибата как не го е разградил три дни? Или е чудо?

Общи условия

Активация на акаунт