Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 981
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Зо да имат интерес чужди инвестиционни компании след като виждат, че се сриваме демографски,  икономиката ни е посредствена, поради това и заплатите ни са ниски, а хората които взимат добри такива, просто не са под наем. Запада няма за цел да изравни стандарта, защото така привлича много хора да емигрират и така те печелят свежа работна ръка. Естествено българите не го осъзнават това и в комбимация с лоша финансов култура знаят само едно, купуване на имоти, стискане на беки пари и най-умните - яденв и пиене. Изобщо не очаквам рационал от българския инвеститор в имоти.

# 466
  • Бургас
Имам една приятелка, на която мъжът й около 2007-8 е купил 2 апартамента в Слънчев бряг по 60,000. Питаше ме за Бг адвокат, защото търсеше да се оттървава от тях преди 4-5г. Не можах да помогна, но след като продадоха единя на половин цена, все ми разправя колко е възмутена от отношение, корупция и т.н. те имат няколко къщи, които отдават под наем, но за България не иска да чуе.

Много народ се наши с апартаменти в Слънчев бряг. Да бяха ни питали местните, че да не си чукат главите след време. Още тогава беше ясно какво ще стане.

# 467
Има голямо търсене на жилища в София. Не знам кой би могъл да отрече това.

# 468
Слънчев бряг беше най големата простотия за инвестиция. Не  инвестирайте в курорт с лято 3 месеца. Това не е Гърция или Марбея. Няма да изкарате нищо от туристи, ще плащате много режийни за подръжка, и всички роднини и приятели ще ви искат ключовете лятото

# 469
Завчера мернах 1250-1500е/кв в Ахтопол лукс обзаведен. Верно беше добре но Ахтопол? Не мерси

За тези дето си мислят, че няма предлагане и имотите ще свършат едвя ли не утре и бързат дане изпуснат и купуват огромни компромиси на безбожни цени:

https://sdelkisimoti.bg/blog/2022/03/21/автоматична-чернова/

Имоти има просто не се пускат на пазара, но рано или късно строителите ще го направят. А според мен ще е в най-лошия момент - когато никой няма да купува.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 08:20 от Gogo1979

# 470
  • на Мелмак
Да, за 1500 евро /кв по незнам колко си квадрата, поне 5-60 ще си спретнем семейни почивки доста години. Много ми е тази сума.

# 471
Няма ли да ги продадат на новопристигащите? Те не искат ли да се заселват по морето?

# 472
  • Sofia
По отношение на бума на разрешителните всички се опитват да капитализират, но от нагорещения пазар до взимане на разрешение до завършването на сградите има страшно много време.
Аз съм шокиран какво става в Лагера. От близо 1200 евро (АКТ14) преди година сега се предлага същото на 2000-2100 евро на кв.м ново строителство (АКТ16). Паркоместа от 10к сега на 18.5к.

Такава разлика никога не е имало Simple Smile
А обекти от същия строител в сходен квартал, но на чертеж вече започват от 2100 евро.

Много от тези сгради няма да се разпродадат на зелено, а едва на АКТ16, поради това, че в момента трудно се взимат заеми на АКТ14 и риска е голям за всички.
Обаче едно е сигурно, цените няма да се върнат на 1200 от 2100. Най-много да се нормализират някъде под 2000.

# 473
Според мен доста от разрешителните са за частни парцели/къщи, доста, доста предполагам 1/4, може и 1/3, чисто на предположение. До преди година като наблюдавах разрешенията за строеж от Община Варна, ми направи впечатление, че доста от тях са в местностите с ниско застрояване. Та който му се е паднало да строи 2021-2022 г къща, бърза да приключи с начинанието сега, защото има парите, а материалите се качват постоянно. Струва ми се, че в един момент лудницата, като приключи, тогава може да има някакво забавяне и нормализиране на цените. Тръгнат ли да падат цените, хората ще почнат да изчакват, което допълнително ще сурне пазарът надолу, ест и медиите ще допринесат за това.

На мен тази сутрин ми се обажда брокер, с който съм ходила на оглед преди време да ме пита дали още търся. Викам що, нещо конкретно ли има - не, просто да знае. Казах му, че не ме интересуват имоти с над 30 години възвращемост, който го е страх да купува.  Оня вика, че и при този пазар хората купували. Много хубаво ма пазарът до преди година също си вървеше, ма брокерите не си правиха труда да звънят на потенциални купувачи, защото имаше голям наплив от тях и ставаше лесно, купувачите ги търсеха сами. Та май скоро брокерите ще се преориентират от търсене на продавачи, към търсене на купувачи.

# 474
Като се замисля, май само аз останах от хората, които редовно пишеха в темата, и тази, и сходните. Не е учудващо, разбира се.
Мандаринка, и аз съм тук Wink

Да ви кажа, цените на ап. няма да спадат. Аз започнах да следя пазара на парцели - там какъв ужас е настанал ... цените само ще се качват. хем парцелите в хубавите локации свършиха, хем в новите локации цените им са много високи. само земеделските земи не са толкова високи, но там не може да се строи

# 475
Може ли съвет - януари 2020 продадохме сънаследнически апартамент, който ползвахме за краткосрочни пребивавания в София преди. Сега, естествено съжалявам, но е късно. Имаме си жилище в чужбина, планът е като му дойде времето за пенсия да се местим в Испания, така че няма засега връщане в България.

Търся малък апартамент за 2ма, за такова краткотрайно ползване + евентуално за няколко месечно отдаване под наем, ако се наложи (може и booking/airbnb). Колкото по-близо до летището, толкова по-добре.

Идеи за квартал, строителни фирми и начин на търсене и т.н. ще са много полезни. Ще съм в София за 10 дни през април, и това е като свободно време за търсене. Благодаря.

# 476
Завърти ги някъде другаде парите. Сега не е за купуване на имот,  щом не сте на зор. Като си идвате отсядайте под наем.

# 477
Сънаследнически проблеми, няма как, и колко си е трудно отдалече да се разправя човек.

Някакви идеи за ново строителство недалеч от летището - сигурно съм първата с това изискване, но сега с ковид леко пътуванията като хоби понамаляха и си идвам по няколко пъти годишно в България.

# 478
Сънаследнически проблеми, няма как, и колко си е трудно отдалече да се разправя човек.

Някакви идеи за ново строителство недалеч от летището - сигурно съм първата с това изискване, но сега с ковид леко пътуванията като хоби понамаляха и си идвам по няколко пъти годишно в България.
Дружбите, Младост, ...в Полигона също в последно време има ново строителство. Може да огледате откъде минава линия 1 на метрото щом искате бързо придвижване от летището. Но в момента цените са много високи, а няма достатъчно качествени оферти на пазара.

# 479
Авигея на Артекс, може и да има нещо свободно. Хубави бяха разпределенията
https://www.arteks.net/AVIGEA_ Май са на акт 15,пред завършване са. Имат и още една една сграда, непосредствено до първата на по-ранен етап е. Точно до метро станция са.
Друга възможност е точно срещу Артекс почват Вабул https://vabul.com/vabul-residence-2/ Ниско строителство, на тъмно зелено са обаче Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт