Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 908
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
.... и какво ще ги правиш тези гори? Баща ми има наследствени гори, само си скуби косите и се ядосва, щото бракониери ги изсичат, пък на него не му дават да ги пипа.

# 601
УниKpeдит Бyлбaнĸ: Oxлaждaнe нa имoтния пaзap и 13% cpeднoгoдишнa инфлaция пpeз 2022-a

# 602
УниKpeдит Бyлбaнĸ: Oxлaждaнe нa имoтния пaзap и 13% cpeднoгoдишнa инфлaция пpeз 2022-a

Ама "охлаждане" не е "пукане на балон" и е нещо добро след толкова ръст.

# 603
# 604
Колкото по-голям е градът и колкото по-близо до неговия център е, толкова по-малки са жилищата/къщите/дворовете и толкова по-скъпи са. И това е логично.
И аз гледам ТВ-то за американските жилища и къщи - за 650 хил. долара купуваш 2-стаен в широкия център на много голям град, излизаш и си на пешеходно разстояние от центъра на забавленията, а за 450 хил. долара - къща 200 и кусур квадрата с двор в покрайнините на по-малък град, тип семейно предградие, 20 мин. с кола до центъра.

# 605
Абсолютно безмислено е да си ги мерим с чуждестранния пазар, защото 6.5млн българи вече са показали, че не желаят да живеят другаде и търсят именно имот в България, а не в САЩ, Швеция, Борнео или Тринидад, където може и да е по-изгодно.

гледам някои шведски крими сериали и като гледам по провинцията в какви дървени бунгала живеят и ги наричат къщи. И като гледам как са по къща на няколко км. и то в някакви гори и снегове и дивотия страхотна. И някъде край водата тук-там една сауна ... Е , сега ако някой ме уведоми такава къща колко струва и защо и дали е по-скъпа от апартамент в София и защо ...
Ми в Швеция има и за 20хил има и за 320хил ¯\_(ツ)_/¯ Ако са по-скъпи от "апартамент в София" то ще е защото са обслужвани от инфраструктура най-вече, или защото имат осем спални и три бани, и всичките добре отоплени Wink

# 606
  • инфантилно и разглезено хлапе
Абсолютно безмислено е да си ги мерим с чуждестранния пазар, защото 6.5млн българи вече са показали, че не желаят да живеят другаде и търсят именно имот в България, а не в САЩ, Швеция, Борнео или Тринидад, където може и да е по-изгодно.

От тия 6,5 милиона, които уж търсели имот
 приблизително:

~ 1 милиона са деца и не могат да мърдат никъде
~ 2,125 милиона са пенсионери, за тях важи същото, и не могат да теглят кредити
~ 0,9 млн са хора от малцинствата и след отпадането на ковид мерките и вдигането на бензина, олиото, и тока, с голяма вероятност ще духнат по най-бързия начин в посока Западна Евпора

Останалите 2,47 са концентрирани само в 3-4 по-големи града и вероятно вече имат жлища

# 607
BluIce и аз това гледах със статистика от 2020 г, която намерих:
50-64 год възраст - 1.5 млн почти
Над 65-год възраст - около 1.5 млн
До 14-год възраст - около 1 млн
15-19-год възраст - 315 хил
20-24-год възраст 306 хил
Това, което остава са между 25-49-год възраст

# 608

От тия 6,5 милиона, които уж търсели имот
 приблизително:

~ 1 милиона са деца и не могат да мърдат никъде
~ 2,125 милиона са пенсионери, за тях важи същото, и не могат да теглят кредити
~ 0,9 млн са хора от малцинствата и след отпадането на ковид мерките и вдигането на бензина, олиото, и тока, с голяма вероятност ще духнат по най-бързия начин в посока Западна Евпора

Останалите 2,47 са концентрирани само в 3-4 по-големи града и вероятно вече имат жлища

Ох добре че го написа това че ми спести аз да го печатам. То в бг банките нямаха ли някакъв възрастов лимит така че макс кредита в години е по- малкото число от 30 или разликата между този възрастов лимит и годините на кредитоискателя? Така че реално хора над 40ина години могат да вземат кредит за по- малко години което го прави невъзможно скъп за повечето хора

# 609
Neymar, за Първа инвестиционна знам, че жилишният кредит трябва да е изплатен до 56-годишна възраст

# 610
Приятелка ходи за кредит. 40 годишна, дават и 30 годишен кредит.
Кредите се дават на кило, това е най-малкия проблем.

# 611
Все пак да се има предвид, че ако тези над 50 може и да отпаднат от кредитите, то пък за сметка на това много от тях имат готови пари кеш. Ако не се лъжа половината покупки са без ипотека, а понякога и ипотеката е само параван за недоказани доходи. Та сметката не е толкова проста.

# 612
Как е възможно ипотеката да е параван за недоказани доходи, като трябва да докажеш доходи за да получиш одобрение? По-скоро тези с недоказани доходи купуват в кеш на данъчни оценки.

# 613
Как ще купят кеш,когато пари над 5 000 лв. трябва да се дават по банков път?

# 614
Купуват кеш означава купуват без ипотека.

Общи условия

Активация на акаунт