Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 939
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
А аз имах предвид, че ако бяхме и яли щеше да е двойна инфлацията. Както се вижда, Ганьо не се свени ако калкулираното увеличение излиза 5% да вдигне с 50%, ако може. А от другата страна паниките сами се заколват като му го купуват.

# 556
Neymar09 не е съвсем така

# 557

Англия даваше по хиляди паунди помощи наред, доста българи върнали се и работили в Англия се облажиха. Щатите раздаваха помощи наред и даже хората предпочитаха да не бачкат ами да вземат помощи и после ма проглем с доставките, цените на логистиката до небето. Ма как ли не, хората си седят вкъщи и не бачкат, ами земат помощи, кой да движи логистиката, тя нали на хора се държи. А ние тука ко видяхме, по 50 лв за пенсионерите. Просто казвам колко сме преебани и един лев не сме видели от тва печатане, ма си го усещаме на макс.

Е с тези помощи за фирми,  регистринани в Англия, българите си купиха имоти в БГ. От първа ръка го казвам.

България е добра за покупка на имот, защото след 2 години можеш да го продадеш двойно. Рядко го има този растеж, няма друг такъв инструмент.
И не бройте само българите в България. Масово българите в чужбина влагат в имот тук. Растът по-бързо от злато.

# 558
докато не вдигнат разноските и не сложат някои европейски изисквания за всички. Сега Германия я дърпат покрай войната и не може да се освести още, но няма само немците да плащат на всякъде и за всичко.
След като те могат всякакви еко и пр. данъци и такси ще се наложи в един момент за всички. Сега данъка емисии, който оскъпява енорм парното и потреблението на фосилна енергия ще бъде плащано за неефективните сгради до 90% от наемодателя . Със закон. Префасонираха данък имоти, качиха комуналните такси ... и задължиха наемодателя със закон да санира. Ами при тези условия да видим как ще държиш съборетини.

# 559
  • София
Момента, в който излязат кофти имотите на пазара и почнат да се купуват като топъл хляб, тр светне лампичката, че нещо не е наред. Просто май чакаме черния лебед, който ще сурне надолу нещата. Също гледах имоти в Щатите, Германия, сравнявах средни заплати, наеми и т.н. Имам чувството, че нашият пазар е даже по-надут от техните, сравнявайки за колко наема би се изплатил имота, или примерно сравнявайки с колко средни заплати би се изплатил /Оставям на страна сивата икономика в бг/. Отделно тук се продават предимно кутийки с доста общи части, което пак изкривява колко са ни надути цените. Състоянието на масовката апартаменти е тотал щета и са за осн ремонт, което също тр се добави към инвестицията преди да смятаме възвръщаемости. Тук заплатата е в лева, не е в долари или евро, но имотите се представят в евро, което също заблуждава, че може би има накъде да растат цените.

Отделно чисто демографски имаме 3 млн души над 50-годишна възраст. Т.е. На тях вече им е късно за ипотечни кредити.

Ма ний сме пак последна дупка на кавала и го ядем. Англия даваше по хиляди паунди помощи наред, доста българи върнали се и работили в Англия се облажиха. Щатите раздаваха помощи наред и даже хората предпочитаха да не бачкат ами да вземат помощи и после ма проглем с доставките, цените на логистиката до небето. Ма как ли не, хората си седят вкъщи и не бачкат, ами земат помощи, кой да движи логистиката, тя нали на хора се държи. А ние тука ко видяхме, по 50 лв за пенсионерите. Просто казвам колко сме преебани и един лев не сме видели от тва печатане, ма си го усещаме на макс.
СЪС СИГУРНОСТ е много по-надут нашия от техните. Ако изключим например в САЩ наистина невероятно скъпите райони като NYC и LA където има и много малко строеж... който е гледал имотни пазари в Щатите знае, че средностатически излиза МНОГО по-евтино да се купи имот там ВЪПРЕКИ факта че много повече хора там в сравнение с нас използват ипотечни кредити (което естествено доста надува цените). И не е и нужно за се забичиш в гъза на географията в някой безличен или малък град, за да намериш добри оферти.

Например доста щати из цялата средно-западна част на държавата (а нали се сещате че говорим за огромна територия) има с невероятно прилични цени на имоти в сравнение с тук. Видях за 295000$ къща към 260кв. м. на чисто в града на съпруга ми (столицата на щата е л, с почти 1 млн. обитатели и хубав за живеене град) - построена 2011г., в много хубав квартал с поддържани улици и най-хубавите държавни у-ща в града.. пълно обзаведено и то много прилично изглежда след чисто нов ремонт, кухненските плотове от гранит. Спалните бяха 4, наистина голям поддържан двор… какво да говорим, няма как никога да се сравни с имотния пазар тук в България!

Излиза че в доста региони ДОРИ да не смятаме разликата в заплатите и способност на купуваемост спрямо тях (а трябва), цените са по-евтини и от в България. И не броя само София (тъй като някой ще каже “ами кво искаш, тука Софиянците взимаме по 2000+ лв на чисто” макар и че и висока да ти е заплатата и за София /5000+ лв/ няма как да се сравни със заплатите там)… разглеждам из цяла България оферти просто от чист интерес вече повече от година.

Смятай щом майка ми продаде къща която баща ми беше построил малко извън София за 60000лв през 2006 за 275000 евро без ДДС и то миналата година преди да скочат още повече цените за каква надуваемост говорим. Вярно, че тогава беше много по-евтино (и все още е) да строиш ама… правете си сметката с каква безумна надценка продават сега всичко и строители, и продавачите с имоти от соца. Явно има кой да им се връзва.

А да не говорим че в Щатите по принцип влиза в цената огромните им в сравнение с тук дворове (че някой в миналата тема ми говореше че тук трябвало да се купи “и земя”, все едно в други държави без земя се строи). Тук и ново, и старо строителство (ама особено ново и в затворен комплекс ако е, които съм виждала..) къщи се намират като цяло много по-малки мижави дворчета. И/или са нагъчкани къща до къща в такава близост, че теб те дели с “двора” (яко въобще мога двор да го нарека) на съседа едно храстче. А такива оферти в София съм виждала за 3000€+/квадрат.

Едва ли не на зелено с малка тераска в София апартаментче с кофти нагъчканите улици и инфраструктура ти излиза също толкова или в учудващо много случаи даже по-скъпо (като само сравняваме цените и дори не заплатите) да закупиш имот (знаейки че НЯМА обзавеждане и ще трябва за вложиш една шепа пари и за ремонт и няма да можеш следващите години да се нанесеш), отколкото да купиш вече готова за направо нанасяне прилична и поддържана къща с голям двор в Щатите на кв. м.

# 560
Да не говорим за стандартите за строеж и качество. Защото много се съмнявам това, което баща ти е построил да може да се продаде изобщо в Германия, а и да се узакони.

# 561
  • София
Да не говорим за стандартите за строеж и качество. Защото много се съмнявам това, което баща ти е построил да може да се продаде изобщо в Германия, а и да се узакони.

Част от причината да се изкупи толкова бързо имота (майка ми го продаде за по-малко от седмица) беше точно факта, че къщата беше с много хубав архитектурен план и построена с много качествени материали.. но както кажете. Странно е така безбазисно да се спекулира.

# 562
Разбрахме. Имотите в България не струват и 5 пари. Няма инфраструктура, хората са кофти, цената не отговаря на качеството, хората не могат да си ги позволят, банките вдигат лихвите, балонът се пука, глад идва, трета световна война, ядрена зима, апокалипсис, КРАЙ. За новобранците във форума, като мен, купуването на имот в България е най-голямото прецакване в живота. Да не го правим, набутваме се, не си струва, абсурд, няма смисъл. На тези цени само глупави, необразовани, шарани, риби и други водни обитатели купуват недвижими имоти в България. Умните купуват S&P500 в онлайн брокерски платформи и крият злато под матраците.

Много е тъжно.

На мен пък ми се струва, че някой има доста имоти, които отдава под наем и иска да има и занапред на кого да ги отдава. Може и да греша.

# 563
Всъщност май грешиш. Фокусът на идеята за некупуване е върху купуването за инвестиция. Там са и всичките спорове. Иначе отдавна май спряха споровете относно покупката за живеене - ако човек се нуждае от жилище за да живее в него и е решил да купува, всяко време е подходящо. Има спорове относно да се купува или да се живее под наем, но според мен поддръжниците на идеята за доживотно живеене под наем губят.

# 564
С такова впечатление остава човек, който чете последните 10 страници на тази тема.

# 565
  • София
Всъщност май грешиш. Фокусът на идеята за некупуване е върху купуването за инвестиция. Там са и всичките спорове. Иначе отдавна май спряха споровете относно покупката за живеене - ако човек се нуждае от жилище за да живее в него и е решил да купува, всяко време е подходящо. Има спорове относно да се купува или да се живее под наем, но според мен поддръжниците на идеята за доживотно живеене под наем губят.

Естествено, няма тук да седна да съдя хора купуващи апартамент на зелено с кредити да живеят или едвам да спестят за някой миниатюрен надценен имот защото нямат друг избор или да казвам на когото и да е да не купува. Осъзнавам, че за много хора не им е и по джоба с нарастващите цени, тази инфлация и ниските заплати да плащат наем защото не им стигат парите да спестяват извън това или не могат да спестят никога достатъчно и разбира се ще изберат ипотека и ще купят това, което се предлага (аз самата съм строго против наемане до безкрай).

Просто обсъждам факта, че е нереално надценено всичко на база на всичките тези фактори и дори и да си имаш парите, имотите които сега се продават не си струват за мен. Нали това е самото заглавие на темата? "Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално".. индикация че все пак ще анализираме какво, как и защо се случва това реално.

# 566
Първо темата е имоти в България, второ ако сравняваме имоти между Бг и САЩ може ли да включим и cost of ownership, тоест колко са ти данъците в ЛА и София?
 За инвестиция и аз мисля че са надценени, но щом има пазар и се купуват по скоро проблема е, че не изкарвам достатъчно, а не че са скъпи.
Аз съм на мнение , че част от проблема с цените на имоти в България идва от факта , че се препират много пари през тях и има още сделки с кеш. Другият фактор е , че има супер много имигранти , който купуват с идеята да се пенсионират на западна пенсия и да се приберат в БГ.

# 567
Никой не може да твърди, че цените на имотите в момента са надценени. Същото се твърдеше и миналата, и по-миналата и още по-миналата година, а видяхте как се развиха нещата. Нищо не поевтиня, а всичко поскъпна.
Относно инвестиция в имот - не знам, но за лично ползване съм твърдо ЗА купуване щом има наличната финансова възможност (дори и за изплащане на ипотека) и нужда от жилище, вместо да се плащат наеми.

# 568
... Другият фактор е , че има супер много имигранти , който купуват с идеята да се пенсионират на западна пенсия и да се приберат в БГ.
Това само в случай , че се подобри българското здравеопазване или тотално се скапе западното. Защото именно пенсионерите започват да харчат най-много за здравеопазване и то прогресивно.
Освен в случай с големи смейства в страната . Там се подкрепят. Но не всички имат такива.

# 569
И какъв ще да е критерият за обективна оценка на един имот? Thinking

Също гледах имоти в Щатите, Германия, сравнявах средни заплати, наеми и т.н. Имам чувството, че нашият пазар е даже по-надут от техните
Ама с какъв аршин мери? Сравни неравнопоставени имоти, нали? Едното в провинция, другото в столица? Wink Ябълки с тиквички?

Смятай щом майка ми продаде къща която баща ми беше построил малко извън София за 60000лв през 2006 за 275000 евро без ДДС и то миналата година преди да скочат още повече цените за каква надуваемост говорим.
Нито това е "надуваемост", нито посочения пример е въобще представителен за имоти в българската провинция.

Общи условия

Активация на акаунт