Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 937
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
А дано ама надали. Ако имаше здравеопазване и правосъдие страната щеше да просперира и хората нямаше да напускат.
Примерно много от българските имигранти в САЩ ще са на социална пенсия от около 1000$, това е нищо за стандарта там.Те пак ще отидат до щатите за операция през Medicare, но ако са здрави ще стоят в Бг.

# 571
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2022/04/04 … ln_lv_dulg_zaradi

“Това е третият аукцион от началото на годината, при който пазарът иска по-високи лихви“

Познайте накъде отиват лихвите?

# 572
  • Sofia
Той пазара иска високи лихви и трупа рекордни депозити.
Когато хората масово искат апартаменти познайте на къде отиват цените? Спадат ли, щото хората искат ниски цени? Grinning

# 573
В момента 2 годишното ДЦК на щатите предлага безрисково 2.5%, даже има ДЦК които са индексирани с темпа на инфлация, последно като бях гледал ibonds предлагаха 7%. Във варна в момента от наем се изкарват под 3%. И като сравнявате софия с градове в щатите не забравяйте че всеки щат си има столица. Аз мисля че е горе долу удачно софия да се сравнява с град като питсбърг.

# 574
julian хората не искат апаратменти , а искат сигурност. Това, че им пробутват апартаменти за @сигурност@  е вече друга работа .

И като сравня София с Питсбърг нещо не ми просветва какво искаш да кажеш?
Може да напишеш за какво ни е да ги сравняваме? На каква база ? Целта не разбирам.

# 575
Първата обява има 593$ месечна входна такса и 2619$ данък на година , плюс около 600-900$ годишна застраховка.
HOA  е входна такса, до sale price има и tax history, колко се дължи годишно данък.
Втората обявена сградата е от 1876 година.България е била под турско робство като е строена! Даже не смеят да кажат колко е HOA-a , паркинг-185$ месец.
 Не може да сравнявате ябълки с портокали.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 06:04 от Sapien

# 576
Първата обява ми прилича на "панелка",малко "барната"...Yum

# 577
Първата обява има 593$ месечна входна такса и 2619$ данък на година , плюс около 600-900$ годишна застраховка.
HOA  е входна такса, до sale price има и tax history, колко се дължи годишно данък.
Втората обявена сградата е от 1876 година.България е била под турско робство като е строена! Даже не смеят да кажат колко е HOA-a , паркинг-185$ месец.
 Не може да сравнявате ябълки с портокали.

Това за 1876 може да е грешка ама сградата е възтановена и изглежда по- добре от 5 годишна тухла в бг. 2500 долара данък е доста малко. 600 долара HOA е малко над нормалното, не знам дали това включва някакви екстри като фитнес, ама при всички случаи включва резерв който се използва като се налагат ремонти по сградата. По принцип заради такива такси американските инвеститори избягват апартаменти като инвестиция. Линковете са на случайни имоти в хубави квартали които отговарят горе долу на нивото на бг. Ето ти чисто ново стрителство с 300 HOA:
https://www.redfin.com/PA/Pittsburgh/2635-Penn-Ave-15222/unit-211/home/170109865

А ако искаш таунхаус в хубаво предградие:
https://www.redfin.com/PA/Pittsburgh/164-Linden-Ct-15237/home/74660061
https://www.redfin.com/PA/Pittsburgh/427-Walnut-Ct-15237/unit-10 … -C/home/178429746

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 07:43 от Neymar09

# 578
julian хората не искат апаратменти , а искат сигурност. Това, че им пробутват апартаменти за @сигурност@  е вече друга работа .

И като сравня София с Питсбърг нещо не ми просветва какво искаш да кажеш?
Може да напишеш за какво ни е да ги сравняваме? На каква база ? Целта не разбирам.

Нали се разбрахме, че освен с цел инвестиция, хората купуват и за живеене. Тези които ги бие парата в главата и търсят в какво да ги инвестират за печалби да не ги мислим.

# 579
etr да, добре, разбира се може да понатъкмим условията та да пасва . Поне половината в темата не са за живеене.
Neymar09 по-тъпо сравнение и по на по-недодялано основание за пръв път виждам.

# 580
Скрит текст:
Разбрахме. Имотите в България не струват и 5 пари. Няма инфраструктура, хората са кофти, цената не отговаря на качеството, хората не могат да си ги позволят, банките вдигат лихвите, балонът се пука, глад идва, трета световна война, ядрена зима, апокалипсис, КРАЙ. За новобранците във форума, като мен, купуването на имот в България е най-голямото прецакване в живота. Да не го правим, набутваме се, не си струва, абсурд, няма смисъл.
На тези цени само глупави, необразовани, шарани, риби и други водни обитатели купуват недвижими имоти в България. Умните купуват S&P500 в онлайн брокерски платформи и крият злато под матраците.
Скрит текст:
Много е тъжно.

На мен пък ми се струва, че някой има доста имоти, които отдава под наем и иска да има и занапред на кого да ги отдава. Може и да греша.

Вторите вече едно 10 години чакат срива и обещават как след три месеца настъпва голямото мяу, когато ипотекарите ще им се молят да ги отърват от имотите Wink
--------------
Пътувах малко и ме нямаше във форума, но гледам, че продължава въртенето на едно място - в София и България е ужасно, балонът се пука ей сега и т.н. Междувременно цените пак нагоре.

# 581
А какво става с реставрирането/реконструкция/ ретрофит на стари или исторически къщи?

Не е в София, но в Копривщица. Има ли някои преминал през този път?

https://www.imoti.com/obiava/57668103/prodava-kashta-oblast-sofi … -gr-koprivshtitsa

# 582
Скрит текст:
Разбрахме. Имотите в България не струват и 5 пари. Няма инфраструктура, хората са кофти, цената не отговаря на качеството, хората не могат да си ги позволят, банките вдигат лихвите, балонът се пука, глад идва, трета световна война, ядрена зима, апокалипсис, КРАЙ. За новобранците във форума, като мен, купуването на имот в България е най-голямото прецакване в живота. Да не го правим, набутваме се, не си струва, абсурд, няма смисъл.
На тези цени само глупави, необразовани, шарани, риби и други водни обитатели купуват недвижими имоти в България. Умните купуват S&P500 в онлайн брокерски платформи и крият злато под матраците.
Скрит текст:
Много е тъжно.

На мен пък ми се струва, че някой има доста имоти, които отдава под наем и иска да има и занапред на кого да ги отдава. Може и да греша.

Вторите вече едно 10 години чакат срива и обещават как след три месеца настъпва голямото мяу, когато ипотекарите ще им се молят да ги отърват от имотите Wink
--------------
Пътувах малко и ме нямаше във форума, но гледам, че продължава въртенето на едно място - в София и България е ужасно, балонът се пука ей сега и т.н. Междувременно цените пак нагоре.

В интерес на истината, никой не се е заел да дава прогнози кога се пука балонът 😉

Нормално проинфлационните политики на централните банки да балонизират доста активи, не само имотите.

Ма вие, ако искате си инвестирайте в актив с доходност под %3.

# 583
Само мъничко офтопик. Златото е подходяща ценност за отделният човек,не за държавата...

# 584
Само мъничко офтопик. Златото е подходяща ценност за отделният човек,не за държавата...

Знам ли, може и да е така, ама тогава защо държавите трупат златни резерви?

А относно балона - и да е имало надценяване с тази инфлация то е стопено и няма какво да се пука. Може да замре пазарът, ама срив на цени няма да има.

Общи условия

Активация на акаунт