Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 932
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Само мъничко офтопик. Златото е подходяща ценност за отделният човек,не за държавата...

Знам ли, може и да е така, ама тогава защо държавите трупат златни резерви?

А относно балона - и да е имало надценяване с тази инфлация то е стопено и няма какво да се пука. Може да замре пазарът, ама срив на цени няма да има.
Ти сама каза,че като процент златните резерви на държавите са мижави. Докато някои хора трупат златни кюлчета в чекмеждета...Laughing За една къща в Банкя говоря...Yum

Специално в България цените на имотите няма да паднат...

# 586
Няма да паднат, но ако разходите за живот продължават да растат на фона на пълното недоразвитие във всички останали сфери, предполагам ще има още една емиграционна вълна.

# 587
  • инфантилно и разглезено хлапе
Специално в България цените на имотите няма да паднат...

Няма как при цени на дизела 3 лв, при поскъпване на дървесина, желязо и всякакви строителни материали и консумативи, цените на имотите в БГ да падат. Това просто няма как да стане.

В близко бъдеще очаквам стартова цена на двустаен да започва от 250 000 евро.

...................

мнението ми не е препоръка за каквото и да е...

# 588

Ти сама каза,че като процент златните резерви на държавите са мижави.

Точно това не съм казвала. Казах, че няма достатъчно злато за да покрие целия паричен оборот и затова вече няма златен стандарт. Но това съвсем не значи, че банките не трупат И златни резерви наред с други активи за диверсификация на портфейлите си. Може да не е много, но колкото - толкова.

Тук пише кои са страните с най-големите резерви.

https://money.bg/macro/koi-darzhavi-sa-liderite-po-obem-na-zlatnite-rezervi.html

# 589
Скрит текст:
Интересно ми е, някой правил ли е цялостна задълбочена оценка, на ниво, на което може да се прокарва държавна политика, в кои сектори в България да се инвестира дългосрочно?

В момента, жилищата са основно инвестиционно желание, за производството няма как, но как стигнахме до положение с нашите природни дадености да се внася селско стопанска продукция от Турция и прочие, а да не се стабилизира и промотира местното производство. [/b
]Доколкото знам и обработваема земя и гори се продават на ниски цени и инвестиционен интерес няма особен, апетитни са само Софийските имоти.
Скрит текст:
Не знам дали има някаква дългосрочна стратегия, дори на ниво анализ.

В момента има интерес хайде да не е към всичко, но към доста неща извън софийските имоти - зз, особено с договор за аренда, апартаменти, къщи, парцели, складове и т.н. около големите градове или по морето. Търсенето кипи, при предлагането - особено, ако купувачът настоява да избегне банката, - въпросът е малко по-особен. Прокарват се Пуп-ове, оправят се документи и т.н.

# 590
  Всъщност земя в България се купува много трудно. Отдавна пазара за земя не е съвсем свободен. Не сте ли виждали на колко места има обяви, че изкупуват земеделска земя.В  землищата , където ние имаме земя , всичко , което е за продан се изкупува от местният велможа - човекът с кооперацията. Хората дори да искат да я продадат на друг , не смеят, защото натискът е голям. И това е на място, където рентите са смехотворни. Където има богати кооперации, си представям какво е. Моя приятелка има към 100 дка. в такава кооперация. Всяка година и предлагат да ги продаде. И тя , ако реши, едва ли ще има избор на кого . Всъщност отдавна се обсъжда и закона за комасация на земите и съвсем ще отпадне земята като инструмент за инвестиция.

# 591
Гледай интервюта на доц Сарийски и ще ти стане ясно защо сме на товя дередже. Не че няма добри възможности за инвестиции, но като цяло Б-я обсшужва запада и потенциала е там. Затова е по-добре да се преориентираш. Иначе, местен инвестиционен интерес може и да има много, но дали ще се реализира печалба и успех е друг въпрос.

# 592
За зз - моят опит е малко по-различен. Ясно е, че арендаторът винаги има интерес да купи и звъни всяка година, но не съм забелязала собствениците да откажат едни 100 лв. отгоре и да не продадат на познат, колега, роднина.

Ако искате да направим тема за ЗЗ. Миналия месец видях, че се обсъжда и във варненската тема, явно има интерес.

# 593
Имам търсене на трима клиенти за помещение с прилежащ двор за частна детска градина, разширяват се, готови са да плащат много пари, колкото им искатъ, помещения просто няма. Имам две търсения за многостайни апартаменти до 300 000 евро - еми няма. Вие чакайте да се сринат цените.

# 594
има неща, които много от западните, особено северните европейски страни нямат.
Освен климата за отглеждане на домати, друго не се сещам. Пък и като няма кой да ги сади и бере доматите, и климата отива зян.

# 595
Доколкото знам и обработваема земя и гори се продават на ниски цени и инвестиционен интерес няма особен, апетитни са само Софийските имоти.

това изобщо не е вярно
мин година декар гора беше около 500 лв, сега е 700 и няма от кой да си купиш
за земеделските земи - изкупуват ги арендаторите
покрай обезщетенията за Балкански поток разбрах, че субсидиите за малини са добри
в отделна тема не знам кой ще пише - сделките не минават през сайтове, локално си действат хората

# 596
На мен пък днес един брокер, с който съм си на приказка, ми се обажда да ми предлага 2 панелни гарсониери във варна чисто нови на пазара, които не бяха зле като цена, както и да е, на мен в панел не ми се инвестира, ако някой иска инфо, да ми пише на лични. Та се заговорихме за пазара и го попитах какви са купувачите, с кредит или кеш, и той ми вика напоследък всичко живо с кеш. Все пак пазарът е и емоционален, хората се водят от някакви чувства. Докато има хора, които са готови да плащат, цените няма да паднат. Но аз не виждам да са намалели обявите, пазарът си върви, предлагат се имоти, градски/селски/вилни.

# 597
Аз дадох пример за вината, защото с очите си съм виждала в Лондон преди 2000. Навсякъде ги продаваха по супермаркетите - за източна Европа, не знам. Това, което мисля е, че трябва да се следва някаква политика на диверсификация, защото става все по-очевадно че трябва да има самозадоволяване с това, което е първа необходимост и ковид( предпазни екипировки) и поскъпване на хранителни продукти и енергиини суровини(война) го показаха. Това, че ще има по апартамент на глава от населението в бъдеще е много хубаво, но предполагам е полезно да се действа и по други насоки за развитие. То и на държавата е отговорност да го мисли, ама това - теоретически.

# 598
Това, че има по един апартамент на глава от населението нищо не значи в сегашната ситуация. Хората търсят ново, лъскаво, чисто, уредено, което е много по-малко на глава от населението, направо е кът, и търсенето му е огромно, и ще продължи дълго. А това, че държавата мисли и за други приоритети е налице, БВП расте.

# 599
Всякакви дългосрочни проекти в България се правят много внимателно и само от хора с гръб заради политическия риск. Винаги държавата може да те прецака и затова инвестициите са само в неща, които лесно се спират/махат/местят.

Общи условия

Активация на акаунт