Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 964
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
Тобо също в момента строят в Дружба 1, на минимално разстояние от летището и непосредствено до спирка на 84,184,384. Има строежи и до Езерото близо до метростанция Искърско шосе.

# 481
  • Sofia
https://money.bg/guests/tamash-hak-kovach-dsk-tezhkite-sanktsii- … inflatsiyata.html

Ето още едно интересно мнение на човек от който зависят тенденциите на банковия пазар.

Обобщение на мнението му:
- стойността на ипотеките падат;
- банките губят от депозитите (т.е дори сега плащат пари от които губят, какво остава за вдигане на лихвите);
- няма имотен балон и всичко е наред при кредитоотдаването;
- висока инфлация заради шоковите събития, но целите за следващите години на ЕЦБ са за 2% инфлация, освен ако не се задълбочат проблемите (с Украйна)

# 482
Абе нещо ще гърми, дали ще са спестяванията, имотите и кредитите или акции, злато/метали, все нещо ще гръмне, в което са набутани мн пари и ще повлече всичко останало. Пазарите гонят върхове, а винаги, когато хората инвестират, за да не им изгорят парите, общо взето точно това се случва - изгарят. В момента, ако инвестираш, за да има смисъл това, в което си си налял парите, може да се наложи да чакаш едно десетилетие, иначе ще си на загуба и по-добре май да си си държал кеша… всичко има риск, рискуваш да си държиш парите на депозит или да си ги сложил само в имоти, или в злато/акции. Дори май сега е късно и за някаква диверсификация, за такава се мисли когато няма инфлация на тези нива. Освен ако не те е страх от хиперинфлация, ма как… медиите само за това тръбят. Ма изгорят ли спестяванията, всичко ще се спука, имоти, злато, акции са чао. Тъй че и това не ми се вижда вариант.

Ма защо ли всяка криза започва по един и същ начин - печатане на пари, разширена фискална политика, балонизиране и накрая срив.

От гледна точка на имотите, в момента на тези пазарни цени има доста пара напомпана в тях и това да им растат до безкрай цените, някак си също не е решение на инфлацията. Трябва някъде да каже пук. Вярно имоти са, но гледаме на тях като на пари в тухли, ако са за инвестиционна цел. Тоест от една страна имаме инфлация, от друга напомпани пазари, които се измерват в някаква капитализация, която е с някави рекордни нива. Е как ще се реши галопиращата инфлация, ако тези пазари не издишат, ако потреблението не се свие? За мен единствният безкървав начин е точно затягане на кредита и пукане на балоните. И стимули хората да си държат парите в банка, било то с по-висока лихва, т.е.пак ограничаване на икономическия растеж в някаква степен.

Ps: т.е. Спестяванията са ни трън в очите, ма капитализацията било в имоти, акции нали пак в пари се измерва. Тоест капитализацията ще се помпа успоредно с инфлацията и ще очакваме решение на проблема. Уравнението не ми излиза

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 17:12 от MaryPop

# 483
# 484
  • Sofia
Отгоре, отгоре погледнато - всичко се припокрива - нарастват депозитите, вместо да намаляват. Състоянието им изглежда здравословно. Както се казва - като работи нещо - не го пипай!

# 485
Ами с ново правителство сме, а скоро и с нов управител на БНБ и т.н. След като Джо Байдън предлага минимум 20% данък върху доходите на милиардерите и богатите започнат да гледат към Сингапур, то нищо чудно у нас да се заговори за "данък богатство". В крайна сметка рецесията неможе да бъде платена от най-бедните и дори средната класа. Та в този ред на мисли нека брокерите не бързат да се радват на сегашната ситуация, че току виж си спомнят какво се случи по време на локдауна. Дори предвиждам масови разпродажби, както се случва вече по морето. А банковата система е като едно домино.. очакват ни интересни времена.

# 486
  • Sofia
Ех, пак сравняваме САЩ с България.
Там има много на брой официални богаташи, като е доста по-трудно да се скриеш от тамошните данъчни. ТУК в България най-богатите нямат нищо на тяхно име, вероятно ако подадат молба в социалните служби ще се окажат, че имат право на помощи.
Това е голямата разлика, че и 90% да наложат на "богатите", реално ще удари средната класа, която няма нищо общо със средната класа в САЩ.

# 487
само на каквото са декларирали

# 488
Новина от преди половин час, не мисля, че беше неочаквано

Цитирам:

Президентът на САЩ Джо Байдън, след консултации със съюзници и партньори, взе решение за "най-голямото в историята" освобождаване на петролни запаси от стратегическите резерви на страната, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

Вашингтон ще пусне на пазара „средно по един милион допълнителни барела на ден на ден през следващите шест месеца“.
„Мащабът на това освобождаване е безпрецедентен: никога досега в света не се е случвало  освобождаването на петролни запаси с такава скорост от 1 милион на ден за такъв период от време. Това рекордно темпо ще осигури исторически обем на доставки, които ще послужат като спасителен мост до края на годината, когато вътрешното производство [б.р.на петрол] ще се увеличи“, се казва в съобщението.

В началото на март Байдън обяви, че САЩ са готови за нови силни интервенции за стабилизиране на световните цени на петрола.
В същото време страната обяви забрана за внос на руски енергоносители заради събитията в Украйна.

Германия и други страни членки на Международната енергийна агенция (IEA) също възнамеряват да използват части от петрола от националните резерви. Малко след изявлението на Белия дом Bloomberg съобщи, че Великобритания също проучва варианти за освобождаване на петро от своите стратегически запаси

# 489
# 490
Що да е ужас. Тези резервисе пазят точно за война, била тя и икономическа.

Жулиан, какво като не сана името на някоя мутра директно активите? Нали и на подставено лице да са, то ще плати, вместо собственика в сянка.

# 491
  • Sofia
Имах предвид, че са в сивия сектор, офшорки, не се декларират, пари в брои т.н.т. Примерно Божков - припомни си какви данъци е пестил срещу пари в брой?

# 492
  • Варна
Някой може ли да ми изпрати примерна бланка за депозит / стоп капаро в опростен вариант? В нета намирам само за предварителен договор - те не ми вършат работа.

# 493

Защо да е ужас? Нали затова се трупат тези резерви. После пак ще се попълнят.

# 494
Защото резервите са купувани с държавни пари , или? А кой ги продава? Транспарентно ли е ?
На мен ми се струва , че по света в момента непрестанно и всичко до най-малкото се опира до разни дри и дребни гешефти и хората са като обсебени от това. Вече почти не се говори за идеология, култура, наука и пр. .. ако не е свързано с акции и печалба и вложения и депозити и пр. Дори тази тема. От живеене в жилище се превръща в вложения заради инфлации и хамстерване на всякакво ниво. Накрая пак всички сме прецакани, но не сме и живяли. Нещо много ме натоварва.
Затова г описах всичкото с един ужас/.

Общи условия

Активация на акаунт