Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 106
  • 745
  •   1
Отговори
# 45
  И при еднополови става в един момент неудобно. Те са различни хора, с различен режим . За всеки е нужно да си има кътче спокойствие в дома. Инче наистина трябва на 18 , поне единият да се изнесе от вкъщи. Двама пълнолетни в обща стая , дори еднополови си е мъка. Особено с нашите 10 квадрата спални.

# 46
Голяма част от всичко това е финансова култура.
Нещо, което у нас не е развито.
Да създаваш деца, когато още живееш при родителите си е балкански специалитет.
Да живеят "деца" над 25 с родителите, също се среща по-често в нашите ширини.
Но това не променя факта, че на глава от населението сме много добре с жилищният фонд, при с най-висок процент кеш, т.е. жилища, купени без ипотечни кредити.
Кеша в банките расте всеки месец, видно от бюлетина. При толкова кеш, как банките да вдигнат лихвата?

# 47
Следващото поколение не знам, но това моето е толкова глезено и обгрижвано от родителите, че повечето изпитваха ужас да се изнесат и да трябва да вършат нещо сами - например да си направят сандвич или да пуснат пералня Grinning разбира се докато не се изпоожениха и вече няма накъде. Отделно има доста хора със сбъркани приоритети според мен, предпочитат да си купят Ауди на старо за 20 бона, отколкото да се изнесат на квартира с приятели...

# 48
  • Пловдив
[quote autho
Във всички бедствия без заметресение и война бих се съгласил с това, но като гледам столицата на Киев в момента съм убеден, че имотите там в момента не струват и един лев, без значение от локацията.
Така, че да се надяваме, че няма да се стигне до трета световна, защото София ще е една от европейските столици с най-обезценени имоти. Аз поне не бих инвестирал в момента в имот в София, с оглед на ситуацията. По-скоро в някой имот, в град/село, далеч от потенциална цел на бомбардиране.
[/quote]
Точно сега със спекулативна цел може да се рискува за Киев за едно 5000-6000евро да се купи апартамент, който преди 1 месец е струвал 200 000.Това обаче е крайно нехуманна инвестиция, предвид положението.Едва ли има и кой да я изповяда.Чудно дали функционират нотариауси, съд и т.н.Иначе ако се стигне до бомбардиране на град в България (тоест конфликт НАТО-Русия), познай с какъв тип бомби ще е това.Все пак аз доколкото знам е, че към населенете места в България Русия няма насочено ядрено оръжие.То Пловдив по-скоро е застрашен защото летище Граф Игнатиево, което е стратегически най-важно и там са всичките ни летящи Мигове е на 7-8км от Пловдив, ВМЗ също е сравнително близо.Това са военни цели за поразяване с малка ядрена бомба.Ама да не навлизаме в подробности, че пак някой ще ме насочи към темата за войната.
По същество - кеша в банките съвсем не расте, както преди 2 години.По-скоро е налице задържане като се сметне общото благосъстояние.Принципно няма как да не расте, защото като расте БВП, просто се разширява паричната маса като цяло и няма как да намалява, освен ако няма някаква паника.

# 49
А какво е това "изискване" ако са разнополови децата да са в самостоятелни стаи, ако са еднополови - може и в една. Винаги съм се чудела, може би щото нямам деца Simple Smile

Ами мисля, че с навлизане в пубертета става доста неудобно да са заедно момиче и момче, по анатомични, така да ги нарека, причини. Laughing  Но до тогава съжителството на децата не е голяма драма - да се учат да живеят заедно с друг човек, да се съобразяват и правят компромиси, а не да стават супер егоисти, мислещи само за собствените си нужди. В повечето случаи, така заклеймената българска изобретателност намира работещи решения - кухнята на балкона, а кухнята става на малка спалня за едното дете, разделяне на хола на 2 и родителите се изнасят да спят там, примерно.

Преобладаващата западна култура е децата да се изнасят под наем максимално рано. Но трябва да се има предвид, че там за един млад човек има достатъчно възможности да се издържа сам. 22-23 годишен младеж/девойка в България какво точно да работа, за да може да си плаща наем и да им остават пари и за ядене?

Мисля, че тази преобладаваща западна култура е културата на по-северните европейски страни, които са по-въздържани, така да кажа, във взаимоотношенията си. Южноевропейската култура, средиземноморските държави, са с по-различни отношения - голямо семейство с постоянни връзки с роднините, тип "моето голямо италианско семейство". Аз лично съм почитател на този модел - смятам, че е по-здравословен, дори да се дърлят един с друг, има чувство за общност, за взаимопомощ, в момента, в който се наложи. Другият модел, според мен, създава екстремни егоцентрици и егоисти. Лично мнение, разбира се.

Изнежването и консуматорският подход към живота са характерни за младите сега, от сигурно вече 20 години. Не само в България, в повечето развити държави.

# 50
Sadness, в Дружба, точно до нас, има ядрен реактор с експериментални цели, дори и да не функционира към момента  (нямам информация от последните години) пак е стратегическа военна цел. В това отношение за нашия квартал и обикновена ракета ни стига Simple Smile

# 51
Това изискване го има в чужбина, (дори за социални жилища) така че не се учудвам, че се споменава и тук. България само следва световния тренд. Тези цени на апартаменти в София, които виждам оценявам като нереални, затова какво се предлага срещу тях в сравнение на това, което може да се купи на подобна цена в Европа. Проблемът ми основно е в благоустройството на средата. Говоря като специалист (архитект).

# 52
За мен най-големия риск е икономически (рецесия - фалити на бизнеси, безработица, неплащане на ипотеки и влошаване на кредитирането) и финансов (влишаване на паричните пазари, влошаване на банковите портфейли, търговска репресия). Всички бизнеси излизащи от Русия, губят голям пазар, от една страна приходите им падат допълнително, аразходите им се увеличават поради оскъпена енергия, гориво и суровини. Това води до опит за пренасяне на разхода към потребителя, но той вече е изцеден и не може да го поеме, което води до по-малки приходи и печалби, а дори и загуби и свиване на заетост и потребление. Хората изобщо нямат много пари, особено с този драстично поскъпващ начин на живот. Тези които не са си премерили възможностите последните две години, ще им е тежко идните години. Няма да се очудя ако лъкс автопарка по Боровец излезе за продажба.
Реална война в България не очаквам, но аз и в Украйна не очаквах, така че нищо не се знае. А ако имах апартамент в Киев, дори и при такъв риск не бих го продал за 5-6к, но аз и не съм на мястото на бежанец, та не мога да си го представя.  Но тези неща към момента са абсурдни, Руската армия пази изключително много цивилни и населени места, разбира се има жертви и грешки, но дслеч не изравняват със земята градовете. Припомнете си какво беше в Чечня, там Пътин умишлено ги изравни със земята. Сега не е така. Който ви говори друго е просто промит мозък.

# 53
Това изискване го има в чужбина, (дори за социални жилища) така че не се учудвам, че се споменава и тук. България само следва световния тренд. Тези цени на апартаменти в София, които виждам оценявам като нереални, затова какво се предлага срещу тях в сравнение на това, което може да се купи на подобна цена в Европа. Проблемът ми основно е в благоустройството на средата. Говоря като специалист (архитект).

Това трудно ще се промени.
То се прави на етап планиране на квартали. Широки улици, тротоари, места за паркиране, за кофи за боклук и т.н.
При нас се планират блокове, с другото да се оправят купувачите, които ще живеят там.
По лошото е, че сме свикнали и не изискваме много. Затова и на хората им се струва, че на запад са по-добре.
Но, ако тук се изгражда околна инфраструктура, както е в Австрия например, цените на жилищата и тяхната достъпност, ще са като в Австрия.

# 54
Интересна новина. Най-голямия меншън в света, който се целеше в цена над 500-600 милиона, е бил ма търг с начална цена 300 милиона, а е продаден за 190 милиона.
https://www.entrepreneur.com/article/421421

# 55
  • Пловдив
Обявен е за 295млн не е имало заинтересувани  и е продаден на аукционен търг за 141млн ако трябва да сме точни.

# 56
И къде са допирните точки между пазара за луксозни имоти в САЩ и пазара на панели в БГ или къщи в Симеоново?

# 57
  • София
  И при еднополови става в един момент неудобно. Те са различни хора, с различен режим .
Скрит текст:
За всеки е нужно да си има кътче спокойствие в дома. Инче наистина трябва на 18 , поне единият да се изнесе от вкъщи. Двама пълнолетни в обща стая , дори еднополови си е мъка. Особено с нашите 10 квадрата спални.
Факт. Моите са с различен режим и интереси, всеки си иска свое пространство, както и ние с ММ. Затова всеки да си знае стаята, подредбата и вещите. Един учи, друг- играе, трети- спи, четвърти- чете за релакс или гледа филм. Холът и кухнята са общи.

# 58
Аз също смятам за глезотия наложения от масовите американски предимно филми стереотип за голяма фамилна къща със стая за всяко дете. Създават се нереални очаквания от живота. За българската действителност и народопсихология 3-стаен стандартен апартамент (примерно панелка с 2 спални) за семейство с 2 деца (независимо от половете им) си е достатъчно добре. Не че няма определени неудобства, но не е чак толкова зле.

Не знам какво си мислят повечето хора в България за живеещите в останалата част от Европа - съвсем не съм убедена, че в Западна Европа хората масово живеят в жилища с поне 30 квадрата хол или кухньохол, каквото се задава като изискване за жилище тук в имотните теми.

Голямата американска къща с декари двор и площ (чиста) от по 150-300 квадрата и нагоре е факт, ама не навсякъде. В някои щати и то не в големите градове такава къща струва колкото днес в София добър тристаен апартамент. Ми нормално - дървени къщи, стени от картон, евтина земя... Иначе имат добри мебели, подови настилки и уреди.  В Европа обаче съвсем не е така. Аз гледам по HGTV една поредица за хора, спечелили джакпот от лотарията и какви къщи си купуват. В САЩ, и то в определени щати е едно, пак в САЩ в други щати е с огромна разлика, а има и серии за Англия. Ми там за няколко серии почти не съм видяла къща, която да ми хареса. Масовата английска къща е с тясна фасада, дневен тракт като тунел поради това (още от входната врата пред теб се показват коридорестият дневен тракт наляво и стълбата за втория етаж от дясно), доста малки спални и по една баня. Изобщо не са прелест и това все пак се очаква да са къщи, предлагани на хора с печеливши билети...

Та  съгласна съм, че в Европа масовият европеец сувсем не живее лесен живот в разкош.

# 59
Общото е че във всички има арматура и други материали, та довода че арматурата поскъпвала не е баш важен ако няма кой да реши че си струва и иска да го купи. Това е юо повод, че строителите постоянно изтъкват инфлация и поскъпване на материали, ами в даден момент нещата не си заслужават, дори и да струват еди колко си. Аз съм гледал видео тур 2 часа на този меншън и да ви кажа струва много повече от тези 140м.

Общи условия

Активация на акаунт