Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 023
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Само ще покажа колко е олиото от фабриката. Давам ви пример от Германия. Мой познат поръча 20хил литра и вече го е разпродал на едро още преди да е пристигнало с 300% печалба.
Разбирате ли за каква спекула става дума?

# 301
Не че е по темата (както и обсъжданията на цената на олиото), ама се чудя дали хората си изразходиха онези пълни колички с тоалетна хартия, дето накупиха не толкова отдавна?

# 302
Само защо да е спекула? Продава се за колкото може. Хората като са идиоти и купуват цели щайги на всякаква цена защо да не им услужат?

# 303
  • Варна
Не че е по темата (както и обсъжданията на цената на олиото), ама се чудя дали хората си изразходиха онези пълни колички с тоалетна хартия, дето накупиха не толкова отдавна?
Аз пък се чудя защо се сравняват олиото и тоалетната хартия, при положение, че двете ситуации нямат абсолютно нищо общо! Тоалетната хартия нито си покачи цената, нито се изчерпа по рафтовете, нито е имало криза с основните производители/вносители на ТХ.

С ТХ не сме се запасявали, защото нямаше нужда. Но си взехме стекче олио от Метро на втория ден от войната, на цена 3 и малко. Сега под 6 лв трудно се намира. Стекчето ще ни стигне за минимум година.

# 304

И аз това се чудя, както и дали като се накупят литри олио с това се урежда живота, постига се сигурност,  спокойствие, благополучие. Ние например консулираме толкова малко олио, че тази истерия ни се струва абсурдна.
И да, спекула е! Както и истерията с имотите. Чудно как преди около 6-7 години я нямаше тази лудост и след това рязко започна ударно строителство и търсене. Нима хората до тогава не са имали нужда от собствено жилище? А изведнъж внезапно се оказа, че всички търсят. Един човечец наскоро се хвалеше, че купил 11 апартамента на зелено и сега ги продавал с печалба. Това ако не е спекула ... Тази сутрин гледах по ТВ предаване за човек, който прави и колекционира колички. Той каза, че когато се пусне за продажба някаква серия колички, имало хора, които изкупували всичко и после го продавали с по 1000 % надценка. Така хората, които са истински колекционери не могат да се възползват от нормална цена.
Нямало балон, цените били нормални. Не съм съгласна, независимо кой за какъв експерт се има и какви доводи изтъква. Но не ми се спори по темата.

# 305

И да, спекула е! Както и истерията с имотите. Чудно как преди около 6-7 години я нямаше тази лудост и след това рязко започна ударно строителство и търсене. Нима хората до тогава не са имали нужда от собствено жилище? А изведнъж внезапно се оказа, че всички търсят. Един човечец наскоро се хвалеше, че купил 11 апартамента на зелено и сега ги продавал с печалба. Това ако не е спекула ... Тази сутрин гледах по ТВ предаване за човек, който прави и колекционира колички. Той каза, че когато се пусне за продажба някаква серия колички, имало хора, които изкупували всичко и после го продавали с по 1000 % надценка. Така хората, които са истински колекционери не могат да се възползват от нормална цена.
Нямало балон, цените били нормални. Не съм съгласна, независимо кой за какъв експерт се има и какви доводи изтъква. Но не ми се спори по темата.

Ми дай да въведем контролиран пазар като при соца и няма да има спекула - държавата само ще продава и ще определя цените.

# 306
Черна станция ми той е контролиран. не мога да си купя повече от 2 б. олио , ако намеря, не мога повече от 1 пакет брашно, ако намеря , не може повече от стек тоалетна хартия ... ако е останала някаква ...
НЕ мога жилище, защото не мога да го платя . Не мога да си пускам парното , за да победя врага ... ще стоя с пуловер в къщи ... В неделя не мога д акарам кола, за да победя врага ... и да се поразходя пешачката по аутобана ...
Ама съм длъжна да се ваксинирам против незнам какво , без гък и мък и без да се оплаквам и осведомявам ...
А имахме и парно и олио и брашно ... и право на избор.

# 307
Какво общо има олиото с недвижимите имоти? Да не би някой да складира апартаменти в мазето?🤣Цените са пазарни, олиото ако някой го пие по чаша за закуска вече е друг проблем, здравословен, не икономически. Апартаменти на ниски цени има предостатъчно в страната, цените са средство за регулиране на много неща Wink Държавата винаги може да се намеси в добруването на населението, въобще не е задължително да го прави чрез цената на олиото, има разлика между търговия, икономика и социална политика Wink

# 308

Ми дай да въведем контролиран пазар като при соца и няма да има спекула - държавата само ще продава и ще определя цените.

Къде по-точно казвам пазара да бъде контролиран от държавата?! Това е друга тема, защото "държавата" все пак има и такива функции, когато трябва. Тук коментирам, че истерията, паниката и манипулациите са лош съветник.

# 309
Не се натискат много. Говорихме с един продавач, откакто е пуснал обявата - 20 агенции. 2 дена огледи и нищо.
Цената си е много добра за момента, така че ако всичко е наред, може да е има сделка. Без брокери, които да надуват цената.
Ако станат нещата ще пиша.

# 310
Писало се е, предполагам, но да питам: строител Ноубъл хаус? Коректен ли е?

# 311
Имам въпрос, по който с мъжа ми сме на различни мнения. Бях писала, че искаме да продадем един имот. Не че засега има голям интерес. Обаждания почти няма, огледи пък нито един. Спрели са да го предлагат като апартамент, защото всички запитвания били за офис. Обадихме сме днес да коригираме цената с 5% надолу. Повече от това не смятаме да го намаляваме обаче.

Да се върна на въпроса. Имаме кредит, който на мен не ми дава спокойствие. Засега нямаме проблем с месечните вноски. Ако все пак останем без доходи, имаме заделена сума, която може да покрие вноските за определен период. Та, аз искам, след като продадем имота, да погасим половината кредит. Мъжът ми обаче не е съгласен. Склонен е да погаси неголям потребителски кредит само, а останалите пари не е ясно какво иска да ги правим. Евентуално да ги вложим в друг имот, може и гараж, но за нещо по-голямо от гараж ще трябва да теглим нов кредит като се замисля, което пък е още по-зле според мен. Другият вариант е да си останат за черни дни, ще имаме кеш в тези несигурни времена. Но може да се окаже, че инфлацията ще ги изяде доста бързо.

Та, в този случай, при продажба на имот в такива времена, кое е по-добре - частично погасяване на кредит и заделяне на останалата сума за....неясно какво.

И искам да се извиня на тези, които ми писаха на лично с питане за имота, но имам съображения да не искам да пускам директно линк към обявата. Ако е в търсения от вас район, то най-вероятно вече сте попаднали на нея. Не съм отговаряла на съобщенията, защото до последно се чудих дали да не пратя линк. Извинете ме още веднъж Simple Smile

# 312
Само времето ще покаже кое решение е било вярно!
Все пак питаш за съвет , затова от мен предложение : Махни го от обявите сега рязко спря предлагането, та и да сваляш още цената е безмисленно.
По скоро го пусни под наем.

# 313
Може би единствено има резон да се купи гараж или подземно паркомясто на хубава локация в София, защото никога няма да остане без наемател, а наемите вече гонят 180-200 лева месечно. С това изключение, иначе аз съм за погасяване на стария кредит и в никакъв случай за задържане на тези пари "безработни" в банката.

# 314
Погасете си потребителския, попълнете си аварийния фонд за 6-9м напред според стандарта и риска на професийте ви. С останалото правете каквото искате, но не ви препоръчвам още един кредит. Вместо гараж, аз бих купил злато, храни, гориво под формата на инвестиции.

Общи условия

Активация на акаунт