Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 910
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Аз през март месец ходих да гледам един имот, който първо беше капариран от мои приятели, но те се отказаха, тъй като нещо схемата по кредита не им се получи, тъй като искаха др имот да служи по обезпечение. Както и да е, та въпросният имот беше гледан при моя нотариус от моите приятели /дет го хвалих и в предходен пост/ и беше изповядан последно през декември 2021 г на 4 пъти по-ниска цена от данъчната оценка, а сега през м март искаха да го изповядват на данъчнаа оценка, като оня щял да си плати до нея данъците. Извинението на брокера беше, че онея не можели да докажат доход при покупката и за това изповядали на по-ниска цена сделката през декември, да купиш апартамент на 200 м от центъра на Варна за 20 хил лв, дан оценка беше 70 и нещо хил лв, а се продаваше за 75 хил евро. Което ми звучи резонно за вариант да си изпереш част от парите или всички, ако изповядаш и на по-висока цена, но в конкр случай оня искаше да изповядва на дан оценка. Понеже и аз след това исках да разбера за имота, понеже локацията е хубава и до мен, се свързах с моя нот да разбера кое не е ок, та той вика, че трябва да се свържем и с предния придавач, за да му се направи проверка, тъй като при изповядване на толкова ниска цена, е възможно да е имал задължения към НАП примерно и после да проявят претенции и да развалят сделката, след като съм го купила. Брокерът ми отказа дори и да се пробват да го направят, не им влизало в задълженията, въпреки че аз не виждах проблем, ако вс му е точно, по-скоро би съдействал. Та това по-скоро ми изглеждаше  на вътрешна схема, даже върнаха депозита на моите, което ми е ясен сигнал, че мн не искат да се вдига шум по тази сделка, тъй като тяхното извинение беше кредита. Та исках да споделя за какво да внимавате. И пак да подчертая, че не ми е трябвал адвокат, дори и че първоначално не е гледал за мен моят близък нотариус.

На мен пък сега ми прави впечатление, че се придават мн апартаменти напълно обзаведени на Златни пясъци, двустайни -40-65 хил евеи, тристайни 65-75 хил евро. Бяхме се заговорили по-рано за срива на цените в Слънчев бряг от 2008 г досега, но не си спомням какви са били цените на Зл пясъци през 2008 г. Но при такава достъпност ма цените там, пак идваме на варианта има ли балон  в града, все пак ако цените града предстои да вървят вечно нагоре и ше има “хиперинфлация” що да не се застраховам с един имот недалеч от Варна, пак няма да остана без нищо, или дали не са се балонизирали в момента цените в големите градове, а онея по курортите да са отразяват реалната ситуация и примерно идваща рецесия. Същото що да не си купя имот във Валенсия за 100 хил евро, който ще ми носи доход по-добър от този, ако ги заключа в имот тук. Или примерно в Гърция, където пак съизмерено с тукашните цени е алтернатива. Не става въорос за това, че тук примерно мога да го наглеждам, обслужвам и т.н., а за вариантите за алтернативни инвестиции, които са по-достъпни. Все пак, ако светът гръмне, ще гръмне навсякъде…

PS. В момента цените на къщите на остров Тасос са по-ниски от тези на китните места по бг черноморието, обаче ако нашият “стандарт” продължи да се повишава, къде ще решат да си почиват европейските туристи?

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 11:53 от MaryPop

# 616
Как е възможно ипотеката да е параван за недоказани доходи, като трябва да докажеш доходи за да получиш одобрение? По-скоро тези с недоказани доходи купуват в кеш на данъчни оценки.

Ами например ти си имаш добри доходи като за ипотека, ама имаш и скрити доходи, от които си натрупал едни Х стотин хиляди, с които не можеш да си купиш жилище, защото и банката и кой знае още кой те пита за произхода на парите. Затова си вземаш една ипотека и после я изплащаш предсрочно с тези пари.

# 617
Обикновено хората, които укриват доходи са на минимална работна заплата. Тива са частници, които са ЕТ или имат трудов договор към фирмата си.

# 618
Здравейте, може ли да се види в имотния регистър дали даден парцел е в регулация? Ако се направи проверка, собственикът ще разбере ли за това? Преди не се пазеше такава информация, но откакто пуснаха новия портал, мисля че се пази.

# 619
Здравейте, може ли мнение за и против последен етаж панел 90-те години (от последните построени в София)? Цената е прилична, но този последен етаж ме притеснява… Преди 3г е правен ремонт на покрива, но това не значи, че няма след 3м, 3г или дори 13г да протече - божа работа.
Като цяло винаги съм мислела, че ще избягвам първи и последен етаж, но сега с конкретна оферта, се замислям, но не знам за всички евентуални минуси…
Благодаря предварително на всички, които ще се включат със съвети, може и някакви линкове където директно да прочета.

# 620
Ами като ти харесва вземаш, после държиш подръка координати на фирми за поправка на покрива и стискаш палци съседите да са разбрани да си поделяте разходите. Ако тази възможност не ти се нрави, се отказваш и продължаваш търсенето. Ако няма гледка, единственият аргумент остават парите.

# 621
много е хубаво да живееш на последен етаж
в панелките даже покривът не ти е таван на апартамента, но е почти сигурно, че живея гълъби в подпокривното пространство, което повече трябва да те притеснява
ние сме на последен етаж НС и имаме прилепи Mr. Green

# 622
Здравейте, може ли да се види в имотния регистър дали даден парцел е в регулация? Ако се направи проверка, собственикът ще разбере ли за това? Преди не се пазеше такава информация, но откакто пуснаха новия портал, мисля че се пази.
Да може, няма да разбере.

# 623

А собственикът не ви ли е показал скица от кадастъра?  Да купуваш парцел, без да си видял актуална скица от кадастъра, си е игра на тото. В Имотния регистър има данни за собствеността на имота. Ако документът за собственост е стар, там може да пише нива/ливада/пасище/неурегулиран поземлен имот. А регулацията да е по-късно, съответно може да има промени и в площта (вземали, придавали и т.н.) при прокарването на улица.
Най-лесно е онлайн проверка в кадастъра. Там са данните за парцела.
https://kais.cadastre.bg/bg/Map

Ако се затруднявате с кадастъра и данните в него (не е упрек или подигравка, просто констатация), ето тук е списък на фирмите, които имат достъп до кадастъра и ще ви направят справка и ще ви разяснят положението с регулацията (на база данните в кадастъра).
 https://www.cadastre.bg/practitioners/all

Ако парцелът е в населено място, където няма изработени кадастрални карти, се отива в съответната община (кметство), отдел Архитектура и се прави справка.

# 624
Защо във всички обяви пише "Топ локация"  Grinning  Grinning  Grinning

# 625
Проблеми с покрива не се ли покриват ако имаш застраховка на имота?

# 626
Защо във всички обяви пише "Топ локация"  Grinning  Grinning  Grinning

Коментар малко в кръга на шегата, но вчера слушах брокерка да обяснява, че имало клиенти, за които гледка към гробище било желано местоположение и изглед Simple Smile т.е., имало хора за всяко нещо. В този ред на мисли, за един посредник всяко място е "топ локация".

# 627
Има ли начин да се спре застрояването на зелени площи в междублоково пространство и изобщо презастрояването? На какво отстояние трябва да са един от друг 2 високи блока? Конкретния казус е с общински имот с растителност, превърнат в частен и подготвен за строеж на магазини, мини мол или кой знае какво. В същото време намаляват паркоместа, зелени площи, места в яслите, детски площадки, тротоари, бомбоубежища, въздушни клинове, инфраструктура и т.н. "Проведено" е "обществено обсъждане" най-вероятно с просто лепене на бележка пред някоя канцелария и най-вероятно обществения интерес е заметен отново под килима на инвеститора. Отново повдигам въпроса за градоустройството или дивото презастрояване - къде е баланса?!?

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 14:12 от Пух

# 628
Както и навсякъде пише, че имотът е на тихо, но комуникативно място Laughing

# 629
Проблеми с покрива не се ли покриват ако имаш застраховка на имота?

Предполагам, ако е упоменато в общите условия по полицата, но най-много да изплатят веднъж, след което ще трябва да направите ремонт на покрива, ако искате да продължите да сте защитени от това застрахователно събитие. Но при неподдържан покрив, може би ще си намерят вратичка да не платят; или ако общите части в жилищна сграда, какъвто е покривът, не се включва в застр защита; ако е къща, може би е по-различно

Общи условия

Активация на акаунт