Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 454
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
Смятайте колко пари в брой трябва да имате да купите апартамент на стойност 500 000 и как се събират със заплата 50 000
От горното заключвам, че всички апартаменти там са по 500хил, всички вземат по 50хил и искат да с купят апартамент за 500хил, и всички са ергени и ергенки. На много странно място живееш Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз обяснявам каква беше моята ситуация, какво аз търсех и какви бяха опциите. Пък вие какви заключения си правите си е ваша работа. За разлика от много други тук, които пишат наизуст, аз говоря от първо лице и от опит.

# 691
Георги, пак сравнението е грубо и немърливо, поправи ме ,ако бъркам в сметките, но при 48000 евро годишна брутна и 500000 евро жилище в Лион, това са около 10 годишни брутни заплати. Да вземем цената на тристайно НС в Дружба върху метрото 180к евро и средна годишна за столицата 27600 лв. По данни от дек. 2021, това са около 12 годишни брутни работни заплати. Simple Smile Струва ми се, че 48к евро годишно е също около средното за Франция... Не знам къде бъркам в сметките, но така ми изглежда, че Дружба е по- недостъпна от Лион Simple Smile

# 692
Георги, пак сравнението е грубо и немърливо, поправи ме ,ако бъркам в сметките, но при 48000 евро годишна брутна и 500000 евро жилище в Лион, това са около 10 годишни брутни заплати. Да вземем цената на тристайно НС в Дружба върху метрото 180к евро и средна годишна за столицата 27600 лв. По данни от дек. 2021, това са около 12 годишни брутни работни заплати. Simple Smile Струва ми се, че 48к евро годишно е също около средното за Франция... Не знам къде бъркам в сметките, но така ми изглежда, че Дружба е по- недостъпна от Лион Simple Smile

Лора, сметките ти излизат такива, защото смяташ, че във Франция и в България ще ти остават едни и същи пари след данъци. Написал съм колко остават след данъци във Франция, можеш да сметнеш за България и ще видиш накрая какво излиза. Току що проверих най-известните им сайтове. Вече за 500к в Лион ново строителство нищо не виждам. За 500 виждам 80 квадрата в сграда от преди 100 години. Така че към тези 500к от преди 3 години можеш да добавиш още едни 100к евро за жилище 100 квадрата. А и уточнението е важно, сравняваш голям град със столица. Сравнението би било удачно между Пловдив и Лион или София и Париж. Да, ясно е каква е инфраструктурата и тн. За това тези сравнения като цяло са абсурдни. Отиваш, работиш там и си купуваш, или като мен се прибираш и купуваш тук.

# 693
И за какво да купувам тук, ако ще възпитавам емигранти?Simple Smile В това е основното различие между Лион и София, не дали едното е столица, а колко квалифицирани хора или студенти от чужбина привличат единият и другият град.

# 694
И за какво да купувам тук, ако ще възпитавам емигранти?Simple Smile В това е основното различие между Лион и София, не дали едното е столица, а колко квалифицирани хора или студенти от чужбина привличат единият и другият град.

Не знам кога за последно си била във Франция или някой голям френски град, но за мен това не е плюс, че целия свят(африка) се изсипва там. По същата логика е плюс, че цяла България е събрана в София. Прикючвам с темата за Франция, който има допълнителни въпроси мога да отговоря на лично за да не спамя темата повече.

# 695
За 500 виждам 80 квадрата в сграда от преди 100 години.
Само дето във Френско не върви тоя аргумент НС срещу СС, и сто години са едно нищо между другото. Това е разликата със София и българския пазар въобще.

# 696
  • София
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=22&id=a149784460057661 … amp;f4=&f11=2

Чували ли сте нещо за тази строителна компания? Имат доста подобни обяви

# 697
  • Sofia
Дълго време съм работил в (западно) германски фирми и колегите ми там изпитваха същите затруднения с покупките - с техните заплати, след големите данъци, здравни застраховки и такса църква, дори това да си ерген там те удря под кръста.

Оплакванията им са същите като при нас - невъзможно е да си купиш нещо или по-точно трябва да се загробиш със заем и да си купиш нещо скромно.

Това разбира се е за нормалните им градове, а нормален град там е всеки голям такъв, тъй като Германия е известна с отличното си разпределение на населението из цялата и територия. От всички спорове до сега по темата не чух и един да каже - България е централизирана в София и още 1-2 града, докато в Германия положнието е противоположно.

Ако вземем за пример един град като Кьолн, който е около 1млн жители и ще ви стане ясно, че е много, много по-добре уреден, красив и приятен за живеене град спрямо нашата столица. Съответно е много по-адекватно да сравяме големите градове на Германия със София, а не само Берлин или Мюнхен. Да не говорим, че и в Германия все още има икономическа разлика между западна и източна Германия.

Съответно има много голям резон да се сравняват и по-малките градове (примерно с население 500к или повече) в добре развитите европейски държави спрямо София и човек добре да си помисли дали не е по-добре да си купи имот там след като "ще възпитава емигранти".

Сългасен съм, че малките градчета и селца не са адекватен пример за сравнение със София, макар и често, дори те да има някакви предимства, но тук, да се надценява София с оглед на корупцията, безборното строителство и никаква планиране - не виждам аргументи да се защитва столицата ни, при условие, че липсва потенциал за развитие, тъй като е отдавна изяден от по-горе посочените проблеми.

# 698
Какво Ви помага сравняването с други държави? Че не само Вуте не може да си купи имот ли? Надали това помага на някого. От почти 3 млн. заминали българи в чужбина, много малко са се върнали, защото тук се купува по-лесно или заплатата накрая е със същият ефект. Хората си живият в чужбина, дали под наем или в тяхно жилище. Не се търкалят бездомни по улиците. Т.е. има имоти за живеене за всички. Нещата не опират само до това колко заплати стигат за един апартамент, а и колко остават за храна, какво е качеството на живот, как се гледат деца  и т.н.
Та какво успокоение Ви дават цените на имотите в чужбина при положение, че нашата реалност е несравнима. Ние не инвестираме в други финансови инструменти масово. Борим се да имаме поне 1 апартамент и ваканционна къща. Ако може апартамента да е в в София или друг голям град, може без улица и без паркомясто. Няма проблем и ипотеката да е 70 процента и повече от доходите. Банките охотно дават големи кредити, защото са наясно, че реалните доходите не са всичко. И това го сравнявате с Берлин,  Лиеж, Париж...абсурд.

# 699
С всеки изминал ден се изумявам все повече и повече. А уж бедна държава била България, бедни били хората... Онзи ден бях на гости в Германия на приятели,  които си купиха апартамент 3 стаи, отделно кухня,с двор, който се ползва само от 2 семейства и в двора гараж за тези две семейства, в блокче на 2 етажа за 170 000 евро. А вече в БГ какво можеш да си купиш за 170 000 евро- две стаи и то без кухня. ( естествено говорим за петте вървежни града в България, където има някаква работа). Иначе извън тези градове няма смисъл да коментираме, там и за 20 000 лв. може са се намери нещо, но за какво ти е въобще.
Значии.... като почнете с тези измислени сравнения, ми иде да взема една тояга.
Имотът на германските ви приятели в центъра на Берлин ли е?
Оффф, вие пък като започнете да сравнявате София с Берлин.... мога само иронично да се засмея, сопи и тояги дори няма нужда да ползвам. Щом на вас с тояги ви е по-лесно да налагате мнения... какво да кажа, въпрос на маниер. Wink Аз София дори с един провинциален град в чужбина не мога да я сравня, камо ли с Берлин. Градът на приятелите ми като инфраструктура, градско устройство въобще, чистота  на въздух, улици, възможност за работа надминава София по всички параметри. Мисля че да се сравнява град с град само по признак “ столица” е примитивно. Всъщност с мнението си изразих похвала към българските жители, че успяват така добре да се справят, че чак си закупуват толкова скъпи жилища в реално не особено переспективени градове с никаква инфраструктура и мисъл за чистота, подреденост, мисъл за децата- къде ще учат, къде ще спортуват. Това разбира се мен ме учудва, но всеки си избира сам и въобще не съм била злонамерена. Радвам се за “ високият” жизнен стандарт в България.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 17:14 от Inspired-by-life

# 700
Ето какво се строи на Оборище, на мястото на тел централа :
https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2022/04/09/4331791_jilishtna_sgrad … i_na_miastoto_na/

# 701
Какво Ви помага сравняването с други държави?
И аз това се чудя и вече почвам да си мисля, че хората дето непрекъснато дават данни за чуждестранния имотен пазар са тук за да продават имоти там 🤣

# 702
Просто си се чудим. Нищо не продаваме. Аз специално просто обичам да следя имотните тенденции в различни държави и да сравнявам. Хоби ми е. Нещо лошо ли е човек да е информиран? Но явно е лошо да дава мнение, особено напоследък...покрай всичките световни истерии.

# 703
150к евро за всеки са проблем. Само дето, за някои са по-малък проблем

Какво значи "проблем"?
- да ги нямаш
- да ги имаш, ама да останеш без резерви
- да имаш и тях, и резерви, ама да не ти се дават
- да ги имаш (и доста повече), но да са инвестирани в друго и да нямаш свободни за жилище

Защото според мен има доста много хора (достатъчно за да движат бизнеса) със 150 000 евро, но после вече идват разликите в отношението към сумата.

По профсионални причини се налага да пътувам поне веднъж годишно до Мюнхен.Установих при срещи с колеги, част от една от най-големите финансови групи в света на еквивалента позиция на моята в България, трудно успяват да закупят имот в престжните райони на града.Апартамент около 60-65кв/м струва между 500 000 и 1 000 000евро.Говоря за еквивалента зона на района на народното събрание в София, Руската църква, Московска и подобни места в центъра.Знам, че има гета и в Мюнхен, там основно живеят и българските гастърбайтери.Това е положението.В град на 80-100 км от Мюнхен, с население 20 000души за 100 000-120 000евро може да се купи къща с 3-4 спални и един декар двор.По нищо не се различива положението в България.В Пловдив 60-70кв/м 2-стаен в супер-центъра ще струва 110-150 000евро, докато къща в Първомай на 35км от Пловдив може да се купи за 30 000евро.

Абсолютно, имам същата информация от Лондон. Фирма мечта в бранша си с годишни заплати и бонуси  преди облагане (за съжаление след това почти наполовина) от милион лева наши пари и нагоре, и пак не им е ей така да си купят модерен просторен апартамент в Сити (да им е удобно) или в центъра,  а живеят под наем. Там двустаен (спалня + холокухня) около 50 квадрата струва +1,2 милиона лева наши пари.
Иначе за там 150 000 лева наши пари преди данъците минават за доста добра заплата.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 17:43 от Черна станция

# 704
... я вижте в България каква къща може да си купиш за 6хил евро, а у нас!!! Satisfied
Я моля те кажи наистина каква, че ми стана много интересно.

Общи условия

Активация на акаунт