Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 847
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
Не съм наясно какъв е механизмът за повишаването му, променливата компонента в плаващия лихвен процент не е ли само ОЛП? Или има други променливи, които позволяват повишаването му при нови и вече сключени договори, независимо от решението на ЦБ. Съжалявам, ако питането е твърде лаишко Simple Smile

# 31
Да се върнем към реалността. В България сивия сектор и парите от него са много. Т.е. средната заплата се базира само на малка част от доходите.
Ако това е вярно значи ние сме по-добре от италианците и испанците. Да не говорим, че в такъв случай е вероятно да сме по-добре и от германците.

Определено имаме по-голям процент собственост, за разлика от другите държави. Мисля че с Румъния оглавяваме класацията. Това, ако не е знак за добруване, кое е?
Т.е. все още жилищата са супер достъпни спрямо заплати - реални или не.

"България е трета в ЕС по дял на собствениците на жилища, придобити без кредит
Делът на българите, които живеят в собствено жилище, закупено с ипотека или друг кредит, е само 2,3%, като е вторият най-нисък в ЕС след Румъния".

# 32
Фрау Клау, придобити от родителите ни обаче и не всички в градовете, към които е насочена вътрешната миграция.

# 33
Фрау Клау, придобити от родителите ни обаче и не всички в градовете, към които е насочена вътрешната миграция.

Статистика. На глава от населението. Придобити, купени или подарени.
Дали при нас или в Германия, фактите са факти. Вижте в Евростат има доста голяма статистика.
Аз работя с чужденци, много им е трудно да си купят жилище. Затова и си купуват в "предградия", по села и пътуват много, но не хленчат. А тук имам чувството, че се е превърнало в традиция, защото другите имат, а някой не е купил, да се съсредоточаваме само върху това.
Здравеопазване, образование, корупция и т.н. са ни последна грижа.

# 34
  • София
Е да, ама над 40% от българите живеят в пренаселени жилища. И пак сме в първите по този показател. Та вярно имаме собственост, Ама да речем 1/2, или 1/ 3 от един апартамент. Кел файда или както там се казва

# 35
и друг път съм питала, ама хайде пак
‘ти колко човека познаваш, които да живеят пренаселено?’
защото аз никой
а там където съм с 1/2 и 1/3, жилищата са празни

# 36
Аз към момента живея в пренаселено жилище. По дефиниция, всяко семейство с две разнополови деца на 12 години, което не живее в четиристаен апартамент живее пренаселено. Късметлиите с еднополови деца могат да си позволят тристаен апартамент докато навършат 18 години. След това и те вече се водят в пренаселено жилище.

# 37
България е трета в ЕС по дял на собствениците на жилища, придобити без кредит
И вероятно първа в ЕС по дял на нежелани жилища, в които никой не иска да живее Wink

# 38
  • Sofia
Аз към момента живея в пренаселено жилище. По дефиниция, всяко семейство с две разнополови деца на 12 години, което не живее в четиристаен апартамент живее пренаселено.
Е, това си е направо глезене Simple Smile Повечето хората разбират пренаселване в едно жилище, когато живеят на едно място две или три поколения (пълнотелетни деца с техните половники, заедно с родителите или същото плюс баби/дядовци). Едно семейство в един нормален по размер, дву-или-тристаен апартамент е в рамките на културата и бита на българина.

За лихвите, не си правете илюзии, онзи ден шефана фед в прав текст каза, че ще вдигат лихви и искат да охладят имотния балон.
САЩ са в изключително различна позиция спрямо Европа. Мерките припознати от ФЕД са крайно неподходящи за Европа и обратно. Войната в Украйна ще доведе до задържане на лихвите ниски отново поради забавяне на икономиките в Европа. В България големия ръст на имотния пазар води до повече данъци за държавата, като това е един от малкото отрасли (строителния), заедно с ИТ, с ръст. Дори високите цени водят до повече данъци в хазната. Докато ситуацията е контролирана няма да се налага вдигане на лихвите.

Онзи ден разговарях с банков инспектор в ДСК - лихвите са били намалени през месец февруари с още 0.05% по ипотечните кредити и не се предвижда тази година промяна (нагоре). Разберете, към днешна дата няма основание и очакване за вдигане на лихвите. Разбира се войната и Русия може да промени ситуацията във всеки един ден, но това са фактите към момента.

Най-безопастни са имоти, ...
Във всички бедствия без заметресение и война бих се съгласил с това, но като гледам столицата на Киев в момента съм убеден, че имотите там в момента не струват и един лев, без значение от локацията.
Така, че да се надяваме, че няма да се стигне до трета световна, защото София ще е една от европейските столици с най-обезценени имоти. Аз поне не бих инвестирал в момента в имот в София, с оглед на ситуацията. По-скоро в някой имот, в град/село, далеч от потенциална цел на бомбардиране.

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 03:34 от julian

# 39
Да се върнем към реалността. В България сивия сектор и парите от него са много. Т.е. средната заплата се базира само на малка част от доходите.
Ако това е вярно значи ние сме по-добре от италианците и испанците. Да не говорим, че в такъв случай е вероятно да сме по-добре и от германците.

Определено имаме по-голям процент собственост, за разлика от другите държави. Мисля че с Румъния оглавяваме класацията. Това, ако не е знак за добруване, кое е?
Т.е. все още жилищата са супер достъпни спрямо заплати - реални или не.

"България е трета в ЕС по дял на собствениците на жилища, придобити без кредит
Делът на българите, които живеят в собствено жилище, закупено с ипотека или друг кредит, е само 2,3%, като е вторият най-нисък в ЕС след Румъния".
Аз имам предвид, че ако това, което каза в предния пост е истина, то ние имаме по-добри доходи от нациите, които споменах. Дано да е така, но не съм убеден на 100 процента. Не, че сме зле. Напротив. В България реално може да се живее доста прилично и не съм сигурен дали е по-добре под наем в чужбина или с малко по-ниска заплата, но в собствено жилище, в България. Май второто е по-добър вариант.

# 40
  • Варна
....
Е, това си е направо глезене Simple Smile Повечето хората разбират пренаселване в едно жилище, когато живеят на едно място две или три поколения (пълнотелетни деца с техните половники, заедно с родителите или същото плюс баби/дядовци). Едно семейство в един нормален по размер, дву-или-тристаен апартамент е в рамките на културата и бита на българина.
....

Глезене?? Знаеш ли колко семейства с по две деца се прескачат в гарсониери и двустайни? Децата имат нужда от пространство докато играят, съответно става някаква лудница. Родителите са изнервени и крещят по цял ден. И едно да е детето, пак е тясно, като говорим за 50 квадрата. Неслучайно тераси се остъкляват и гаражи не се ползват по предназначение. Хората масово нямат място игла да изтърват.
Другия вариант с по три поколения в един имот също далеч не е изключение. Не само в големите градове, където е скъпо, но и в малките.

# 41
Моите впечатления са следните:
Децата, които са живели в пренаселено жилище (дали само с мама и тате в малко жилище или в по-голямо жилище, но и с баба и дядо), ако някое от тях дръпне финансово след пълнолетие, се изхвърля за голямо жилище, защото иска да живее като по филмите,
или,
ако не успее да дръпне финансово, се отделя, но пак не е като по филмите - момичета се юрват да се отделят с някой младеж, само и само да не са с мама и тате, често се случва първият или вторият избор на младеж да не е точният, и пак настава драма къде да живее, като се раздърпат. Или търсят провайдър, който да им осигури финансова стабилност и добри условия за живот. И в двата случая не е добре.
Влияе на психиката, определено.
Намирането на баланс отнема години за трупане на жизнен опит. За да оцениш по-зряло плюсовете и минусите.

Аз също смятам за глезотия наложения от масовите американски предимно филми стереотип за голяма фамилна къща със стая за всяко дете. Създават се нереални очаквания от живота. За българската действителност и народопсихология 3-стаен стандартен апартамент (примерно панелка с 2 спални) за семейство с 2 деца (независимо от половете им) си е достатъчно добре. Не че няма определени неудобства, но не е чак толкова зле.

Не знам какво си мислят повечето хора в България за живеещите в останалата част от Европа - съвсем не съм убедена, че в Западна Европа хората масово живеят в жилища с поне 30 квадрата хол или кухньохол, каквото се задава като изискване за жилище тук в имотните теми.

# 42
Дефиницията е такава, за да има унифициран измерител и според нея значително изоставаме. Но за пореден път подчертавам, че има разлика между уредеността на един 200 хиляден холандски (например) град и един български такъв и вътрешната миграция не е концентрирана към 3 големи града. Хората имат избора да живеят и в малките градове, без да се отказват от достъп до публични услуги.

# 43
Това е така, лихвите могат да падат по време на несигурност, защото капитала се мести в сигурни инвестиции като дцк, а това влияе на лихвите. Както казах, ецб и бнб ще са със закъснение спрямо фед и вероятно войната или поне пика й ще са минали до тогава.

# 44
А какво е това "изискване" ако са разнополови децата да са в самостоятелни стаи, ако са еднополови - може и в една. Винаги съм се чудела, може би щото нямам деца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт