Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 944
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Как би изглеждала темата за пазара на недвижими имоти в България, без да се намесват макроикономически показатели? Какво остава, да се коментират изказванията на Шопов? Какво ме учудва всъщност, този пазар е толкова откъснат от всякакъв фундамент, че хората е повече очевидно, че не виждам връзката и не се интересуват.

# 541
Относно имотите в сащ, парадоксалното е, че там хората сами отменят договорите си на зелено, докато при нас го правят строителите. Причината е че не искат да се гърбят с 5% лихви при космически цени. Там е ясно изразена корелацията между лихви и цена, защото всички купъват с кредит, а тя е за всеки 1% лихва цената се влияе с 9-11%.
Gogo1979,
В САЩ почти нямат такива сделки на зелено както в БГ. Банките имат продукт, който се казава builders/development. credit, но не може да имаш ниска първоначална вноска и нисък % лихва. Строителите са добре финансирани и продават готови жилища.
Предполагам може да дадеш капаро и да чакаш за някой апартамент в небостъргач или проектите с финансиране от строител на нови квартали, но със сигурност не е като Бг схемите.

# 542
Продава 1-СТАЕН https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a164821262008761 Тази обява как ви изглежда? Имота не ме блазни много, но сме със силно ограничен бюджет..не искам панел, страх ме е какво ще е бъдещето им и предпочитам ЕПК или ПК. Търся го за живеене, не с инвестиционна цел.

# 543
Да прочетох. Затова и питам. 
Да напишеш в едно и също мнение че нещо е невъзможно и след това да напишеш че някой планира да го направи ... ок, сигурно имаш логическо мислене.
И няма да споря . Аз попитах, не за да споря с теб , а ти го обърна на спор с какво ли не.

Ами то това планиране, ако прочете, не е изобщо това, за което става дума. Иначе аз казах, че в НИКОЯ държава няма златно покритие, което е факт. Казах също, че рублата няма начин да има златно покритие, и то също е факт. А че е невъзможно да се въведе истинско златно покритие, защото Русия няма достатъчно злато, не го казах аз, а го пишеше в единия от линковете.

# 544
Купихме на зелено 2019 лятото и днес го прехвърлихме. Не са ни извивали ръцете да вдигнат цената,въпреки че като гледам какво се случва,определено могат да му вземат повече.
Видях дупка на юнивърсъл в дружба,срещу казармите,ако някой се интересува. А Артекс са започнали строеж на авигея 2,който е точно до авигея 1. Ние бяхме харесали много апартамент в авигея,но не успяхме да се навием да отидем в дружба. Нищо лошо за квартала,просто имаме по-предпочитани.

# 545
Продава 1-СТАЕН https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a164821262008761 Тази обява как ви изглежда? Имота не ме блазни много, но сме със силно ограничен бюджет..не искам панел, страх ме е какво ще е бъдещето им и предпочитам ЕПК или ПК. Търся го за живеене, не с инвестиционна цел.
Имайте предвид, че това което може да купите сега, надали ще е на същата цена след няколко месеца. Аз на ваше място бих го купил щом Ви харесва и е в бюджета, който може да си позволите.
п.п. Ако искате преместете питането си в темата за обсъждане на имотни обяви.

# 546
Имайте предвид, че това което може да купите сега, надали ще е на същата цена след няколко месеца. Аз на ваше място бих го купил щом Ви харесва и е в бюджета, който може да си позволите.
п.п. Ако искате преместете питането си в темата за обсъждане на имотни обяви.
Много благодаря, не знаех че има такава тема. Прехвърлям се там.

# 547
  • София
Аз вече виждам и непродаваеми имоти, които седят от година, вече им качиха цените, кой с 5, кой с 10 к евра. А иначе е истина, че за последните 6 месеца цените се качиха с 30%. Нз надбавка инфлация или просто възползване от пазара - ако пазара ти го дава, естествено ще грабиш. После тр чакаш още 10 години за подобен момент. Сега търговията си върви, скъпите имоти с цени от по 200-300 к евра взеха да излизат във Варна, нз кой ги купува. В момента вече става рисково да влезеш в пазара със спекулативна цел на тези цени. Дали поне спекулантите ще се изчистят от пазара? Чудя се дали след 2-3 месеца ще има някаква корекцийка на пазара или поне задържане, успокояване на топката. Май трябва да се следи кво става в щатите, че те първи почнаха да вдигат лихвите, както и ест кво ше става с тая война. То тва явно е въпросът за 1 млн евро - ще има ли тотален срив на пазара, както се случи през 2008 г.; или пък обратното - хиперинфлация с някво тотално зануляване, не някви 20-30%, или да се подготвим следващото десетилетие за един по-висок стандарт и доста по-скъпи години. Ако е последното, честито на печелившите с кредити, ще си ги изплатят лесно.Ма защо ли ми се струва, че накрая всички ще сме преебани
И аз съм останала със същото впечатление, къщи и имоти които съм гледала в горе-долу същите райони и абсолютно същите като качество и квадратура са с поне 30% (да не кажа повече) нагоре от горе-долу август/септември месец. А има и буквално ЕДНИ И СЪЩИ имоти, които не се бяха продали преди няколко месеца пуснати на пазара с поне 25% отгоре. Това е ненормално. И както и другите тук казват - масово се продават кофти имоти, за които и половината цена не си струва.

# 548

Между другото забравих да вмъкна че европа е в доста по- лошо положение от щатите и се очаква да влязат в рецесия преди щатите а може вече да са влязли

# 549
Да, но не смеят да вдигат лихвате. Още 3 месеца пишеше, че ще изкача ЕЦБ, преди да предприеме тази стъпки.
Ако тя не вдигне лихвите, тук никой няма да ги вдигне.
Този филм сме го гледали, колкото и да не вярват хората. И при предходната криза, всички отричаха видимото и купуваха като невидели имоти на високи цени, защото "свършваха" имотите.

# 550
Хайде пак да се изфукаме, че знаем чужди езици и четем засукани сайтове.
Спрете се, хора, че то цялата тема вече е за катинар и изчистване.

# 551
Момента, в който излязат кофти имотите на пазара и почнат да се купуват като топъл хляб, тр светне лампичката, че нещо не е наред. Просто май чакаме черния лебед, който ще сурне надолу нещата. Също гледах имоти в Щатите, Германия, сравнявах средни заплати, наеми и т.н. Имам чувството, че нашият пазар е даже по-надут от техните, сравнявайки за колко наема би се изплатил имота, или примерно сравнявайки с колко средни заплати би се изплатил /Оставям на страна сивата икономика в бг/. Отделно тук се продават предимно кутийки с доста общи части, което пак изкривява колко са ни надути цените. Състоянието на масовката апартаменти е тотал щета и са за осн ремонт, което също тр се добави към инвестицията преди да смятаме възвръщаемости. Тук заплатата е в лева, не е в долари или евро, но имотите се представят в евро, което също заблуждава, че може би има накъде да растат цените.

Отделно чисто демографски имаме 3 млн души над 50-годишна възраст. Т.е. На тях вече им е късно за ипотечни кредити.

Ма ний сме пак последна дупка на кавала и го ядем. Англия даваше по хиляди паунди помощи наред, доста българи върнали се и работили в Англия се облажиха. Щатите раздаваха помощи наред и даже хората предпочитаха да не бачкат ами да вземат помощи и после ма проглем с доставките, цените на логистиката до небето. Ма как ли не, хората си седят вкъщи и не бачкат, ами земат помощи, кой да движи логистиката, тя нали на хора се държи. А ние тука ко видяхме, по 50 лв за пенсионерите. Просто казвам колко сме преебани и един лев не сме видели от тва печатане, ма си го усещаме на макс.

# 552
Ест че ецб ще изчака фед. Лихвите у нас ще се вдугнат много рязко и много бързо, бълвално за няколко месеца както стана в сащ. Просто в зап европа инфлациятя е доста по-ниска от сащ, но от март и в зап европа вече инфлацията е нависоко нива поради войната.

Мери, няма такова нещо като печатане, това са заеми, после ще ги връщат с години, ще им вдигнат данъците и т.н. БГ е доста добре от към външен дълг, с недоволство казвам, благодарение на ББ. Поне товаму признавам, щото можеше да ни загроби.

# 553
Също гледах имоти в Щатите, Германия, сравнявах средни заплати, наеми и т.н. Имам чувството, че нашият пазар е даже по-надут от техните, сравнявайки за колко наема би се изплатил имота, или примерно сравнявайки с колко средни заплати би се изплатил
Мисля, че се заблуждаваш. Конкретно в Лондон е много по-трудно да се купи жилище. За там знам от първа ръка, но имаше една статистика, че в повечето страни на ЕС е така.

Ма ний сме пак последна дупка на кавала и го ядем. Англия даваше по хиляди паунди помощи наред, доста българи върнали се и работили в Англия се облажиха. Щатите раздаваха помощи наред и даже хората предпочитаха да не бачкат ами да вземат помощи и после ма проглем с доставките, цените на логистиката до небето. Ма как ли не, хората си седят вкъщи и не бачкат, ами земат помощи, кой да движи логистиката, тя нали на хора се държи. А ние тука ко видяхме, по 50 лв за пенсионерите. Просто казвам колко сме преебани и един лев не сме видели от тва печатане, ма си го усещаме на макс.
Колкото повече помощи, толкова повече инфлация. те си вървят ръка за ръка.

# 554
Gogo. Да бе, знам че не се печатат буквално, ами се изкупуват някви неща, то тва си е определението за печатане на пари

Черна станция “Колкото повече помощи, толкова повече инфлация. те си вървят ръка за ръка. “ - да но имах предвид, че ние не ядяхме от тва печатане 😉

Общи условия

Активация на акаунт